2 vs 4 jadra na hry

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

IQLogic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IQLogic »

O tom nepochybujem ... tiez viac stojim za vykonom pretaktovanejsieho dvojjadra ... a DEMO Jericha skutocne bezalo len na jednom no skoda ... ale 4jadro by som dnes neriesil ... hlavne ked to je zlepenec
666 Diablo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 666 Diablo »

No ja nevim, pokud k tomu mate silnou grafiku, tak si myslim ze je lspsi si koupit ctyrjadro ja osobne cekam na Pynryn). Protoze to sice netaktnes o moc, ale pomuze ti to z toho duvodu, ze mas porad dve jadra volny na nejaky systemovy procesy (skladal jsem kamosovi komp s Q6600 a bylo tam videt, ze hra sice vyuziva jen prvni dve, ale druhy dve taky nebyly zrovna na nule a obcas se dost hejbaly. NAvic jak uz tu bylo receno, budouci hry uz to budou umet na 100%. Takze ja hlasuju pro ctyrjadro.
EVGA nForce 790i SLI FTW Digital PWM, Intel Core2Quad Q9650 @ 4.0 GHz, ThermalRight IFX-14 + HR-10 + Noctua NF-P12-1300, OCZ DDR3 SLI-Ready Edition OCZ3N1800SR4GK 4x2GB 1800MHz CL8, EVGA GeForce GTX295 + EVGA 9800GT Single Slot (PhysX), WD Raptor WD740ADFD (74GB SATA NCQ), WD Caviar Black WD6401AALS (640GB), WD Caviar WD6400AAKS, SoundBlaster X-Fi Fatal1ty FPS, case Thermaltake Armor+ VH6000BWS, DVD-RW ASUS DRW-1814BLT a DRW-2014L1T, Zalman ZM-MFC2, Thermaltake ToughPower W0106RE 700W, HP w2408 24'' LCD, Logitech G15 Keyboard, Logitech G9 Laser Mouse, Logitech Z-5500 THX Repro, Windows 7 Ultimate x64
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No ja si myslim, ze C2D porad staci.. kdybych ale resil novou sestavu a rozpocet by byl pohyblivy (allespon trochu), zkusil bych tam to ctyr jadro uz narvat..

Muj nazor je ten, ze s ohledem na uzivatele, ktery casteji upgraduje porad staci 2-jadro.. pokud nekdo meni komponenty v ramci 2, 3, 4 let, je 4-jadro jasna volba.. vice jadrova podpora se v posledni dobe rozjizdi.. v pristim roce bude na dvoujadrech slapat vsechno, jak bylo receno, ty dalsi 2 na systemove prostredky jiste prijdou vhod..
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

U mě jericho využívalo 3 jádra, čtvrté se nudilo :)
Brano86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brano86 »

Skusil som UT III beta tu su vysledky CPU usage:
Obrázek
CPU:Intel Q6600 2.4@3.0Ghz 1.37V-real GPU:MSI 8800GTX 575@650Mhz @2100Mhz Ram (Zalman 8800GTX Waterblock) Mainboard:Asus Blitz Formula @375Mhz FSB Ram:OCZ Reaper DDR2 2x1Gb 1067@1125Mhz 5-5-5-15 2.3VSound: Creative X-Fi Platinum Fatality Champion Zdroj:Enermax Infinity 650W HDD: 320Gb Hitachi + 80Gb Maxtor Case: Tt Armor LCS Silver Monitor:NEC MultiSync 20WGX2 Pro
vindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vindy »

Brano86 píše:Skusil som UT III beta tu su vysledky CPU usage:
tak som aj ja vyskusal, hra dokaze pekne efektivne pracovat so vsetkymi 4 jadrami, akurat co je zaujimave je, ze 3.jadro je vzdy najviac vyuzivane, spravil som mensi test, vsetky nastavenia na MAX v rozliseni 1280x1024, najskor som hral so zapnutymi vsetkymi 4 CPU. hra bezala naprosto plynulo
potom som vypol 1 jadro, hra bezala subjektivne rovnako, akurat ze zatezenie tych 3 jadier skakalo okolo 90%
nechal som iba 2 jadra, hra pernamentne zatazovala na 100% a v rychlych pohyboch a otackach padalo na 40fps
iba 1 jadro, hra prakticky nesla viac ako 45fps a to windowsu este ostavali dalsie 3 jadra na systemove procesy
co z toho vyplyva?
jedno jadro je absolutne nedostacujuce na tuto hru, pokial ju nedokaze potiahnut core2solo na 3GHZ tak ju nepotiahne ziadny single Athlon 64
2 jadra su limitujuce, tzn. core2duo 3GHZ bude hru stale limitovat, o Athlone X2 uz ani nehovorim
Ako optimalne sa zdaju byt 3 jadra na 3GHZ alebo 4 jadra na 2,5GHZ, tam to uz limituje grafika alebo nieco ine
Brano86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brano86 »

Pravdepodobne zatazuje dost jadra fyzika a ked hras hru s vela hracmi tak to je napr tiez.A to este neni hra s plnymi detailami to este trocha pojde hore ale len o malo.Niekotry ludia proste nechapu ze Q6600 uz potencial ma a radsej kupia E6850 s vyhovorkou ze oni potom kupia quad neskor.Naskyta sa otazka preco nekupit hned Q ked stoji dokonca menej ako E :) no niektorym ludom to proste nejde do hlav.Nehovorim o tich co si uz kupili duo pred tym ako zlacnel Q6600 ale ti co si kupuju comp teraz a lamu si hlavu ze ci E6850 alebo Q6600 to len aby som sa poistil a hned ma tu niekto neukamenoval s duom co ho ma uz pol roka :D
CPU:Intel Q6600 2.4@3.0Ghz 1.37V-real GPU:MSI 8800GTX 575@650Mhz @2100Mhz Ram (Zalman 8800GTX Waterblock) Mainboard:Asus Blitz Formula @375Mhz FSB Ram:OCZ Reaper DDR2 2x1Gb 1067@1125Mhz 5-5-5-15 2.3VSound: Creative X-Fi Platinum Fatality Champion Zdroj:Enermax Infinity 650W HDD: 320Gb Hitachi + 80Gb Maxtor Case: Tt Armor LCS Silver Monitor:NEC MultiSync 20WGX2 Pro
X3ME
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od X3ME »

Proč by si E6850 nekoupil někdo, kdo nechce aby mu počítač hučel jako vysavač, kdo chce aby procesor uchladil vzduchem a tiše i při nějakém rozumném přetaktování?

Podle mě výkonné přetaktování Q6600 chce vodní chlazení, kdo si kupuje Q6600, chce taktovat a uvažuje o vzduchu tak si říká o problémy.

Q6600 není využitý ještě ve spoustě programů a za půl roku budou lepší 4 jádra, do té doby je E6850 dostačující. Původně jsem o Q6600 také uvažoval, ale odradila mě potřeba nedostupné desky EVGA, omezené přetaktování a problémy s přehříváním.
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Brano86 píše:..a hned ma tu niekto neukamenoval s duom co ho ma uz pol roka :D
třeba já že?..
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
666 Diablo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 666 Diablo »

Nebo ja :-) Ale ja cekam na Penryny, pak asi prejdu na ctyrjadro...
EVGA nForce 790i SLI FTW Digital PWM, Intel Core2Quad Q9650 @ 4.0 GHz, ThermalRight IFX-14 + HR-10 + Noctua NF-P12-1300, OCZ DDR3 SLI-Ready Edition OCZ3N1800SR4GK 4x2GB 1800MHz CL8, EVGA GeForce GTX295 + EVGA 9800GT Single Slot (PhysX), WD Raptor WD740ADFD (74GB SATA NCQ), WD Caviar Black WD6401AALS (640GB), WD Caviar WD6400AAKS, SoundBlaster X-Fi Fatal1ty FPS, case Thermaltake Armor+ VH6000BWS, DVD-RW ASUS DRW-1814BLT a DRW-2014L1T, Zalman ZM-MFC2, Thermaltake ToughPower W0106RE 700W, HP w2408 24'' LCD, Logitech G15 Keyboard, Logitech G9 Laser Mouse, Logitech Z-5500 THX Repro, Windows 7 Ultimate x64
Ausgezeichen
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ausgezeichen »

X3ME píše:Proč by si E6850 nekoupil někdo, kdo nechce aby mu počítač hučel jako vysavač, kdo chce aby procesor uchladil vzduchem a tiše i při nějakém rozumném přetaktování?

Podle mě výkonné přetaktování Q6600 chce vodní chlazení, kdo si kupuje Q6600, chce taktovat a uvažuje o vzduchu tak si říká o problémy.
Q6600 (G0) ide v klude vzduchom nepocutelne uchladit aj pri 3.2 GHz.
X3ME píše:Q6600 není využitý ještě ve spoustě programů a za půl roku budou lepší 4 jádra, do té doby je E6850 dostačující.
Ty mas vzdy spusteny maximalne jeden program ?
X3ME píše:Původně jsem o Q6600 také uvažoval, ale odradila mě potřeba nedostupné desky EVGA, omezené přetaktování a problémy s přehříváním.
Uplne ti na pretaktovanie staci hocijaka doska s cipsetom P35 / X38 napr. od ASUSu. Videl som uz aj 4 GHz.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

X3ME píše:Proč by si E6850 nekoupil někdo, kdo nechce aby mu počítač hučel jako vysavač, kdo chce aby procesor uchladil vzduchem a tiše i při nějakém rozumném přetaktování?

Q6600 není využitý ještě ve spoustě programů a za půl roku budou lepší 4 jádra, do té doby je E6850 dostačující. Původně jsem o Q6600 také uvažoval, ale odradila mě potřeba nedostupné desky EVGA, omezené přetaktování a problémy s přehříváním.
Ty si mi zase nějaký chytrák, si kup ThermalRight Ultra-120 eXtreme a máš klid a teploty jsou v pohodě, do těch 3.4Ghz při 1.375V, přes 68C to neleze a to tam ještě nemám nic extra pastu :) těch 68C je na druhé dvojici jader, první má 61-62C max. Když stojí E6850 stejně jak Q6600, tak je podle mě nesmysl brát E6850, když už si člověk kupuje procák za částku přesahující 6000, tak si snad podle toho chce koupit i pořádné air chlazení. Mě omezuje akorát teplota při 3.7Ghz, to už je na vodníka, G0 revize jdou v klidu na těch 3.4Ghz minimálně a to mi jako omezující taktování nepřijde. Navíc když máš dualcore a hra ti zatíží obě jádra na 100procent, tak ty teploty lezou nahoru více než quadcore kde si to rozdělí hezky třeba po 20-30 procentech a teploty celkově vyšší nejsou. Nejvíce se to dnes projevuje 2 vs 4jádra u her kde hraje hodně lidí MP, např. UT III, kde i při vyšším rozlišení je rozdíl v průměrných a min. fps.
Kdo hraje singl akorát tak ten si může vystačit i s dualem.
Podtrženo sečteno, brát dnes dualcore, aspoň co se týče E6850 je naprostá krávina.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

já s tebou v podstate souhlasím, zvlast kdyz na dvere klepou 45nm quady. To, že G0 jdou taktovat minimalne na 3.4 ghz je naprostej nesmysl. spajdr asi má dobrej kousek ,tak si musi oduvodnit "jeho koupi".

Pokud nekdo hraje vylozene jenom hry,tak je dual core porad lepsi cesta jak Quad-core, pokud budeme porad porovnavat 65nm procesory,protoze az tady budou na nasem trhu 45nm kousky,tak se situaci urcite obráti.

Ja bych rekl,že kupovat dneska 65nm Quady je práve naprosta kravina pokud clovek nedela z videem atd, tak ctyri jadra opravdu nevyuzije...Jinak je to zbytecne paleni elektricke energie, ktera se nikde neprojevi.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

hh, pamatujes doby kdy se to same rikalo o 1 vs 2 jadrovejch cpu :) . osobne jen cekam na 45nm 4jadra. urcite do neho pujdu.
vindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vindy »

Highlander píše:Ja bych rekl,že kupovat dneska 65nm Quady je práve naprosta kravina pokud clovek nedela z videem atd, tak ctyri jadra opravdu nevyuzije...Jinak je to zbytecne paleni elektricke energie, ktera se nikde neprojevi.
ze palenie elektriny :-D akoze Q6600 mi bezi stabilne na 2,8GHZ @ 1,15V, chcel by som vidiet aku by mal spotrebu v porovnani s E6750 na 3,4GHZ@1,45V , bolo by to hodne vyrovnane, btw mam este o 25W mensiu spotrebu ako ked bezal na defaulte 2,4@1,35V :o
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Highlander píše:

já s tebou v podstate souhlasím, zvlast kdyz na dvere klepou 45nm quady. To, že G0 jdou taktovat minimalne na 3.4 ghz je naprostej nesmysl. spajdr asi má dobrej kousek ,tak si musi oduvodnit "jeho koupi".

Pokud nekdo hraje vylozene jenom hry,tak je dual core porad lepsi cesta jak Quad-core, pokud budeme porad porovnavat 65nm procesory,protoze az tady budou na nasem trhu 45nm kousky,tak se situaci urcite obráti.

Ja bych rekl,že kupovat dneska 65nm Quady je práve naprosta kravina pokud clovek nedela z videem atd, tak ctyri jadra opravdu nevyuzije...Jinak je to zbytecne paleni elektricke energie, ktera se nikde neprojevi.
Ještě jsem neviděl člověka co nedal s Q6600 3.4Ghz, ty ano? pokud ano, tak to byl problém blbé desky, né procesoru, nebo nevhodného air chlazení. Pokud hra co používá dualcore ukazuje zatížení obou jader na 100 procent, tak to není ideální. A opakuju, pokud člověk hraje MP hry, kde se pohybuje více lidí, běží tam spousta skriptů, tak quadcore bude určitě lepší volba. Z videem občas dělám, ale není to přednostní. Kdo chce E6850 ať si to koupí, já v tom žádnou perspektivu nevidím, hlavně když ty takty se dají v pohodě nahnat levnějšími kousky za menší cenu. A za druhé proč si teda má někdo DNES kupovat dualcore, když jsou tady za rohem quadcore 45nm verze? radši mít topinku 65nm quadcore, než dualcore za 6400Kč, který stejně v lednu prodám, protože přejdu na 45nm quadcore. V případě 65nm quadcore takový důvod nebude.
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Tohle je vecna debata, ktera nema jednoznacne reseni ... nekdo si poridi Quad, byt ho nevyuzije hned, ale case ziska aplikace ktere se na tom vyuziji (viz nove hry na Unreal 3.0), jinemu staci Dual na brutalnim taktu ... obecne pomaly cpu neni pro dnesni hry brzdou ... ale cim vic jader, tim lepsi komfort pri obecnem uzivani pocitace ... Win jsou sviznejsi, multitasking je sviznejsi, hry nnejsou sviznejsi ale take to nektere vyuziji ... Quad v 45nm je skvelka volba, pokud budou za ceny 5000 az 8000Kc ...
Brano86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brano86 »

Tak to zhrniem:
Hovoril som o ludoch ktory kupuju comp teraz a nie ze maju este cas a cakaju na 45nm a potom pojdu do 4 jadra to uz je logicke
Dalsia vec co sa tu uz spomenula je ze quad ide aj vzduchom chladit bez problemou len treba kupit lepsi chladic Gemin ,Ultru atd a pojde s fanom na 1400rpm bez problemou nad 3.0Ghz
O tom paleni elektriny. Som sice dost proti plytvaniu zbytocnej energie ale treba si skusit vypocitat rozdiel ktory das za elektrinu pri duo a quade som si isty ze to bude ciastka uplne smiesna aj pre priemerneho cloveka..
Inaksia vec co spomenul highlander ze je "kravina" kupovat teraz quad ze potom sa kupi quad neskor ked to bude naozaj "akutne" neni to zbytocne viac starosti? Predat stary alebo dokonca ho dat niekde do vytrinky do PC muzea a potom kupovat novy no pre niekoho to je mozno spravna volba ale pre mna ani nahodou nie hlavne ked nemam chut mrhat casom a ked sa to da vybavit hned.Ina situacia by bola u tich ludi ktory PC menia tak ci tak kazdy rok povedzme.
Posledna vec je ze nove 45nm nebudu zas o tolko vykonejsie a hlavne nebudu o tolko menej zrat aby bolo treba na ne cakat + zmensi sa rozmer jadra->znova viac tepla na kope urcite sa budu "kvalitne chladit" .....
IQLogic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IQLogic »

to Brano86: Preco by nemali byt 45nm vykonnejsie ??? s mensim vyrobnym postupom to vydava menej tepla, jadra su mensie a tym padom ich na wafery bude predsa viac a tym sa zas zvysi pravdepodobnost lepsich kusov ... to len taka moja teoria ... a ty asi este stale nechapes ze zmensenim plochy jadra sa zmensia aj naroky na chladenie kedze nebude treba uchladit plochu poviem priklad 5cm2 ale 3cm2 ... myslim ze tie 3cm2 jednoznacne vyhraju ...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

spajdr píše: Ještě jsem neviděl člověka co nedal s Q6600 3.4Ghz, ty ano? pokud ano, tak to byl problém blbé desky, né procesoru, nebo nevhodného air chlazení.
co ti mam na tento "hlod" rici ? Ano jistem,že jsem videl spoustu quadu a drzel je v ruce ktery nesli ani pres 3ghz a kdyz tak pri brutalnim napeti...Ty jsi mel v ruce jenom ten svuj jeden procesor, kterej ti sel dobre taktovat a hnedka jsi z toho usoudil ze vsechny procesory co se vyrobi jdou takhle dobre taktovat
spajdr píše: druhé proč si teda má někdo DNES kupovat dualcore, když jsou tady za rohem quadcore 45nm verze?
jo s tim souhlasim....
spajdr píše: 45nm quadcore. V případě 65nm quadcore takový důvod nebude.
ale duvod bude ...
Naposledy upravil(a) Highlander dne úte 16. říj 2007, 18:48, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“