IHS lapping ... ("lesteni" IHS)
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Blue Storm
- Odborník PCT

já vylapuju svůj cpu asi až potom co na něho vyprší záruka,protože já tež zkouším všemožné blbosti s pc a jendou už mi cpu shořel,když mi bios omylem dal napětí 1,9V
a vyreklamovali,ale stát se to s lapovaným,tak nemám šanci reklamovat...ale tím nechci nikoho odradit,akorát píšu,co si o tom myslím já 
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- viky58
- Černá karta

-
ale stějně při ručním lapovani se většinou nepovede , jedině strojní lapovani je 100 procentní !
ale ktomu potřebujete par věcí a udělat přípravek !
patici na procesor dle typu , pak ne tu patici nakym spusobem prílepit ne pridělat bud plech nebo kus o velikosti patice nakýho magnetického kovu ,
aby patice šla upnout na magnetku , pak už je udělat rovinu a muže se strojně lapovat
kdo to vyskouší ? a uděla naké foto ? (ja ne mám svuj procak velmi rad
)
ale ktomu potřebujete par věcí a udělat přípravek !
patici na procesor dle typu , pak ne tu patici nakym spusobem prílepit ne pridělat bud plech nebo kus o velikosti patice nakýho magnetického kovu ,
aby patice šla upnout na magnetku , pak už je udělat rovinu a muže se strojně lapovat
kdo to vyskouší ? a uděla naké foto ? (ja ne mám svuj procak velmi rad
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ty se taky nepovedes, já to lapuju jenom v ruce (na mramoru) a dycky to dosedne naprosto nádherne....(teploty jsou lepsi v prumeru o 5-10C). Ono nejde o to aby se povrch lesknul jako psi kule, ale o to aby stred IHS byl co nejvyse oproti rohum.Nesmi dochazet k tomu aby stred byl propadlej a rohy byli na vyssi urovni nez stred...viky58 píše:ale stějně při ručním lapovani se většinou nepovede , jedině strojní lapovani je 100 procentní !
přečti si tohle...
http://www.overclockers.com/tips458/
už to tady postoval Vivec, akorat tomu nikdo asi nevenoval pozornost.
- 2M
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- tnema
- Začátečník

- Woyta
- Středně pokročilý

Mokrou a idealne na lihu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- tnema
- Začátečník

- Holda
- Středně pokročilý

- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Woyta
- Středně pokročilý

Lih se pouziva kvuli oxidaci.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- Joey21
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Dneska sem vydělal procesor z patice a srovnal IHS. Z původních 73 pri burnu a 48 v idle jsem se dostal na 60 pri burnu a 33v idle, hezké ne?
Je to PD 805@3700. Teď už běží na 3900 teplota právě teďka při orthosu 65. Bylo to fakt hodně křivý a chladič doléhal pouze na okraje. Měl sem z toho takovou trochu vanu
.
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- kupca
- Začátečník

- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

- Simmy
- Začátečník

-
Vysvětlil by mi prosím někdo o co přibližně v tom článků kráčí? Moje angličtina není na takové urovni abych porozuměl. Na jakym principu se zakládá to, že vyleštěný povrch není ideální? Díky mockrát za vysvětleníHighlander píše: přečti si tohle...
http://www.overclockers.com/tips458/
už to tady postoval Vivec, akorat tomu nikdo asi nevenoval pozornost.
- Vivec
- Středně pokročilý

- Simmy
- Začátečník

-
A je tohle tvrzení pravdivé? resp. jsou nějaké Vaše názory z praxe? Je např při takovém kontaktu pasta vůbec potřebná? Na druhou stranu bych řekl, že čím míň je pasty tím lépe. Pasta sice nemá kam zalézt ale její místo právě jakoby zastává samotný chladič, prostě že není potřeba aby zalézala, logicky když nemá kam že
Snad tady neprobírám nějaké omýlané téma, ale v žádné diskuzi o lapování jsem o tomhle nenašel nějakou větší zmínku a opravdu by mě tohle zajímalo.
//Woyta Ano ale na druhou stranu cim vetsi stycna plocha tim lepe. Zabrousenim do leskla nerovnosti zmizi a kontakt je mensi.
\\Gr8 Vivec: průmaz OT
//Simmy: Ale i tak se podle mě jedná o styčnou plochu pouze s pastou, která se do přenosu tepla až tak nežene (jak všichni víme, pasta má celkem malou tepelnou vodivost, ale stonásobně vyšší než vzduch, myslím že by se to dalo s nadsázkou nazvat "z nouze ctnost") oproti kovu, který by měl přenášet lépe. Prosím pokud možno neberte to jako zpochybnování vašich tvrzení, jen bych o tomhle docela rád podiskutoval, pže mě tahle problematika zaujala
//Woyta Ano ale na druhou stranu cim vetsi stycna plocha tim lepe. Zabrousenim do leskla nerovnosti zmizi a kontakt je mensi.
\\Gr8 Vivec: průmaz OT
//Simmy: Ale i tak se podle mě jedná o styčnou plochu pouze s pastou, která se do přenosu tepla až tak nežene (jak všichni víme, pasta má celkem malou tepelnou vodivost, ale stonásobně vyšší než vzduch, myslím že by se to dalo s nadsázkou nazvat "z nouze ctnost") oproti kovu, který by měl přenášet lépe. Prosím pokud možno neberte to jako zpochybnování vašich tvrzení, jen bych o tomhle docela rád podiskutoval, pže mě tahle problematika zaujala