co se stane se zdrojem

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
CreAtive_34
Začátečník
Začátečník

co se stane se zdrojem

Příspěvek od CreAtive_34 »

Taková blbá otázka, ne že bych to chtěl dělat :) , ale u nás ve škole se to děje často -- když na zdroji přepnu to šoupátko na 110V, zapojim na 230V a zapnu PC, zdroj je K.O. , ale -- může to vzít i něco ssebou??? např.:MB, CPU... ????
Y510p - 4700HQ, 16GB DDR3, EVO 850 500GB, 2x 750m sli
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Měla by schořet jen silová část zdroje, takže zbytek pc by měl bejt v klidu. Ale kdo by to chtěl zkoušet? :sly:
Jen další blázen, v bláznivém království.
CreAtive_34
Začátečník
Začátečník

Raoul Duke píše:M...kdo by to chtěl zkoušet? :sly:
vim o par expertech :) u nás ve škole nějaký debílci si hrajou a šup, jak malý děti :stern: jinak dík, mě zajímalo co to udělá :) a ještě něco, dokáže servis zjistit zda to způsobilo přepnutí nebo tak??
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Typoval bych že nejdřív schoří část vynutí na vstupním transformátoru a pak to prostě bude postupovat dál, nebo zafungujou ochrany? Nejspíš se to bude lišit podle výrobce. Jestli to v servise poznaj se dá říct těžko, podle toho jak dlouho se bude zdroj smažit a podle jeho konstrukce. Pokud jim doneseš ohořelou bedýnku tak už nepoznaj nic, pokud bude spálená jen část můžou něco tušit ale to bych to zase ukecal na přetížení v síti, vadu materiálu...
CreAtive_34
Začátečník
Začátečník

ok dík moc, právě se ve škole něco řeší -- jeden průser a asi 5 kluků se snazi dokázat kámošovu nevinu (nekrejeme ho, on to fakt neudělal :dry: )
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Raoule, v 7 slovech 4 chyby???

Typoval bych že nejdřív schoří část vynutí
Tipoval bych, že nejdříve shoří část vinutí

Měla by odejít tavná pojistka a oddělit fázi od zdroje, protože dojde k průrazu elektrolytických kondenzátorů dvojnásobně vysokým napětím, než je povolené. Zdroj by nemusel nic dalšího zničit, obvykle to odnese jen ten vstupní filtr (diody a elektrolyty).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Sorry za OT:
kocourleo píše:Raoule, v 7 slovech 4 chyby???
Jsem tak trochu dislektik, ale snažím se :oops: .
CreAtive_34
Začátečník
Začátečník

dík moc
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

pokud zdroj nebyl od eurocase :twisted: tak to počítač z drtivé většiny přežije bez úhony. Mnohokrát testováno spolupracovníkem v servise na PC.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
BlackZoneCZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackZoneCZ »

Zkušenost od mého spolužáka:

Jsem na ICQ a najednou zpráva:
on: čus, co se stane se zdrojem když v zadu přepneš ten čudlík na 110V ?
Já: proč?
on: ale, kamoš si koupil nový Forton zdroj 450W za 1600kč a přepl ten knoflík a se zdroje se blejsklo a zakouřilo,uznají mu reklamaci?
já: ty vole! proč jsi to přepínal???
on: jak víš že jsem to byl já?
já: je mi to hned jasný....

No, on ten zdroj už oddekloval,já ho měl rozdělanej a tohle by na reklamaci opravdu neuznali - kondenzátory těsně před roztržením o 2x větších rozměrech než normálně, některé polovodiče spálené na prach, tak nebylo poznat jestli to byl "váleček", "kulička" nebo "obdélníček"....prostě z desky tam koukali jen drátky do vypáleného místa a děsnej smrad.....

Zdroj se mi tu válí už rok na kondenzátory a jediné co jsem využil je větráček 120mm a jeden střihlý SATA kabel a kvalitní MOLEX
Drapalik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drapalik »

:D chytrej kámoš:D
můj miláček : CPU : Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz ,GPU : Powercollor HD3870 512MB,RAM : 2GB RAM Kingston,Zdroj : 500W fortron bluestorm II,Case : CA SHARKOON Rebel 9 Value Edition,ZD : Gigabyte P35-DS3 P35 s775
BlackZoneCZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlackZoneCZ »

Drapalik píše::D chytrej kámoš:D
To jo no :-D já kupuju poškozené opravuju a posílám dál s popisem co tomu bylo a zárukou :-) ale tohle je neopravitelné a jediné co na tom jde využít jsou slabší kondenzátory ke kterým přepětí nedošlo a kabel :)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“