co se stane se zdrojem
- CreAtive_34
- Začátečník

-
co se stane se zdrojem
Taková blbá otázka, ne že bych to chtěl dělat
, ale u nás ve škole se to děje často -- když na zdroji přepnu to šoupátko na 110V, zapojim na 230V a zapnu PC, zdroj je K.O. , ale -- může to vzít i něco ssebou??? např.:MB, CPU... ????
Y510p - 4700HQ, 16GB DDR3, EVO 850 500GB, 2x 750m sli
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

- CreAtive_34
- Začátečník

-
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

Typoval bych že nejdřív schoří část vynutí na vstupním transformátoru a pak to prostě bude postupovat dál, nebo zafungujou ochrany? Nejspíš se to bude lišit podle výrobce. Jestli to v servise poznaj se dá říct těžko, podle toho jak dlouho se bude zdroj smažit a podle jeho konstrukce. Pokud jim doneseš ohořelou bedýnku tak už nepoznaj nic, pokud bude spálená jen část můžou něco tušit ale to bych to zase ukecal na přetížení v síti, vadu materiálu...
Jen další blázen, v bláznivém království.
- CreAtive_34
- Začátečník

-
- kocourleo
- Začátečník

Raoule, v 7 slovech 4 chyby???
Typoval bych že nejdřív schoří část vynutí
Tipoval bych, že nejdříve shoří část vinutí
Měla by odejít tavná pojistka a oddělit fázi od zdroje, protože dojde k průrazu elektrolytických kondenzátorů dvojnásobně vysokým napětím, než je povolené. Zdroj by nemusel nic dalšího zničit, obvykle to odnese jen ten vstupní filtr (diody a elektrolyty).
Typoval bych že nejdřív schoří část vynutí
Tipoval bych, že nejdříve shoří část vinutí
Měla by odejít tavná pojistka a oddělit fázi od zdroje, protože dojde k průrazu elektrolytických kondenzátorů dvojnásobně vysokým napětím, než je povolené. Zdroj by nemusel nic dalšího zničit, obvykle to odnese jen ten vstupní filtr (diody a elektrolyty).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

- CreAtive_34
- Začátečník

-
- crashPC
- Mírně pokročilý

- BlackZoneCZ
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Zkušenost od mého spolužáka:
Jsem na ICQ a najednou zpráva:
on: čus, co se stane se zdrojem když v zadu přepneš ten čudlík na 110V ?
Já: proč?
on: ale, kamoš si koupil nový Forton zdroj 450W za 1600kč a přepl ten knoflík a se zdroje se blejsklo a zakouřilo,uznají mu reklamaci?
já: ty vole! proč jsi to přepínal???
on: jak víš že jsem to byl já?
já: je mi to hned jasný....
No, on ten zdroj už oddekloval,já ho měl rozdělanej a tohle by na reklamaci opravdu neuznali - kondenzátory těsně před roztržením o 2x větších rozměrech než normálně, některé polovodiče spálené na prach, tak nebylo poznat jestli to byl "váleček", "kulička" nebo "obdélníček"....prostě z desky tam koukali jen drátky do vypáleného místa a děsnej smrad.....
Zdroj se mi tu válí už rok na kondenzátory a jediné co jsem využil je větráček 120mm a jeden střihlý SATA kabel a kvalitní MOLEX
Jsem na ICQ a najednou zpráva:
on: čus, co se stane se zdrojem když v zadu přepneš ten čudlík na 110V ?
Já: proč?
on: ale, kamoš si koupil nový Forton zdroj 450W za 1600kč a přepl ten knoflík a se zdroje se blejsklo a zakouřilo,uznají mu reklamaci?
já: ty vole! proč jsi to přepínal???
on: jak víš že jsem to byl já?
já: je mi to hned jasný....
No, on ten zdroj už oddekloval,já ho měl rozdělanej a tohle by na reklamaci opravdu neuznali - kondenzátory těsně před roztržením o 2x větších rozměrech než normálně, některé polovodiče spálené na prach, tak nebylo poznat jestli to byl "váleček", "kulička" nebo "obdélníček"....prostě z desky tam koukali jen drátky do vypáleného místa a děsnej smrad.....
Zdroj se mi tu válí už rok na kondenzátory a jediné co jsem využil je větráček 120mm a jeden střihlý SATA kabel a kvalitní MOLEX
- Drapalik
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- BlackZoneCZ
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele: