Záhadné závady v PC

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
milosk
Nováček
Nováček

Příspěvek od milosk »

Tak jo,jenou cely nateseny, uz je to nejaky patek, jsem prinesl domu novou MSI K8T Neo2, A64 3000+ Winchestera, nove ramky.Dam to dohromady a nic.vse znovu zkontroluju, reset bios, nic.Jiny zdroj,i kdyz puv. byl ok, nic.Vyndam z bedny desku, omrknu, zkontroluju upnuti desky v case-nic.Dal znovu dohromady-nic. Tak nevim jak mne to napadlo,ale odpojil jsem disketovku a ejhle, komp od te doby jede jak fik.Bylo to tim, ze jsem ten datovy kabel k disketovce zapojil obracene, vzdycky jsem to vsude resil az jestli diketovka nacitala nebo ne, protoze nikdy jsem si nebyl jist(nemam oznaceny kabel=jestli je tak jak je spravne
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

A máš opačne zapojenú diskovú mechaniku tak ti na ňom stále svieti tá zelená LEDka. :wink:
milosk
Nováček
Nováček

Příspěvek od milosk »

sTano11 píše:A máš opačne zapojenú diskovú mechaniku tak ti na ňom stále svieti tá zelená LEDka. :wink:
no jasne,ale vis, ono to bylo jak jsem psal uplne mrtvy, ani se nerozbehnul vetracek, proste nic,odpojil jsem mechaniku a hura.Proto to taky pisu sem do kuriozit.
Pabos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pabos »

zdravim... mam zajimavy problem... otcova sestava (nforce4 9NPA, Athlon 65 (nevim presne ktery), ramky cca 1GB na taktech 400Mhz DDR a zdroj Fortron Bluestorm 400W) se z nicehonic zacla vypinat... zkratka to normalne bezelo a najednou se to vyplo... To by se dalo vysvetlit tim, ze se neco prehriva... Problem nastava, kdyz chci sestavu znovu zapnout... zkratka to nejde... zmacknu on/off, sestava se asi na vterinu rozjede, roztoci se vetraky, rozsviti diody, pak piskne a vypne se... Pak kdyz zmacknu on/off tak uz to nedela nic... Musim asi na 10 sec vypnour zdroj a pak ho zase zapnout, aby to aspon takhle pisklo, protoze jinak to nedela vubec nic... Prvni vec co vas napadne je, ze je vadny zdroj, jenze tim to neni... Zkousel jsem tam dat svuj Fortron 500W, ktery je 100% funkcni, ale dela to s nim to same... Uz jsem zkousel vyndat vsechny komponenty (ramky, grafiku, procak, vsechno) a nechat tam jen zdroj a desku... stejne to dela... vazne uz nevm... nenapada vas neco? predem diky

-Pabos-
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

špatná deska? :roll:
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
atala
Nováček
Nováček

NELZE VYPNOUT PC

Příspěvek od atala »

Ahoj, mám problém, při příkazu k vypnutí PC v systému XPSP2 proces vypnutí skončí ve fázi kdy jakoby ztichne disk, vypne web.kamera...atd., ALE zůstane svítit obrazovka s nápisem vypínání a logem Win., musím ručně podržet síťový vypínač a po 4sec. se vypne.
Snad jsem to popsal jasně.., no je na to nějaká finta nebo pomůže jen reinstal, není to problém zásadní ale je.

Díky za reakce
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

pilarius píše:No tak moje zahada byla drsna :-D .
No tak jsem si v klidu prehraval hudbu pres Winamp a browsil v Opere a z nicehonic BSOD (prvni a posledni za 3 roky co tenhle pocitac mam) ale hudba hrala dal...tak jsem restartoval a HUDBA SE NEPRERUSILA, pocitac bootuje, hudba hraje dal, vyber OS, vybiram Windows XP, hudba hraje dal a az pri ty cerny obrazovce kde nabiha ten prouzek s XP to prestalo hrat :-D . Pro me zahada nejvetsi...
Až tak drsnú záhadu by som v tom nevidel.
To bolo určite CD-DA, ktoré si si prehrával cez Winamp. Keď vložíš do mechaniky "hudobné CD-čko" (CD-DA) a vyšleš príkaz na "prehrávanie zvuku analógovo", tak tá mechanika bude to bude prehrávať, až kým nedôjde na koniec CD-čka. A na to, aby si to prehrávanie zastavil, tak to musíš ty zrušiť. Takže keď to havarovalo, už nebolo nič, čo by to prehrávanie mohlo zastaviť.
Len je asi trochu čudné, že po reštarte sa tá mechanika "neresetovala" - a stalo sa až po spustení Windows.
keno 10 píše:ja mam taku mini zahaduicku s PC sem tam ked vopcham USB do predu (zadne idu tak ako maju) tak mi resetne PC :D alebo zacne pipat a scerna obrazovka niekedy ide v pohode. ale ked sa resetne tak nabehne aj uz s tym dotycnim zariadenim napojenym na USB :wink:
No tak to tam nepchaj... a pchaj to odzadu... ;-)
A pokiaľ by to bolo pre teba dozadu ďaleko, tak si to pripájaj cez predlžovačku, ktorú si zapojíš dozadu. Len tú zásuvku vpredu už radšej ani nepoužívaj, pokiaľ nebudeš vedieť, či je s tým, lebo je dosť dobre možné, že si tým takto "1 pekného dňa" niečo odpáliš...
Zrejme ti to tam nejako skratuje pri vkladaní toho USB zariadenia, skoro isto. Zrejme sú tie zásuvky nejaké chybné, chybne uchytené. To zase nie je až taká zriedkavosť - kvalita mnohých takýchto káblov i skriniek bola častokrát otázna.
Guardia píše:Tak mi dovoľte,aby som vás a vaše záhady prekonala snáď najväčším mystériom,ktoré sa mi občas prihodí: niekedy pri dlhšej práci na počítači mi proste nespadne win,nezamrzne,nehodí chybové hlášky...jednoducho ide tak ako má.Som z toho trošku nervózna,lebo ako hovorí jeden z Murphyho zákonov:"keď ide všetko v poriadku,určite si niečo prehliadol..." :lol:
No do kelu, toto isté sa veru stáva aj mne, už asi 3. rok, s týmto mojím "novým" počítačom.
Hm, skúšal som už všeličo, dokonca aj pretaktovanie, no nič nepomáhalo. Ba čo viac, po nainštalovaní vodného chladenia sa ten problém dokonca ešte zhoršil...!
A, ako hovorím, už ma to trápi 3. rok... nevedela by si, prosím Ťa, o nejakom riešení?
:D
Dwarf_CZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dwarf_CZ »

Já mám super záhadu, při který se mi vypne celý PC. Nejvíc záhadný ale je při jakejch situacích se vypíná. Savování v Bioshocku, nahrávání MP map v WiC a nebo při čekání v MP lobby Supreme Commanderu, u toho všeho mám pravděpodobnost, že mi to celý zhasne a nechápu proč.
Nic se nepřehřejvá, zdroj dostatečnej, všechny testy to proleze a hlavně to sou situace kdy to PC nějak nezatěžuje. Jediný malý vodítko je, že to nejspíš začalo potom co sem vyměnil g7600gt za r1950xt.
Jděte ale reklamovat grafiku s tímhle důvodem, se mi vysmějou.
Opteron 144 @ 2,7Ghz (1.4V) + Scythe Ninja Plus, DFI Infinity Ultra + Zalman NB47, 2x1GB A-DATA DDR500 ,Sapphire Radeon X1950XT, Maxtor 120GB ATA + 250GB SATA2, Enermax Liberty 500W
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

Dwarf_CZ píše:Já mám super záhadu, při který se mi vypne celý PC. Nejvíc záhadný ale je při jakejch situacích se vypíná. Savování v Bioshocku, nahrávání MP map v WiC a nebo při čekání v MP lobby Supreme Commanderu, u toho všeho mám pravděpodobnost, že mi to celý zhasne a nechápu proč.
Nic se nepřehřejvá, zdroj dostatečnej, všechny testy to proleze a hlavně to sou situace kdy to PC nějak nezatěžuje. Jediný malý vodítko je, že to nejspíš začalo potom co sem vyměnil g7600gt za r1950xt.
Jděte ale reklamovat grafiku s tímhle důvodem, se mi vysmějou.

Takova hloupa otazka, preinstaloval si OS po vymene grafiky ?
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Radas
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radas »

Mám problém s občasným vypínáním PC (tak jednou za týden).
PC se prostě zničeho nic vypne a znovu samo zapne, ale už nejede monitor ani zvukový post biosu. Jen se točí větráky. Musím počítač vypnout ze zásuvky a zapnout. Pak to naběhne a jede zase nějakej čas normálně dál.
Zajímavé je, že se to stává když v podstatě nic nedělám, maximálně surfuju po internetu. Když hraju nebo když jede prime a pod. nikdy se to nestalo.
Mám i záložní zdroj takže kolísáním napětí by to být nemnělo.
Máte někdo nějakou radu?
MSI X670E Tomahawk, R9-7900X, Thermalright Ultra 120, Kingston DDR5 6000 2x16 CL30,
Sapphire RX6800, X-Fi Titanium Fatal1ty Pro, Samsung 990 2TB,
WD 30EFRX, Antec P180B, Corsair TX750W
Error
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Error »

Ja mam tyka docela zajimavej problem. Mam notebook pc tablet (cili dotykovej display na tuzku). Nikdy ho moc nevypinam jen ho treba zavru a du spat a kdyz se rano probudim a otevru ho, co nevidim, mam spusteno treba 50x excel a kalkulacku, poznamkovy blok atd. Ze zacatku sem nechapal ale pak sem si vsimnul ze kdyz je zavrenej tak mys zacne ujizdet na stred levy strany monitoru a tam klika a tim padem zacne spoustet ty programy ale opravdu nevim co s tim. Reklamovat to nemuzu protoze je to dovoz a potrebuju ho kazdej den.

Dalsi vec. Vcera si tak koukam na film (na notasu) a z niceho nic se zapne druhej pc, tak sem myslel ze kocka a vypnul jsem ho. No a za pul hodky se zase zapnul ale kocka spala na okne. A takhle se to jeste parkrat opakovalo. Proste mam duchy v obou pc :D
Genuine Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz 2 CPU cores, 666MHz FBS, 1536MB RAM, Mobile Intel(R) 945GM Express 128MB, 80GB HDD (interni) 320GB HDD TEAC (externi)
martin.ol
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin.ol »

To první bych zkusil řešit zamčením plochy... čili v linuxu uzamčít relaci či ve windows dát heslo na spořič...

No a to druhý, nemáš náhodou povolené "wake on lan", třebas si někde někdo na síti hrál :roll:
Desktop: MB: K9N6PGM2-V2 - Čipset NVIDIA , socket AM2+, DDR2, SATA2; GK: nVidia GT240, 512MB, DVI + HDMI; CPU: AMD ATHLON II X2 Dual-Core 3,0 GHz, 4MB; RAM: DDR2 4GB 800MHz; HDD: 2TB SATAII, 250GB SSD DVD: DVD-RAM LG; OS: Win 10 Home
Error
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Error »

martin.ol píše:To první bych zkusil řešit zamčením plochy... čili v linuxu uzamčít relaci či ve windows dát heslo na spořič...

No a to druhý, nemáš náhodou povolené "wake on lan", třebas si někde někdo na síti hrál :roll:
No jelikoz mam pusteny prehravac tak mi sporic nenaskoci. To je fuk ja uz si zvyknul :) a u toho druhyho pochybuju, tezko by moje mama udella tohle. Ja sam ani nevim jak se to dela.
Genuine Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz 2 CPU cores, 666MHz FBS, 1536MB RAM, Mobile Intel(R) 945GM Express 128MB, 80GB HDD (interni) 320GB HDD TEAC (externi)
fast4shoot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fast4shoot »

Taky se mi stala zajímavá věc. Nedávno se mi podařilo sehnat supr mašinku (Pentium 1, asi deset různejch ramek, nějaká 512kB grafika :D ) .
Samozřejmě první věc co jsem chtěl udělat byla ji vyzkoušet. Všechno pozapojuju, zapnu a nejede to. Tak párkrát opakuju a měním ramky, nic.
Tak si řeknu, že připojím PC speaker abych zjistil, jestli to aspoň nějak pípá. Tak jsem jeden někde vyhrabal, sice měl utrhlej jeden drátek, ale neva, budu to držet. Tak jsem to držel a zapnul PC. Já jsem samozřejmě ten drátek neudržel a ten letěl na desku, něco tam vyzkratoval a PCčko začalo jaksi pískat. Tak jsem ho honem vypnul s tím, že je s ním konec.
Ale jen tak jsem ho zase zapnul a ono naběhlo úplně v pohodě, detekovalo CPU, RAMky, HDD a nejspíš by i nabootovalo, kdyby bylo co. :-D
Já celej natěšenej, že jsem to "opravil" jsem začal zase testovat RAMky, abych našel tu největší kombinaci. Asi po dvacátým restartu najednou zmizel BIOS :-D
Už se tam objevuje jen jakýsi BootBlock BIOS, kterej snad ani nic neumí a tipoval bych ho jako náhradu za ten běžnej pro extrémní případy (a uživatele).

Takže PC teď sedí někde na skříni, jelikož se mi ho už nepodařilo rozjet :)
CPU: AMD Athlon 64 X2 4000+, RAM: 1GB DDR2 533MHz, VGA: HIS ExcalibuR 9250 256MB, 240/400 @ 290/440, HDD: Western Digital WD80, Repra: M-Audio DX4, Zvukovka: M-Audio Delta 1010LT
Moje modifikace hry Half-Life: Near the explosion.
Keanu
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Keanu »

Na starym PC když sem zapojil Gamepad od firmy Trust tak do 5 sec komp celej vytuhnul.. zajmavy bylo že když sem ho nechal v USB tak mě ani nepovolil jít do winu.. při načítání celej komp vytuhnul :D Když sme ho skoušeli u kámoše tak to šlo v pohodě :o :D
GPU:MSI Nx8800Gts 320mb HD OC edition,CPU:Intel C2D e8200,Paměti:Corsair 2048Mb DDR2,Case:Thermaltake VI1000BNS M9 černá,MB:Gigabyte P35 DS3,Zdroj Fortron 500w, a na boku si sedí Airen RedWings,Vepředu je Aerocool Turbine 3000, CPU cooled Zalman CNPS 7500 Al-cu led
vydraX
Nováček
Nováček

Re:

Příspěvek od vydraX »

D.U.K.E. píše:Zdravím,
mám taky jednu hodně zvláštní záhadu - na mém novém pc co mám v podpisu se zničehonic začaly objevovat samovolné restarty - sekne se obraz i zvuk, pak tak na cca 1 až 2 sec naskočí modrá obrazovka a pc se restartuje. Už jsem několikrát reinstaloval komplet celé pc, různé verze operačních systémů a pořád to dělá, při různých činostech (IE, hry,TV,ale i třeba jen desktop)....takže předpokládám, že chyba je v hardwaru, ale nevím kde - používám oficální drivery, netaktuji, zkoušel jsem Prime95, memtest, snad všechny 3Dmarky.......nevíte někdo, kde by mohl být zádrhel?
Mám ten samý problém, asi si náhodou nepřišel an to,čím to je/bylo?Docela mě to štve a už ybch to rád vyřešil,ale envím si rady.
Obrázek
facility
Začátečník
Začátečník

Re: Záhadné závady v PC

Příspěvek od facility »

:roll: Vejdi do biosu a pridaj pameti 0.2V Tj.aby si z 1.8V dal na "2.0V" ;-) a potom uvidis.....
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
vydraX
Nováček
Nováček

Příspěvek od vydraX »

facility píše::roll: Vejdi do biosu a pridaj pameti 0.2V Tj.aby si z 1.8V dal na "2.0V" ;-) a potom uvidis.....
Tak sme hledal, našel jsem frekvenci DDR (166MHz) Memory Voltage nastaveno defaultně na 2.60 min je 2.50 a max 2.85V takže asi lamerský dotaz,ale nevím co ted nastavit, nidke jsem nic jinčího nenašel.
Obrázek
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

Mno malo by to tam byt...
Urcite si vsimaj pravu stranu obrazovky
tak ako sipkami prechadzas cez polozky v biosu "sipkami"dolu a hore a chces neco nastavit
daj "enter"budu tam volby ..neco ako [manual,user define .atd]
Na niektorych MB to tusim ide odomknut v prvej polozke napr.."system tweak" das enter sipkou
prejdes na manual das enter , a potom uz idu dalsi polozky upravovat....nezabudni potom ulozit
F10 ,esc-y- enter...
Co asi nebudes pouzivat ...
Pre zadavanie celych cisel ako napr....FSB frekvenciu aktivuj "NumLock"
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Čau, začínám si myslet, že v počítači rodičů straší.
Před cca měsícem jim nenaběhnul počítač, protože nejspíš měli poškozená nějaká data na disku a zobrazovala se jim hláška, kterou jsem přiložil na obrázku.
Nepomohlo obnovení systému pomocí CD, protože počítač disk vůbec nemohl najít.
V jiném počítači byl disk vidět (takže jsem vše vyzálohoval z jiného operačního systému), ale oprava operačního systému dát nešla, protože na jeho oddílu to ukazovalo, že není.
Dal jsem tedy novou instalaci na jiném počítači a funkční nainstalovaný disk jsem pak vrátil rodičům do počítače. Windowsy se ale nenastartovaly a počítač disk stále neviděl. Usoudil jsem tedy na nějakou chybu "řadiče" na desce.
Udělal jsem tedy rodičům upgrade a koupil jsem jim novou desku, CPU a ramky.
Nainstaloval jsem jim tam čistě operační systém a chvíli fungoval (tak týden). Pak se ale začaly objeovvat opět ty hlášky, že soubor není přítomný a abychom opravili instalaci. Pomáhal na to restart, po restartu naběhly Windowsy v pohodě. Ale asi před týdnem se stalo, že windowsy místo na plochu naběhly napřihlašofací obrazovku s pokynem, abychom vybrali uživatele, kterého chceme přihlásit, ale žádný uživatel nebyl na výběr.
Došla mi tedy trpělivost a koupil jsem jim i nový disk a znova jsem to celé přeinstaloval (toho času, co to už sežralo).
Teď to zase fungovalo pár dní, ale dnes ráno naběhla opět chyba, viz obrázek, že je soubor poškozen nebo chybí. Dnes ale funguje obnovení systému, tak právě jede.
Už mi opravdu došly nápady, co s tím. Prakticky úplně všechno je nové.

Sestava:
Win XP Prof SP2
CPU: Celeron E1200
RAM: A-DATA 800MHz, 2GB
Deska: Gigabyte GA-73PVM-S2 (možná S2H, teď si nejsem jist)
Zdroj nějaký Eurocase 400W (původní 3 roky staré)
Disk: Samsung F1 320GB i s novým datovým kabelem
Mechanika PATA DVD combo (původní 4 roky staré)

Máte někdo s touto chybou zkušenosti? Jak vzniká?

//Edit: Ještě mne napadlo, že se počítač dvakrát kousnul po instalaci windowsů při prvním nastavení, jaké chceme zvolit aktualizace (stahovat, nestahovat...). Tak jsem ho musel restartovat a nainstalovat znovu.
Paměť jsem projel Memtestem bez problému.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“