modem-router, problém s nat??
Moderátor: Don
- kaipan
- Nováček

-
modem-router, problém s nat??
Ahoj,
dnes jsem se neúspěšně pokoušel vyřešit následující problém, proto bych vás chtěl požádat o radu.
mám doma internet od novery, zapojení mám modem-router-počítače. jelikož jsem s modemem měl nějaké problémy, rozhodl jsem se jej vyměnit a koupil jsem nový asus am602.
výměnu jsem provedl dnes a poté, co jsme jej nakonfiguroval, vše fungovalo.
po pár hodinách jsem však zjistil, že mi nefunguje jistá webová aplikace, kterou používá firma, ve které pracuji. je to aplikace v javě, umístěná na serveru firmy a přístupná přes webové rozhraní. abych byl přesnější, tak ona fungovala, mohl jsem jí normálně procházet.
co jsem ale nemohl byly úpravy. prostě pokud jsem do ní chtěl doplnit nějaký komentář a uložit ho na server, tak mi to říkalo chybu (prostě nebyla navázána komunikace).
to je tedy problém, který řeším.
na část řešení jsem již přišel - pokud internet zapojím z modemu rovnou do pc (vynechám router), tak všechno bez problémů funguje jako dřív. v samotném routeru ale problém není, protože to přes něj dříve chodilo.
hádám tedy, že to souvisí s NAT/DHCP
původně jsem měl dhcp zapnuté na modemu i routeru, což asi nebylo nejlepší, ale fungovalo to. teď jsem vyzkoušel jej na obou zařízeních postupně povypínat a bohužel to nepomohlo.
jinak ip mám nastavené takto:
modem - 192.168.2.1
router wan - 192.168.2.3
router lan - 192.168.1.254
počítače - 192.168.1-100-199
maska - 255.255.255.0 všechno
kdyby vás kohokoli napadla jakákoli příčina, budu moc rád.
díky
dnes jsem se neúspěšně pokoušel vyřešit následující problém, proto bych vás chtěl požádat o radu.
mám doma internet od novery, zapojení mám modem-router-počítače. jelikož jsem s modemem měl nějaké problémy, rozhodl jsem se jej vyměnit a koupil jsem nový asus am602.
výměnu jsem provedl dnes a poté, co jsme jej nakonfiguroval, vše fungovalo.
po pár hodinách jsem však zjistil, že mi nefunguje jistá webová aplikace, kterou používá firma, ve které pracuji. je to aplikace v javě, umístěná na serveru firmy a přístupná přes webové rozhraní. abych byl přesnější, tak ona fungovala, mohl jsem jí normálně procházet.
co jsem ale nemohl byly úpravy. prostě pokud jsem do ní chtěl doplnit nějaký komentář a uložit ho na server, tak mi to říkalo chybu (prostě nebyla navázána komunikace).
to je tedy problém, který řeším.
na část řešení jsem již přišel - pokud internet zapojím z modemu rovnou do pc (vynechám router), tak všechno bez problémů funguje jako dřív. v samotném routeru ale problém není, protože to přes něj dříve chodilo.
hádám tedy, že to souvisí s NAT/DHCP
původně jsem měl dhcp zapnuté na modemu i routeru, což asi nebylo nejlepší, ale fungovalo to. teď jsem vyzkoušel jej na obou zařízeních postupně povypínat a bohužel to nepomohlo.
jinak ip mám nastavené takto:
modem - 192.168.2.1
router wan - 192.168.2.3
router lan - 192.168.1.254
počítače - 192.168.1-100-199
maska - 255.255.255.0 všechno
kdyby vás kohokoli napadla jakákoli příčina, budu moc rád.
díky
- ScH0ll_kIll3r
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
ten program vyuziva nejakej port a ten musis na modemu/routeru otevrit ve firewallu.... nebo pokud tvuj router/modem podporuje DMZ tak ho nastav na tvoji ip adresu co mas tedka....veskera komunikace pujde ktobe 
AMD Ryzen 7 5800X | MSI B450 TOMAHAWK | GIGABYTE GeForce RTX 3070 VISION OC 8GB | HyperX Predator RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3200
- kaipan
- Nováček

-
no to s těmi porty jsem již řešil, ale vzhledem k tomu, že já tou aplikací můžu normálně procházet a prohlížet data, tak si myslím, že příčina bude někde jinde.
jediné, co nemůžu, je totiž provedení změn a jejich uložení na server.
problém tedy je ve směru ode mě na server.
jinak je to normální webová aplikace a prý používá jen porty 80 (http) a 443 (https)...
tomu s tou dmz jsem moc nerozuměl... proč myslíš, že by to pomohlo?
jediné, co nemůžu, je totiž provedení změn a jejich uložení na server.
problém tedy je ve směru ode mě na server.
jinak je to normální webová aplikace a prý používá jen porty 80 (http) a 443 (https)...
tomu s tou dmz jsem moc nerozuměl... proč myslíš, že by to pomohlo?
- ScH0ll_kIll3r
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Bajgy
- Středně pokročilý

- kaipan
- Nováček

-
- jankop
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- kaipan
- Nováček

-
dvě zařízení mám z těchto důvodů:jankop píše:Dovolím si tě upozornit, že nemáš kombinaci modem/router, nýbrž dva routery. To věci rozhodně neprospívá, komplikuje to nastavení a poněkud to postrádá smysl.
-nejdříve jsem měl připojení přes wifi, a tak stačil mi router (až pak jsem přešel na adsl)
-samotný modem používat nemůžu, protože potřebuju mít doma wifi
vím, že by se to dalo řešit jedním zařízením (příp. modem a switch), ale bylo by to drahé a to, co mám, bych mohl zahodit...
(připojit to k tomu modemu s vypnutým firewallem jsem včera nějak nezvládl, snad později)
- jankop
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- kaipan
- Nováček

-
firewall jsem vypnul, ale bohužel to nepomohlo. díval jsem se do možností jeho nastavení a nenašel jsem tam volbu nějaké spojení povolit.Bajgy píše:s DMZ to nebude mit nic spolecneho.
Videl bych problem v zapnutem SPI firewallu na tom AuSUSu. Zkus ho vypnout nebo nastavit tak aby neodmital spojeni z IP adresy tveho zamestnani.
je tam jen:
IP Filtering - Outgoing (By default, all outgoing IP traffic from LAN is allowed, but some IP traffic can be BLOCKED by setting up filters.)
IP Filtering - Incoming (By default, all incoming IP traffic from WAN is blocked when the firewall is enabled, but some IP traffic can be ACCEPTED by setting up filters.) - já mám ale problém ve směru ode mě..
a MAC Filtering
Jinak zkoušel jsem nastavit i tu DMZ (na modemu i na routeru) ale taky nepomohlo.. bohužel...