modem-router, problém s nat??

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
kaipan
Nováček
Nováček

modem-router, problém s nat??

Příspěvek od kaipan »

Ahoj,
dnes jsem se neúspěšně pokoušel vyřešit následující problém, proto bych vás chtěl požádat o radu.

mám doma internet od novery, zapojení mám modem-router-počítače. jelikož jsem s modemem měl nějaké problémy, rozhodl jsem se jej vyměnit a koupil jsem nový asus am602.

výměnu jsem provedl dnes a poté, co jsme jej nakonfiguroval, vše fungovalo.
po pár hodinách jsem však zjistil, že mi nefunguje jistá webová aplikace, kterou používá firma, ve které pracuji. je to aplikace v javě, umístěná na serveru firmy a přístupná přes webové rozhraní. abych byl přesnější, tak ona fungovala, mohl jsem jí normálně procházet.
co jsem ale nemohl byly úpravy. prostě pokud jsem do ní chtěl doplnit nějaký komentář a uložit ho na server, tak mi to říkalo chybu (prostě nebyla navázána komunikace).

to je tedy problém, který řeším.
na část řešení jsem již přišel - pokud internet zapojím z modemu rovnou do pc (vynechám router), tak všechno bez problémů funguje jako dřív. v samotném routeru ale problém není, protože to přes něj dříve chodilo.

hádám tedy, že to souvisí s NAT/DHCP
původně jsem měl dhcp zapnuté na modemu i routeru, což asi nebylo nejlepší, ale fungovalo to. teď jsem vyzkoušel jej na obou zařízeních postupně povypínat a bohužel to nepomohlo.

jinak ip mám nastavené takto:
modem - 192.168.2.1
router wan - 192.168.2.3
router lan - 192.168.1.254
počítače - 192.168.1-100-199
maska - 255.255.255.0 všechno

kdyby vás kohokoli napadla jakákoli příčina, budu moc rád.

díky
ScH0ll_kIll3r
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ScH0ll_kIll3r »

ten program vyuziva nejakej port a ten musis na modemu/routeru otevrit ve firewallu.... nebo pokud tvuj router/modem podporuje DMZ tak ho nastav na tvoji ip adresu co mas tedka....veskera komunikace pujde ktobe ;)
AMD Ryzen 7 5800X | MSI B450 TOMAHAWK | GIGABYTE GeForce RTX 3070 VISION OC 8GB | HyperX Predator RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3200
kaipan
Nováček
Nováček

Příspěvek od kaipan »

no to s těmi porty jsem již řešil, ale vzhledem k tomu, že já tou aplikací můžu normálně procházet a prohlížet data, tak si myslím, že příčina bude někde jinde.
jediné, co nemůžu, je totiž provedení změn a jejich uložení na server.

problém tedy je ve směru ode mě na server.

jinak je to normální webová aplikace a prý používá jen porty 80 (http) a 443 (https)...

tomu s tou dmz jsem moc nerozuměl... proč myslíš, že by to pomohlo?
ScH0ll_kIll3r
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ScH0ll_kIll3r »

protoze dmz vlasnte udela to ze veskery porty sou otevreny na tvoji ip
AMD Ryzen 7 5800X | MSI B450 TOMAHAWK | GIGABYTE GeForce RTX 3070 VISION OC 8GB | HyperX Predator RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3200
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

s DMZ to nebude mit nic spolecneho.
Videl bych problem v zapnutem SPI firewallu na tom AuSUSu. Zkus ho vypnout nebo nastavit tak aby neodmital spojeni z IP adresy tveho zamestnani.
Toshiba Tecra A6
kaipan
Nováček
Nováček

Příspěvek od kaipan »

firewall to má, jen bohužel nevím, co je to SPI... ale vypnout se dá, takže to večer zkusim.
nastavení pro jednotlivé ip adresy je tam taky.
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Dovolím si tě upozornit, že nemáš kombinaci modem/router, nýbrž dva routery. To věci rozhodně neprospívá, komplikuje to nastavení a poněkud to postrádá smysl.
kaipan
Nováček
Nováček

Příspěvek od kaipan »

jankop píše:Dovolím si tě upozornit, že nemáš kombinaci modem/router, nýbrž dva routery. To věci rozhodně neprospívá, komplikuje to nastavení a poněkud to postrádá smysl.
dvě zařízení mám z těchto důvodů:
-nejdříve jsem měl připojení přes wifi, a tak stačil mi router (až pak jsem přešel na adsl)
-samotný modem používat nemůžu, protože potřebuju mít doma wifi

vím, že by se to dalo řešit jedním zařízením (příp. modem a switch), ale bylo by to drahé a to, co mám, bych mohl zahodit...

(připojit to k tomu modemu s vypnutým firewallem jsem včera nějak nezvládl, snad později)
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

V tom případě vypni na druhém routeru všechny nadbytečné funkce jako DHCP, Firewall, Routing, zruš paramery rozhraní WAN apod. Zůstane ti switch s AP. Z ADSL routeru Asus AM602 zapoj výstup LAN do LAN routeru s WiFi. Ten bude už mít pouze jednu IP adresu pro konfiguraci pres webové rozhraní.
kaipan
Nováček
Nováček

Příspěvek od kaipan »

Bajgy píše:s DMZ to nebude mit nic spolecneho.
Videl bych problem v zapnutem SPI firewallu na tom AuSUSu. Zkus ho vypnout nebo nastavit tak aby neodmital spojeni z IP adresy tveho zamestnani.
firewall jsem vypnul, ale bohužel to nepomohlo. díval jsem se do možností jeho nastavení a nenašel jsem tam volbu nějaké spojení povolit.
je tam jen:

IP Filtering - Outgoing (By default, all outgoing IP traffic from LAN is allowed, but some IP traffic can be BLOCKED by setting up filters.)

IP Filtering - Incoming (By default, all incoming IP traffic from WAN is blocked when the firewall is enabled, but some IP traffic can be ACCEPTED by setting up filters.) - já mám ale problém ve směru ode mě..

a MAC Filtering

Jinak zkoušel jsem nastavit i tu DMZ (na modemu i na routeru) ale taky nepomohlo.. bohužel...
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“