Silně nestabil. systém - vaše tipy na původce???

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Lister
Začátečník
Začátečník

Silně nestabil. systém - vaše tipy na původce???

Příspěvek od Lister »

Nazdar lidi. Vím že podobných témat tady je hodně, ale já opravdu nutně potřebuji poradit.

Mám sestavu uvedenou v profile.
Běžela cca 4 roky bez potíží, ale cca poslední měsíc je silně nestabilní. Z počátku jsem obviňoval Wokna, ale ono to bude něco hardwarového.

Teď k tomu jak se to projevuje:
Když je počítač delší dobu v klidu tak ho zapnu....naskočí, jede třeba 2 hodiny v pohodě, pak se sekne a nejde nic dělat, kurzor se pohybuje, ale když klikám nic se neděje, na bedně trvale svítí ta červená dioda signalizující činnost disku.

Když seknutý počítač to vypnu a zkouším zapnout, tak nic nenaskočí, monitor je černý, disk nenačítá.....další restart nepomůže. Musím ho odpojit od sítě na několik minut a pak se to občas rozjede.

Navíc vypadává řadič ATA, na kterém je napojená CD-ROM - občas jede, občas nejede - na spíše víc nejede.

Co jsem zkoušel - všechny konektory odpojit vyčisti a zase napojit, bios jsem nastavil na různé hodnoty, ale bez úspěchu, odstranil jsem OC na grafárně a na procesoru - bez úspěchu, vyměnil grafárnu za jinou také nic. Zkoušel jsem i odpojit tu CD mechaniku, jestli není problém tam a také nic.

Moje dotazy:
Máte nějaký tip, kdo by mohl být škůdce, já se v tom nevyznám, ale tipuji zdroj nebo desku.
Dá se nějakými testy zjistit, jestli jednotlivé komponenty fungují, tak jak mají??

Ještě zkusím sehnat jiný zdroj a ten napojit, ale pak mě čeká už asi přímo výměna desky.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Silně nestabil. systém - vaše tipy na původce???

Příspěvek od Pavel.P. »

Lister píše:...
No je možné, že je potřeba nanést novou pastu mezi chladič a CPU...

...
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Pavel.P. píše:No je možné, že je potřeba nanést novou pastu mezi chladič a CPU...
Tak tokovéhle řešení jsem ještě neviděl... to jako myslíš že se pasta vsákla do chladiče??

Nejdří bych zkusil pročistit chladič cpu, jestli není plný prachu a nepřehřívá se. Potom bych testovat programy viz. http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=21622 . Pak bych začal měnit komponenty.
Jen další blázen, v bláznivém království.
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Raoul Duke píše:...
No ono po čase ''nekvalitní'' pasta ztrácí na funkci... Měl sem podobný problém, taky mně svítil pořád HDD a po chvilce, co fungoval jen kurzor se systém sekl... je možné, že se prostě CPU špatně chladí, takže bud nanést novou pastu a pročistit větrák včetně toho, že zkontroluje přichycení, nebo něco jiného (třeba jiný chladič a pak MB a tak...)

...
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Ještě doplnění čeho jsem si všiml včera:

Když se to zasekne a já zkouším nahodit a dopande to tím nepovedeným startem jak jsem popsal výše, tak se neozve takové to pípnutí, které se vždy ozve při startu systému. Vzadu mám takový braket s diodama, který by měl signalizovat problémy a když jsem se podíval co znamená to, co ta svítí při takovém startu, tak v návodu bylo napsáno - čekám na inicializaci HDD.

Když ten systém zatuhne při práci, tak mám pocit že se přestane úplně točit disk - třeba včera při několika startech jsem se dostal až na plochu, ale najednou seekovaní disku přestalo, disk úplně stichl (asi se přestanou točit i plotny) a zase jsem nemohl nic dělat.

Ten chladič CPU zkusím, ale moc nevěřim, protože ten systém občas nestartuje ani po tom co byl několk dní v klidu a to by tedy měl, kdyby to bylo přehříváním CPU nebo jakéhokoliv jinéhé komponentu - navíc chladič je celkem nový, zanesený zatím není, ale je pravda, že jsem dlouho nekontroloval teploty CPU v zátěži.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Jen detail k pastě - nechvalně proslulá "stříbrná" pasta Titan docela rychle vysychala a zůstal z ní jen jakýsi škvarek na CPU, takže bylo třeba po půl roce "přemáznout".
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
KasMen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KasMen »

Tohle vypada spis na desku ne? Kdyby se prehrejval CPU tak to potom zapnes.
ASRock H370M-ITX/ac | Intel Core i5-8500 | SilentiumPC Fera 3 | HyperX Fury Black 16GB 2666MHz
Samsung 970EVO Plus 2TB | WD Blue 2TB | Seasonic SS-360GP | COOLTEK JB-U2 | LG IPS235P | Win 10 Pro
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

No me z toho vychazi nasledujici mozne problemy.
A to prave disk, ktery tohle muze zpusobovat. Mel jsem kdysi taktez problemy s diskem. A nahodne zaseky se zacali objevovat jednou za cas, nasledne se to stalo pravidlem a kdyz pak neslo disk ani zkontrolovat a ani defragmentovat, radeji jsem si to nejdulezitejsi chtel poukladat. A zjistil jsem, ze disk uz stacil nektera data "zapomenout" - reklamace a novy disk.

Druha moznost je vadna deska. Prece jenom uz neni nejmladsi. Zkus zkontrolovat kondnzatory na desce. Pokud se nafukuji, je to spatne..

A treti moznost je zdroj. Jestli ma stari jako motherboard, tak na tom muze byt obdobne. Ale to by se nejspis projevovalo jen v zatezi, pripadne ihned po startu.

Nejpravdepodobneji to ale bude tim diskem. A jak zjistis, jestli komponenty funguji. Jedine v nejakem jinem PC.
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Palec123 píše:No me z toho vychazi nasledujici mozne problemy.
A to prave disk, ktery tohle muze zpusobovat. .......
No o disku jsem taky uvažoval, ale do toho mi nesedí to vypadávání te CD-Rom, ta totiž občas jede a občas nejede, je připojená jako master na jiné kšandě než je ten disk.

Ještě jeden úplně lamerský dotaz: kdybych měl v záloze ještě jeden disk a ten bych nahodil do kompu a podařilo se mi na něj zkopírovat celý systémový svazek - pojede mi pak systém z něj nebo bude někde nějaký problém (POZN: veškeré ovladače, programy, stránkovací soubory atd mám na systémovém C, ostatní části disku slouží jen jako skladiště pro data)
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Lister píše:Ještě jeden úplně lamerský dotaz: kdybych měl v záloze ještě jeden disk a ten bych nahodil do kompu a podařilo se mi na něj zkopírovat celý systémový svazek - pojede mi pak systém z něj nebo bude někde nějaký problém (POZN: veškeré ovladače, programy, stránkovací soubory atd mám na systémovém C, ostatní části disku slouží jen jako skladiště pro data)
To jsem nikdy nezkousel, ale podle me to fungovat nebude..
Fungovalo by to, kdyby jsi mel dva disky zapojene do RAID 1

Ten druhy disk by byl naprosto vernou kopii toho druheho. Je to podmineno tim, ze musi byt od stejneho vyrobce, musi mit i stejny firmware.

Tvoje myslenka je mozna na miste, ala jak uz jsem psal. Na 99,9% to nenaskoci..
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

ještš jeden lamerský dotaz - když vezmu ten disk napojím ho do jinéhp očítače a pokusím se z nej nabootovat - poběží to ??? když ten disk bude napojený v úplně jiném systému s jiným HW atd....
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

No bootovat zacne, ale to je asi tak vsechno, skonci to nejakou chybovou hlaskou..

Predpokladam ze to bude "chyba cteni disku" a zustane jen blikajici podtrzitko

Ale muzes vyzkouset, za to nic nedas..
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Tak podle všeho odešla deska - zdroj je funkční, RAMky jedou, procesor nezatuhává a nepřehřívá se.

Problém je že podle všeho pod Athlon XP už se nebude dát žádná sehnat - nevíte o nějakém kousku náhodou, ideálně nová, ale beru klidně i bazar.....
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Nova:

Kód: Vybrat vše

http://www.softcom.cz/produkt/asrock-k7s41gx-s462-sis741gx-vgaagp-lan-matx/?flist=1
Bazar:

Kód: Vybrat vše

http://www.aukro.cz/17911_socket_a_athlon_duron_.html?order=t&view=gtext
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Tak nakonec odešel zdroj....deskou to naštěstí nebylo :-)

ale vznikl mio další problém, ale vy mě velkému lamerovi zase poradíte :-)

Vznikne nějaký problém když do systému s AGP dám zdroj podle poslední specifikace - tedy ATX12V 2,0

Kdyby to problém nebyl, tak bych asi vzal tenhle:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NJBRU

ten by snad měl utáhnout tu moji sestavu a zárověň by něměl být hlučnější než nejslyšitelnější část mojí sestavy - chladiš procáku.......
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Utáhne to v pohodě, ber ho.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

kocourleo píše:Utáhne to v pohodě, ber ho.
díky, snad to bude v pohodě, podle Watů to utáhne v pohodě, jen mi šlo o to, jestli bude mít všechny konetkory, které potřebuju - ale to snad jo a jestli nebude vadit to, že AGP ten zdroj bude zatěžovat jinak než systém na PCI-E, na který je primárně konstruované zatížení jednotlivých větví...... :?
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“