Silně nestabil. systém - vaše tipy na původce???
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Lister
- Začátečník

-
Silně nestabil. systém - vaše tipy na původce???
Nazdar lidi. Vím že podobných témat tady je hodně, ale já opravdu nutně potřebuji poradit.
Mám sestavu uvedenou v profile.
Běžela cca 4 roky bez potíží, ale cca poslední měsíc je silně nestabilní. Z počátku jsem obviňoval Wokna, ale ono to bude něco hardwarového.
Teď k tomu jak se to projevuje:
Když je počítač delší dobu v klidu tak ho zapnu....naskočí, jede třeba 2 hodiny v pohodě, pak se sekne a nejde nic dělat, kurzor se pohybuje, ale když klikám nic se neděje, na bedně trvale svítí ta červená dioda signalizující činnost disku.
Když seknutý počítač to vypnu a zkouším zapnout, tak nic nenaskočí, monitor je černý, disk nenačítá.....další restart nepomůže. Musím ho odpojit od sítě na několik minut a pak se to občas rozjede.
Navíc vypadává řadič ATA, na kterém je napojená CD-ROM - občas jede, občas nejede - na spíše víc nejede.
Co jsem zkoušel - všechny konektory odpojit vyčisti a zase napojit, bios jsem nastavil na různé hodnoty, ale bez úspěchu, odstranil jsem OC na grafárně a na procesoru - bez úspěchu, vyměnil grafárnu za jinou také nic. Zkoušel jsem i odpojit tu CD mechaniku, jestli není problém tam a také nic.
Moje dotazy:
Máte nějaký tip, kdo by mohl být škůdce, já se v tom nevyznám, ale tipuji zdroj nebo desku.
Dá se nějakými testy zjistit, jestli jednotlivé komponenty fungují, tak jak mají??
Ještě zkusím sehnat jiný zdroj a ten napojit, ale pak mě čeká už asi přímo výměna desky.
Mám sestavu uvedenou v profile.
Běžela cca 4 roky bez potíží, ale cca poslední měsíc je silně nestabilní. Z počátku jsem obviňoval Wokna, ale ono to bude něco hardwarového.
Teď k tomu jak se to projevuje:
Když je počítač delší dobu v klidu tak ho zapnu....naskočí, jede třeba 2 hodiny v pohodě, pak se sekne a nejde nic dělat, kurzor se pohybuje, ale když klikám nic se neděje, na bedně trvale svítí ta červená dioda signalizující činnost disku.
Když seknutý počítač to vypnu a zkouším zapnout, tak nic nenaskočí, monitor je černý, disk nenačítá.....další restart nepomůže. Musím ho odpojit od sítě na několik minut a pak se to občas rozjede.
Navíc vypadává řadič ATA, na kterém je napojená CD-ROM - občas jede, občas nejede - na spíše víc nejede.
Co jsem zkoušel - všechny konektory odpojit vyčisti a zase napojit, bios jsem nastavil na různé hodnoty, ale bez úspěchu, odstranil jsem OC na grafárně a na procesoru - bez úspěchu, vyměnil grafárnu za jinou také nic. Zkoušel jsem i odpojit tu CD mechaniku, jestli není problém tam a také nic.
Moje dotazy:
Máte nějaký tip, kdo by mohl být škůdce, já se v tom nevyznám, ale tipuji zdroj nebo desku.
Dá se nějakými testy zjistit, jestli jednotlivé komponenty fungují, tak jak mají??
Ještě zkusím sehnat jiný zdroj a ten napojit, ale pak mě čeká už asi přímo výměna desky.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
- Pavel.P.
- Středně pokročilý

-
Re: Silně nestabil. systém - vaše tipy na původce???
No je možné, že je potřeba nanést novou pastu mezi chladič a CPU...Lister píše:...
...
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

Tak tokovéhle řešení jsem ještě neviděl... to jako myslíš že se pasta vsákla do chladiče??Pavel.P. píše:No je možné, že je potřeba nanést novou pastu mezi chladič a CPU...
Nejdří bych zkusil pročistit chladič cpu, jestli není plný prachu a nepřehřívá se. Potom bych testovat programy viz. http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=21622 . Pak bych začal měnit komponenty.
Jen další blázen, v bláznivém království.
- Pavel.P.
- Středně pokročilý

-
No ono po čase ''nekvalitní'' pasta ztrácí na funkci... Měl sem podobný problém, taky mně svítil pořád HDD a po chvilce, co fungoval jen kurzor se systém sekl... je možné, že se prostě CPU špatně chladí, takže bud nanést novou pastu a pročistit větrák včetně toho, že zkontroluje přichycení, nebo něco jiného (třeba jiný chladič a pak MB a tak...)Raoul Duke píše:...
...
- Lister
- Začátečník

-
Ještě doplnění čeho jsem si všiml včera:
Když se to zasekne a já zkouším nahodit a dopande to tím nepovedeným startem jak jsem popsal výše, tak se neozve takové to pípnutí, které se vždy ozve při startu systému. Vzadu mám takový braket s diodama, který by měl signalizovat problémy a když jsem se podíval co znamená to, co ta svítí při takovém startu, tak v návodu bylo napsáno - čekám na inicializaci HDD.
Když ten systém zatuhne při práci, tak mám pocit že se přestane úplně točit disk - třeba včera při několika startech jsem se dostal až na plochu, ale najednou seekovaní disku přestalo, disk úplně stichl (asi se přestanou točit i plotny) a zase jsem nemohl nic dělat.
Ten chladič CPU zkusím, ale moc nevěřim, protože ten systém občas nestartuje ani po tom co byl několk dní v klidu a to by tedy měl, kdyby to bylo přehříváním CPU nebo jakéhokoliv jinéhé komponentu - navíc chladič je celkem nový, zanesený zatím není, ale je pravda, že jsem dlouho nekontroloval teploty CPU v zátěži.
Když se to zasekne a já zkouším nahodit a dopande to tím nepovedeným startem jak jsem popsal výše, tak se neozve takové to pípnutí, které se vždy ozve při startu systému. Vzadu mám takový braket s diodama, který by měl signalizovat problémy a když jsem se podíval co znamená to, co ta svítí při takovém startu, tak v návodu bylo napsáno - čekám na inicializaci HDD.
Když ten systém zatuhne při práci, tak mám pocit že se přestane úplně točit disk - třeba včera při několika startech jsem se dostal až na plochu, ale najednou seekovaní disku přestalo, disk úplně stichl (asi se přestanou točit i plotny) a zase jsem nemohl nic dělat.
Ten chladič CPU zkusím, ale moc nevěřim, protože ten systém občas nestartuje ani po tom co byl několk dní v klidu a to by tedy měl, kdyby to bylo přehříváním CPU nebo jakéhokoliv jinéhé komponentu - navíc chladič je celkem nový, zanesený zatím není, ale je pravda, že jsem dlouho nekontroloval teploty CPU v zátěži.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
- kocourleo
- Začátečník

Jen detail k pastě - nechvalně proslulá "stříbrná" pasta Titan docela rychle vysychala a zůstal z ní jen jakýsi škvarek na CPU, takže bylo třeba po půl roce "přemáznout".
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
- KasMen
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No me z toho vychazi nasledujici mozne problemy.
A to prave disk, ktery tohle muze zpusobovat. Mel jsem kdysi taktez problemy s diskem. A nahodne zaseky se zacali objevovat jednou za cas, nasledne se to stalo pravidlem a kdyz pak neslo disk ani zkontrolovat a ani defragmentovat, radeji jsem si to nejdulezitejsi chtel poukladat. A zjistil jsem, ze disk uz stacil nektera data "zapomenout" - reklamace a novy disk.
Druha moznost je vadna deska. Prece jenom uz neni nejmladsi. Zkus zkontrolovat kondnzatory na desce. Pokud se nafukuji, je to spatne..
A treti moznost je zdroj. Jestli ma stari jako motherboard, tak na tom muze byt obdobne. Ale to by se nejspis projevovalo jen v zatezi, pripadne ihned po startu.
Nejpravdepodobneji to ale bude tim diskem. A jak zjistis, jestli komponenty funguji. Jedine v nejakem jinem PC.
A to prave disk, ktery tohle muze zpusobovat. Mel jsem kdysi taktez problemy s diskem. A nahodne zaseky se zacali objevovat jednou za cas, nasledne se to stalo pravidlem a kdyz pak neslo disk ani zkontrolovat a ani defragmentovat, radeji jsem si to nejdulezitejsi chtel poukladat. A zjistil jsem, ze disk uz stacil nektera data "zapomenout" - reklamace a novy disk.
Druha moznost je vadna deska. Prece jenom uz neni nejmladsi. Zkus zkontrolovat kondnzatory na desce. Pokud se nafukuji, je to spatne..
A treti moznost je zdroj. Jestli ma stari jako motherboard, tak na tom muze byt obdobne. Ale to by se nejspis projevovalo jen v zatezi, pripadne ihned po startu.
Nejpravdepodobneji to ale bude tim diskem. A jak zjistis, jestli komponenty funguji. Jedine v nejakem jinem PC.
- Lister
- Začátečník

-
No o disku jsem taky uvažoval, ale do toho mi nesedí to vypadávání te CD-Rom, ta totiž občas jede a občas nejede, je připojená jako master na jiné kšandě než je ten disk.Palec123 píše:No me z toho vychazi nasledujici mozne problemy.
A to prave disk, ktery tohle muze zpusobovat. .......
Ještě jeden úplně lamerský dotaz: kdybych měl v záloze ještě jeden disk a ten bych nahodil do kompu a podařilo se mi na něj zkopírovat celý systémový svazek - pojede mi pak systém z něj nebo bude někde nějaký problém (POZN: veškeré ovladače, programy, stránkovací soubory atd mám na systémovém C, ostatní části disku slouží jen jako skladiště pro data)
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To jsem nikdy nezkousel, ale podle me to fungovat nebude..Lister píše:Ještě jeden úplně lamerský dotaz: kdybych měl v záloze ještě jeden disk a ten bych nahodil do kompu a podařilo se mi na něj zkopírovat celý systémový svazek - pojede mi pak systém z něj nebo bude někde nějaký problém (POZN: veškeré ovladače, programy, stránkovací soubory atd mám na systémovém C, ostatní části disku slouží jen jako skladiště pro data)
Fungovalo by to, kdyby jsi mel dva disky zapojene do RAID 1
Ten druhy disk by byl naprosto vernou kopii toho druheho. Je to podmineno tim, ze musi byt od stejneho vyrobce, musi mit i stejny firmware.
Tvoje myslenka je mozna na miste, ala jak uz jsem psal. Na 99,9% to nenaskoci..
- Lister
- Začátečník

-
ještš jeden lamerský dotaz - když vezmu ten disk napojím ho do jinéhp očítače a pokusím se z nej nabootovat - poběží to ??? když ten disk bude napojený v úplně jiném systému s jiným HW atd....
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Lister
- Začátečník

-
Tak podle všeho odešla deska - zdroj je funkční, RAMky jedou, procesor nezatuhává a nepřehřívá se.
Problém je že podle všeho pod Athlon XP už se nebude dát žádná sehnat - nevíte o nějakém kousku náhodou, ideálně nová, ale beru klidně i bazar.....
Problém je že podle všeho pod Athlon XP už se nebude dát žádná sehnat - nevíte o nějakém kousku náhodou, ideálně nová, ale beru klidně i bazar.....
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nova:
Bazar:
Kód: Vybrat vše
http://www.softcom.cz/produkt/asrock-k7s41gx-s462-sis741gx-vgaagp-lan-matx/?flist=1Kód: Vybrat vše
http://www.aukro.cz/17911_socket_a_athlon_duron_.html?order=t&view=gtext- Lister
- Začátečník

-
Tak nakonec odešel zdroj....deskou to naštěstí nebylo 
ale vznikl mio další problém, ale vy mě velkému lamerovi zase poradíte
Vznikne nějaký problém když do systému s AGP dám zdroj podle poslední specifikace - tedy ATX12V 2,0
Kdyby to problém nebyl, tak bych asi vzal tenhle:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NJBRU
ten by snad měl utáhnout tu moji sestavu a zárověň by něměl být hlučnější než nejslyšitelnější část mojí sestavy - chladiš procáku.......
ale vznikl mio další problém, ale vy mě velkému lamerovi zase poradíte
Vznikne nějaký problém když do systému s AGP dám zdroj podle poslední specifikace - tedy ATX12V 2,0
Kdyby to problém nebyl, tak bych asi vzal tenhle:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NJBRU
ten by snad měl utáhnout tu moji sestavu a zárověň by něměl být hlučnější než nejslyšitelnější část mojí sestavy - chladiš procáku.......
- kocourleo
- Začátečník

- Lister
- Začátečník

-
díky, snad to bude v pohodě, podle Watů to utáhne v pohodě, jen mi šlo o to, jestli bude mít všechny konetkory, které potřebuju - ale to snad jo a jestli nebude vadit to, že AGP ten zdroj bude zatěžovat jinak než systém na PCI-E, na který je primárně konstruované zatížení jednotlivých větví......kocourleo píše:Utáhne to v pohodě, ber ho.