potíže s uchlazením

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

MichalekMM
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

potíže s uchlazením

Příspěvek od MichalekMM »

Zdravím mám obrovskou potíž

mám procesor AMD 6400+ Black na desce M2N32-SLI Deluxe a nedaří se mi ho uchladit v nějaké rozumné podobě

používám na něm chladiš AC Freezer PRO 6x hetpipes a po 15 minutách v zátěži na 100% v programu Everest mám teplotu 80°C a předpokládám že by ještě rostla.

Mám Eurocase 5470 se 450W zdrojem, provětrávání mám uděláno v předu 12cm větrák pro natahování a vzadu 8cm na vytahování k tomu ještě na bočnici 8cm na vytahování.

Mezi CPU a patou chladiče jsem aplikoval pastu obsahující stříbro

Pokud se podíváte blíž na desku tak má řešení uchycení chladiče trošku jináč oproti běžnejšim tj je to otočený o 90° tudíž manipulace s chladičem je dost špatná. nyní je větrák chladiče proti větráku zdroje což je špatné řešení ale nic jinýho s tim neudělám jelikož s deskou nic neudělám.

Prosím o rady, já už si rady nevim
AMD Athlon64 X2 6400+ Black Edition|AC64 Freezer PRO 6x heat pipes|2x1024 DDR2 800MHz A-Data|Asus M2N32-SLI Deluxe|VGA Leadtek EN86000GTS 256 GDDR3|160GB WD SATA2 7200RPM|SONY NEC Optiarc AD7170S|ASUS TFT MW201U BLACK 20"W LCD, 2ms, DVI, Repro
EpileptickyKrecek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od EpileptickyKrecek »

A kolik jsi tam te pasty dal?
MichalekMM
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

no tenkou vrstvu po celé ploše aby jakoby prosvítal CPU
AMD Athlon64 X2 6400+ Black Edition|AC64 Freezer PRO 6x heat pipes|2x1024 DDR2 800MHz A-Data|Asus M2N32-SLI Deluxe|VGA Leadtek EN86000GTS 256 GDDR3|160GB WD SATA2 7200RPM|SONY NEC Optiarc AD7170S|ASUS TFT MW201U BLACK 20"W LCD, 2ms, DVI, Repro
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

zkontroluj, jestli ti to doseda, pastou namaz CPU a nandej chladic, sundej ho a koukni na obtisk
.
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

mas moznost vyzkouset jiny zdroj?

kup si taky poradnou pastu, ne nejakou sracku za 30 kc a dej ji tam dost =)
MichalekMM
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Tohle jsem zkoušel obtisk po celé ploše paty chladiče, z toho jsem usoudil, že sedí dobře
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

a zebra toho chladice jsou v zatezi jaky? udrzis na tom ruku?
zkus teplotu zmerit pro jistotu i necim jinym (Coretemp)
Naposledy upravil(a) Holda dne stř 12. pro 2007, 21:29, celkem upraveno 1 x.
.
bunyyy
Nováček
Nováček

Příspěvek od bunyyy »

Zkoušel jsi měřit i něčim jiným než everestem ?
Jak piše fanik zkuš jinej zdroj.
ILG !
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

coretemp mu bude ukazovat to stejne co everest, jelikoz hodnoty ziskava na stejnem miste - ovsem netvrdim ze jsou ty hodnoty spravne. vseobecne rozsireny omyl, ze coretemp odecita primo z cpu...
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

a muzu vedet, jak v tomhle pomuze jinej zdroj? :?
.
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

no pro cpu je extra napajeni a jestli ma blbej zdroj, tak kdovi kolik amper ta vetev pro cpu ma ...predpokladam ze ma EC, takze pravdepodobnost vysoka - nevidel bych to poprve.
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

Celkove jsou teploty u K8 dost zajimavy, nebo aspon u 2x Brisbane co mam. Ted mam 5000+ Black edition podtaktovanej na 1 GHz v RMClock a teploty jsou -1 a 11 stupnu. Jeste mam 4000+ a to je neco podobnyho. Merim to v coretemp, everest, speedfan a coretemeter. Menil jsem i bios u desky a zadna zmena. V zatezi jsou ty teploty jakz takz v normalu, ale da se tomu verit? Pro zajimavost jsem zjistil, ze v softu cbid je nastavenej u teplotniho cidla offset -21 stupnu.
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

offset je u kazdeho cidla (desky) nastaven individualne - proste se zmeri realna teplota teplomerem a konfrontuje se s udaji cidla, pokud je tam rozdil, tak se nastavuje offset

/rozumej ne u kazdeho kusu desky, ale u serie
Hujeros
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: potíže s uchlazením

Příspěvek od Hujeros »

MichalekMM píše: Pokud se podíváte blíž na desku tak má řešení uchycení chladiče trošku jináč oproti běžnejšim tj je to otočený o 90° tudíž manipulace s chladičem je dost špatná. nyní je větrák chladiče proti větráku zdroje což je špatné řešení ale nic jinýho s tim neudělám jelikož s deskou nic neudělám.
imho se da uchyceni(ta spona)freezera otocit o 90°freezer.
Jak je to s teplotou tech zeber?Pokud se dostanes pod freezera tak zkus jeste sahnout primi na IHS od CPU jestli je pri tech 80° horkej.Pokud je IHS horky a zebra studeny - je problem v uchyceni nebo v prechodu CPU/chladic - pasta.

//EDIT s tim otocenim o 90°je to tak (Step 4): http://www.arctic-cooling.com/downloads ... 64_pro.pdf
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

fanik píše:offset je u kazdeho cidla (desky) nastaven individualne - proste se zmeri realna teplota teplomerem a konfrontuje se s udaji cidla, pokud je tam rozdil, tak se nastavuje offset

/rozumej ne u kazdeho kusu desky, ale u serie
V tom pripade by ale musely procesory na stejny frekvenci a stejnym napeti ukazovat stejnou teplotu, to se ale nedeje. Procesor 4000+ ukazuje na frekvenci 1 GHz a napeti 1 V teploty 20 a 11 stupnu a 5000+ frekvenci 1 GHz a napeti 1 V ukazuje teplotu 11 a -1 stupnu. Offset u 4000+ ted nezjistim, nechce se mi zase procesor vymenovat. Nevis jestli se neda offset nekde rucne nastavit? Pocitam ze ne, jen me to zajima.
MichalekMM
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vezmu to popořadě a omlouvám se že nebudu jmenovat jednotlivce protože si nepamatuju kdo co psal

Co se týče Everestu podle mě měří dobře protože i když spustim PC a vlezu do BIOSu tak teplota po chvilce se dostane přes 50°C a tam se dá hovořit sice o plnym napětí nevim jak je to s vytížeností jesli tam běžej nějaký testy pod BIOSem ale leze nahoru, ach jo :-(

žebra při zátěži a po tý teplotě 80°C jsou horký jako kráva pod ně jsem se dostal na tu kontaktní patu chladiče a ta je ještě o něco víc horká

pasta neni levnej sračka za 30,- ale je to nějaká s příměsí stříbra za cca 300,-

jinej zdroj odzkoušenej byl to nějak Fortron a úplně to samý

jinak tam mám ano EC 450W

a co se týče toho uchycení tak vůbec nějak nevim jak by se to dalo otočit o 90° možná u Freezera 7 pro Intely tam jo ale pro AMD jedom o 180°C

pokud se podíváte ně nějakej obrzek tej mojí desky tak uvidíte že je tam dost prekérní situace jak pracovat s chladičema

ta deska je výbornej kus kvalitní po všech směrech ale tohle je taková jediná slabina její, že se kolem socketu táhne pasivní žebrování s hetpipes pro chazení chipsetu a proto je uchycení tý zahrádky tak jak je

já si osobně myslim že zkusit jedině nějakej extrénmní chladič typu Noctua kterej je certifikovanej i pro sockety AM2+ což jsou sockety pro 4 jádrový AMD který maj všechny tepelnej výkon 125W takže snad asi ten by mohl s tim něco udělat

ale za každou pomoc radu názor sem vděčnej
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

divny...dost mozna to bude souviset s tou orientaci. Skoda, ze s k tomu nebyl asi BOX vid? Proste zkus to s necim jinym. Pokud muzes nafot, jak mas usporadany chlazeni v case. Pokud mas horky zebra, tak je prenos tepla v poradku, problem bude v tom, ze ten chladic nedokaze dost rychle prenaset teplo do vzduchu. Kolik otacek ma Freezer?
.
MichalekMM
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Freezer má max 2200 ot/min

Vyzkoušet z jinym ano ale výběr je dost omezenej protože většina chladičků má stejnej spodek takže všechny budou tak blbě jako mam ten Freezer

www.michal-michalek.wz.cz/stresstest3.png
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

tak abysme vyloucili, ze je to tou blbou orientaci, tak to otestuj s deskou na stole
.
Hujeros
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hujeros »

[quote="MichalekMM"]
a co se týče toho uchycení tak vůbec nějak nevim jak by se to dalo otočit o 90° možná u Freezera 7 pro Intely tam jo ale pro AMD jedom o 180°C
/quote]
Musis rozebrat tu sponu co drzi samotnej chladic v ramecku a dat ji tak aby neprochazela zkrz heatpipe ale kolmo na ne tak jak to je na tom obrazku - viz :http://www.arctic-cooling.com/downloads ... 64_pro.pdf
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“