Servery - cim zacat?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
NacelnikApachov
Nováček
Nováček

Servery - cim zacat?

Příspěvek od NacelnikApachov »

Ahojte
Chcel by som sa zacat naucit robit so servermi( chcel by som robit nieco ako admina :-) ), ale neviem cim zacat. Budem vdacny, ked ma niekto nakopne spravnym smerom :-)
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

ty mas ale napady... :roll:
admina ceho ? Servery nejsou tak jednoduche, jak si asi myslis. Nejprve musis umet dobre spravovat workstationy, pak se muzes pustit do serveru. Kazdopadne bys mel umet: kompletni sprava pracovni stanice, zaklady TCP/IP, zaklady serveru 2000 + 2003, bezpecnost v sitich, rozdil mezi pc a serverem :), cmd, prikazy, davky, ... a mnoho dalsiho. Pokud tedy myslis admina, co spravuje server, a ne jen nejake forum... (tohle je takove minimum, o sprave serveru je toho az az.)
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

krok 1) naucit se dobre anglicky
krok 2) sehnat si nejaky stary PC na pokusy
krok 4) nainstalovat na nej nejakou distribuci Linuxu (at vis ze to neni tak easy)
krok 5) koupit si nejakou literaturu a ucit se.
Toshiba Tecra A6
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

tipnul uz i kvuli nicku, ze ma namyslim spravu apache serveru, ale jinak sepsani dotazu fakt dobry :lol:
NacelnikApachov
Nováček
Nováček

Příspěvek od NacelnikApachov »

H@A: Studujem siete, tak ake take zaklady mam, ale mam pocit, ze nebude na skodu rozsirit svoje znalosti o pracu so servrami.

Bajgy: nevies doporucit nejaku dobru a pouzitelnu literaturu?
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

záleží taky, co bys chtěl na serveru provozovat
jestli ho chceš jenom jako router
nebo třeba webový server + databáze
FTP server, místní server atd...
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Bajgy píše: krok 4) nainstalovat na nej nejakou distribuci Linuxu (at vis ze to neni tak easy)
Servery nejsou jen linux. Také můžeš začít s Windows 2k/2003, ať se v tom neztratíš. Já osobně jsem zkusil začínat s linuxem, ale bez zkušeností jsem to tenkrát vzdal a přešel na Windows platformu (ukazalo se to jako velmi dobrý napad). Bezplatné demoverze se nechají získat zadarmo. Testni oboje a uvidíš.

Možná, na vyzkoušení, nepotřebuješ další pc. Já jsem často používal Microsoft Virtual PC (od štědrého Microsoftu je tento kvalitní nástroj zadarmo). Ale pc je lepší protože je úplně nezávislé.

Rozhodně platí okolo zníněné: nejprve je nutné rozumět síťovým věcem a stanicím. Bez tohoto je server jen bedna k ničemu.

Literatura: google a help Microsoftu(další bod pro Microsoft) který je dokonale zpracovanán, www.svetsiti.cz
//no linux flame
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“