stojím před poměrně zásadnm rozhodnutím - volbou způsobu zálohování pro naši domácí síť. Abych to vzal popořadě, o co mi jde:
Potřebuju:
1)zálohovat poměrně velký objem nejrůznějších dat (dokumenty, fotky, audio, video, projektové soubory okolo 3D grafiky, image celých instalací), zkrátka cca ~500GB
2)většinu z nich potřebuju zálohovat na dlouho, tak, aby šla třeba i za 20 let spolehlivě přečist (prostě když si vzpomenu, že se chci podívat na fotky z dovolené 2007, abych se bez problémů podíval)
Mám(e):
1) 2 notebooky (OS Windows) a 1 desktop (OS Linux), které je potřeba zálohovat
2) jsem rozhodnutý investovat rozumné peníze do spolehlivého a bezpečného zálohování. Nehledám naprosto nejlevnější řešení
A teď, jaké postupy mě napadly:
1) Vypalovat na optické disky
Zdánlivě nejjednodušší způsob, který má IMHO nejvíc úskalí. Jsou potřeba kvalitní média, která je obtížné sehnat (např. http://www.alza.cz/dvd-r-medium-emtec-2 ... d80689.htm). jejich problémem je malá kapacita v porovnání s velikostí celé zálohy, u běžných médií dále nízká životnost, daná zlebňováním výroby (ani Verbatim už není co býval, když stojí 7CZK/kus :'( ). Je potřeba je vypalovat nízkou rychlostí, v kvalitní mechanice a minimálně ještě jednou je ověřit v jiné. DVD-R jsou podle mých zkušeností málo spolehlivá, o hodně lépe jsou na tom DVD-RAM, která jsou ale ještě dražší. Pokud bych měl vypalovat 500GB, byla by to sviňská práce.
2) Kopírovat na externí HDD
Při použití kvalitních médií vychází cenově na úrovni optických disků, ale není to vhodné médium. Pokud se dejme tomu 2x do roka zapíše a jinak bude ležet ve skříni, měl bych obavy o jeho životnost. Tipoval bych ji nižší než u DVD, ale nemám potřebnou zkušenost (až na bezproblémový 40MB disk z roku 1993/4 tuším
3) Používat magnetické pásky
Jsou na zálohování konstruované, ale cena je velmi nepříznivá. Navíc je potřeba nejen mechanika, ale i řadič (většinou SCSi). Cena za GB prostoru je ale celkem nízká. Nejde je osadit do notebooku, data bych musel kopírovat přes LAN na desktop a až poté zapisovat.
4) Kombinace předešlého:
Záloha na domácí síťový server, který by měl zdvojené RAID pole, záložní zdroj apod. Nejdůležitější data navíc vypalovat na kvalitní optická média - nespoléhat se jen na magnetický záznam. V tomto případě se ovšem cena zvedne o dva řády.
Moje otázka zní: máte někdo funkční a v praxi ověřený systém zálohování "domácích" dat? Dáváte přednost pevným diskům, nebo záznamu na jiná média? Můžete mi prosím poradit nějaké řešení, za předpokladu, že by mělo stát do 20000CZK?
jsem vděčný za každou radu,
díky
lz
P.S.: v případě, že postuji do špatné sekce, prosím admina/y o prominutí a přesun jinam, nebyl jsem si jistý, kam to dát.