Efektivní, dlouhodobé a spolehlivé zálohování

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Efektivní, dlouhodobé a spolehlivé zálohování

Příspěvek od lz90 »

Ahoj,

stojím před poměrně zásadnm rozhodnutím - volbou způsobu zálohování pro naši domácí síť. Abych to vzal popořadě, o co mi jde:

Potřebuju:
1)zálohovat poměrně velký objem nejrůznějších dat (dokumenty, fotky, audio, video, projektové soubory okolo 3D grafiky, image celých instalací), zkrátka cca ~500GB
2)většinu z nich potřebuju zálohovat na dlouho, tak, aby šla třeba i za 20 let spolehlivě přečist (prostě když si vzpomenu, že se chci podívat na fotky z dovolené 2007, abych se bez problémů podíval)

Mám(e):
1) 2 notebooky (OS Windows) a 1 desktop (OS Linux), které je potřeba zálohovat
2) jsem rozhodnutý investovat rozumné peníze do spolehlivého a bezpečného zálohování. Nehledám naprosto nejlevnější řešení

A teď, jaké postupy mě napadly:
1) Vypalovat na optické disky
Zdánlivě nejjednodušší způsob, který má IMHO nejvíc úskalí. Jsou potřeba kvalitní média, která je obtížné sehnat (např. http://www.alza.cz/dvd-r-medium-emtec-2 ... d80689.htm). jejich problémem je malá kapacita v porovnání s velikostí celé zálohy, u běžných médií dále nízká životnost, daná zlebňováním výroby (ani Verbatim už není co býval, když stojí 7CZK/kus :'( ). Je potřeba je vypalovat nízkou rychlostí, v kvalitní mechanice a minimálně ještě jednou je ověřit v jiné. DVD-R jsou podle mých zkušeností málo spolehlivá, o hodně lépe jsou na tom DVD-RAM, která jsou ale ještě dražší. Pokud bych měl vypalovat 500GB, byla by to sviňská práce.
2) Kopírovat na externí HDD
Při použití kvalitních médií vychází cenově na úrovni optických disků, ale není to vhodné médium. Pokud se dejme tomu 2x do roka zapíše a jinak bude ležet ve skříni, měl bych obavy o jeho životnost. Tipoval bych ji nižší než u DVD, ale nemám potřebnou zkušenost (až na bezproblémový 40MB disk z roku 1993/4 tuším :) ). Při selhání disku může být celá záloha nakrásně v prdeli (pokud odejde jen elektronika, jde to řešit, ale shánějte si elektroniku za X let). HW RAID pole (mirroring) tuto pravděpodobnost snižuje,ale neeliminuje, navíc zvyšuje cenu.
3) Používat magnetické pásky
Jsou na zálohování konstruované, ale cena je velmi nepříznivá. Navíc je potřeba nejen mechanika, ale i řadič (většinou SCSi). Cena za GB prostoru je ale celkem nízká. Nejde je osadit do notebooku, data bych musel kopírovat přes LAN na desktop a až poté zapisovat.
4) Kombinace předešlého:
Záloha na domácí síťový server, který by měl zdvojené RAID pole, záložní zdroj apod. Nejdůležitější data navíc vypalovat na kvalitní optická média - nespoléhat se jen na magnetický záznam. V tomto případě se ovšem cena zvedne o dva řády.

Moje otázka zní: máte někdo funkční a v praxi ověřený systém zálohování "domácích" dat? Dáváte přednost pevným diskům, nebo záznamu na jiná média? Můžete mi prosím poradit nějaké řešení, za předpokladu, že by mělo stát do 20000CZK?

jsem vděčný za každou radu,

díky

lz

P.S.: v případě, že postuji do špatné sekce, prosím admina/y o prominutí a přesun jinam, nebyl jsem si jistý, kam to dát.
Resistance is useless!Blender will get you forever,as I hope..
www.blender3d.org
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Levné PC s 2x500GB do RAID1. Jednoduché, spolehlivé.
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

Pasky su istota... disky su zas lacnejsie a nemusia sa nutne pokazit ani za 20 rokov... vyber si priority
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

Joži: máš prosím nějaké podrobnosti o spolehlivosti HDD po delší době "stání" ? Zajímalo by mě to..

h4: pravděpodobná varianta...ještě jsem neprošel všechny výrobce páskových mechanik, uvidím až podle ceny.

lz
www.blender3d.org
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Otec zálohuje svá důležitá data (opravdu důležitá) na RAID5 pole. Nemá smysl být přehnaně starostlivej. Prostě trojitá záloha na Raptor v jeho PC, externí HDD a domácí RAID5 server. Není možné, aby to odešlo vše najednou. To na tebe spíš spadne meteoritek. Na pásku se zálohují imho spíš data, která jsou důležitá třeba pro bezpečnost státu, nebo tak. Asi to není moc pro domácí použití.

Jestli jsi hodně přestarostlivělý, tak si pořiď RAID51 pole, to je imho maximální možné bezpečné HDD pole.
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Proboha!

Příspěvek od ElCondor »

h4__ píše:Levné PC s 2x500GB do RAID1. Jednoduché, spolehlivé.
RAID není zálohování. Je to krajně nespolehlivé. Pravděpodobnost havárie disku je mnohnásobně nižší než jsou ostatní rizika pro data, jako chyba administrátora, viry, chyba filesystému a podobně. nicz toho AID neřeší. to není záloha!
Intel C2D E4500@3,025GHz, Gigabyte P35-DS3, 4GB RAM A-Data@880MHz, ASUS EN8600GT, Seagate 7200.10 ST3250410AS 250GB, WD5000AAKS, Samsung SH-203B, Fortron 500W, OpenSUSE 10.3 x86-64
ElCondor
Začátečník
Začátečník

záloha

Příspěvek od ElCondor »

doporučuji jediné řešení:

1x externí HDD
1x optiské disky

případně nějakou možnost zdvojenou.
Intel C2D E4500@3,025GHz, Gigabyte P35-DS3, 4GB RAM A-Data@880MHz, ASUS EN8600GT, Seagate 7200.10 ST3250410AS 250GB, WD5000AAKS, Samsung SH-203B, Fortron 500W, OpenSUSE 10.3 x86-64
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Samozřejmě se bavíme o stavu, kdy k zálohovacímu stroji nemaji přístup břídilové.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

já bych šel do blue-ray, ještě bych pár měsíců počkal až mechaniky zase spadnou o polovinu (teď to půjde rychle když hd-dvd půjde do kytek)
médium zatim vychází v poměru kč/GB dráž jak HDD, ale to se časem obrátí

na 500GB dat vychází 10-11 disků, to už se dá vypálit v pohodě i víckrát
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Gr8 Vivec píše:(teď to půjde rychle když hd-dvd půjde do kytek)
no právě, díky tomu ty ceny tak rychle dolu nepůjdou :(
Bathory
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

h4__ píše:Samozřejmě se bavíme o stavu, kdy k zálohovacímu stroji nemaji přístup břídilové.
Nejde přece o břídily. Jak takový břídil ovivní pád filesystému? Nijak. A RAID je proti tomu naprosto k ničemu. Opoti externímu HDD nepřináší vubc nic navíc, co do bezpečnosti. Zálohovací servery s RAID se samozřejmě používají, ale tam jde o velký oběm dat a neustálý přístup. Na doma je to drahé a neekonomické. proto doporučuju kombinaci Externího HDD a optických disků.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Muj nazor je ten, ze co se tyce RAID poli, neulozil bych na ne bez pokrocilejsich rezimu se zalohami vubec nic.. navic je to pro tento pripad naprosto nesmyslne reseni.. k datum nebude vubec potreba neustaly pristup a proto je imho kravina resit drahy radic, nekolik disku apod.. proste nesmysl..

Dlouhodobe zalohy byly bezne provadeny paskovymi zarizenimi.. dnes je pomalu vytlacuji diskove mechaniky.. prakticky stejna cartridge s malym HDD uvnitr.. podle me cenove vcelku dostupne a kvalitni uloziste..

Nejjednodussi zpusob - bezny HDD imho taky neni vubec od veci.. 750GB Samsunga dnes koupis za 3,5k a k tomu myslim neni co dodavat.. pokud disk dobre ulozis a nic se mu nestane, data nemaji duvod zmizet..

Co se potom tyce optickych medii, diky zmenam v michani polykarbonatu bych pockal na Blu-ray, coz je cenove realne tak na konci roku.. DVD se na letite zalohy moc nehodi.. v realnem provozu (pokud ma clovek media peclive ulozena), vidim bezpecnou zalohu tak na 10 let.. brzy se zacina projevovat oxidace..
MichiGen
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichiGen »

Tiez uvazujem nad nejakym bezpecnejsim zalohovanim a externy HDD sa mi vidi ako celkom rozumna volba, s akou znackou pripadne presnym typom HDD by ste sa nebali zalohovat svoje data?
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Re: Efektivní, dlouhodobé a spolehlivé zálohování

Příspěvek od pepak.net »

lz90 píše:Moje otázka zní: máte někdo funkční a v praxi ověřený systém zálohování "domácích" dat? Dáváte přednost pevným diskům, nebo záznamu na jiná média? Můžete mi prosím poradit nějaké řešení, za předpokladu, že by mělo stát do 20000CZK?
Já funkční řešení mám: Je to kombinace disků a optických médií. Konkrétní rozložení se liší podle toho, jak jsou ta která data pro mě důležitá a jaký je jejich objem.

Take například to nejkritičtější (to nacpu do cca 3 GB) mám na stolním počítači (RAID5), na notebooku, na externím disku, na flashdisku a na dvou DVD RW, která průběžně přepaluju.

Svoji sbírku soundtracků, o kterou rozhodně nechci přijít (už jenom kvůli tomu, co práce to dalo dát dohromady), mám samozřejmě na originálních CD a zálohu jednak kopíruju na externí disky (2 se stejným obsahem) a jednak ještě vypaluju na DVD.

Nepodstatné záležitosti mám buď nahrané na dalších externích discích nebo vypálené na DVD, případně obojí.

Na těch externích discích jsou pro jistotu osekaná práva, aby na to nemohl zapisovat ani administrátor - když zrovna něco zapsat potřebuju, tak si pro tu příležitost práva přidám, a pak je zase zruším. Samozřejmě je žádoucí pracovat pod userem, aby si obdobně nemohl práva přidat i nějaký virus :-)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

vazne by me zajimalo, co vydrzi data na disku, kdyz se necha proste lezet. Rok, dva, pet, deset...Asi nema nekdo zkusenost co? Mam uz takovy neprijemny hlodani, ze bych si mel svoje fotky, ktery uz mam i cca 10 let dozadu nekam poradne schovat, prece jen, az jednou budem dedci, radi se na to koukneme ze jo. Nechci zase delat nejaky drasticky reseni jako paska, nebo RAID pole na extra PC. Jen se zase bojim, ze na externim disku data sice budou relativne v bezpeci, ale jen do doby, kdy prijde kamarad, nebo nedejboze dite a neco s tim udela, to samy DVD/BR...
.
sysel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sysel »

=.... ze na externim disku data sice budou relativne v bezpeci, ale jen do doby, kdy prijde kamarad, nebo nedejboze dite a neco s tim udela, to samy DVD/BR...
tak pro tebe by byla idealni kombinace externi hdd a šup sním do trezoru :twisted:

jinak jaks te tu řešily ty páskové jednotky. kolik to stojí. a jak je to s kapacitou?[/quote]
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

sysel píše:jinak jaks te tu řešily ty páskové jednotky. kolik to stojí. a jak je to s kapacitou?
Kdyz jsem to pred rokem nebo dvema hledal, tak ty kapacitou pouzitelne zacinaly nekde na 180 tisicich za mechaniku.
lz90
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lz90 »

Díky všem za nápady, prozatím koupím jeden externí HDD (asi Samsung a k němu boxík, nebo WD My Book) a zkusím počkat na zlevnění BluRay. Kritická data zatím zálohuju na DVD-RAM.

sysel: Pásková mechanika např. od HP stojí od 12000 bez DPH výš. Viděl jsem i nějakou za cca 5000, ale ta byla pro pásky s nižší kapacitou. Kpacita média je různá, od řádově stovek MB až po stovky GB. Cena se liší podle výrobce, nejrozšířenější systém od HP stojí 100GB pásky 1300CZK.

lz
www.blender3d.org
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

ad životnost stojícího disku - nevím, co je na tom pravdy, ale nedávno jsem četl, že disk by se měl alespoň jednou nebo dvakrát do roka připojit k PC a roztočit, aby se nezasekl. Ale riziko je to asi docela malé, před pár lety se mi dostal do ruky tehdy už notně zastaralý 10GB disk, který prý docela dlouho ležel někde v šuplíku. Po několika měsísích odešel, ale do té doby fungoval. Pak se mi loni dostal do ruky 1GB disk z roku 1997, tipuji, že taky někde dlouho ležel, a sice byl od začátku nějakej divnej a po pár dnech odešel, ale minimálně v momentě, kdy jsem ho dostal, zadřenej nebyl.
Otázka je, co si představujete pod pojmem dlouhodobé zálohování - rok, 5, 10 nebo 20 let?

=>Bathory: IMHO až bude HD DVD mrtvé, tak se výrobci nebudou bát vyrábět víc Blu-ray mechanik a zákazníci se nebudou bát je kupovat, takže bude poptávka, tudíž i nabídka a víc konkurence...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Ad. HDD.. neresil bych to.. mam tady do dneska 200MB disky, ktere jedou.. a to tyhle HDD lezely buh vi kde a buh vi jak dlouho..

Ad. Blu-ray.. cena neni ovlivnena ani tak bojem formatu jako spise nedostatkem laser diod a podobnymi vstupnimi faktory.. ze zacatku mechnik moc nebylo, dnes je ale v USA porodos jako kazde jine bezne, levne zbozi..
I u nas jiz jde mchanika koupit prakticky za 7,000,-.. ceny padaj hodne rychle.. zajem uz prave davno roste, hlavne co se stolnich prehravacu a zapadu tyce..
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“