rozdělení disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
hanz12
Nováček
Nováček

rozdělení disku

Příspěvek od hanz12 »

Ahoj
Chci se zeptat. Je lepší mít rozdělený disk a jednu část mít jako systémovou a druhou pro zbytek dat? Pomůže to něčemu, nebo ne?
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

kdyz ti spadne os tak mas data na druhem oddilu a muzes smele preinstalovat, ale osobne jsem proti vytvareni vice oddilu na jednom disku...
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

kdyz mam v PC 2 a vice disku tak je nedelim. Kdyz tam je 1 tak jej rozdelim 50:50.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Pokud mám jeden disk tak dávám 30GB C " win " a zbytek na data...
Jak bylo řečeno, když reinstlaujes tak přijdes jen o to co je na systemovem oddíle.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Zalezi na tom, na co chces system pouzivat, jak moc bude trpet a jak casto ho bude treba preinstalovat a jaka bude sance ze spadne a nebude za zadnych okolnosti nabihat.

Ja mam osobne 3 disky - 250, 250 a 160, prvni 250ka je system a je rozdelena na 80 (system) a zbytek, ostatni jsou nerozdeleny. Az budu prechazet na novou desku tak zalohuju savy a steamapps z Ccka a v klidu zformatuju C, je dosti zapraseny (2 systemy pres sebe apod).

Pokud budes casto reinstalovat tak si odeber tak 1/3 az 1/2 na system a zbytek na data, vse, co funguje jako portable (neni potreba instalovat pro spusteni | funguje i po nainstalovani na jiny system a spusteni z puvodniho umisteni) das na datovy oddil.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
hanz12
Nováček
Nováček

Příspěvek od hanz12 »

takže jestli jsem to dobře pochopil, když nebudu mít rozdělený disk a budu přeinstalovávat systém, tak přijdu i o ostatní data?! :o
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

hanz12 píše:takže jestli jsem to dobře pochopil, když nebudu mít rozdělený disk a budu přeinstalovávat systém, tak přijdu i o ostatní data?! :o
ano, protoze instalace windows naformatuje disk, kde byla predesla instalace. - tudiz takove veci jako image cd si muzes zalohovatna druhy oddil.(treba uplna blbost co me napadla)
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

hanz12 píše:takže jestli jsem to dobře pochopil, když nebudu mít rozdělený disk a budu přeinstalovávat systém, tak přijdu i o ostatní data?! :o
Ne nezbytně. Pokud si budeš dávat pozor a nebudeš poslouchat hloupé rady, že při přeinstalaci OS musíš formátovat, tak není problém.

Osobně ale disky dělím, je to přehlednější a líp se to zálohuje. Poměr záleží na tvých potřebách, já mám v oblibě členění na 2 GB pro operační systém a zbytek pro všechno ostatní.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

pepak.net píše:Osobně ale disky dělím, je to přehlednější a líp se to zálohuje. Poměr záleží na tvých potřebách, já mám v oblibě členění na 2 GB pro operační systém a zbytek pro všechno ostatní.
Az na to ze napriklad Vistu na tie 2GB ani nenainstalujes.
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

faugusztin píše:
pepak.net píše:Osobně ale disky dělím, je to přehlednější a líp se to zálohuje. Poměr záleží na tvých potřebách, já mám v oblibě členění na 2 GB pro operační systém a zbytek pro všechno ostatní.
Az na to ze napriklad Vistu na tie 2GB ani nenainstalujes.
Díky za upozornění, příště se pokusím formulovat závěr "záleží na tvých potřebách" lépe, aby ho pochopil skutečně každý. Omlouvám se, že jsem tentokrát nebyl dost srozumitelný, nebude se to už opakovat.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

[quote="pepak.net"][/quote]

Samozrejme ze zalezi na potrebach, ale 2GB je dost drsne minimum aj pre XP. Co napr. urobis, ked ti pride Service Pack 3 ? Budes preinstalovavat cele PC, lebo ho nebude mozne nainstalovat ? Rozumne minimum pre XP je tak 10 a viac GB, 30 a viac GB pre Vistu.
Uz len ked si u XP zoberies, ze subor pre hibernaciu a swap defaultne system dava na systemovy disk, tak pri pocitaci s 2GB RAM si ten priestor vycerpal hned hibernacnym suborom.
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

pepak.net píše:
Ne nezbytně. Pokud si budeš dávat pozor a nebudeš poslouchat hloupé rady, že při přeinstalaci OS musíš formátovat, tak není problém.

Osobně ale disky dělím, je to přehlednější a líp se to zálohuje. Poměr záleží na tvých potřebách, já mám v oblibě členění na 2 GB pro operační systém a zbytek pro všechno ostatní.
hmm, divne. Proc mám při instalaci OS moznost bud opravit predeslou instalaci(defacto k hovnu, nikdy nevyresilo muj problem) nebo zahajit komplet novou instalaci odznovu(kdy se samozrejme predesla instalace vymaze naformatovanim)

je tu neco co jsem prehlidl?
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

[CZ]mike píše: hmm, divne. Proc mám při instalaci OS moznost bud opravit predeslou instalaci(defacto k hovnu, nikdy nevyresilo muj problem) nebo zahajit komplet novou instalaci odznovu(kdy se samozrejme predesla instalace vymaze naformatovanim)

je tu neco co jsem prehlidl?
Přehlédl jsi možnost "ponechat systém souborů beze změn", kterou se z disku nic nesmaže. Ideální je předtím smazat adresáře Windows, Program Files a Documents and Settings ručně (nebo ještě lépe, přejmenovat je, abys měl zálohu).
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Mam dva fyzicke disky (320GB a 80GB). Ten vetsi je rozdeleny na 80GB a 240GB s tim, ze na 80GB oddilu mam system + nainstalovane hry a programy. Na druhem (vetsim) oddilu mam hudbu, videa, filmy, instalace programu a her. Na druhem disku pak mam zejmena zalohy a mene dulezite veci.

Osobne mi prijde jako blbost delat oddil pouze na system a hry s programy instalovat na jiny oddil, ponevadz pri ciste reinstalaci OS stejne budu muset ony nainstalovane veci stejne preinstalovavat.
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

EfineSS píše:Osobne mi prijde jako blbost delat oddil pouze na system a hry s programy instalovat na jiny oddil, ponevadz pri ciste reinstalaci OS stejne budu muset ony nainstalovane veci stejne preinstalovavat.
jasne, pouze pokud pouzivas no cd crack tak nemusis vetsinou(plati v 99% pripadu)
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

[CZ]mike píše:Proc mám při instalaci OS moznost bud opravit predeslou instalaci(defacto k hovnu, nikdy nevyresilo muj problem)
Občas se to hodí, obnoví to poškozený sys. soubory.
Bathory
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

A taky to da do poradku chybejici zakladni registry mam takovy pocit.. A nainstaluje znova ovladace IDE apod (nebo aspon me to pomohlo, kdyz sem si odebral primarni IDE vetev a system uz nenabehl).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“