Obnova RAID 0 na jiném PC?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Oi!@n
Začátečník
Začátečník

Obnova RAID 0 na jiném PC?

Příspěvek od Oi!@n »

Zdravím, stala se mi taková nemilá věc. Odešla mi základní deska (Asus Striker Extreme) na které jsem měl dva pevné disky v RAID 0. Teď mi jde o to, že bych potřeboval data z těchto disků nějakým způsobem odzálohovat. Zkoušel jsem disky připojit a zapnout pole na jiných deskách, ale bohužel (pravděpodobně díky odlišným řadičům) vždy neúspěšně. Lze nějákým způsobem toto pole rozeběhnout, aniž bych se musel shánět po stejné desce?
Macbook Pro 13 2020 | i5 / 16 /512
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Potřebuješ desku se stejným řadičem, jinak to určitě nezprovozníš, stejná deska to podle mě ale být nemusí. Takže nějakou desku s 680i čipsetem nebo alespoň MCP55PXE southbridgem (nevím, jestli se používá i jinde).
Oi!@n
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oi!@n »

Caderom píše:Potřebuješ desku se stejným řadičem, jinak to určitě nezprovozníš, stejná deska to podle mě ale být nemusí. Takže nějakou desku s 680i čipsetem nebo alespoň MCP55PXE southbridgem (nevím, jestli se používá i jinde).
No ona ta deska pouzivala raid radic od SiL. Objednal jsem si za necelych 400,- pridavny pci radic se stejnym cipem, takze by to snad melo fungovat. Kazdpodane nenapada jeste nekoho jina varianta?
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Stačí mít stejný řadič, já jsem přecházel z desky P5K Premium (chipset P35) na desku P5E (chipset X38), obě mají řadič Intel(R) ICH8R/ICH9R SRC a disky v raidu0 fungovali bez problémů.
Jiná možnost než disky zapojit na stejný řadič není.
Jen další blázen, v bláznivém království.
Oi!@n
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oi!@n »

Tak jsem si koupil radic do PCI-E x1 se stejnym cipem jako byl na desce a jsem z toho nejakej bezradnej. Automaticky to pole nerozpozna, tvorba noveho pole by vedla k rozpadu toho predchoziho a pak je tu moznost Concatenation, ktera by mela disky spojit, ale bojim se ji pouzit. Nejake zkusenosti?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Zkontroluj, jetsli máš na řadiči RAID zapnutý.
Pole by se mělo rozhodně samo rozpoznat. Nic s ním neprováděj!
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Oi!@n
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oi!@n »

X-COM píše:Zkontroluj, jetsli máš na řadiči RAID zapnutý.
Pole by se mělo rozhodně samo rozpoznat. Nic s ním neprováděj!
Mel jsem 2x WD 5000AAKS spojenej v 1TB pole, ktere bylo rozdelene na dva oddily (200 a zbytek). Kdyz disky pripojim, vidi to pouze ten 200GB oddil a ten druhej mi to hlasi jako necitelnej. Proste to vidi informaci o tom poli, ale uz jej nedokaze znovu obnovit. Stahnul jsem si nejakou win utilitu, ale ta vidi uplne to same co bios a moznost re-build neni aktivni.
MemphisM
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MemphisM »

Nevím, jestli ti to pomůže, ale ...
Používám 2x160GB taky v RAIDu. Po flashi BIOSU na desce se mi pole smazalo. Zkusil jsem tedy pole znovu vytvořit s úplně stejnými parametry jako předtím (samozřejmě bez formátu) a systém bez problémů najel.
Udělal jsem to už několikrát a OK. Hlavně nic nemazat!
Tímhle pokusem si ale můžeš data úplně zničit, tak bych doporučil oba disky překlonovat na jiné jako zálohu - pokud máš možnost.
Ber to jako radu, ne jako 100% funkční možnost!!!
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“