malá záhada
- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
malá záhada
Mám tu doma takovou malou záhadku a to je teplota mýho procesoru.. Pokud vím, tak vzduchovým chlazením se nedá dosáhnout v počítači teplota nižší, než je teplota okolí. No a při teplotě asi 25stupňů v mém pokoji mi přijde celkem divné aby měl můj procesor 18.5 stupně, někdy i míň. Takže kde je chyba? řekl bych nějaká vada čidla, a je to základní deskou nebo procesorem? Mimochodem jedná se o procesor core2duo E6850 3GHz 65nm. Takže prosím vaše názory:)
- slaava
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
deska je podle mě jedna z nejlepších P35, asus P5K premium, konkretně tahle.. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47604
jo a ten speedfan mám verzi 4.33
jo a ten speedfan mám verzi 4.33
- Wiruz
- Pokročilý

tak zkus coretemp nebo intel thermal analyse tool, a uvidis, jestli to bude taky ukazovat tak malo, tak bych zkusil flash biosu
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pokud mas posledni verzi ovladacu, nejaktualnejsi bios + zaplaty na windows a posledni verze programu, kteryma se snazis tu teplotu detekovat, tak problem bude zrejme v desce.
Osobne bych vyzkousel utilitu primo od Asus:
Pokud i ta bude hlasit nesmyslne teploty, potom ti neni pomoci.
P.S., kdyz zatizis cpu, na jakou teplotu se to vysplha? Cim chladis procesor? Mas nejake nadstandartni chlazeni skrine? (neco jako obri fan v bocnici nebo podobne )
Ptam se proto, protoze neni pravda, ze bys nemohl dosahnout nizsi teploty, nez je teplota okoli, kdyz je cpu nevyuzite...
Osobne bych vyzkousel utilitu primo od Asus:
Kód: Vybrat vše
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=cs-cz&model=P5K%20Premium/WiFi-APP.S., kdyz zatizis cpu, na jakou teplotu se to vysplha? Cim chladis procesor? Mas nejake nadstandartni chlazeni skrine? (neco jako obri fan v bocnici nebo podobne )
Ptam se proto, protoze neni pravda, ze bys nemohl dosahnout nizsi teploty, nez je teplota okoli, kdyz je cpu nevyuzite...
- Blue Storm
- Odborník PCT

přesně tak,palec má pravdu,to máš v podstatě to samé,když tě ochlazuje větrák co na tebe fouká,tak tě taky ochlazuje(pokud jsem to řekl dobře) a jinak změř to přes thermal analysis tool,což je asi zatím nejpřesnější
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Teď nemám čas, takže až večer upgradnu bios a nainstalim ty doporučený programy, jinak realná teplota v pc skříni je 28,2st, naměřeno digi teploměrem.. na procáku mám jinak normální stock box a z bočnice na něj fouká 92mm větrák značky thermaltake.. ta teplota je tědka v klidu taková co sem psal... v klidu se procák sám podtaktuje z 3000MHz na 2000..
- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
jasný, to máš pravdu, ale tady jde o to, že tě ten větrák ochlazuje z tvojí lidský teploty +/-36,5C na teplotu okolí.. tím se ti zdá že tě ochlazuje, protože tvojí teplotu snižuje na teplotu okolí, ale nedostane se pod teplotu okolí.. jak taky.. to je můj názor, a myslím že sem to i někde čet. ale nechci se hádatBlue Storm píše:to máš v podstatě to samé,když tě ochlazuje větrák co na tebe fouká,tak tě taky ochlazuje(pokud jsem to řekl dobře)
- 133
- Začátečník

No ja sa v meteorologii slusne orientujem a mas pravdu, prudenim sa teplota vzduchu nikdy neznizuje, znizuje sa len tzv. pocitova teplota, preto sa Ti zda ze ta vetrak chladi, aj ked na teba fuka len vzduch z okolia ktory sa ti inak zda teply, CPU ale ziadnu pocitovu teplotu nema, nakolko to neni organizmus takze pod teplotu v okoli sa neni mozne dostat ziadnym sposobom zalozenym na vzduchovom chladeni. Ked mas z izbe 20C tvoj CPU so vzduchovym chladicom nemoze mat v ziadnom pripade menej ako 20C a aby si sa vobec teplote 20C priblizil musel by si odvadzat prudenim 100% vyprodukovaneho tepla hned pri jeho vzniku co je tiez nerealne takze skor pod tych 25C sa nemozes dostat..
MB Asus M2N SLI (nFORCE560) CPU AthlonX2 5200+, 2x2GB DDR2 800 A-Data, BFG 8800GTX 768MB, WD 160GB SATA II. 300, LCD 19 Acer.. I love U Anus-SKA.
- SMartyCZ
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- mina
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Hlavne ze ti to radili uz ve druhem postuSMartyCZ píše:tak konečně sem se dostal k pěkným výsledkům, kámoš mi poradil program Core temp, kterej je prý dělanej spešl pro c2d. no a konečně reálne teploty okolo asi 33stupňů v klidu. děkuji všem co mi tu radili:)
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate 
- SWE
- Začátečník