malá záhada

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

malá záhada

Příspěvek od SMartyCZ »

Mám tu doma takovou malou záhadku a to je teplota mýho procesoru.. Pokud vím, tak vzduchovým chlazením se nedá dosáhnout v počítači teplota nižší, než je teplota okolí. No a při teplotě asi 25stupňů v mém pokoji mi přijde celkem divné aby měl můj procesor 18.5 stupně, někdy i míň. Takže kde je chyba? řekl bych nějaká vada čidla, a je to základní deskou nebo procesorem? Mimochodem jedná se o procesor core2duo E6850 3GHz 65nm. Takže prosím vaše názory:)
slaava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slaava »

cim meris? zkus nejnovejsi speedfan nebo thermal analysis tool, coretemp ci realtemp.
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SMartyCZ »

no těch 18,5stupně sem naměřil v sisoftware sandra lite XII, a novej speedfan mi teď ukazuje jen 12stupňů. :D sekra ja nežiju na sibiři abych měl takový teploty :-D
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

tak co mas za desku? MSI jsou dobry sunty v tomhle. Ale ani asus nebyva presnej(i kdyz update biosu to resi vetsinou)

novy speedfan by ale teplotu mel bratu uz z digitalniho cidla v procesoru(stejne jako coretemp nebo thermal analysis tool primo od intelu) coz je mi divny
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SMartyCZ »

deska je podle mě jedna z nejlepších P35, asus P5K premium, konkretně tahle.. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47604
jo a ten speedfan mám verzi 4.33
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

tak zkus coretemp nebo intel thermal analyse tool, a uvidis, jestli to bude taky ukazovat tak malo, tak bych zkusil flash biosu
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SMartyCZ »

coretemp mi nefunguje a to druhý možná zkusim časem.. ale obecně teda, kde byste viděli ten problém? je to SW chyba? nebo HW nějakáho čidla?
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Pokud mas posledni verzi ovladacu, nejaktualnejsi bios + zaplaty na windows a posledni verze programu, kteryma se snazis tu teplotu detekovat, tak problem bude zrejme v desce.

Osobne bych vyzkousel utilitu primo od Asus:

Kód: Vybrat vše

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=cs-cz&model=P5K%20Premium/WiFi-AP
Pokud i ta bude hlasit nesmyslne teploty, potom ti neni pomoci.

P.S., kdyz zatizis cpu, na jakou teplotu se to vysplha? Cim chladis procesor? Mas nejake nadstandartni chlazeni skrine? (neco jako obri fan v bocnici nebo podobne )

Ptam se proto, protoze neni pravda, ze bys nemohl dosahnout nizsi teploty, nez je teplota okoli, kdyz je cpu nevyuzite...
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

přesně tak,palec má pravdu,to máš v podstatě to samé,když tě ochlazuje větrák co na tebe fouká,tak tě taky ochlazuje(pokud jsem to řekl dobře) a jinak změř to přes thermal analysis tool,což je asi zatím nejpřesnější
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SMartyCZ »

Teď nemám čas, takže až večer upgradnu bios a nainstalim ty doporučený programy, jinak realná teplota v pc skříni je 28,2st, naměřeno digi teploměrem.. na procáku mám jinak normální stock box a z bočnice na něj fouká 92mm větrák značky thermaltake.. ta teplota je tědka v klidu taková co sem psal... v klidu se procák sám podtaktuje z 3000MHz na 2000..
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SMartyCZ »

Blue Storm píše:to máš v podstatě to samé,když tě ochlazuje větrák co na tebe fouká,tak tě taky ochlazuje(pokud jsem to řekl dobře)
jasný, to máš pravdu, ale tady jde o to, že tě ten větrák ochlazuje z tvojí lidský teploty +/-36,5C na teplotu okolí.. tím se ti zdá že tě ochlazuje, protože tvojí teplotu snižuje na teplotu okolí, ale nedostane se pod teplotu okolí.. jak taky.. to je můj názor, a myslím že sem to i někde čet. ale nechci se hádat :)
133
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 133 »

No ja sa v meteorologii slusne orientujem a mas pravdu, prudenim sa teplota vzduchu nikdy neznizuje, znizuje sa len tzv. pocitova teplota, preto sa Ti zda ze ta vetrak chladi, aj ked na teba fuka len vzduch z okolia ktory sa ti inak zda teply, CPU ale ziadnu pocitovu teplotu nema, nakolko to neni organizmus takze pod teplotu v okoli sa neni mozne dostat ziadnym sposobom zalozenym na vzduchovom chladeni. Ked mas z izbe 20C tvoj CPU so vzduchovym chladicom nemoze mat v ziadnom pripade menej ako 20C a aby si sa vobec teplote 20C priblizil musel by si odvadzat prudenim 100% vyprodukovaneho tepla hned pri jeho vzniku co je tiez nerealne takze skor pod tych 25C sa nemozes dostat..
MB Asus M2N SLI (nFORCE560) CPU AthlonX2 5200+, 2x2GB DDR2 800 A-Data, BFG 8800GTX 768MB, WD 160GB SATA II. 300, LCD 19 Acer.. I love U Anus-SKA.
SMartyCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SMartyCZ »

tak konečně sem se dostal k pěkným výsledkům, kámoš mi poradil program Core temp, kterej je prý dělanej spešl pro c2d. no a konečně reálne teploty okolo asi 33stupňů v klidu. děkuji všem co mi tu radili:)
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

SMartyCZ píše:tak konečně sem se dostal k pěkným výsledkům, kámoš mi poradil program Core temp, kterej je prý dělanej spešl pro c2d. no a konečně reálne teploty okolo asi 33stupňů v klidu. děkuji všem co mi tu radili:)
Hlavne ze ti to radili uz ve druhem postu :twisted:
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
SWE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SWE »

133 píše:No ja sa v meteorologii slusne orientujem
Presne tak. To se da dokonce velice jednoduse dokazat.
Dat si nejaky teplomer pred vetrak, namerit teplotu vzduchu a pak pustit vetrak. Teplota se nezmeni (pokud teda predtim nebyl teplomer u nejakeho zdroje tepla).
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“