Ram disk

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

imatrix
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imatrix »

Ted uz si fakt nevybavim, ale vim ze kdyz jsem to vypnul tak asi do tydne jsem instaloval nakou hru a tak chtela alespon 700 MB swap, jinak samozrejme ze je limitace na cca 5 GB (3 GB ram pro system a hru by melo stacit) coz se vejde spoustu her.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

uz vidim jak cekas minimalne 1,5 minuty nez se ti zkopiruje hra do ramdisku, nehlede na to, ze bys musel intalovat primo do ramdisku, potom zkopirovat na disk a udelat batak aby se ti pred spustenim dotycna hra nahrala do ramdisku...zkracene... vymejslite tu picoviny. zadny soft nepotrebuje zapnuty swap za predpokladu dostatku pameti. vezmeme-li v uvahu omezeni poctu pouzitelnych gb pameti na jednu aplikaci tak o nic nejde :wink:
imatrix
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imatrix »

Jaky blbosti? Zkopirovani sice potrva treba minutu, ale pak to budes mit v ramdisku dokud nevypnes nebo nerestartujes pc, coz vubec nemusis delat, staci uspat a zustane to porad v ram, system nabehne hned atd. Proste vyjde naka pecka, vis ze ji budes hrat cely pristi tyden tak si to tam das a mas maximalni rychlost pri nahravani.

Na jednorazovku je to samozrejme k nicemu to je snad jasny. Nebo budes vedet ze budes parit cely den oblibenou hru, tak si ji tam zkopcis (1 minuta) a pak mas cely den (nebo dokud uplne natvrdo nevypnes pc) superrychly loading :)
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Flegy píše:na tempy? trosku zhovadilost ne? to radsi vypni swap :roll:
Nerní důvod, proč by tempy nemohly být na ramdisku a současně byl vypnutý pagefile. Já to tak třeba mám...
. kdyz ma clovek 4 a vice GB ram, na co tohleto?
Třeba k tomu, že temp souborů se člověk zbavit nemůže, ale zato je v takové situaci dost pravděpodobné, že bude mít dostatek volné RAM. Tak proč ji nevyužít k odsunutí tempů z pomalého klasického disku na rychlý ramdisk?
ideal je 2x1TB F1 Samsung a 8GB pameti...vrele doporucuju :wink:
Díky za radu, nemám potřebu downgradu.
edit: a navic, komprimacni programy kdyz zpustis a neco komprimujes, tak nepristupujou pro svoje data na disk ale jsou v pameti cili taky blbost... :roll:
Záleží na tom, jak je používáš. Jsou situace, kdy komprimuješ třeba po jednom nebo dvou souborech - pak se ty komprimáky spouští dost často...
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Flegy píše:jmenuj mi jednu aplikaci a jednu hru ktera potrebuje swap :roll:
Přesně tohle jsem chtěl právě napsat, dokonce skoro těmi samými slovy. Já na svém počítači žádnou takovou aplikaci ani hru nemám.
navic nevim o tom, ze by nynejsi MB umeli vic jak 8GB pameti (krom serverovejch samozrejme), tak jak do 8GB chces vtestnat napriklad 10GB hru, hm? :lol:
NTFS se zapnutou kompresí souborů.
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Flegy píše:uz vidim jak cekas minimalne 1,5 minuty nez se ti zkopiruje hra do ramdisku,
Pokud se to udělá jednou při startu počítače, tak to není tak hrozné.
kul1k
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kul1k »

me nejel CoH:OF bez swapu ale zas mam jen 2GB ram
NB:Acer Aspire V3 571G
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

pepak.net: muzes mi rict o jakejch tempech porad mluvis/mluvite? :roll:

nemusis delat 3 posty, staci jeden :wink:

komprese je docela nesmyslna (myslim komprimovanej svazek)

jasne, vsichni tu balime 10000 souboru po jednom :wink: , nebo jinak... jasne ze jo...balime xxxx souboru po jednom...celych 99% casu co jsme u pc :roll:
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Flegy píše:pepak.net: muzes mi rict o jakejch tempech porad mluvis/mluvite? :roll:
Ty, co jich nejspíš máte plný adresář %TEMP% (obvykle %UserProfile%\Local Settings\Temp) a podobné (%UserProfile%\Local Settings\Temporary Internet Files).
jasne, vsichni tu balime 10000 souboru po jednom :wink: , nebo jinak... jasne ze jo...balime xxxx souboru po jednom...celych 99% casu co jsme u pc :roll:
Aneb "já to nepoužívám, proto je to blbost".
Dával jsem konkrétní příklad, který si dokáže představit skoro každý. Kdybych napsal víc real-world aplikaci ("mám na ramdisku mailserver"), tak už to nebude tak představitelné a hlavně se vždycky najde šťoura, který se začne vrtat v dávno vyřešených podružnostech ("a to jako když se ti zakousne počítač, tak o všechnu poštu přijdeš, jó?"). I na té komprimaci je vidět, že jsem šťoury podcenil.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

tempy jsou docela trapnej argument. vetsinou male soubory ke kterym se nepristupuje porad, navic s propustnosti vetsi jak 150MB/s nepoznas rozdil :wink:
Ali Hasan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ali Hasan »

Flegy píše:jmenuj mi jednu aplikaci a jednu hru ktera potrebuje swap
Flegy píše:uz vidim jak cekas minimalne 1,5 minuty nez se ti zkopiruje hra do ramdisku, nehlede na to, ze bys musel intalovat primo do ramdisku, potom zkopirovat na disk a udelat batak aby se ti pred spustenim dotycna hra nahrala do ramdisku...zkracene... vymejslite tu picoviny. zadny soft nepotrebuje zapnuty swap za predpokladu dostatku pameti. vezmeme-li v uvahu omezeni poctu pouzitelnych gb pameti na jednu aplikaci tak o nic nejde :wink:
Flegy píše:tempy jsou docela trapnej argument. vetsinou male soubory ke kterym se nepristupuje porad, navic s propustnosti vetsi jak 150MB/s nepoznas rozdil :wink:
Ale no...

Staci Photoshop? :roll: Ten vie alokovat max 3,2GB hoci mas aj 8GB RAM. Takisto si vytvara swap na disku. Pokial je tento swap tiez v RAM, tak to nie je vobec ziadna pi**vina, ale kure**ky rychle. Vyskusaj, nez zase nieco trepnes... Batch 200 fotiek v 2560x1600 da zabrat. K PS pridam este Corel a Vegas...

Systemovy temp - miesto kam sa rozbaluju instalatory, soft sa potom instaluje z RAM a nie z HDD. Jasne neinstalujeme kazdy den, ale je to plus.

Image do RAMdisk-u. Pri starte systemu sa do RAM naloaduje image z nainstalovanym softom - povedzme hrou ktoru prave hras. Tahanie levelov potom nezaberie vecnost. Pri vypnuti sa aktualny obraz opat ulozi. Ocenia hraci. Nie kazda hra vojde do RAM, pravda je, pozname vsak linkovanie, takze postacia niektore subory, ze... Je to uz tak trocha o hubu, takze pre hry radsej ten Raid0. Je ale kopec softov, ktore spustame 100-krat za den.

Tiez mam 8GB RAM a Raid0 a pouzivam RAMdisk, pretoze ho miestami dost citit.
If you can´t make it good, make it look good...

Q6600 @ 3,2GHz (400x8) @ 1,344V+ Noctua NH-U12P @ 600rpm /, Sapphire Radeon HD3870 + Zalman VF-900 Cu, 8GB RAM A-Data Vitesta EE @ 960MHz 5-5-5-18, Gigabyte EP35-DS3R, Raid 0 - 1,5TB (2x750GB/16MB WD7500AAKS), + 640GB WD6400AAKS SATAII/16MB cache, DVD-RW/LiteOn LH-20A1S + DVD-RW/LiteOn LH-20A1P, SB Audigy 2 Platinum EX, SkyStar HD2 + SkyStar 2, Genius HT5.1, LCD 20" 16:10 - FSC S20-1W, Enermax Liberty 500W, Vista x64 Ult.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

opet se ale ptam, kolik lidi upravuje 200 fotek najednou? btw jsme se doposavad bavili o normalnich programech, tvuj cracknutej photoshop nikoho preci zajimat nemusi :wink:
Ali Hasan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ali Hasan »

Upravu 200 fotiek naraz som pouzil len ako priklad. Kludne staci ak robis jeden jediny multilayerovy PSD vacsich rozmerov. To iste plati o postupnej uprave viacerych fotiek atd. pridavani efektov, uchovavani historie krokov a pod. Zrejme si to nikdy nerobil, vyskusaj potom rad. Vies do akych rozmerov moze narast diskovy temp pri PS? Netusis...

PS nie je normalny program? A co je ? Winamp, TC, paint? :-D Na tieto "normalne" softy mas spomenutych 8GB RAM? :-D :-D Toto vlakno je o RAMdisku a jeho vyuziti, nerozumiem preco sem pises komentare pokial teme nerozumies/nepouzivas/nevies vyuzit.

Ludia vyuzivaju PS, Vegas, Premiere, Corel atd. to su vsetko softy, ktore vytvaraju diskovy temp a tam je vyhoda velka.

Nielen ako vestec by si si nezarobil na slanu vodu... PS (ani Vegas) nemam cracknuty, tak isto ako kopec inych ludi. Je mi ale uplne u riti ci ho niekto kupil alebo nie, ide tu o vec ktorej nerozumies.
If you can´t make it good, make it look good...

Q6600 @ 3,2GHz (400x8) @ 1,344V+ Noctua NH-U12P @ 600rpm /, Sapphire Radeon HD3870 + Zalman VF-900 Cu, 8GB RAM A-Data Vitesta EE @ 960MHz 5-5-5-18, Gigabyte EP35-DS3R, Raid 0 - 1,5TB (2x750GB/16MB WD7500AAKS), + 640GB WD6400AAKS SATAII/16MB cache, DVD-RW/LiteOn LH-20A1S + DVD-RW/LiteOn LH-20A1P, SB Audigy 2 Platinum EX, SkyStar HD2 + SkyStar 2, Genius HT5.1, LCD 20" 16:10 - FSC S20-1W, Enermax Liberty 500W, Vista x64 Ult.
dedasurovec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dedasurovec »

OndraSter píše:Koukam ze program SuperSpeed RamDisk ma (po zaskrtnuti v nastaveni "Use advanced wizard" moznost pouzit pameti, kterou neadresuji windowsy, zkousel to nekdo, jestli to jde vyuzit, kdyz mate 4GB RAM a system pouziva nejakych 3.25GB tak jestli tam jde nacpat ten 3/4te giga? Bylo by to pak skvely vyuziti prebytkovy pameti..
máto teda někdo odzkoušený jestli při 32 Vistech lze využít zbylou pamět pro vytvoření disku nebo to vytvoří z těch 3,2GB paměti????

edit//
odpovídám si sám, ubere to z kapacity 3,2GB takže stejně nevyužiji 4GB
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Flegy píše:uz vidim jak cekas minimalne 1,5 minuty nez se ti zkopiruje hra do ramdisku, nehlede na to, ze bys musel intalovat primo do ramdisku, potom zkopirovat na disk a udelat batak aby se ti pred spustenim dotycna hra nahrala do ramdisku...zkracene... vymejslite tu picoviny. zadny soft nepotrebuje zapnuty swap za predpokladu dostatku pameti. vezmeme-li v uvahu omezeni poctu pouzitelnych gb pameti na jednu aplikaci tak o nic nejde :wink:
ramdisk je ok na dočasné soubory - cache prohlížeče, nějaké soubory se kterými něco uděláte a pak smažete, jako scratchdisk pro náročné A/V nebo grafické programy atp.

experimentuju s vypnutým swapem, a zatím jsem nezpozoroval problém, už žádné čekání na zaswapovanou aplikaci. po dokoupení RAM na 8GB budu nejspíš za vodou totálně - 2GB můžu dát ramdisku, 6GB bude systému stačit s přehledem, swap není třeba. žádný z programů které používám ho nevyžaduje.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

zombux píše:...
jakej soft používáš pro vytvoření ramdisku? co jsem koukal tak ten od cenateku vypadá dobře, ale neviděl jsem tam podporu 64bit xp, na visty se mi fakt nechce, to bych radši jel na 4GB ram
nebo víte i o jinejch softech? klidně i placený
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

zatím jsem to nenahodil naostro, na PC kde momentálně jsem mám jen 2GB paměti takže by to nemělo smysl. chci zkusit ramdisk od Superspeed, v kombinaci s XP64
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Ja pouzivam ramdisk jako swapfile o velikosti 1GB,2.5GB mam volnych jako klasickou RAM(mam XP 32bit, takze se alokuje jenom 3.5GB)
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

durod píše:Ja pouzivam ramdisk jako swapfile o velikosti 1GB,2.5GB mam volnych jako klasickou RAM(mam XP 32bit, takze se alokuje jenom 3.5GB)
a není lepší rovnou swap zakázat? kterej ramdisk používáš?
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

RamDisk od SuperSpeed

http://www.superspeed.com/desktop/ramdisk.php

myslim, ze 32bit aplikace nealokuji vice jak 2GB, tak jsem chtel vyuzit plnou kapacitu ram(cca 3.5GB).

kdyz jsem zakazal pagefile na HDD, pri hrani crysis mi to swapovalo, ale vyuziti RAM bylo jenom pres 2,2GB(cca 2GB bral crysis, ostatek system+ atd..). Tak jsem zapnul swap na HDD a zlepsilo se to, a ted kdyz mam napevno pagefile na RAM disku, zadny swapping nepozoruji....
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“