Ram disk
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Octopuss
- Začátečník

Myslím, že už jsem našel co jsem hledal:
http://home.comcast.net/~SupportCD/XPMyths.html
Myth - "Disabling the Paging File improves performance."
Reality - "You gain no performance improvement by turning off the Paging File. When certain applications start, they allocate a huge amount of memory (hundreds of megabytes typically set aside in virtual memory) even though they might not use it. If no paging file (pagefile.sys) is present, a memory-hogging application can quickly use a large chunk of RAM. Even worse, just a few such programs can bring a machine loaded with memory to a halt. Some applications (e.g., Adobe Photoshop) will display warnings on startup if no paging file is present." - Source
"In modern operating systems, including Windows, application programs and many system processes always reference memory using virtual memory addresses which are automatically translated to real (RAM) addresses by the hardware. Only core parts of the operating system kernel bypass this address translation and use real memory addresses directly. All processes (e.g. application executables) running under 32 bit Windows gets virtual memory addresses (a Virtual Address Space) going from 0 to 4,294,967,295 (2*32-1 = 4 GB), no matter how much RAM is actually installed on the computer. In the default Windows OS configuration, 2 GB of this virtual address space are designated for each process' private use and the other 2 GB are shared between all processes and the operating system. RAM is a limited resource, whereas virtual memory is, for most practical purposes, unlimited. There can be a large number of processes each with its own 2 GB of private virtual address space. When the memory in use by all the existing processes exceeds the amount of RAM available, the operating system will move pages (4 KB pieces) of one or more virtual address spaces to the computer's hard disk, thus freeing that RAM frame for other uses. In Windows systems, these "paged out" pages are stored in one or more files called pagefile.sys in the root of a partition. Virtual Memory is always in use, even when the memory required by all running processes does not exceed the amount of RAM installed on the system."
http://home.comcast.net/~SupportCD/XPMyths.html
Myth - "Disabling the Paging File improves performance."
Reality - "You gain no performance improvement by turning off the Paging File. When certain applications start, they allocate a huge amount of memory (hundreds of megabytes typically set aside in virtual memory) even though they might not use it. If no paging file (pagefile.sys) is present, a memory-hogging application can quickly use a large chunk of RAM. Even worse, just a few such programs can bring a machine loaded with memory to a halt. Some applications (e.g., Adobe Photoshop) will display warnings on startup if no paging file is present." - Source
"In modern operating systems, including Windows, application programs and many system processes always reference memory using virtual memory addresses which are automatically translated to real (RAM) addresses by the hardware. Only core parts of the operating system kernel bypass this address translation and use real memory addresses directly. All processes (e.g. application executables) running under 32 bit Windows gets virtual memory addresses (a Virtual Address Space) going from 0 to 4,294,967,295 (2*32-1 = 4 GB), no matter how much RAM is actually installed on the computer. In the default Windows OS configuration, 2 GB of this virtual address space are designated for each process' private use and the other 2 GB are shared between all processes and the operating system. RAM is a limited resource, whereas virtual memory is, for most practical purposes, unlimited. There can be a large number of processes each with its own 2 GB of private virtual address space. When the memory in use by all the existing processes exceeds the amount of RAM available, the operating system will move pages (4 KB pieces) of one or more virtual address spaces to the computer's hard disk, thus freeing that RAM frame for other uses. In Windows systems, these "paged out" pages are stored in one or more files called pagefile.sys in the root of a partition. Virtual Memory is always in use, even when the memory required by all running processes does not exceed the amount of RAM installed on the system."
- pepak.net
- Začátečník

-
Moc hezký a dobře vyargumentovaný článek. Má jenom jednu drobnou chybku, a to, že jeho argumenty nejsou pravdivé a celek má do reality taky poměrně daleko.Octopuss píše:Myth - "Disabling the Paging File improves performance."
Jsou situace, kdy má pravdu - například pokud uživatel spouští řadu paměťově náročných aplikací najednou. Jenže to má do typického použití dost daleko. V typickém použití (řada málo náročných aplikací a jedna neboé dvě náročnější) se najednou dá doložit, že vypnutí pagefile skutečně vliv na výkon má, a to vliv pozitivní.
- Octopuss
- Začátečník

- zombux
- Odborník PCT

výborně, argumenty. to že aplikace si alokujou hromadu paměti, vím. čili jestli to dobře chápu - tak nevýhoda vypnutýho pagefile je, že může stoupnout spotřeba paměti? teď je otázka kam se vlastně alokujou ty "hundreds of megabytes"... nebo to funguje tak, že se zapnutým pagefile se to nealokuje? to mi přijde jako blbost, vždyť aplikace vůbec neřeší, která stránka bude paged a která nonpaged, to všechno řeší správce paměti.
co se týče photoshopu, nijak neprotestoval když pagefile nenašel, spíš naopak se zrychlil.
ještě by to chtělo víc informací, tohle je jediný co jsem našel, což je dost tristní. ptal jsem se na to několika expertů, a ti mi potvrdili to co jsem napsal nahoře. s dostatkem RAM by tedy nemělo vypnutí pagefile mít žádné nepříznivé důsledky. pořád se ale můžu mýlit, a je něco co nevím. proto se tu ptám.
co se týče photoshopu, nijak neprotestoval když pagefile nenašel, spíš naopak se zrychlil.
ještě by to chtělo víc informací, tohle je jediný co jsem našel, což je dost tristní. ptal jsem se na to několika expertů, a ti mi potvrdili to co jsem napsal nahoře. s dostatkem RAM by tedy nemělo vypnutí pagefile mít žádné nepříznivé důsledky. pořád se ale můžu mýlit, a je něco co nevím. proto se tu ptám.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Vivec
- Středně pokročilý

pagefile nepoužívám od doby co mám 4GB paměti- tj. přesně rok, během tý doby jsem nezaznamenal jedinej problém, žádnej pád systému, ani neobvyklý chování aplikací, sice nepoužívám opravdu "memory-hungry" programy, ale autocad si dokáže říct o slušnou porci
jinak k ramdisku, teď používám ten od cenateku a jsem maximálně spokojen, po instalaci se nastaví a pak už neni třeba absolutně na nic sáhnout, po restartu je ramdisk okamžitě dostupný, automatická záloha jednou za 9 hodin a ukládání při vypínání je taky v pohodě
zatim mám "jen" 400MB, pro instalaci FF, temp FF a win temp to bohatě stačí, ještě uvažuju že tam dám instalaci Open Office, jejich načítání je žalostný, ale to bude chtít dalších aspoň 300MB
jinak k ramdisku, teď používám ten od cenateku a jsem maximálně spokojen, po instalaci se nastaví a pak už neni třeba absolutně na nic sáhnout, po restartu je ramdisk okamžitě dostupný, automatická záloha jednou za 9 hodin a ukládání při vypínání je taky v pohodě
zatim mám "jen" 400MB, pro instalaci FF, temp FF a win temp to bohatě stačí, ještě uvažuju že tam dám instalaci Open Office, jejich načítání je žalostný, ale to bude chtít dalších aspoň 300MB
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Vivec
- Středně pokročilý

- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- durod
- Středně pokročilý

Kdyz zapnes PC,jak dlouho trva, nez se vsechno nahra do RAMdisku?Bezi to nejak na pozadi, nebo "citis" spomaleni na zacatku?Gr8 Vivec píše:zatim mám "jen" 400MB, pro instalaci FF, temp FF a win temp to bohatě stačí, ještě uvažuju že tam dám instalaci Open Office, jejich načítání je žalostný, ale to bude chtít dalších aspoň 300MB
Jak si tam dostal win temp?
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- imatrix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- durod
- Středně pokročilý

- zombux
- Odborník PCT

- Vivec
- Středně pokročilý

není poznat absolutně žádný zpomalení, než se spustí ati ccc tak už je ramdisk přístupnejdurod píše:Kdyz zapnes PC,jak dlouho trva, nez se vsechno nahra do RAMdisku?Bezi to nejak na pozadi, nebo "citis" spomaleni na zacatku?
Jak si tam dostal win temp?
jak upravit umístění temp viz výše, s velikostí jsem problémy neměl, těch cca 200MB co má k dispozici mi zatim bez problémů stačilo, ale asi by to chtělo vyzkoušet instalaci nějaký hry která se hodně rozbaluje...
- pepak.net
- Začátečník

-
To asi ano, ale možná by to někoho přesvědčilo. Potíž je v tom, že odkazovaný článek nemá ani jedno.Octopuss píše:Mám intenzivní dojem, že i kdyby se tu odprezentovalo oficální stanovisko MS programátorů a udělala te tisková konference odborníků renomovaných webů, většina lidí by si stejně stála za svým.
Psal jsem, že se to dá doložit, ne že to budu dělat. Zas tak moc mě to netankuje, jestli někdo věří blbostem na XPMyths (velmi vhodně pojmenovaná stránka) nebo ne. Pokud se do toho chcete pustit, nepotřebujete ani být kdovíjaký odborník, stačí, když vyjdete ze dvou obtížně zpochybnitelných faktů a podle nich uděláte testy:Dá se doložit? Dolož to.
1. Přístup na disk je pomalejší než přístup do RAM
2. Windows XP odkládají stránky na disk i tehdy, když to ještě není nezbytné
- bonavox
- Začátečník

-
OndraSter píše:Koukam ze program SuperSpeed RamDisk ma (po zaskrtnuti v nastaveni "Use advanced wizard" moznost pouzit pameti, kterou neadresuji windowsy, zkousel to nekdo, jestli to jde vyuzit, kdyz mate 4GB RAM a system pouziva nejakych 3.25GB tak jestli tam jde nacpat ten 3/4te giga? Bylo by to pak skvely vyuziti prebytkovy pameti..
Tak jak tedy, jsou tu dvě rozporuplné reakce. Jsem ten samý případ - 4GB + WinXP, využitelné jen 3,24 GB RAM.dedasurovec píše: máto teda někdo odzkoušený jestli při 32 Vistech lze využít zbylou pamět pro vytvoření disku nebo to vytvoří z těch 3,2GB paměti????
edit//
odpovídám si sám, ubere to z kapacity 3,2GB takže stejně nevyužiji 4GB
Proč nechávat těch 3/4 GB ležet ladem, využití jako RAMdisk ideální, ale umí to některý z programů? Jen dodám že mi nejde o hry, ale o rozběhání tohoto na pracovním PC - AutoCAD, Office atd. ...
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- Octopuss
- Začátečník

lolpepak.net píše:To asi ano, ale možná by to někoho přesvědčilo. Potíž je v tom, že odkazovaný článek nemá ani jedno.Octopuss píše:Mám intenzivní dojem, že i kdyby se tu odprezentovalo oficální stanovisko MS programátorů a udělala te tisková konference odborníků renomovaných webů, většina lidí by si stejně stála za svým.
Psal jsem, že se to dá doložit, ne že to budu dělat. Zas tak moc mě to netankuje, jestli někdo věří blbostem na XPMyths (velmi vhodně pojmenovaná stránka) nebo ne. Pokud se do toho chcete pustit, nepotřebujete ani být kdovíjaký odborník, stačí, když vyjdete ze dvou obtížně zpochybnitelných faktů a podle nich uděláte testy:Dá se doložit? Dolož to.
1. Přístup na disk je pomalejší než přístup do RAM
2. Windows XP odkládají stránky na disk i tehdy, když to ještě není nezbytné
- Vivec
- Středně pokročilý

ne neumí a ani to neni možný, jedině že bys našel ramdisk kterej umí PAE, ale zatim jsem žádnej takovej nevidělbonavox píše:Tak jak tedy, jsou tu dvě rozporuplné reakce. Jsem ten samý případ - 4GB + WinXP, využitelné jen 3,24 GB RAM.
Proč nechávat těch 3/4 GB ležet ladem, využití jako RAMdisk ideální, ale umí to některý z programů? Jen dodám že mi nejde o hry, ale o rozběhání tohoto na pracovním PC - AutoCAD, Office atd. ...
- durod
- Středně pokročilý

U me je problem, system + temp mam na particii F: o velikosti 10GB(ale volne misto jenom 2GB), slozku pro stahovani(firefox) na jine particii o dostatecne velikostizombux píše:to je teoreticky problém jen FAT32 ne?durod píše:No ale kdyz dam temp na ramdisk o velikosti 2GB,pri stahovani souboru vetsiho jak 2GB bude problem, ne?
Ale pri stahovani mi to jedene pres temp a az po dotahani celeho souboru se to presouva do konecneho adresare. a kdyz stahuji soubory o vetsi kapaciete jak 2GB mi to hlasi nedostatek mista na disku, coz je logicke.
Proto se ptam,zda neni problem, kdyz mate temp na ramdisku o velikosti mene nez 1GB, pri 4GB RAM si vice asi dovolit nemuzete
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- zombux
- Odborník PCT

- glu
- Začátečník

-
Re:
Testuju gavotte ramdisk a ten PAE umi. Mam 6GB ramek, z toho cca 3,5GB pro system a cca 2,5GB pro ramdisk. Jediny co se mi nepovedlo zatim rozbehat je znovunahrani pozadovanych dat zpet do ramdisku po restartu systemu. Vse na XP SP2 32-bit.Gr8 Vivec píše:ne neumí a ani to neni možný, jedině že bys našel ramdisk kterej umí PAE, ale zatim jsem žádnej takovej neviděl
http://www.mydigitallife.info/2007/05/2 ... 03-server/
http://vista.inoxa.de/Dateien/Gavotte_R ... 1.2008.zip
Naposledy upravil(a) glu dne úte 19. srp 2008, 11:16, celkem upraveno 1 x.