Po dlouhym přemejšlení a testování sem dospěl k zapojení podle schématu:

Abych odůvodnil proč sem to takhle zapojoval: Gretsův můstek jsem tam dal kvůli tomu, že by diody na střídák pulsovaly (což by pro oči asi nebylo zrovna příjemný). Pak jsem tam dal ten kondenzátor, původně pro vyhlazování průběhu napětí, ale diod se mi začaly odpalovat, zřejmě kvůli napěťovejm špičkám. Tak sem tam dal větší kapacitu abych vytáhl napětí do amplitudy sítě - 320V a doplnil diody na počet, odpovídající úbytku vzniklýho napětí.
Ty LED diody (bílý) sem vykuchal z diodovejch baterek, takže neznám jejich přesný parametry. V tej baterce bylo původně 9 paralelně zapojenejch diodek na tři (sériově zapojený) mikrotužkový baterky (AAA). Když jsem vyndal jednu diodu a zapojil ji přímo na ty tři baterie (nějaký nekvalitní, snad to nevadí) tak jsem naměřil úbytek 3,7V a proud 37mA.
Těch diod jsem dal do série 90, což při vstupním napětí 320V odpovídá průměrnýmu úbytku 3,56V, což by mělo bejt v pořádku.
No a teď už konečně k tomu problému: když to zapojím, voltmetr mi ukáže přibližně nějakejch 310V a ampérmetr něco kolem 30mA, ale ten proud začne pomalu růst a za asi 15 sekund je už na 40mA a najednou to všechno zhasne (ale ne úplně-trošičku to svítí)... a v tom okamžiku to už radši vypínám, protože nechci odpálit další diody (už sem jich při všech těch testováních odpálil fakt spousty a nejsou zrovna zadarmo
Nejde mi na rozum, proč ten proud roste... ledaže by se ten kondenzátor nabíjel pomalu, ale on se nabije prakticky okamžitě.
Další co mě napadlo, že se to může hřát (třeba že je některá z diod špatná, což po těch testováních rozhodně nevylučuju
Pokud se najde nějaká dobrá duše která měla trpělivost to dočíst do konce a mohla by mi nějak poradit, tak budu opravdu vděčnej... už sem do toho dal slušný peníze a už mě to štve