Zapojení LED diod na 230V AC
- flanel
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení LED diod na 230V AC
Čau lidi, snažim se udělat si diodovej lustr na síťový napětí, ale pořád mi to nešlape tak jak by mělo. Dostal sem radu že se mám poradit na tomhle fóru.
Po dlouhym přemejšlení a testování sem dospěl k zapojení podle schématu:
Abych odůvodnil proč sem to takhle zapojoval: Gretsův můstek jsem tam dal kvůli tomu, že by diody na střídák pulsovaly (což by pro oči asi nebylo zrovna příjemný). Pak jsem tam dal ten kondenzátor, původně pro vyhlazování průběhu napětí, ale diod se mi začaly odpalovat, zřejmě kvůli napěťovejm špičkám. Tak sem tam dal větší kapacitu abych vytáhl napětí do amplitudy sítě - 320V a doplnil diody na počet, odpovídající úbytku vzniklýho napětí.
Ty LED diody (bílý) sem vykuchal z diodovejch baterek, takže neznám jejich přesný parametry. V tej baterce bylo původně 9 paralelně zapojenejch diodek na tři (sériově zapojený) mikrotužkový baterky (AAA). Když jsem vyndal jednu diodu a zapojil ji přímo na ty tři baterie (nějaký nekvalitní, snad to nevadí) tak jsem naměřil úbytek 3,7V a proud 37mA.
Těch diod jsem dal do série 90, což při vstupním napětí 320V odpovídá průměrnýmu úbytku 3,56V, což by mělo bejt v pořádku.
No a teď už konečně k tomu problému: když to zapojím, voltmetr mi ukáže přibližně nějakejch 310V a ampérmetr něco kolem 30mA, ale ten proud začne pomalu růst a za asi 15 sekund je už na 40mA a najednou to všechno zhasne (ale ne úplně-trošičku to svítí)... a v tom okamžiku to už radši vypínám, protože nechci odpálit další diody (už sem jich při všech těch testováních odpálil fakt spousty a nejsou zrovna zadarmo )
Nejde mi na rozum, proč ten proud roste... ledaže by se ten kondenzátor nabíjel pomalu, ale on se nabije prakticky okamžitě.
Další co mě napadlo, že se to může hřát (třeba že je některá z diod špatná, což po těch testováních rozhodně nevylučuju ) ale s teplotou odpor logicky roste a tim by ten proud měl naopak klesat...
Pokud se najde nějaká dobrá duše která měla trpělivost to dočíst do konce a mohla by mi nějak poradit, tak budu opravdu vděčnej... už sem do toho dal slušný peníze a už mě to štve
Po dlouhym přemejšlení a testování sem dospěl k zapojení podle schématu:
Abych odůvodnil proč sem to takhle zapojoval: Gretsův můstek jsem tam dal kvůli tomu, že by diody na střídák pulsovaly (což by pro oči asi nebylo zrovna příjemný). Pak jsem tam dal ten kondenzátor, původně pro vyhlazování průběhu napětí, ale diod se mi začaly odpalovat, zřejmě kvůli napěťovejm špičkám. Tak sem tam dal větší kapacitu abych vytáhl napětí do amplitudy sítě - 320V a doplnil diody na počet, odpovídající úbytku vzniklýho napětí.
Ty LED diody (bílý) sem vykuchal z diodovejch baterek, takže neznám jejich přesný parametry. V tej baterce bylo původně 9 paralelně zapojenejch diodek na tři (sériově zapojený) mikrotužkový baterky (AAA). Když jsem vyndal jednu diodu a zapojil ji přímo na ty tři baterie (nějaký nekvalitní, snad to nevadí) tak jsem naměřil úbytek 3,7V a proud 37mA.
Těch diod jsem dal do série 90, což při vstupním napětí 320V odpovídá průměrnýmu úbytku 3,56V, což by mělo bejt v pořádku.
No a teď už konečně k tomu problému: když to zapojím, voltmetr mi ukáže přibližně nějakejch 310V a ampérmetr něco kolem 30mA, ale ten proud začne pomalu růst a za asi 15 sekund je už na 40mA a najednou to všechno zhasne (ale ne úplně-trošičku to svítí)... a v tom okamžiku to už radši vypínám, protože nechci odpálit další diody (už sem jich při všech těch testováních odpálil fakt spousty a nejsou zrovna zadarmo )
Nejde mi na rozum, proč ten proud roste... ledaže by se ten kondenzátor nabíjel pomalu, ale on se nabije prakticky okamžitě.
Další co mě napadlo, že se to může hřát (třeba že je některá z diod špatná, což po těch testováních rozhodně nevylučuju ) ale s teplotou odpor logicky roste a tim by ten proud měl naopak klesat...
Pokud se najde nějaká dobrá duše která měla trpělivost to dočíst do konce a mohla by mi nějak poradit, tak budu opravdu vděčnej... už sem do toho dal slušný peníze a už mě to štve
- pc blazen
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Beefeater-64
- Začátečník
-
hele prvni co by bylo teda aspon pro me tak by byl nejakej transformator 230/24(12)V je bldost mit 90 diod za sebou kdyz se ti jedna znici prestanou jit vsechny! takze radsi 24(12)V a kdyz by se neco stalo tak ti vypne treba jen jedna rada nebo oblast. mustek je jasnej ten musi byt. kondenzator jo taky by mel byt no a pak diody pokud by jsi je daval na 24V tak to mas podle toho co pises 7diod. a pri tomto napeti uz nemusis mit strach ze te neco dokope a ze ti to urve ruky
PC 1:CPU P2C E2160@3300MHz, Board Asus P5Q PRO, GPU GB X1950Pro, HDD 2x Seagate 200GB SATA + 1x WD 250GB SATA II, RAM 2GB DDRII 800MHz DC KIT , DVD Samsung ,Case CM Stacker 810, Power ENERMAX ELT500, LCD FSC 19P2 PC 2:CPU C2C E1200, Board Intel DG33FB, HDD Seagate 80GB IDE, RAM 1GB DDRII 800MHz DC KIT, DVD LG 4163B, Case EC Q3, Power AKASA 460W, PC 3:AMD Athlon64 3000+ S754, Board DFI Infinity NF4x, GPU GF6200, RAM 2x512MB DDR400 CL2,5, HDD Seagate 120GB IDE, Case OLD NO-NAME, Power ?
- srna
- Středně pokročilý
- flanel
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
jj, taky mi to přišlo dost... ale třeba je to skutečně tím, že sem už s těma LEDkama vyváděl při zěch testováních docela nepřístojnostipc blazen píše:37 mA přes LEDku? Zajímavý, že ještě svítí, protože pro rozsvícení LED ti stačí tak 15 mA a klidně i míň
ale můžu já nějak ovlivnit jakej proud tam bude procházet, když je napětí (podle mě) optimální?
trafo bylo samozřejmě první co mě napadlo, ale já si to dělám jako lustr na strop a chtěl jsem ty diody mít v tom původním pouzdru těch baterek (ze kterejch sou ty diody) na takovejch těch ohebnejch krcích, abych si mohl nastavovat kam budou spotově svítit.Beefeater-64 píše:je bldost mit 90 diod za sebou kdyz se ti jedna znici prestanou jit vsechny! takze radsi 24(12)V a kdyz by se neco stalo tak ti vypne treba jen jedna rada nebo oblast.
Jenže ty baterky sou po 9ti diodách, takže bych musel ty lampy nějak složitě propojovat abych měl na to transformovaný napětí správnej počet sériově zapojenejch LEDek. Nebo třeba nechat v každym pouzdru jenom 8 ledek (což se mi nechtělo) a nebo transformovat na napětí, odpovídající devíti nebo třem ledkám. A takový trafo zrovna volný nemám.
Jinak s tím umrtvením celý větve sem uvažoval spíš tak, že diody nejsou zrovna spotřební záležitostí jako třeba žárovičky vod řetězu na vánoční stromek. Že by zkrátka neměly mít důvod odcházet... ale jak je vidět, tak ňákej důvod maj a já právě potřebuju poradit jakej.
proto sem tam dával ten předimenzovanej kondenzátor - aby se nabíjel na špičkový napětí a do těch LEDek šlo "stabilizovaný" napětí... ale pokud se pletu tak mě prosím opravte, já sem v elektrotechnice laiksrna píše:pridal bych tam nejakou ochranu proti impulzum na siti...LEDky to nemaj rady
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Moje první otázka zní, co od toho potřebuješ. Potřebuješ nutně 90 LEDek, nebo ti stačí několik LUXEONek?
Za další, rozhodně jsem pro trafo a radši několik řad paralelně s odporama a kondíkem, než tuhle, s prominutím, prasečinu.
Za další, rozhodně jsem pro trafo a radši několik řad paralelně s odporama a kondíkem, než tuhle, s prominutím, prasečinu.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- kocourleo
- Začátečník
Ten proud je asi moc velký a zahřívá diody. S rostoucí teplotou klesá propustné napětí na diodách, čímž roste proud, který více zahřívá diody, tím klesá napětí na diodách........ Uvědom si, že diody napájíš ze zdroje napětí a to je špatně. Diody bys měl napájet ze zdroje proudu a pak ti nebudou odcházet.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
- flanel
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
No potřebuju zdroj světla s pokud možno co nejvyšší životností a co nejmenší spotřebou. Navíc se mi líbilo to, že by ty světla byly vlastně víceméně spotový.Trinom píše:Moje první otázka zní, co od toho potřebuješ. Potřebuješ nutně 90 LEDek, nebo ti stačí několik LUXEONek?
Bohužel nevim co je to LUXEONKA (obecně vysocesvítivá dioda? nebo ňákej konkrétní druh?)
Za pojmenování prasečina se rozhodně omlouvat nemusíš , jen bych potřeboval vědět co na tom je prasáckýho... a na to asi odpovídá další příspěvek:
To by skutečně vysvětlovalo proč ten proud roste (pokud se to skutečně chová tak jak říkáš, což jako laik nemůžu posoudit). Tomu o proudovým zdroji sem snad porozuměl - ta dioda se zkrátka nechová jako odpor, proto se asi taky charakterizuje provozním proudem a napěťovým úbytkem, žejo?kocourleo píše:Ten proud je asi moc velký a zahřívá diody. S rostoucí teplotou klesá propustné napětí na diodách, čímž roste proud, který více zahřívá diody, tím klesá napětí na diodách........ Uvědom si, že diody napájíš ze zdroje napětí a to je špatně. Diody bys měl napájet ze zdroje proudu a pak ti nebudou odcházet.
Otázka teda zní: dokázal bys mi teda poradit co s tím mám udělat aby to fungovalo? Popř. jestli je to teda od základu špatně, říct mi jestli je v mých silách si "postavit" odpovídající proudovej zdroj? A taky jestli se to vůbec vyplatí?
Díky moc
Tak jsem právě udělal sérii novejch měření jednotlivejch diod na ty tři baterky: napětí se pohybuje kolem 3,65V a proud kolem 27mA...
Poradím ti zkus se zeptat radši na tomhle foru:
Kód: Vybrat vše
http://www.elektroworld.info/modules.php?name=Forums
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jo, LUXEONka je speciální vysocesvítivá dioda o výkonu až několik W. A abych jen nekecal, tak tu máš link na GME.cz
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- srna
- Středně pokročilý
- flanel
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
dík za radu, určitě to forum zkusimněkdo píše:Poradím ti zkus se zeptat radši na tomhle foru:Kód: Vybrat vše
http://www.elektroworld.info/modules.php?name=Forums
za multipost se omlouvám, polepšim se
- kocourleo
- Začátečník
- sysel
- Začátečník
no vetši prasečinu sem ještě neviděl! ledky zapojovat bez odporu je naprostá pičovina! ledka pokud ni potece vic jak 20mA tak jeji zivotnost hodně klesá! bejt tebou udelam to tak (pokud ti tvejch 90 ledek nezhořelo) kup si traficko 24 V tak 300mA a potom zapoj led do serie vždy po 6 a k tomu samozdrejmne odpor do kazde vetve. (ps jeden odpor stoji cca 50h ). elektroniku delam uz nejakej ten rok a delal sem dost velky prasečiny (napajeci zdroj v papirove krabici. a podobně ). ale neco takovyho jako zapojovat ledky na 230V to me jeste fakt nenapadlo. kdyby jich melo byt jenom par ledek tak si skus sehnat male transformatory od starych kontrelek. (24V cca 50 až 100mA) je to takova byla kosticka a muzes to z neceho vytahnout. dalsi moznost je za necely kilo koupit nejakej adaptér (ne od tamanu ta byvaji dost poddimnezovany takze vystupni vykon radsi vydel 2 ) nebo kup normalni trafo v prodejnach s elektronickyma soucastkama maji vetsinou dostatečnej vyber.
//Trinom: Sysle, Sysle, to, co tu píšeš jsme už napsali dříve výše. Jinak svojema výtvorama se radši nechlub .
//Trinom: Sysle, Sysle, to, co tu píšeš jsme už napsali dříve výše. Jinak svojema výtvorama se radši nechlub .
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
- flanel
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
dik za uprimnost
uz sem to tak nak vyresil s lidma na elektrobastlirne, jak mi tady poradali (mimochodem dik za radu). Kdyby te to zajimalo tak TADY je ta diskuze a nakonec se to povedlo vyresit pro tech 230V. mel sem urcity duvody proc sem to nechtel davat na trafo... je to vsechno v tej diskuzi.
Dokonce mi i vysvetlili proc je to prasarna to takhle zapojovat... ja do elektroniky moc nedelam a moc toho o ni nevim...
jelikoz sem to resil na jinym foru a tady nikdo neodpovidal, tak sem si rikal ze sem akorat potom napisu vysledek sveho patrani a snazeni (coz jeste udelam)... proto sem tu diskusi este neuzavrel
Kazdopadne dik za snahu poradit
uz sem to tak nak vyresil s lidma na elektrobastlirne, jak mi tady poradali (mimochodem dik za radu). Kdyby te to zajimalo tak TADY je ta diskuze a nakonec se to povedlo vyresit pro tech 230V. mel sem urcity duvody proc sem to nechtel davat na trafo... je to vsechno v tej diskuzi.
Dokonce mi i vysvetlili proc je to prasarna to takhle zapojovat... ja do elektroniky moc nedelam a moc toho o ni nevim...
jelikoz sem to resil na jinym foru a tady nikdo neodpovidal, tak sem si rikal ze sem akorat potom napisu vysledek sveho patrani a snazeni (coz jeste udelam)... proto sem tu diskusi este neuzavrel
Kazdopadne dik za snahu poradit
- kubeskuku
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
[quote="srna"]trafo imho nema smysl....ake pridal bych tam nejakou ochranu proti impulzum na siti...LEDky to nemaj rady
tak to kurva ze ma trafo smysl to je kravina valit to promo ze site na gretzuv mustek a z toho na led ..sezen trafo co ti da 12 v stridavych dej tam mustek a filtr a pak zacni zapojovar ledky a nejaky odpor se bude taky hodit
tak to kurva ze ma trafo smysl to je kravina valit to promo ze site na gretzuv mustek a z toho na led ..sezen trafo co ti da 12 v stridavych dej tam mustek a filtr a pak zacni zapojovar ledky a nejaky odpor se bude taky hodit
mb:gigabyte: ga-m52l-s3 cpu:sempron-3,2GHz
gpu:asus en8600gt 512mb ram:a-data ddr2/800 3x1Gb
hdd:segate 250Gb sata2 zdroj:350w/12cm fan
bedna:ca codegen-c9 monitor:aoc 17´´
klaveska,myš,repromon.,pc=modding
gpu:asus en8600gt 512mb ram:a-data ddr2/800 3x1Gb
hdd:segate 250Gb sata2 zdroj:350w/12cm fan
bedna:ca codegen-c9 monitor:aoc 17´´
klaveska,myš,repromon.,pc=modding
- termit256
- Začátečník
-
Re: Zapojení LED diod na 230V AC
Schema cos nakreslil je naprosta blbost, jak uz nekdo uvadel, LED se musi napajet stabilizovanym proudem, tzn. zadne trafo, zadny odpor ani nic podobneho. Jinak se dockas podobnych efektu jako doposud. Pouzij bud specialni zdroje pro LED, viz napr.
http://www.led-tech.de/en/LED-Controlli ... 8_119.html
Pokud ti zadny vyrabeny zdroj nevyhovuje, nezbyva nez si nejaky vyrobit. Delal jsem svetla s temito chipy http://www.rapidonline.com/netalogue/specs/55-1910e.pdf , pro hlavni svetlo 3 chipy zapojene do serie, tzn zdroj 1,12A pri cca 48V. Takovy rozhodne nesezenes, takze v podobnych pripadech zapomen na trafo (mizerna ucinnost, velikost...) a pouzij spinany zdroj napr. jako tento http://mereni-a-zdroje.e-conrad.cz/Sear ... t&x=24&y=5 a uprav ho pro stabilizaci proudu - neni to vetsi problem, zdroje jsou rizeny notoricky znamym TL494. A nebo pokud jsi liny neco vymyslet jako ja, pouzij nektery z mnoha radicu LED. Ja pouzil konkretne tento http://www.linear.com/pc/productDetail. ... ateSection Je to hotove, vysoka ucinnost, ma PWM vstup pro stmivac, nemusis nic vymyslet, jen se trochu hur paji.
http://www.led-tech.de/en/LED-Controlli ... 8_119.html
Pokud ti zadny vyrabeny zdroj nevyhovuje, nezbyva nez si nejaky vyrobit. Delal jsem svetla s temito chipy http://www.rapidonline.com/netalogue/specs/55-1910e.pdf , pro hlavni svetlo 3 chipy zapojene do serie, tzn zdroj 1,12A pri cca 48V. Takovy rozhodne nesezenes, takze v podobnych pripadech zapomen na trafo (mizerna ucinnost, velikost...) a pouzij spinany zdroj napr. jako tento http://mereni-a-zdroje.e-conrad.cz/Sear ... t&x=24&y=5 a uprav ho pro stabilizaci proudu - neni to vetsi problem, zdroje jsou rizeny notoricky znamym TL494. A nebo pokud jsi liny neco vymyslet jako ja, pouzij nektery z mnoha radicu LED. Ja pouzil konkretne tento http://www.linear.com/pc/productDetail. ... ateSection Je to hotove, vysoka ucinnost, ma PWM vstup pro stmivac, nemusis nic vymyslet, jen se trochu hur paji.