to je pekne ale to si asi dost dlho pockame na ten novy winsovicka2001 píše:teda myslím si že základní rozdíl byl vysvětlen a jeden uživatel tady něco blábolí (nebo resp. nechce vysvětlit svoje mínění)
jen bych dodal že FAT32 má limit 2TB na disk, 2GB na soubor...
NTFS má limit hodněTB na disk a myslím 20-40GB na soubor...
+bude nová verze NTFS, samozřejmě bez zpětné kompatibility, a traduje se že bude zakompilován už v Longhornu...
FAT, FAT32, NTFS
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- JanoF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To snad ne... To by bylo proti zvyklostem Microsoftu, vydávat něco, co nemá aspoň desetiletou zpětnou kompatibilitu...sovicka2001 píše:bude nová verze NTFS, samozřejmě bez zpětné kompatibility, a traduje se že bude zakompilován už v Longhornu...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Lucifer
- Začátečník

FAT32 ma limit 4 GB - ne 2. Limit 2GB ma VFW ("video for windows") ve Win9x - aspon takhle nejak si to pamatuji, snad se nepletu - FAT32 a Win9x never more!!!sovicka2001 píše:teda myslím si že základní rozdíl byl vysvětlen a jeden uživatel tady něco blábolí (nebo resp. nechce vysvětlit svoje mínění)
jen bych dodal že FAT32 má limit 2TB na disk, 2GB na soubor...
NTFS má limit hodněTB na disk a myslím 20-40GB na soubor...
+bude nová verze NTFS, samozřejmě bez zpětné kompatibility, a traduje se že bude zakompilován už v Longhornu...
Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
NTFS nemá žádnou max velikost souboru, jen je to omezeno velikostí oddílu, která může být max 2TB...Lucifer píše:Limitu u NTFS jsem si nevsiml, pokud je vubec nejaky tak urcite vysoko nad 20GB...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
tak sorry, byl to jen můj odhad... byl jsem líný hledat specifikace..MaWa píše:NTFS nemá žádnou max velikost souboru, jen je to omezeno velikostí oddílu, která může být max 2TB...Lucifer píše:Limitu u NTFS jsem si nevsiml, pokud je vubec nejaky tak urcite vysoko nad 20GB...
Francie ... sladká Francie
- RainMakeR
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: FAT, FAT32, NTFS
ee hrozně blbje dotaz 
formatuju disk na ntfs a nastavil jsem (je to snad velikost alokčnich souboru nebo co?) ne jako vychozi ale 4096
mam to u všech disku (wd 2500 ks a wd passport 250ka) a tedka to dělam u samsungu 640 f1ce
co to vubec je ? byly tam možnoti ještě 8000 (a nějaky drobny) 2000 pak třeba 46 80 atd.
díky za rady
formatuju disk na ntfs a nastavil jsem (je to snad velikost alokčnich souboru nebo co?) ne jako vychozi ale 4096
mam to u všech disku (wd 2500 ks a wd passport 250ka) a tedka to dělam u samsungu 640 f1ce
co to vubec je ? byly tam možnoti ještě 8000 (a nějaky drobny) 2000 pak třeba 46 80 atd.
díky za rady
CPU AMD Phenom X4 9850 , RAM A-data 2x2 GB DDR2 , VGA Powercolor ATI HD4830 , MOBO Asus chipset 780G , HDD Samsung F1 640 Gb , WD2500KS , WD passport 250 Gb
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re:
přesněji je to 2^32Lucifer píše:FAT32 ma limit 4 GB - ne 2. Limit 2GB ma VFW ("video for windows") ve Win9x - aspon takhle nejak si to pamatuji, snad se nepletu - FAT32 a Win9x never more!!!Limitu u NTFS jsem si nevsiml, pokud je vubec nejaky tak urcite vysoko nad 20GB...
kua líbí se mi jak sem každej napíše co ví a dohromady je to ukrutnej guláš
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re:
Oddíl může může být větší jak 2TB, ale musí být v režimu GPT místo MBR. Z Win to umí jen Vista a W2k8. Prakticky odzkoušeno, možná bych vyhledal i nějaké ty linky.MaWa píše:NTFS nemá žádnou max velikost souboru, jen je to omezeno velikostí oddílu, která může být max 2TB...
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
RainMakeR píše:ee hrozně blbje dotaz
Prostě když budeš mít nastavenou alokační jednotku 4096 bajtů a zapíšeš na disk soubor který bude mít dejme tomu 2000 bajtů, tak ten soubor zabere celou velikost alokační jednotky, protože jinak by nebyl adresovatelný.Google píše:alokační jednotka
Nejmenší část místa na disku, kterou lze přidělit pro uložení souboru. Všechny systémy souborů používané systémem Windows organizují pevné disky na základě alokačních jednotek. Čím menší je velikost alokační jednotky, tím efektivnější je využití disku. Pokud při formátování disku nezadáte velikost alokační jednotky, budou v systému Windows vybrány výchozí hodnoty na základě velikosti svazku. Tyto výchozí velikosti jsou určeny tak, aby snižovaly nevyužité místo na disku a také fragmentaci svazku. Alokační jednotka se také nazývá cluster.
Z toho plyne, že pokud bys měl HDD plný malinkatých souborů třeba o velikosti 1kB (SQL databáze, sklad cookies, já nevim co) tak se ti vyplatí nastavit malou velikost alokační jednotky, aby se zbytečně neplýtvalo místem na disku.
Aigor: Všimni si že MaWa psal ten příspěvek před čtyřmi roky, kdy se nám o nějkých vistách ani nezdálo
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Já ho taky jen doplňuju - vzhledem k dnešním kapacitám na to může někdo už narazitsovicka píše:Aigor: Všimni si že MaWa psal ten příspěvek před čtyřmi roky, kdy se nám o nějkých vistách ani nezdálo
- RainMakeR
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a muže se něco posrat ? nejlepší volba je teda vychozí velikost ? mam to teda přeformatovat ?sovicka píše:RainMakeR píše:ee hrozně blbje dotazProstě když budeš mít nastavenou alokační jednotku 4096 bajtů a zapíšeš na disk soubor který bude mít dejme tomu 2000 bajtů, tak ten soubor zabere celou velikost alokační jednotky, protože jinak by nebyl adresovatelný.Google píše:alokační jednotka
Nejmenší část místa na disku, kterou lze přidělit pro uložení souboru. Všechny systémy souborů používané systémem Windows organizují pevné disky na základě alokačních jednotek. Čím menší je velikost alokační jednotky, tím efektivnější je využití disku. Pokud při formátování disku nezadáte velikost alokační jednotky, budou v systému Windows vybrány výchozí hodnoty na základě velikosti svazku. Tyto výchozí velikosti jsou určeny tak, aby snižovaly nevyužité místo na disku a také fragmentaci svazku. Alokační jednotka se také nazývá cluster.
Z toho plyne, že pokud bys měl HDD plný malinkatých souborů třeba o velikosti 1kB (SQL databáze, sklad cookies, já nevim co) tak se ti vyplatí nastavit malou velikost alokační jednotky, aby se zbytečně neplýtvalo místem na disku.
Aigor: Všimni si že MaWa psal ten příspěvek před čtyřmi roky, kdy se nám o nějkých vistách ani nezdálo
CPU AMD Phenom X4 9850 , RAM A-data 2x2 GB DDR2 , VGA Powercolor ATI HD4830 , MOBO Asus chipset 780G , HDD Samsung F1 640 Gb , WD2500KS , WD passport 250 Gb
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
nemůže, nech to být, výchozí je od toho že je doporučená pro běžné použit
ale nauč se třeba zkracovat citace
ale nauč se třeba zkracovat citace
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
Aigor: ale prd... adresovat umi ntfs 4TB 
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jiste, za podminek, ktere jsem uvedlFlegy píše:Aigor: ale prd... adresovat umi ntfs 4TB
Viz:
http://www.48bitlba.com/overview.htm
http://www.carltonbale.com/2007/05/how- ... tem-limit/
http://www.tomshardware.co.uk/forum/229 ... ger-arrays
...
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
j to vim, jen sem si chtel rejpnout. jinak na serveru (16x 1TB hdd) sem zkousel jbod... docela masakrozni. ale po zaplneni to bylo celkem dost pomaly...a silene dlouho trvalo nez si dementni widle nacetli po siti strukturu a obsah
. nakonec sem to stejne rozdelil na 4x 4disky v raidu 10