Herní průmysl a pirátství - kdy dojde vývojářům trpělivost?
Moderátor: Baneshee
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
Re: Herní průmysl a pirátství..kdy dojde vývojářům trpělivost?
zadna konzole, zadny zpozdeni 
- MIZ
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Myslím si, že konzole nezmizí, naopak. Amík to koupí v supermarketu z regálu i s pár hrama a má dárek pro děti. Ty to doma rozbalí, zapojí jedním koncem do zdi a druhým do TV a hrajou si. Amík nemusí dělat vůbec nic. Nemusí třeba ani vědět, jakou to má konfiguraci, aby to porovnával s požadavky her jako u PC, kde se mu může stát, že koupí hru a PC ji neutáhne.
CPU AMD Phenom X4 9850BE; motherboard Gigabyte MA790FX-DQ6; CPU chladič Scythe Zipang; RAM 2*2GB 1066MHz CL5-5-5-15 Transcend; disk WD Velociraptor; grafika ATI 4870; zdroj Enermax MODU82+ 625W; case Antec P182; monitor NEC MultiSync LCD 2090UXi (IPS, 20", 1600*1200); myš Razer Lachesis; UPS APC Back RS 1500
W7 64b: Namoroka (FireFox 3 64b), MS Visual FoxPro 9, Open Office 3, C&C3
Mé skóre v distribuovaných výpočtech: BOINC projekty, český projekt
W7 64b: Namoroka (FireFox 3 64b), MS Visual FoxPro 9, Open Office 3, C&C3
Mé skóre v distribuovaných výpočtech: BOINC projekty, český projekt
- Maxtor
- Začátečník

-
jj.. presne.. koupi v supermarketu Wii, ktere zaujme netradicnim pojetim.. kasle na to, jestli ty hry umi DX9, DX10 nebo DX50.. proste koupi si hezky, zajimavy produkt za par kacek..
Na nejakou PS3 nebo X-Box, ktery zaujme pouze parametry a vykonem kasle.. toho nezajima.. tomu on nerozumi.. "dyt to je v podstate to samy, jen to stoji 2x tolik.."
Na nejakou PS3 nebo X-Box, ktery zaujme pouze parametry a vykonem kasle.. toho nezajima.. tomu on nerozumi.. "dyt to je v podstate to samy, jen to stoji 2x tolik.."
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
spis to vypada tak, ze amik uz si nic moc nekoupi a zacne 3. svetova (dejiny se opakuji... a cim dal casteji
) .
imho a co lidi s iq vetsim jak sklenicka vody? tim sem chtel rict ze s vama prakticky souhlasim, protoze jak jste sami psali, jen blbec si koupi konzoli
imho a co lidi s iq vetsim jak sklenicka vody? tim sem chtel rict ze s vama prakticky souhlasim, protoze jak jste sami psali, jen blbec si koupi konzoli
- flamb
- Začátečník

Tímhle faktem bych to neuzavíral. I inteligentní (zase fakt, že i ten může být blbec) člověk si koupí konzoli. Třeba kvůli tomu, že je pohodlný a nechce se stále zabývat problematikou HW nároky vs jeho sestava.
- facility
- Začátečník

-
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
- Nordir
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Me nezajimaji zadny podmínky, jaky mel suvereni stat nekde za krale klacka
- facility
- Začátečník

-
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
- shadow
- Středně pokročilý

PC hry nezmizí. I přes existující pirátství je to příliš zajímavý trh, aby zůstal opomenut... Nicméně budoucností jsou zejména digitální distribuční modely s aktivacemi a registracemi (ale i retailový trh se udrží), a ano případně i s omezeným množství instalací. Osobně s tím nemám problém.. Účel je jediný: předejít pirátství v době vydání hry, kdy jsou z prodeje hry největší zisky. Na takovém Bioshocku se ukázalo, že to funguje... Časem se pak vydá nějaký patch, který omezení odstraní (v době, když bude delší dobu po vydání hry, tj. v době, kdy a) už bude existovat nějaká funkční warezová verze b) kdy se hra už stejně tolik neprodává.
Navíc jsem přesvědčen, že to lze řešit třeba i kontaktem vydavatele (z nichž třeba EA má u nás zastoupení, brzy bude mít snad i Ubisoft), aby případně další třeba instalaci povolil, pokud je to technicky možné. Jak se říká, líná huba holé neštěstí.
Snažte se vcítit do role vydavatele. Ten do hry investuje veliké peníze a pochopitelně má zájem na tom, aby jeho investice nepřišla vniveč. Proto se snaží volit opatření, jak tomu předejít (aby ochránil své duševní vlastnictví a aby současně potenciální zájemce neodradil). Pokud bude jednoznačně uvedeno, že hra má to a to omezení instalací, už je na kupujícím, aby toto buďto akceptoval a s vědomím toho hru koupil anebo prostě nekoupil, pokud by ho to omezení zatěžovalo není problém..
Další cestou je vytváření silné komunity. Např. Neverwinter Nights nebo Bioware komunity, které mají milionu registrovaných uživatelů, z nichž si většina každý nový počin Bioware / Obsidianu skutečně koupí... + nějaká ta onlina varianta hry, která je přístupná jen po aktivaci orig. klíčem tomu také pomůže...
Budoucnost je také v additional online contentu dostupném po registraci (online aktivaci) hry.
facility: A tím se snažíš poukázat jako na co? Že na světě jsou tisíce warezáků (tebe nevyjímaje?) to je snad notoricky známá věc... i proto ty volené ochrany...
Nebijte vydavatele, bijte zloděje kolem Vás (a obzvláště ty, kteří mají peníze, a přesto pár stovek, ani tu stovku za hru nedají a jen parazitují na práci jiných a nedej Bože, se tím ještě i chlubí...
edit: dalším důležitým faktorem pro zachování PC herního trhu je provázanost s HW průmyslem. I proto se tolik třeba NVIDIA angažuje se svým programem TWIMTBP. Novější a náročnější hry jsou tím hlavním důvodem pro neustálé upgrady mezi všeobecnou populací.
Navíc jsem přesvědčen, že to lze řešit třeba i kontaktem vydavatele (z nichž třeba EA má u nás zastoupení, brzy bude mít snad i Ubisoft), aby případně další třeba instalaci povolil, pokud je to technicky možné. Jak se říká, líná huba holé neštěstí.
Snažte se vcítit do role vydavatele. Ten do hry investuje veliké peníze a pochopitelně má zájem na tom, aby jeho investice nepřišla vniveč. Proto se snaží volit opatření, jak tomu předejít (aby ochránil své duševní vlastnictví a aby současně potenciální zájemce neodradil). Pokud bude jednoznačně uvedeno, že hra má to a to omezení instalací, už je na kupujícím, aby toto buďto akceptoval a s vědomím toho hru koupil anebo prostě nekoupil, pokud by ho to omezení zatěžovalo není problém..
Další cestou je vytváření silné komunity. Např. Neverwinter Nights nebo Bioware komunity, které mají milionu registrovaných uživatelů, z nichž si většina každý nový počin Bioware / Obsidianu skutečně koupí... + nějaká ta onlina varianta hry, která je přístupná jen po aktivaci orig. klíčem tomu také pomůže...
Budoucnost je také v additional online contentu dostupném po registraci (online aktivaci) hry.
facility: A tím se snažíš poukázat jako na co? Že na světě jsou tisíce warezáků (tebe nevyjímaje?) to je snad notoricky známá věc... i proto ty volené ochrany...
Nebijte vydavatele, bijte zloděje kolem Vás (a obzvláště ty, kteří mají peníze, a přesto pár stovek, ani tu stovku za hru nedají a jen parazitují na práci jiných a nedej Bože, se tím ještě i chlubí...
edit: dalším důležitým faktorem pro zachování PC herního trhu je provázanost s HW průmyslem. I proto se tolik třeba NVIDIA angažuje se svým programem TWIMTBP. Novější a náročnější hry jsou tím hlavním důvodem pro neustálé upgrady mezi všeobecnou populací.
show must go on..
- facility
- Začátečník

-
Uz si mi chybal tak ze ci sa neozves....inak asi takto..shadow píše:facility: A tím se snažíš poukázat jako na co? Že na světě jsou tisíce warezáků (tebe nevyjímaje?)
shadow nedavno píše:Jinak já neodsuzuji, neboť nechť hodí kamenem pouze ten, kdo je zcela bez viny
- shadow
- Středně pokročilý

Když už mě takto cituješ, tak aspoň v celé větě:
Jinak já neodsuzuji, neboť nechť hodí kamenem pouze ten, kdo je zcela bez viny, nicméně umím oddělit správné A od nesprávného B, a kdyby k tomu všichni přistupovali jako ty, tak za chvíli není co hrát, protože vývoj hry není zadarmo.. a kdyby nebylo těch "poctivců", celé odvědtví by šlo už definitivně do kytek. A to bych nechtěl já, a myslím, že ani ty...
show must go on..
- balaam
- Začátečník

No, já bych si dovolil reagovat zpátky k tématu a výstřední "hádku" mezi uživateli nechal být (ono, přes internet se hádá snad jen idiot). Pirátství na PC je poměrně vážná věc. Vydavatel si snaží chránit své vlastnictví, jenže ono nic není černé, nebo bílé. Sice se vydavatel jen chrání, ale omezení počtu instalací je opravdu směšné. Navíc kdyby se všichni řídili jen stylem "kup a uvidíš", protože vydavatel mnohdy nevydá ani demo, sice by si napakoval kapsy, jenže lidi by to stejně nebavilo. To je ta krása warezu. Stáhnu - líbí? Koupím. -nelíbí? Smažu. Takhle to dělám já. Opravdu ještě jsem nikdy nehrál hru, která by mě bavila a neměl jsem originál. Ne, že bych hájil warez a warezáky, ono když vidím, jak lidi okolo mě používají software za stovky tisíc prostě jen tak, mám často tik zavolat na určité číslo (už jsem vyvěsil nástěnku "vypálím vše, co chcete. Volejte na 155"), ale ospravedlňuji lidi, kteří to berou stejně, jako já. Jednoduše jde jen a pouze o kvalitu výrobku. Ta je bohužel v poslední době malá a Crytek pak brečí, že do své hry investoval milióny a vrátila se mu snad jedna desetina... Aby ne, když je ta hra jen benchmark a ne hra jako taková.
Jaké je podle mě řešení? Jednoznačně MMO styl. Naprosto geniální. Styl acc, styl "chceš hrát? Tak si plať". World of Warcraft, LotrO, Age of Conan... To jsou hry, do kterých jsem investoval opravdu hodně peněz za opravdu hodně zábavy. Hry, které mají jedno silné eso v rukávu a to další tisíce až milióny hráčů, kteří sdílí vaše nadšení pro hru a se kterými si o tom můžete okamžitě promluvit... Nu a pak je tu steam, který se mi taky hodně zamlouvá, ale ono MMO jsou MMO
.
Toť můj názor, nikomu nevnucuji
Jaké je podle mě řešení? Jednoznačně MMO styl. Naprosto geniální. Styl acc, styl "chceš hrát? Tak si plať". World of Warcraft, LotrO, Age of Conan... To jsou hry, do kterých jsem investoval opravdu hodně peněz za opravdu hodně zábavy. Hry, které mají jedno silné eso v rukávu a to další tisíce až milióny hráčů, kteří sdílí vaše nadšení pro hru a se kterými si o tom můžete okamžitě promluvit... Nu a pak je tu steam, který se mi taky hodně zamlouvá, ale ono MMO jsou MMO
Toť můj názor, nikomu nevnucuji
Desktop: CPU:Intel Core i7 920, MB: Asus Sabertooth X58, GK: Sapphire AMD R9 270X 2GB, 12GB RAM, 1.7TBHDD, Zdroj: Corsair GS800 - 800W, Win. 8 Professional 64b. NAS: WD 2TB.
- MichiGen
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
http://bonusweb.idnes.cz/clanky/ochrana ... ek_son.idnbonusweb.cz píše:Bylo to ale nejspíše naposled, co se hráčům sériové číslo hodilo, lidé z CD Projektu se totiž hned v dalším rozhovoru chlubili tím, že ze hry The Witcher: Enhanced Edition odstranili „zastaralou“ ochranu, která zpomalovala chod hry. A skutečně, po opětovném zadání sériového čísla, ověření pravosti původní hry a dvouhodinovém čekání na provedení aktualizace už Zaklínač nechce originální CD v mechanice.
Když tedy přejdeme ten drobný paradox a sebechválu, zbude nám tu tvrzení, že s pirátstvím by vydavatelé počítačových her měli namísto restrikcí bojovat kvalitním obsahem a „hodnotou“ prodávaných her. Zatím jsou ale podle Kicinskeho příliš vystrašení, než aby riskli vydání nechráněné hry.
„Snažíme se vydavatele přesvědčit, že se nemají čeho bát, že jejich hry stejně jde stáhnout z internetu, takže je lepší prodávat je alespoň za malý poplatek než se snažit lidem komplikovat život.“ Z toho vyplývá, že CD Projektu nejde ani tak o AAA tituly, ale o to, aby vydavatelé uvolnili svůj katalog starých her právě k distribuci na GOG.com.
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
- shadow
- Středně pokročilý

To s tím Zaklínačem potvrzuji, CD v mechanice to už skutečně nechce => a ani v průběhu hry to k němu už nepřistupuje => lepší zážitek ze hry. Akorát nevím, kde sebrali to číslo "dvouhodinové" aktualizace. U mně to tak dlouho rozhodně netrvalo. Jinak, jak se tady psalo o Steamu, že tam se neuplatňují securom online checky, tak chyba lávky..
http://ve3d.ign.com/articles/news/41671 ... ection-FAQ
http://ve3d.ign.com/articles/news/41671 ... ection-FAQ
show must go on..
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
ale co je cloveku platny, ze ochrany "nekdy" odstranej sami? me to otravuje u nekerejch her v dobe kdy si je koupim...
. proc bych mel doplacet na to, ze to nekdo spiratsti, kdyz sem si to podstive zaplatil? stejne je to z jejich strany marnej boj, protoze cokoliv sw se da obejit... a ve velke mire i hw klice nepomahaj
- facility
- Začátečník

-
Flegy píše:stejne je to z jejich strany marnej boj, protoze cokoliv sw se da obejit... a ve velke mire i hw klice nepomahaj
- MichiGen
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ochrany mna osobne stvu ale asi iba z toho dovodu ze aj ked si kupim originalku tak hned po nainstalovani hladam na nete crack aby ma to furt neotravovalo... samozrejme Spore a 3x a dost to je iny pripad.
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
- facility
- Začátečník

-
15. 9. 15:41 - Karel Wolf píše:Hra s nejagresivnější ochranou láme rekordy v počtu pirátských stažení
Rubriky
15. 9. 15:41 - Karel Wolf
Minulý týden mi přistála v poštovní schránce recenzní verze evoluční strategické hry Spore od herního giganta Electronic Arts. Jak jsem se mohl záhy sám přesvědčit, tento titul má jednu pozoruhodnou vlastnost, na autentizační klíč lze hru nainstalovat pouze třikrát. Oproti OEM licencí operačních systémů od Microsoftu ovšem není jasné, zda-li vám po vyčerpání instalací vydavatel na zažádání vygeneruje nový kód nebo máte zkrátka smůlu. I to nejspíše přispělo k tomu, že poslední kousek legendárního herního vývojáře Willa Wrighta (duchovní otec The Sims) trhá současné rekordy v počtu pirátských stažení. Od 2. září (4 dny před release launchem) si přes torrentové sítě hru stáhlo již více jak půl miliónu uživatelů a počty stažení zatím geometricky narůstají. (Readwriteweb)
- marek16
- Začátečník

Ohledně citace nade mnou: Podle mě Spore nedoplatil na nějakou (byť stupidní) ochranu, ale na tematický zaměření té hry. Je totiž mířenej do široké skupiny obyvatelstva včetně těch kteří jinak nehrajou a "holčiček" jejichž jediná oblíbená hra doteď byli Sims (2).
A nebudeme si nic namlouvat - naprostá většina z těchto (podle mě naprostá většina hráčů vůbec-lidí co se zajímají a čtou např PCT, PCTF je IMO minorita-ale dokázat to nemůžu) lidí vůbec neví že to nějakou ochranu obsahuje a o kolik je horší než ty předchozí. A taky jim přijde naprosto samozřejmý že hry se stahujou a neplatí.
tudíž vydavatel si může jedině nadávat za financování "hry PRO skupinu neplatičů a lam".
Co se týče topicu obecně, ztotožňuju se asi nejvíc s názorem shadowa ohledně A a B.
A nebudeme si nic namlouvat - naprostá většina z těchto (podle mě naprostá většina hráčů vůbec-lidí co se zajímají a čtou např PCT, PCTF je IMO minorita-ale dokázat to nemůžu) lidí vůbec neví že to nějakou ochranu obsahuje a o kolik je horší než ty předchozí. A taky jim přijde naprosto samozřejmý že hry se stahujou a neplatí.
tudíž vydavatel si může jedině nadávat za financování "hry PRO skupinu neplatičů a lam".
Co se týče topicu obecně, ztotožňuju se asi nejvíc s názorem shadowa ohledně A a B.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
Quis custodiet ipsos custodes?
Quis custodiet ipsos custodes?
- shadow
- Středně pokročilý

AD SPORE:
Taky si myslím, že to se zvolenou ochranou nemělo nic moc společného, alespoň v první řadě. Koho (rozuměj majitele originálky) omezuje ochrana a ani časem není dostupný oficiální patch a nejde to ani osobně pořešit se zástupci vydavatele, prostě sáhne po cracku. Na tom bych zase neviděl něco tak nemorálního....
Tj. taky si myslím, že to souvisí v prvné řadě spíše s průměrným typem hráče takovéto hry, kteří torrent tak nějak považují za přirozenou součást dnešního internetu a světa (a samozřejmě za nic neplatit, ozvláště pokud to jsem já, průměrný Američan-ka, který má čím dál tím méně peněz, jak se vytrácejí odpovídající pracovní příležitosti - ten odkaz na Ameriku dávám, protože se mi na mysl dostala v souvislosti s její současnou finanční a mám zato, i ekonomickou krizí)...a možná i vyvolané mánie ohledně té ochrany a jejího démonizování (která by třeba 90 % hráčů vůbec neomezila, ale mezi neznalým publikem se vyvolá do značné míry neopodstatněná mánie,že ta ochrana je něco šíleně negativního, co úplně vlastně znemožňuje nákup té hry (byť by ta ochrana "3x a dost" 90 % hráčů vůbec neomezila). No, i když na druhou stranu, lamka formátuje třikrát do měsíce, takže možná, že lamky skutečně jsou odsouzeni k tomu torrentování
)).
P.S. Navzdory všemu bych ale i já viděl jako rozumnější 5x a dost... 3x a dost skutečně může působit už moc přísně (kdy tím vydavatel až moc říká, že chce chránit svoje zájmy, ale už ho zase tolik nezajímají zájmy a hlavně dlouhodobé výhrady svých zákazníků (i když otázka, zda jen těch nejkřiklavějších nejnespokojenějších, z nichž někteří z nich v tom třeba - i nevědomě - hledají nějakou záminku pro vlastní ospravedlnění si řádného nepořízení hry. ), což se skutečně může obrátit proti němu - není ani tak důležitý objektivní stav, ale spíše jak ho ten který zákazník subjektivně vnímá - je to prostě o obchodním rozhodnutí, nebo spíše dlouhodobější koncepci, vydavatele).
Taky si myslím, že to se zvolenou ochranou nemělo nic moc společného, alespoň v první řadě. Koho (rozuměj majitele originálky) omezuje ochrana a ani časem není dostupný oficiální patch a nejde to ani osobně pořešit se zástupci vydavatele, prostě sáhne po cracku. Na tom bych zase neviděl něco tak nemorálního....
Tj. taky si myslím, že to souvisí v prvné řadě spíše s průměrným typem hráče takovéto hry, kteří torrent tak nějak považují za přirozenou součást dnešního internetu a světa (a samozřejmě za nic neplatit, ozvláště pokud to jsem já, průměrný Američan-ka, který má čím dál tím méně peněz, jak se vytrácejí odpovídající pracovní příležitosti - ten odkaz na Ameriku dávám, protože se mi na mysl dostala v souvislosti s její současnou finanční a mám zato, i ekonomickou krizí)...a možná i vyvolané mánie ohledně té ochrany a jejího démonizování (která by třeba 90 % hráčů vůbec neomezila, ale mezi neznalým publikem se vyvolá do značné míry neopodstatněná mánie,že ta ochrana je něco šíleně negativního, co úplně vlastně znemožňuje nákup té hry (byť by ta ochrana "3x a dost" 90 % hráčů vůbec neomezila). No, i když na druhou stranu, lamka formátuje třikrát do měsíce, takže možná, že lamky skutečně jsou odsouzeni k tomu torrentování
P.S. Navzdory všemu bych ale i já viděl jako rozumnější 5x a dost... 3x a dost skutečně může působit už moc přísně (kdy tím vydavatel až moc říká, že chce chránit svoje zájmy, ale už ho zase tolik nezajímají zájmy a hlavně dlouhodobé výhrady svých zákazníků (i když otázka, zda jen těch nejkřiklavějších nejnespokojenějších, z nichž někteří z nich v tom třeba - i nevědomě - hledají nějakou záminku pro vlastní ospravedlnění si řádného nepořízení hry. ), což se skutečně může obrátit proti němu - není ani tak důležitý objektivní stav, ale spíše jak ho ten který zákazník subjektivně vnímá - je to prostě o obchodním rozhodnutí, nebo spíše dlouhodobější koncepci, vydavatele).
show must go on..