RAID0 na Intel X38 rychlejsi nez na externim radici
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
RAID0 na Intel X38 rychlejsi nez na externim radici
zdarec,
Mam doma momentalne dva VelociRaptory, tak si s nima trochu hraju, rad bych na to tema udelal clanek. Zapojuju je tu do RAIDu 1, 0 a samostatne.
Mam zakladni desku Asus Maximus Formula, jizni mustek ICH9R a k tomu dva PCI Express ×1 radice od Kouwellu a Adaptecu, jsou to ty nejzakladnejsi modely s dvema SATA 3 Gbps portama:
http://www.alza.cz/serial-ata-radic-kou ... d68577.htm
http://www.alza.cz/diskovy-radic-adapte ... d70769.htm
RAID 1 vsude jede bez problemu, vykon je +- na urovni jednoho disku, coz je logicke. Avsak pokud na externich radicich udelam RAID 0, tak vykon naroste o cca 15 % oproti jednomu disku. Pokud RAID 0 udelam na zakladni desce, je narust cca 40 % a moc netusim, cim si to vysvetlit... tusim, ze problem bude nekde v HW/SW, ale kde presne?
Nastaveni desky mam na AHCI, velikost sektoru pouzivam 32 KB, coz se mi osvedcilo nejvic po strance vykonu. Zkousel jsem i 16 a 64 KB, ale vysledky jsou dolu (na PCIe radicich i desce).
Takze se ptam, zdali jsou ty radice opravdu tak spatne? nemuzu najit chybu, celkem dlouho jsem googlil, ale problem porad nevidim. System mam Windows Vista 64bit, na oba radice samozrejme ovladace jsou oficialni, bez problemu jsem je nainstaloval.
Mam doma momentalne dva VelociRaptory, tak si s nima trochu hraju, rad bych na to tema udelal clanek. Zapojuju je tu do RAIDu 1, 0 a samostatne.
Mam zakladni desku Asus Maximus Formula, jizni mustek ICH9R a k tomu dva PCI Express ×1 radice od Kouwellu a Adaptecu, jsou to ty nejzakladnejsi modely s dvema SATA 3 Gbps portama:
http://www.alza.cz/serial-ata-radic-kou ... d68577.htm
http://www.alza.cz/diskovy-radic-adapte ... d70769.htm
RAID 1 vsude jede bez problemu, vykon je +- na urovni jednoho disku, coz je logicke. Avsak pokud na externich radicich udelam RAID 0, tak vykon naroste o cca 15 % oproti jednomu disku. Pokud RAID 0 udelam na zakladni desce, je narust cca 40 % a moc netusim, cim si to vysvetlit... tusim, ze problem bude nekde v HW/SW, ale kde presne?
Nastaveni desky mam na AHCI, velikost sektoru pouzivam 32 KB, coz se mi osvedcilo nejvic po strance vykonu. Zkousel jsem i 16 a 64 KB, ale vysledky jsou dolu (na PCIe radicich i desce).
Takze se ptam, zdali jsou ty radice opravdu tak spatne? nemuzu najit chybu, celkem dlouho jsem googlil, ale problem porad nevidim. System mam Windows Vista 64bit, na oba radice samozrejme ovladace jsou oficialni, bez problemu jsem je nainstaloval.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Re: RAID0 na Intel X38 rychlejsi nez na externim radici
tak prolizam fora a pry je to normalni jev, ze softwarovy RAID muze byt vykonnejsi nez hardwarovy, ale takovy rozdil jsem tedy necekal..
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- Vivec
- Středně pokročilý

a jseš si jistej, že ty řadiče co máš to na 100% zvládají haedwarově? a že na ICH to jede jen přes soft? já si nemyslim, imho intel bude mít větší HW implementaci...
- busy
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
nemám síce ICH9 ale na adaptecu 1430 mi ide raid0 rýchlejšie ako na nforce680i. hlavne s pribúdajúcimi diskami. Raid0 pre dva disky má výkon viac menej rovnaký na integrovanom aj na externom radiči, ale už pri troch diskoch výkon na integrovanom oproti dvom klesá a naopak na externom mierne stúpa (pár MB/s). pri štyroch diskoch je rozdiel už väčší pretože pri integrovanom to rapídne klesá a hlavne záťaž procesoru je u Q6600 @3.6GHz už okolo 30%
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No IMHO Kouwel i Adaptec v této třídě je jen SW pseudo-RAID, takže proti čistě SW řešení je tam další mezikrok navíc, naopak RAID v chipsetu je optimalizovaný na svou funkci vč. ovladačů, zdá se mi logický, že je rychleší než to samé řešit přes kartu. Další drobný může být i fakt, pokud ty disky naformátuješ a začínáš zkoušet - přístupy jsou ze začátku vždy rychlejší (ale to asi nemusím vysvětlovat).
Těmto kartám, ani tomu co je na desce bych snad ani "RAID" neříkal
Těmto kartám, ani tomu co je na desce bych snad ani "RAID" neříkal
- JSzu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tohle vse vysvetlujeKamikadze píše:... Mam zakladni desku Asus Maximus Formula, jizni mustek ICH9R a k tomu dva PCI Express ×1 radice od Kouwellu a Adaptecu, jsou to ty nejzakladnejsi modely s dvema SATA 3 Gbps portama: ...
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
to kami: tyhle pecky sou otresny... skusil bych treba SuperTrak EX8650 nebo jeho 4portovou verzi EX4650. me se docela osvedcil