Komponenty:
Deska: Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H
Procesor: AMD Phenom 8450
Paměti: A-Data Vitesta GS 2GB (kit 2x 1GB) 800+ MHz
Pameti ve zlutych slotech.
Problem. Pocitac je nestabilni, haze BSOD. Nastaveni pameti: Default, napeti @ 1.9V
Prvni mozna rada = zvednout napeti na 2.1V. Bohuzel po zvyseni napeti nad 1.9V pocitac odmita nabehnout i kdyz to zkusim jen s jednou pameti. Pomuze jen reset CMOS.
Co jsem zkousel?
*Pameti otestovany memtestem, dle ocekavani plne chyb = reklamace ( vymena kus za kus ).
*Nove pameti opet testovany na default nastaveni pri napeti 1.9V, opet plne chyb.
*Nasledovalo snizeni frekvence na 667MHz pri defaultnim casovani 5-5-5-12. Opet chyby v memtestu.
*Zkusil jsem tedy preflashovat bios, to nepomohlo.
*Tedy doslo na testovani pameti kazdy modul zvlast a prohozeni pameti do ruznych slotu na default nastaveni s napetim 1.9V - a tady prosly obe pameti (kazda zvlast) memtestem bez chyby. Napadlo me tedy zapojit jednu pamet do zluteho slotu, druhou do cerveneho ( aby jely v single modu ) a opet jsem zapl memtest. I ted pameti prosly bez chyb a system je stabilni.
Takze pameti evidentne nefunguji v dualchannelu, v singlechannelu ano! Napeti nelze zvysit vice jak onech 1.9V. Jak je rozbehat v dualchannelu?
A jeste jedna otazka. V biosu jsem narazil na tuto polozku.
Jak ji spravne nastavit pro vyse uvedeny pocitac. Diky za rady!!DCTs Mode (Note)
Allows you to set memory control mode.
Ganged Sets memory control mode to single dual-channel.
Unganged Sets memory control mode to two single-channel.
(Note) This item is present only if you install a CPU that supports this feature.