ATi Radeon HD4870 X2/4850 X2 - Problémy a jejich řešení
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Renon
- Nováček

-
Catalysty 8.9 a 8.10
Zdravím.
Osobně mám s touto kartou převážně dobré zkušenosti. Karta pracuje podle očekávání.
Nyní se mi ale vyskytl problém s ovladači. Zkoušel jsem upgradovat nejprve na Catalyst verze 8.9 a teď i na Catalyst 8.10
Ale u obou se mi vyskytuje problém s problikáváním vzdálených textur v Crysis a ve Vantage mám v prvním testu rozhozené textury vody (pouze pásy textur, voda vidět není).
Takže jsem vždy nucen se vrátit k verzi 8.8, kde vše funguje bez problémů.
Zajímalo by mě, zda má někdo obdobné problémy.
Případně poraďte jak problém řešit. Díky.
Konfigurace mé sestavy:
Oper.systém: Vista Ultimate 64bit
CPU: Q9550(3.4Ghz)
GK: Saphire 4870 X2 2Gb
Ram: 4 Gb
Osobně mám s touto kartou převážně dobré zkušenosti. Karta pracuje podle očekávání.
Nyní se mi ale vyskytl problém s ovladači. Zkoušel jsem upgradovat nejprve na Catalyst verze 8.9 a teď i na Catalyst 8.10
Ale u obou se mi vyskytuje problém s problikáváním vzdálených textur v Crysis a ve Vantage mám v prvním testu rozhozené textury vody (pouze pásy textur, voda vidět není).
Konfigurace mé sestavy:
Case Gigabyte 3D Aurora 570 černá, Gigabyte GA-X48-DQ6 (rev.1.1), Intel Core 2 Q9550(OC 3.6GHz), chladič Scythe Ninja 2, A-Data 4GB (4x 1GB) 800MHz(OC1068MHz), Samsung SpinPoint F1 3.5" 1TB HD103UJ + Seagate Barracuda 7200.10 3.5" 160GB ST3160815AS, Sapphire ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 21137-00-40R, Samsung SH-S203P černá, SEASONIC SS-650JT 650W
- Krteq
- Čestný člen

-
Re: ATi Radeon HD4870 X2 - Problémy a jejich řešení
Zkus Uninstall -> Driver Sweeper -> a znovu nainstalovat Catalysty 8.10
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Re: Catalysty 8.9 a 8.10
Renon píše:Zdravím.
Konfigurace mé sestavy:
ještě než odinstaluješ ty ovladače, zkus restart PC, po instalu ovladačů je to známej bug s řadou HD487x, že tam jsou vypadlý textury...pomůže restart a je to
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

Trochu sem ho popohnal na 3.6G:Sobo píše:Mas ten E6750 pretaktovany? Na defaultu to muze byt docela solidni brzda, a to i ve hrach.

Rozdíl tam celkem je a ve hrách taky, už bych s tím byl i docela spokojej, smůla že 3.6G není zrovna stabylních, tak asi budu muset koupit i procesor
//sem to tak nějak tušil, jen sem si to nechtěl přiznat - moc se mi nechce dávat další 4K
Jen další blázen, v bláznivém království.
- Petan_lama
- Začátečník

mokrejbandita píše:Renon píše:Zdravím.
Konfigurace mé sestavy:
ještě než odinstaluješ ty ovladače, zkus restart PC, po instalu ovladačů je to známej bug s řadou HD487x, že tam jsou vypadlý textury...pomůže restart a je to
No nevím,mám s tím svým krámem 3870X2 naprosto stejný problém,postup viz. Krtek -Driver sweeper,restarty atd......první scéna artefakty jako blázen,zbytek v poho...zajímavé
- Sobo
- Středně pokročilý

U toho 3D Marku je to jak na houpacce, s 3870 X2 jsem nekdy mel artefakty, ale nekdy ne, podle driveru. Kamarad s HD 4870 X2 mel pri Cat 8.10 RC2 taky artefakty jako krava, po instalaci 8.10 WHQL mu to probehlo v poradku.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- deny1234
- Nováček

-
To Renon , jestli ti nepomohl ten restart , tak vcelku jednoduse to jde "alespon u mne " odstranit tak, ze v nastaveni catalyst control centr vypnes v nastaveni dvi "snizit provozni kmitocet dvi , a jeste jiny provozni rezim dvi " me to pomohlo s temer identickou sestavou , taky uz jsem to resil 
- Renon
- Nováček

-
Vyzkouším. Díky. Jinak díky i všem ostatním za rady. Teď momentálně jsem mimo své bydliště, ale hned v neděli se k tomu zase dostanu a napíšu jak to dopadlo.deny1234 píše:To Renon , jestli ti nepomohl ten restart , tak vcelku jednoduse to jde "alespon u mne " odstranit tak, ze v nastaveni catalyst control centr vypnes v nastaveni dvi "snizit provozni kmitocet dvi , a jeste jiny provozni rezim dvi " me to pomohlo s temer identickou sestavou , taky uz jsem to resil
Case Gigabyte 3D Aurora 570 černá, Gigabyte GA-X48-DQ6 (rev.1.1), Intel Core 2 Q9550(OC 3.6GHz), chladič Scythe Ninja 2, A-Data 4GB (4x 1GB) 800MHz(OC1068MHz), Samsung SpinPoint F1 3.5" 1TB HD103UJ + Seagate Barracuda 7200.10 3.5" 160GB ST3160815AS, Sapphire ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 21137-00-40R, Samsung SH-S203P černá, SEASONIC SS-650JT 650W
- Renon
- Nováček

-
Tak jsem vyzkoušel nejprve tvůj návrh řešení a hned tento byl úspěšný. Nenapadlo mě udělat ještě o jeden restart navíc. No jsem poučen, že někdy nepomůže jen jeden restart. Díky za radu. Nicméně pomohlo to pouze s Vantage. V Crysis stále problikávají vzdálené textury. A to i po vypnutí dvou položek v Catalyst Control Centru (snížit kmitočet DVI pro obraz ve vysokém rozlišení, jiný provozní režim DVI).mokrejbandita píše:Renon píše:Zdravím.
Konfigurace mé sestavy:
- febrik
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, taky mám drobný problém. Hraju Team Fortress 2 a fps mi, vzhledem k mojí sestavě, nepřipadá adekvátní. Zobrazovaná hodnota se kroutí kolem 60 a v závislosti na množství hrajících lidí mi padá až na 35 - 40 snímků. Protože tu hru hraju "vážněji", je to pro mě dost velký problém. Nastavení grafiky ve hře to změní minimálně, fps je skoro stejné. Sestavu mám v podpisu a jedu na win XP 32 sp3. Budu vděčný za každý rozumný nápad, díky moc za ochotu.
Intel Core i7-3930K | Asus Rampage IV Extreme | Corsair DIMM 16GB DDR3-2133 Quad-Kit Dominator GT | Asus ENGTX690-4GD5 | OCZ Vertex 4 Series 256GB | Enermax Liberty Revolution85+ 1250W
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
febrik píše:Zdravím, taky mám drobný problém. Hraju Team Fortress 2 a fps mi, vzhledem k mojí sestavě, nepřipadá adekvátní. Zobrazovaná hodnota se kroutí kolem 60 a v závislosti na množství hrajících lidí mi padá až na 35 - 40 snímků. Protože tu hru hraju "vážněji", je to pro mě dost velký problém. Nastavení grafiky ve hře to změní minimálně, fps je skoro stejné. Sestavu mám v podpisu a jedu na win XP 32 sp3. Budu vděčný za každý rozumný nápad, díky moc za ochotu.
Sestavu máš solidní a zdroj je taky v pohodě, napadají mě dvě věci:
1) - neměl jsi předtím v compu kartu od NV?
2) - pokud ano : uninstall (ovladače)- restart - drivercleaner - ccleaner - restart - install catalyst
3) - zkus reinstall Woken, nahod si Vistu (aspoň 32-bit), je známá věc , že HD 4870 X2 lépe škáluje ve Vistě než v XP ( mít takovou sestavu a jet na zastaralích XP je rouhání )
4) - přidal jsem tě do 4870 X2 Members Clubu . Doporučuji přečíst.
// edit: na jakých Catalyst jedeš? To s tou Vistou bylo spíše doporučení, jinak to nemá samozřejmě vliv na TF2
Naposledy upravil(a) Mirek Koci dne čtv 23. říj 2008, 21:56, celkem upraveno 4 x.
- febrik
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
1 - to jsem měl, 2x 8800gts 512, ale od té doby mám přeinstalované win a nvidia na nich nejela.
2 - padá
3 - Vist se zatím bojím, ale jak to tak vypadá, budu na ně brzo muset přejít z nutnosti, napadlo mě, jestli není možné, že by mě brzdily xp
4 - díkes, vrhám se na studium
A Catalysty zkouším různé, měl jsem 8.9 i 8.10 a zkoušel jsem modovaný 8.8 z guru3d. Grafičku ATI jsem měl naposled před nějakými třemi lety, takže je možné, že jsem na něco důležitého zapomněl. Každopádně to fps je takhle nízké jen u tf2, které hraju skoro denně, u jiných her ten problém nemám, např. u cod4, crysis, apod.
2 - padá
3 - Vist se zatím bojím, ale jak to tak vypadá, budu na ně brzo muset přejít z nutnosti, napadlo mě, jestli není možné, že by mě brzdily xp
4 - díkes, vrhám se na studium
A Catalysty zkouším různé, měl jsem 8.9 i 8.10 a zkoušel jsem modovaný 8.8 z guru3d. Grafičku ATI jsem měl naposled před nějakými třemi lety, takže je možné, že jsem na něco důležitého zapomněl. Každopádně to fps je takhle nízké jen u tf2, které hraju skoro denně, u jiných her ten problém nemám, např. u cod4, crysis, apod.
Intel Core i7-3930K | Asus Rampage IV Extreme | Corsair DIMM 16GB DDR3-2133 Quad-Kit Dominator GT | Asus ENGTX690-4GD5 | OCZ Vertex 4 Series 256GB | Enermax Liberty Revolution85+ 1250W
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Tu hru jsem nikdy nehrál ani po ni netoužím, ale napadla mě jedna věc:
Třeba opravdu mizerně škáluje v Crossu, zkus menší test:
1) - vypni v CCC CAT AI ( mělo by ti pak jet jen jedno jádro s 1GB ) zkus to a pak napiš poznatek sem.
Třeba opravdu mizerně škáluje v Crossu, zkus menší test:
1) - vypni v CCC CAT AI ( mělo by ti pak jet jen jedno jádro s 1GB ) zkus to a pak napiš poznatek sem.
- Shit
- Odborník PCT

To je věcí názoru na OS od MS. Můj názor na Visty většina lidí na fóru zná.mokrejbandita píše:..mít takovou sestavu a jet na zastaralích XP je rouhání...
Není problém v napájení desky (nemyslím tím zdroj, ale vlastní konstrukci základní desky)?
Jak se to chová s jinou grafikou?
Zažil jsem podobný problém a bylo to základní deskou.
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
V tom problém nebude, protože v jiných hrách žádný problém ( navíc TFShit píše:To je věcí názoru na OS od MS. Můj názor na Visty většina lidí na fóru zná.mokrejbandita píše:..mít takovou sestavu a jet na zastaralích XP je rouhání...
Není problém v napájení desky (nemyslím tím zdroj, ale vlastní konstrukci základní desky)?
nepatří mezi přehnaně náročné hry ) , teď nechci kecat, ale ta deska ma napájení ze zdroje 2x 4pin ne?
- Shit
- Odborník PCT

To je sice pěkné, ale to zdaleka nevylučuje to, co jsem napsal výše.mokrejbandita píše:..ta deska ma napájení ze zdroje 2x 4pin ne?
Jasně, ale mám podezření na napájení CPU (deskou).mokrejbandita píše:.. navíc TF nepatří mezi přehnaně náročné hry...
Naposledy upravil(a) Shit dne čtv 23. říj 2008, 22:31, celkem upraveno 1 x.
- febrik
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Abych se přiznal, po čase fps padly dolů i s tema dvěma nvidiema, ale teď mi začíná vrtat hlavou, jestli to nebylo po instalaci druhé 8800 do sli. Každopádně jsem teď znovu nainstaloval 8.10, vyzkouším to s nima a když to bude dělat neplechu, zkusím vypnout druhé jádro.Shit píše:To je věcí názoru na OS od MS. Můj názor na Visty většina lidí na fóru zná.
Jak se to chová s jinou grafikou?
Zažil jsem podobný problém a bylo to základní deskou.
Přesně tak, musel jsem jet přes redukce přiložené ke grafičce.mokrejbandita píše:V tom problém nebude, protože v jiných hrách žádný problém ( navíc TF
nepatří mezi přehnaně náročné hry ) , teď nechci kecat, ale ta deska ma napájení ze zdroje 2x 4pin ne?
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Trochu jsem ted Googlil a plno lidí má s tou hrou podobnou zkušenost. Zpočátku mají třeba 120fps a po čase jim to padne k 30 framům. Je jedno jestli má dotyčný GK od NV či ATi. Asi to je hrou,co jsem četl se spekulovalo, že by je mohl brzdit procesor (jeli pod 3 Ghz)
- febrik
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Právě že není, ale v rámci komunity jsem tenhle problém nezaznamenal, i když nikdo nemá stejnou sestavu jako já. Každopádně jsem v tomhle mezi hráčema tf2 exot 
- febrik
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Takže po vypnutí CCC AI se to vylepšilo, sice je fps pořád podezřele nízko, ale už to tolik neplave. Jen mám dotaz - proč mi gpu-z pořád detekuje zapnutej crossfire?