Volba RAID 5 HW řadiče

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Unholy
Nováček
Nováček

Volba RAID 5 HW řadiče

Příspěvek od Unholy »

Dobrý den, potřeboval bych pomoci s volbou HW řadiče pro raid 5. Mám vyhlédnutý jeden z těchto kousků:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=55097 nebo
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=50789

Bude použit nejspíš nějaký 4x750GB disk. Pole bude sloužit pro zpracování grafiky (mám ještě 2xbrarracuda 400GB NS RAID 0, na integrovaném řadiči), samozřejmě hry a uchování všemožného marasu co se najde :) Zajímá mě s jakýma rychlostma čtení a hlavně zápisu (bude asi pomalejší kvůli paritě co?) můžu počítat. Taky, musím při použití vyrovnávací paměti na řadiči dokoupit batery pack, nebo stačí UPS? Co se stane když vypadne proud a PC půjde do kytek... Krom toho že přijdu o data v ram, může se nějak poškodit integrita celého pole?

Sestava:
Q6600 @3,5GHz
Asus Commando
8GB RAM Corsair Dominator
Win Vista Ultim. x64

Děkuji

edit: může mi někdo vystavětlit jak funguje, popřípadě dát nějaký odkaz na SAS expander? obě vyhlédnutá zařízení je podprují a já vůbec netuším o co jde. Jestli je to nějaký rozbočovač co by šel použít v budoucnosti v case přímo (mám big tower, takže je místa pro disky dost) nebo jde jen o ony HOT SWAP diskové koše
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba RAID 5 HW řadiče

Příspěvek od X-COM »

SAS expander je z mého pohledu taková imaginární věc. Taky jsem se po tom sháněl, ale ničeho kloudného jsem se nedopracoval.
Jinak já mám na integrovaném řadiči 5TB (6x1TB) RAID5 a je parádní.
Nějaké výkonnostní testy. http://www.x-computers.eu/recenze/stora ... ecenze.php
Ten adapteckej řadič jsem měl a jeho hlavní vlastnost je velmi dlouhá doba při bootování než se načte. RAID5 jsem na něm netestoval (byl na něm jeden SAS disk a RAID1 pole ze dvou SATA disků)
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Unholy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Unholy »

Ještě se mi líbí http://www.alza.cz/diskovy-radic-3ware- ... d69437.htm. Jsou u toho už ty dva multilane kabely nebo je musím dokoupit ještě? Jinak tohle bylo balení bulk. Jakýje rozdíl mezi bulk a kit? http://www.alza.cz/diskovy-radic-3ware- ... d69438.htm
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Kit má u sebe právě multilane kabely.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Unholy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Unholy »

Myslel sem že tam toho bude víc protože jeden kabel nestojí ani 500 a kit je o 2k dražší.
Děkuju za cenné rady
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ten 3Ware mám, ale pohledej ještě ceny - kupoval jsem ho cca 3 měsíce zpět za 9k (bulk), kabely stojí kolem 200. I když ceny šly zatím o kus nahoru, takže to tak levné nebude :(

Promise a LSI bych nebral, špatné reference na netu, poslední příčky ve výkonu.
Strávil jsem hledáním a výběrem dost času a můžu doporučit 3Ware (u mě vyhrál dobrou podporou a okamžitou dostupností), nebo Areca (lehce dražší, ale téměř všude vychvalovaný funkcemi i výkonem - mmch. budeš potřebovat PCIe 8x), u hodně věcí 3ware dohnal Arecu až s posledním firmwarem, jako např. report teploty jednotlivých disků.

Co se týká výkonu, nejde přesně vyhodit nějaké čísla - záleží na velikosti bloku, čtení/zápis, použitém HDD, jejich počtu a typu RAID pole.
Osobně mám 4x WD 6400AAKS v RAID5 a průměrně čtení/zápis jde kolem 110MB/s (u větších souborů i dvojnásobek)

BBU unit je užitečný jak správně píšeš pro zapnutí rychlejšího režimu řadiče, kdy využívá interní cache (pozor, default vypnuto kvůli bezpečnosti, pak se často někdo diví na nižším výkonem). Jinak tvoje úvaha je správná, UPS ti ovšem pomůže jen pokud nespadne OS, nebo neskolabuje HW (třeba zdroj). O integritu pole nepřijdeš, ale může se poškodit soubor(y), který se zrovna zapisuje. V případě třeba databáze, nebo TrueCrypt souboru to ovšem znamená dost velký problém...
Já zatím BBU nemám, ale jedu v pomalejším/bezpečnějším režimu. Říkal jsem si, že si ho pořídím dodatečně a mezitím zvedli cenu o 30% :evil:

Taky doporučuji v případě nákupu takovéhoto lepšího kousku HW prostudovat kompatibility listy a dokumentaci ještě PŘED nákupem disků, mohl by sis ušetřit nepříjemné překvapení :wink:
Unholy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Unholy »

Ooo děkuji ti :) Asi půjdu do toho 3Ware řadiče, jen to teď docela podražilo tak asi počkám po vánocích, snad to slevní trochu. Na ty disky se určitě kouknu... Chtěl sem vzít SpinPointy 750GB, 6 nebo 8... Na netu jsem ale našel, že s nima bývá někdy problém :( S tím BBu uvidím. Nijak kritická data na tom nebudou (nenahraditelné dokumenty, fotky a tak mám stejně na USB disku který připojuju jen když je třeba) a Visty ač každý na ně nadává, mě do bluescreenu ještě nepadly :) Zdroj je taky v pohodě. (Corsair HX1000)

EDIT: tak pod 12 800Kč jsem to nikde nenašel... http://www.eternity.cz/produkt/radic-3w ... p-ml-bulk/
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

20sec na googlu:
http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 24445.html 8-)

S tema diskama jsem zamerne nechtel jmenovat, aby me tady neukamenovali. Samsungy jsou na forech kolem radicu nejproblemovejsi znackou. 3ware i Areca je maji uvedeny v problemovych radach (jiste, jsou urcite modely oznaceny jako overene a funkcni, ale osobne jim nejak neverim)

EDIT: S Vistama taky pozor, tyhle radice jsou dost konzervativni a nez pusti novy verze driveru/fw, chvili to trva. 3ware uvolnil podporu na Visty teprve cca pred mesicem a zatim jsem to nezkousel, je to v planu po zaloze dat.
Unholy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Unholy »

Jestli si pak vzpomeneš hoď mě tady info, jak to dopadlo s tím driverem :)

EDIT:
hm, tak jsem našel ještě tohle http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 30966.html Je dokonce levnější než ten 3ware a má podporu Win Vista. Mě to přijde asi jako nejlepší řešení, co myslíš ty?
EDIT2:
recenze: http://www.tomshardware.com/reviews/saf ... 199-6.html
je to jasne, bude areca
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Aigor píše:můžu doporučit 3Ware (u mě vyhrál dobrou podporou a okamžitou dostupností),
Potvrzuju.
BBU unit je užitečný jak správně píšeš pro zapnutí rychlejšího režimu řadiče, kdy využívá interní cache (pozor, default vypnuto kvůli bezpečnosti, pak se často někdo diví na nižším výkonem).
Interní cache jde zapnout i bez BBU a rozhodně to je potřeba, protože s vypnutou cache je ten výkon podstatně (hodně hodně podstatně) nižší.
Jinak tvoje úvaha je správná, UPS ti ovšem pomůže jen pokud nespadne OS, nebo neskolabuje HW (třeba zdroj).
Pád OS na to nemá vliv.
V případě třeba databáze, nebo TrueCrypt souboru to ovšem znamená dost velký problém...
Pokud se databáze bezpečně nevyrovná s vypnutím počítače uprostřed zápisu, tak to není databáze ale v lepším případě sbírka utilit pro provádění SQL dotazů.

U TrueCrypt souboru je to stejné jako u normálního disku. Jediný případ, kdy je TrueCrypt citlivější, je při zápisu do hlavičky, a to se děje typicky jednou při vytváření toho souboru (eventuelně při změnách hesla, což ale také není běžná operace). Při jakémkoliv jiném přístupu je TC-kontejner (a jeho obsah) přesně stejně ohrožený jako jakýkoliv jiný soubor.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

pepak.net píše:Interní cache jde zapnout i bez BBU a rozhodně to je potřeba, protože s vypnutou cache je ten výkon podstatně (hodně hodně podstatně) nižší.
Ano, zapnout jde (fakt je, že RAID byla asi první věc u které jsem si pročetl aspoň zběžně manuál, naštěstí stáhnutelný předem z netu), ale přiznávám se, že sám ho mám ještě vypnutý. Nějak nemám odvahu a ty data jsou tam životně důležitá.
pepak.net píše:
Jinak tvoje úvaha je správná, UPS ti ovšem pomůže jen pokud nespadne OS, nebo neskolabuje HW (třeba zdroj).
Pád OS na to nemá vliv.
Myšleno tak, že když natvrdo spadne OS (třeba špatný driver), může dojít taky k zápisu nesmyslu, protože se ztratí nezapsaná data. Ale to je asi jasné.
pepak.net píše:Pokud se databáze bezpečně nevyrovná s vypnutím počítače uprostřed zápisu, tak to není databáze ale v lepším případě sbírka utilit pro provádění SQL dotazů.
To je pravda :-D , ale jsou i jiné operace, kdy je DB dost citlivá na nečekaný výpadek a neumí se s tím vyrovant. Např. MySQL s úložitěm MyISAM nemá prakticky žádný žurnál, stejně tak při záloze přes mysqlhotcopy, etc.
pepak.net píše:U TrueCrypt souboru je to stejné jako u normálního disku. Jediný případ, kdy je TrueCrypt citlivější, je při zápisu do hlavičky, a to se děje typicky jednou při vytváření toho souboru (eventuelně při změnách hesla, což ale také není běžná operace). Při jakémkoliv jiném přístupu je TC-kontejner (a jeho obsah) přesně stejně ohrožený jako jakýkoliv jiný soubor
Hmm, možná na tom zapracovali. Cca 2 roky zpět mi začal haluzit chipset a disk občas vynechal nějaký bit. Než jsem na to přišel, přišel jsem o dost dat, šifrovaný disk TrueCrypt nevyjímaje. Prostě ho pak odmítl otevřít jako poškozený :sad:
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Aigor píše:
pepak.net píše:Interní cache jde zapnout i bez BBU a rozhodně to je potřeba, protože s vypnutou cache je ten výkon podstatně (hodně hodně podstatně) nižší.
Ano, zapnout jde (fakt je, že RAID byla asi první věc u které jsem si pročetl aspoň zběžně manuál, naštěstí stáhnutelný předem z netu), ale přiznávám se, že sám ho mám ještě vypnutý. Nějak nemám odvahu a ty data jsou tam životně důležitá.
Tak záleží na tom, jak moc důležité je pro tebe "životně důležité". Pokud opravdu chceš mít jistotu, že se všechno zapíše a neztratíš ani to, co se zapisuje v okamžiku výpadku proudu, asi bys neměl s BBU váhat a hned ji koupit. Osobně se spokojím s tím, že když už se něco zapíše, tak to zůstane zapsané i při případných výpadcích, a to dobře funguje i bez BBU a se zapnutou zapisovací cache (vyzkoušeno).

Jinak bych se o ta data tolik nebál, ty kritické aplikace vesměs zápisy řeší tak, aby nepodařený zápis nic až tak kriticky nenaboural.
Myšleno tak, že když natvrdo spadne OS (třeba špatný driver), může dojít taky k zápisu nesmyslu, protože se ztratí nezapsaná data. Ale to je asi jasné.
Ale to se nijak neliší, když použiješ BBU. Pokud OS (driver) nakecá řadiči nesmysly k zápisu, tak holt řadič zapíše nesmysly, s tím se nedá nic dělat. BBU je k tomu, že když ti vypadne proud, neztratí se data dříve zapsaná do cache řadiče, než bude příležitost je dopsat na disk. BBU ti pomůže v případě, že odejde zdroj nebo že deska přestane dodávat proud řadiči, případně pokud je výpadek dlouhý; UPS má zase výhodu, že pokud jen vypadl proud, tak zvládne dodat dost proudu, aby se data na disk zapsala rovnou a ty nemusíš doufat, že elektrárna obnoví dodávku dřív, než dojde šťáva v BBU.
To je pravda :-D , ale jsou i jiné operace, kdy je DB dost citlivá na nečekaný výpadek a neumí se s tím vyrovant. Např. MySQL s úložitěm MyISAM nemá prakticky žádný žurnál, stejně tak při záloze přes mysqlhotcopy, etc.
Platí, co jsem napsal - program, který nezajistí konzistenci při výpadku kdykoliv, nelze označit za databázi a já bych si velice rozmyslel, jestli mám takovému programu svěřit svá životně důležitá data.
pepak.net píše:U TrueCrypt souboru je to stejné jako u normálního disku. Jediný případ, kdy je TrueCrypt citlivější, je při zápisu do hlavičky, a to se děje typicky jednou při vytváření toho souboru (eventuelně při změnách hesla, což ale také není běžná operace). Při jakémkoliv jiném přístupu je TC-kontejner (a jeho obsah) přesně stejně ohrožený jako jakýkoliv jiný soubor
Hmm, možná na tom zapracovali. Cca 2 roky zpět mi začal haluzit chipset a disk občas vynechal nějaký bit. Než jsem na to přišel, přišel jsem o dost dat, šifrovaný disk TrueCrypt nevyjímaje. Prostě ho pak odmítl otevřít jako poškozený :sad:
U takovéhleho poškození máš celkem jedno, jestli ten soubor je šifrovaný nebo ne, poškození bude zhruba stejné.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

pepak.net píše:Jinak bych se o ta data tolik nebál, ty kritické aplikace vesměs zápisy řeší tak, aby nepodařený zápis nic až tak kriticky nenaboural.
Ano, ovšem při střihu videa mi tohle moc nepomůže. Jistě, tohle NENÍ případ "životně důležitých" dat, ale ztráta 8h práce nepotěší.
pepak.net píše:Ale to se nijak neliší, když použiješ BBU. Pokud OS (driver) nakecá řadiči nesmysly k zápisu, tak holt řadič zapíše nesmysly, s tím se nedá nic dělat. BBU je k tomu, že...
To je jasné, já to myslel v původním příspěvku tak, že pokud mám "stabilní" OS (neinstaluju každou blbost) a používám UPS, tak se dá s určitým omezením žít i bez BBU.
pepak.net píše:U takovéhleho poškození máš celkem jedno, jestli ten soubor je šifrovaný nebo ne, poškození bude zhruba stejné.
Omyl, TrueCrypt funguje jako virtuální disk. Tedy poškození "jednoho souboru" = znečitelnění celého šifrovaného svazku (řeším to teď každodenním mirrorem do zálohy)

Takhle diskuse měla být jen o tom, aby nevznikl dojem, že kdo má RAID xx nemůže už přijít o data :wink:
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Aigor píše:
pepak.net píše:U takovéhleho poškození máš celkem jedno, jestli ten soubor je šifrovaný nebo ne, poškození bude zhruba stejné.
Omyl, TrueCrypt funguje jako virtuální disk. Tedy poškození "jednoho souboru" = znečitelnění celého šifrovaného svazku
Právě že ne. Jediné poškození, které by vedlo ke ztrátě celého svazku, je poškození hlavičky - což je teď v šestkové řadě TC už docela problém, protože i ta hlavička je duplikovaná a musely by se poškodit obě. Jinak se poškození chová stejně, jako kdyby k němu došlo na úplně normálním fyzickém disku - ztratí se obsah jen toho jednoho nabořeného sektoru, což může a nemusí vadit, podle toho, kam se to zrovna strefí.
Takhle diskuse měla být jen o tom, aby nevznikl dojem, že kdo má RAID xx nemůže už přijít o data :wink:
No tak to samozřejmě. RAID chrání jen proti výpadku jednoho disku (nebo více disků), ale ani proti tomu nechrání absolutně (e.g. RAID 5 položí dva vypadlé disky, RAID 10 dva nebo tři, podle toho, které to jsou) a už vůbec nechrání proti chybě operačního systému, chybě aplikací nebo chybě uživatele. Zálohy jsou nutností s RAIDem i bez RAIDu.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

pepak.net píše:..poškození hlavičky - což je teď v šestkové řadě TC už docela problém, protože i ta hlavička je duplikovaná a musely by se poškodit obě. Jinak se poškození chová stejně, jako kdyby k němu došlo na úplně normálním fyzickém disku - ztratí se obsah jen toho jednoho nabořeného sektoru, což může a nemusí vadit, podle toho, kam se to zrovna strefí
To je dobrá zpráva - musím si aspoň občas přečíst ty nový release info :oops:

Jinak jsi mě docela nalákal, takže to vypadá, že si možná pod stromeček nadělím BBU.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Před půl rokem se mi rozsekal externí disk, kde jsem měl jedinečná data na TC disku.
Pomocí Testdiskujsem ten TC soubor obnovil, ale ne dokonale. TC disk byl otevřitelný, soubory viditelné, ale některé (zrovna ty, které jsem potřeboval) nefungovaly.
A to jsem měl nějakou starou verzi truecryptu (tak rok a půl).
MM_tank
Nováček
Nováček

Příspěvek od MM_tank »

V Truecryptu 6.x je hlavička opravdu duplikovaná a dá se při mountnutí zvolit použít záložní ALE týká se to jen kontejnerů/partition nově vytvořených v Truecryptu 6.xx (šifrovaný soubor se musí znovu vytvořit, sama se tam hlavička nedoplní )
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“