Ten 3Ware mám, ale pohledej ještě ceny - kupoval jsem ho cca 3 měsíce zpět za 9k (bulk), kabely stojí kolem 200. I když ceny šly zatím o kus nahoru, takže to tak levné nebude
Promise a LSI bych nebral, špatné reference na netu, poslední příčky ve výkonu.
Strávil jsem hledáním a výběrem dost času a můžu doporučit 3Ware (u mě vyhrál dobrou podporou a okamžitou dostupností), nebo Areca (lehce dražší, ale téměř všude vychvalovaný funkcemi i výkonem - mmch. budeš potřebovat PCIe 8x), u hodně věcí 3ware dohnal Arecu až s posledním firmwarem, jako např. report teploty jednotlivých disků.
Co se týká výkonu, nejde přesně vyhodit nějaké čísla - záleží na velikosti bloku, čtení/zápis, použitém HDD, jejich počtu a typu RAID pole.
Osobně mám 4x WD 6400AAKS v RAID5 a průměrně čtení/zápis jde kolem 110MB/s (u větších souborů i dvojnásobek)
BBU unit je užitečný jak správně píšeš pro zapnutí rychlejšího režimu řadiče, kdy využívá interní cache (pozor, default vypnuto kvůli bezpečnosti, pak se často někdo diví na nižším výkonem). Jinak tvoje úvaha je správná, UPS ti ovšem pomůže jen pokud nespadne OS, nebo neskolabuje HW (třeba zdroj). O integritu pole nepřijdeš, ale může se poškodit soubor(y), který se zrovna zapisuje. V případě třeba databáze, nebo TrueCrypt souboru to ovšem znamená dost velký problém...
Já zatím BBU nemám, ale jedu v pomalejším/bezpečnějším režimu. Říkal jsem si, že si ho pořídím dodatečně a mezitím zvedli cenu o 30%
Taky doporučuji v případě nákupu takovéhoto lepšího kousku HW prostudovat kompatibility listy a dokumentaci ještě PŘED nákupem disků, mohl by sis ušetřit nepříjemné překvapení