poradte s vyberom el.zrkadlovky

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: poradte s vyberom el.zrkadlovky

Příspěvek od Smith »

knc píše:Sinpa> porovnam A200 a FZ28 a uvidim :)
hlavně si rozmysli jednu věc... a to nakolik to s focením myslíš vážně.
hodně podstatné je taky to, kolik jsi ochotný do fototechniky investovat v budoucnosti ... asi takhle, když koupíš EVF, tak je to více méně konečná investice (v budoucnu jen nějaké filtry, příslušenství, atd...), ale DSLR to je teprv začátek (a kolikrát i ta nejmenší investice)...
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Pixmania.cz - zkušenosti s nákupem
Osobně jsem tam kupoval jen autoradio, cena v ČR byla 5.000,- na pixmanii 3.900,-.
Poštovné ale bylo (3 roky zpět) cca 800,- + nějaké pojištění, platba předem a balík přišel za +/- 20dní.
Nevím jak to funguje dnes, ale osobně už tam nic kupovat nebudu. Reklamce asi taky nebude bezproblémoá.
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Smith: to je omyl.... pokaždé, když na nějakou akci vemu zrcadlovku, tak všichni zandavají své kompaktíky, a libují si, jak za dva dny vyjde dývko pěkných fotek bez šumu a vypálených míst od blesku. Oproti kompaktům nemusím tak často používat blesk, občas stačí na osvětlení scény pouze světlo z výbojek a blikátek u DJs. nebaví mě posílat to zas a znovu. Upozorňuju že nejsem fotograf a umělec ale tohle kompakt bez blesku nesvede: http://www.repromania.net/fotografie/o- ... hpc-02.jpg

a pozor - ten člověk na mě nečekal. nafotil jsem deset fotek s delší závěrkou, a prostě to vyšlo. Kompaktáři si můžou bez dalšího vybavení nechat zdát....Já přišel a cvaknul. Z tohodle titulu mi vadí, jak se všude hlásá, že dobrý fotograf je důležitější než dobrá mašina, Nebo zrovna fakt, že na prohlížení na monitoru zrcadlovky netřeba. Není tomu tak. Mnoho fotek, vypadajících uplně "normálně" však je foceno za extrémních situací, a ta mašina dělá co může, a pak někdo přijde, a řekne "nojo, to je obyčejná fotka"..... To by při focení u toho musel stát, aby věděl, že zas tak obyčejná není.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

crashPC píše:...
tak jasně... kompakty jsou pro lidi, kteří jen cvakají... nacvakají si pár fotek a jsou spokojeni, nejde jim (zas tak) o kvalitu, na fotky se dívají jen na monitoru, maximálně je nechají udělat na 10x15.

DSLR je pro ty, kteří to už myslí s focením vážně a jde jim o kvalitu ... je jasné, že proti DSLR se supersvetlým objektivem je kompakt (i EVF) v extremních situacích naprosto nepoužitelný.

stačí když fotím hokej (nic moc osvětlená hala, taky proč by pro rekreační hokej pouštěli všechny světla) ... při ISO 1600/3200 a f2,8 jsem rád, že mi vycházejí jakžtakž slušné časy.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já jsem toho názoru, že s novějšími EVF lze na koncertech fotit i bez blesku. Kdysi jsem si něco málo vyzkoušel s FZ30 (která už ve svojí době šuměla nadprůměrně) - na ISO400 víc, než dnešní FZ28 na ISO800, v barevném šumu i víc než na ISO1600. A i přesto, že ISO400 bylo zašuměné a bylo to bez blesku, tak se leccos dalo použít (a vystupující s tím byli spokojenější, než z fotkami od profi fotografky se zrcadlovkou). Bylo tam sice o něco víc světla, než na tebou focené akci, ale FZ30 je taky tři roky stará vykopávka - dnešní modely (FZ28, LX3) by musely dát výsledky použitelné ve vyšším rozlišení i na ISO800...

ISO400, bez blesku, FZ30...

http://img1.abload.de/img/p10904522ql.jpg
http://img2.abload.de/img/p1090557jy0.jpg
http://img2.abload.de/img/p1090441yye.jpg
http://img1.abload.de/img/p1090695f0i.jpg
Nejlepší moderátor ve výslužbě
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

ano, správnou expozici nikomu neberu. je to záležitost nenáročná na hardware, však náročná na fotografa. Nebylo by logické neuznat, že lepší fotka je horší než ta horší fotka jenom kvůli šumu. Je ale jasný, že když s DSLR fotim fotku na ISO1600 s plnou dírou a časem 0.4s, že se to někde projeví, a i na monitoru půjde dobře poznat rozdíl. buď budeš muset fotit dýl a mázneš to, nebo to bude víc šumět, a nebo tu fotku - jako v tomhle případě na 19" monitoru nemůžeš pustit full screen... Pak už jen záleží, zda je důležitá ta fotka, nebo ta zachycená momentka. Ne nadarmo si fotografové přejí dobré světlo, a když ho nemají, musí nastoupit pořádný hardware...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

V podstatě souhlasím, ale je třeba brát v potaz, že světelnost EVF šla nahoru (i u kompatků - LX3 - o f/2.8 na 60mm si DSLR zoomy pod 10k můžou nechat zdát), šum o něco klesl a díky optické stabilizaci je třeba hlídat čas jen u pohybujících se objektů. Takže na webové prezentace, fotky 10x15 a v podstatě i fotky do tisku (které jsou ještě menší), to dostačuje bohatě. Otázka je, jak často a k jakým účelům potřebuješ pro reportážní fotky vyšší rozlišení...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“