IHS lapping ... ("lesteni" IHS)

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
C-Nooty
Začátečník
Začátečník

Re: IHS lapping ... ("lesteni" IHS)

Příspěvek od C-Nooty »

Flegy píše:k cemu ti je -3°C kdyz si ztratil zaruku na cpu :D to sis mel radsi poridit jeste ifx10 :)
1. Za 10 let mi jeste neodesel ani jeden CPU, takze k cemu zaruka?
2. Kdybych vedel, ze si pomuzu o 3-4°C tak bych se na to taky vysral :)
MB:Asus P5Q-E, CPU:C2D E8400 (3.6GHz), VGA:Sapphire 4870 Toxic 512MB, RAM:A-Data Vitesta EE 2x2GB 1066MHz, HDD:1xWD6401AALS, 1xWD2500AAKS, 1x WD1001FALS, PSU:Enermax Modu82+ 525W, Case:Thermaltake VC3000SNA Armor Jr., Sound:Asus Xonar DX/XD + Genius SW-HF 5.1 6000, DVDrw:Samsung SH-S223Q LS, LCD:EIZO 24" S2431WE, Cooling CPU:Thermalright Ultra-120 eXtreme + Noctua NF-P12-1300, Cooling HDD:Noctua NF-P12-1300
Obrázek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to prijde :roll: (hur se pak prodavaj) :oops:
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Flegy píše:(hur se pak prodavaj) :oops:
To máš pravdu, ovšem normální člověk takovej procesor prodá za 2 roky používání a to má cenu stejně kolem 1000covky max 1500, takže to je uplně jedno ;-) a ten kdo si kupuje procesor každý 3 měsíce jinej mu to může bejt taky jedno, protože má pěnez evidentně dostatek.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

A kdyztak CPU dostanou rodice. Moje lapovana A64 taky vesele tika o patro vejs.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
fichtl500
Nováček
Nováček

Příspěvek od fichtl500 »

Takhle se lapuje:
Obrázek
Zdroj:borci z metku
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nezalezi ani tak na tom ze se ti to leskne jakpsi kulky, zalezi spis na rovine :roll:
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Flegy píše:nezalezi ani tak na tom ze se ti to leskne jakpsi kulky, zalezi spis na rovine :roll:
Tak tak, na rovině a tím jestli to má efekt na teploty, proto se to ostatně dělá že.
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
otrekr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od otrekr »

Proč se ženeme za dokonalou lesklostí?Tím že tam dávám pastu to mi odstraní nerovnosti.Já lapuju kvůli odstranění toho niklu.tím že budu mít hrubší měděný povrch dosáhnu větší plochy předávání tepla než lesklou plochou.Druhé je to,když to vylapinguji do dielektrického skla dokonalé roviny :D Potom ani nepotřebuji pastu :oops:Je to zajimavé se nad tím zamyslet...Jinač když to vyladime do zrcadlení tak tak nějaká část se bude přilnávat KOVxKOV ale většinou bívá ihs prohlý prostředním místě kdo dolíhá na samotný křemík či co to.Více zajimavější bylo by třeba procesor za 4.000kč sundat čepičtku ihs a dát chladič přimo na hliník.Ale potom by se mohlo stát
sssssssssssss.jpg
na druhou stranu by se ale skvělé takty by se dělaly při http://images.google.cz/imgres?imgurl=h ... start%3D60
jinač ,,NAKED" bych udělat recenze :roll: http://presscott.wz.cz/naked.html

Jinač na tom obrázku jde vidět že procesor ma na sobě ASI další jakožeby ochranou vrstu.Jen to dnešní lepení ihs lepidlem ech... :cry:
když bude povrch hrubší tak se pasta spojí trošičku přilnutím a když je zrcadlovitý tak čase se přilnává.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

To je snad úplně jasné proč se povrch nenechává drsný. Máš pravdu v tom že by odvod tepla byl lepší kdyby bylo hrbolaté, ale stejně hrbolatý by musel být i chladič což je nemožné. Zato když to vylapuješ tak víš že to je rovné.

Když bych to přehnal a měl dokonalou rovinu tak to vypadá jako na levém obrázku. Zato když to budeš mít hrbolaté tak nikdy nemůžeš mít vrcholek v IHS aby byl na stejném místě a stejně velký jako na chladiči. Obrázek 2. Ten prostor vyplňuje pasta, která má horší tepelnou vodivost jak kov. Stačí takto?
Obrázek
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
otrekr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od otrekr »

Chápu,zajimavější by bylo mít zdrsněný ihs a v chladiči vyvrtaný dírky např i stojanovou vrtačkou malinkatičkým vrtačičkem :oops: Řeším momentalně pro sebe stavbu pc za 15.000Kč a trochu víc.Jde mi o to,abych sestava dlouho vydržela.Mám nevalné zkušenosti s celeronem 2,6ghz fic p4m-800t 1gb noname ramkou a teďkom jsem se rozhodnul,že každému komponentu od mikrofonu po procesor budu věnovat nějaký čas abych jsem zlepšil efektivity celé té sestavy.Bohužel se někdy nestačím divit co lidi jsou schopny do sebe zkloubit xDJelikož hodlám mít záruku ,,co když něco" nehodlám lapovat,když se mi ale pořadí sehnat dobrý serial phenom II 965 tak asi nalapuji zezačatku.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Nechapes. Zadne dirky v chladici. Rovne IHS, rovny chladic. Ale ne vylestene do zrcadloveho lesku. Mikronerovnosti zvetsuji stycnou plochu a prenos tepla. lapovanim srovnavame IHS a chladic do roviny a zaroven odstranujeme ty nejvetsi nerovnosti.
Lapovat ma smysl pokud je IHS moc krive. Pokud je rovne tak muze byt prinos lapovani velmi maly (Treba jen jeden stupen). Ztrata zaruky bude horsi problem.

Tobe postaci backplate a naucit se spravne nanaset pastu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
otrekr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od otrekr »

jasné,jen jsem zadal tupej názor,který může vyvolat vlnu dalších otázek :wink: Jinač leštění ihs u grafiky? Viděl jsem to,ale toho se už bojím :cry: Hlavně ta ztráta zaruky je nanic.Jenomže v tom servisu najdou důvod proč to nevyměnit a řeknou ti měl jsem doma přepětí blbej zdoj divná grafika a přitom ztrávíš měsíc či dva ba i více čekáním.To je jsou mé zkušenosti a myslím si i mnoho lidí má i takové jako já.Jinač od koho brát ram abych měly ,,smyslnou" zaruku?Ty ramky podle mého je bolavé místo a tudiž si lepši připlatím :oops:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

smyslnou zaruku ti na to da mozna nejaka buzna. nevim v cem je problem. treba TS bohemia meni takovy veci na pockani. ale pokud ses prase, tak na hw ani nesahej a ani si s nim nehraj. kdyz vis, co si k hw muzes dovolit, je sance na jeho zniceni/poruchu totalne zanedbatelna.jakmile to chodi na zacatku, bude to chodit i za 3,4,5 let... :wink:
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

U mě to mělo veliký význam, IHS mého Athlona 5000+ Black bylo tak propadlé, že jsem brousil asi půl hodiny jen kraje, než jsem se dostal na střed. Teploty potom klesly zhruba o 10 - 15 °C, což je nádherný výsledek. Pokud tedy máš IHS propadlé o více jak 0.1mm, určitě se vyplatí ho vylapovat.

EDIT: Udělej někdo něco s tím odkazem...
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
draget
Nováček
Nováček

Příspěvek od draget »

Lidi mám takový dotaz, vyplatí se lapovat chladič CPU Noctua NH-U12P SE2? (viz. obrázek) ... protože se nejsem s procákem jistý jestli do toho mám jít nebo ne, ten mám od AMD a to Phenom II 955 BE 3.2GHz ... když tak poraďte, jestli to má cenu a nebo ne, díky

http://www.czechcomputer.cz/product_ima ... 43003DFFFD
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=69668
smrtka.smety
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrtka.smety »

draget - pokud nemáš vysoké teploty, tak to neřeš.
draget
Nováček
Nováček

Příspěvek od draget »

v idle když je spuštěnej C&Q tak mám okolo 29-35 a když ho zatížím třeba v everetu na 100%, tak mám 50 a to jsem ještě ani netaktoval ...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Mas 4 jadro s TDP 125w. Takze teploty nizke ani byt nemuzou. Navic ti asi kecaji cidla nebo mas doma pekne chladno. Na zahrivani spise pouzivame OCCT.

Lapovani muze ale taky nemusis pomoci zlepsit prenos tepla. Pokud jsou obe plochy rovne tak lapovani muze prinest zlepseni v ramci chyby mereni.

draget
Nováček
Nováček

Příspěvek od draget »

V pokoji mám většinou tak okolo 20 stupňů ... Tak stáhl jsem OCCT a měl test spuštěnej třičtvrtě hodiny, a teplota nepřesáhla 50 stupňů ... měl jsem při tom zaplej i CoreTemp a to samý ... jako můžou se čidla mýlit, ale fakt nevím, když dám ruku za chladič CPU, tak tam zase tak veliký teplo není, když mám v case ve předu dole jeden ventilátor Noctua NF-P12 1300 nastavenej na 1000ot/min., pak ve 3x 5,25 pozicích ventilátor od Scythe s 800 ot/min., pak vzadu na case opět noctuu s 1000 ot/min. stejně tak na cpu pouze jen jeden ventilátor noctua a tentokrát na 1300 ot/min. a ve zdriji Fortron Epsilon 80 plus 700w ventilátor od společnosti nanoxia s 2000 otáčkami, ale ten mám nastavenej na ruční regulaci ... všechno vlastně 1200mm ventilátory a v case celkem dobře proudí vzduch ...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

přečti si tento článek, třeba ti bude inspirací.. http://www.cttl.cz/index.php?gid=10349
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“