Spatny zdroj, ale kde?

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Spatny zdroj, ale kde?

Příspěvek od Highlander »

Jan16 píše:bzučí... to bude asi tim, že tam bzučí špatně dotažená síťová tlumivka. Pokud myslíš bzučení, které je tak kolem 50Hz ;-)

ad mechanická rezonance: jo, to je možné, na to jsem nepomyslel.

Rukama mi prošlo už přes 30 zdrojů, žádný v běžném režimu práce nepískal (freq > 1kHz). Některé sice bzučely, ale to bylo síťovou tlumivkou. Pískající jsem tu měl jen jeden, byl to starý AT, závada způsobená zničeným řídícím IO.
Já tím bzučením, pískaním myslel obecnej zvuk co ti drásá nervy. U těch Seasoniců netuším co tam "bzučí, píská, sviští" , měl jsem jich pár rozebraných, ale odkud se ten zvuk linul jsem nedokázal nikdy určit. Je možné že to dělala sítová tlumivka, težko říct...

To NEONET: na prázdno to může klidně něpřijemně bzučet,pískat (nebo jak chcete), ale při zatížení se ten zvuk může klidně ztratit. Ono totiž záleží na mnoha faktorech a jeden z nich je protékající proud, při vyšším zatížení se mechanická rezonance může dostat do takové oblasti, kde to bzučení, pískání může uplně zmizet a nebo také zvýšit intenzitu drásajícího zvuku. Říkám, moc parametrů tohle může ovlivňovat - je to taková duchařina.
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

hele, takze znvu, i kdyz te zdroj zapnu na PC, i bez zateze, hned po pripojeni kabelu do site zacne piskat a zvysuje frew, po pokusu o start zdroje se pootoci vetrak, ale nic jinyho se nedeje
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

NEONET píše:hele, takze znvu, i kdyz te zdroj zapnu na PC, i bez zateze, hned po pripojeni kabelu do site zacne piskat a zvysuje frew, po pokusu o start zdroje se pootoci vetrak, ale nic jinyho se nedeje
No já ti rozumím, ale jaká je toho závada ti neřeknu :-) Naprosto netuším čím by to mohlo být a už bych si na to já sám netroufal to opravovat bez schematu.

Jako můžeš manualně projit všechny kondenzátory a změřit jim kapacitu. Zkusit jestli nejsou v háji nějaky Fet tranzistory,diody atd... ale je to takový hledání na slepo, když ani pořádně nevíš jak ten zdroj ve skutečnosti funguje a kde by mohla být teoreticky závada. Docela je možný, u tak starýho zdroje, že je někde zkratovanej kondenzátor a díky tomu odešla spousta jiných součástek - takovej klasickej scénář.
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

tak si to prave vysvetluju, mustek na mereni kondiku nemam, k tomu budu mit pristup ve stredu, ale jestli sou prorazene zjistim... fety zmerit muzu diody taktez, ale na nicem ani naznak, v takovymhle zdroji kdyz neco odejde tak to jde viedt :D
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Opravovaní jakýchkoliv el.zapojení, at už se jedná o zdroje, televize, videa, kamery, základní desky atd. je problém, protože tobě nestačí teoretický poznatky, jak fungují el.součástky, ale musíš mít spoustu zkušeností s el. obvodama a pokud je nemáš, tak se bez schématu, aby jsi to daný zapojení pochopil nechytneš. Takže hledáš v podstatě na slepo, strávíš nad tím několik hodin a stejně to v zápětí hodíš do popelnice a jdeš si za 400 kč koupit novej zdroj ;-)

A když se ti náhodou povede objevit špatnej výkonovej tranzistor, tak zjistíš, že v GME stojí 250 kč a pak tě takový opravování rychle přejde.

Jo, kdyby se tady jednalo o zdroj za 5000 na kterej není záruka a neměl by jsi jinou možnost, než ten zdroj opravit, tak to je uplně jiné kafé a pak ten investovanej čas má nějakej smysl.
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

M4r1hu4n3 píše:Uz jsem tu takovej zdroj mel, chladic nebyl odizolovan nicim, zadnou podlozkou nebo slidou od pripojeneho prvku, a regulerne na nem bylo napeti...
Bylo napětí - si zjistil měřením?
Já jen že jsou součástky (třeba spínací tranzistor BUT11AF, používá se v 200-250W zdrojích) je v kompletně izolovaném pouzdře, takže podložka na chladič NENÍ potřeba.
Nebo třeba součástky, které jsou na chladiči bez podložky, mají na pouzdro vyvedenou zem, a chladič je tímpáedm uzemněný. Není dobré tvrdit, že na chladiči se nachází napětí, přitom je na něm třeba zem.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ale zas je fura pouzder typu TO220 u kterych je stredni vyvod spojen vodive s kovovou ploskou:)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Co já vim jaký LC obvod zas myslíš, ve zdroji máš akorát LC filtr kvůli zvlnění. Navíc zdroj nemění frekvenci, ale střídu, takže frekvence nemá co stoupat. Zdroje mají uvnitř realizovaný tzv. softstart, tj pomalý náběh napájení. Pomalý, tim se myslí, že za pár set milisekund už bude napájení na normálu. Za tuhle dobu to stihne bezproblému nabít veškeré filtrační elektrolyty uvnitř.
Ono by taky nebylo od věci zkusit třeba proměřit výstupní napětí, co z toho lezou; bez zátěže, a se zatíženou 5V větví (stačí pár set mA). Softstart dělá to, že "pomalu" zvedne střídu z 0 na požadované výstupní napětí.
Říkal si, že v původním kompu ten zdroj fungoval, v tom druhem (nova sestava) ne. Co si s tím zdrojem dělal mezi tím? Jen si ho připojil k jiné PC sestavě?
Řikal si něco o nějakém odporu, můžeš ten vnitřek zdorje vyfotit, a na té fotce zakroužkovat, kde přibližně ten odpor je? Z přibližného místa se dá občas něco odhadnout.

Pokud si uděláš LCD (cívka, kondík, dioda) integrační článek, tak tím, že zvedneš frekvenci, ti napětí na kondíku nepřibyde. Přibližně platí tohle: Uout * t2 = Uin * t1 Když zvedneš frekvenci, zkrátíš oba časy ve stejnym poměru, takže se nic neděje.

2 srna: O tom se nepřu, jen řikám, že jsou i izolovaná pouzdra.
Jen bych tě ještě poopravil: Všechna pouzdra TO220 mají kovovou plošku. Pouzdra SOT186 vodivou plošku nemají.

//SRNA: jo, to mas recht, treba ty BU* jsou izolovane.....ale to je OT
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

odpor vyfotim a poslu, jinak, dostal se mi do rukou srot, zdroj uz tehdy nefungoval, narval sem do toho novejsi komponenty schopne ruzjet tucnaka a "prozatim" serverovy zdroj 300W, ktery ale ma uplne jina rozmery, takze neni mozne jej zde dat v zadnem pripade... ze srandy jsem zkusil puvodni zdroj z bedny rozchodit, proto pisu, pac jiny nemam a penizky v tuto dobu taky ne (zruste ty vanoce)
viky58
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od viky58 »

Highlander

Některé zdroje mají chladič vuči kostře až 200v , naštěstí tam je většinou málo amper tak to jen zalechtá :)
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

co to zase plácáš za nesmysly?
Zdroj, kterej má na chladiči přítomné síťové napětí, ať už jakkoliv snížené, usměrněné nebo kdoví jaké, jsem v životě neviděl - vždycky jsou výkonové prvky od chladiče dobře izolované.
Jestli si myslel zdroj z PC, tak tam kde by se vzalo 200V?
Přečti si raději ohmův zákon, a něco o úrazech el. proudem.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

viky58 píše:Highlander

Některé zdroje mají chladič vuči kostře až 200v , naštěstí tam je většinou málo amper tak to jen zalechtá :)
Ne, žádnej zdroj takhle zapojenej bejt nemůže, plácáš blbiny;-) a Nauč se Ohmův zákon, ty malej ampére;-)
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

lol, lock seru na to

//SRNA: lock viz autor, pokud by byl zajem, napiste SZ a ja to unlocknu.....

Viky58: i kdyby byl zdroj zapojen tak jak pises (jakoze neni) tak pru U=200V by tebou pri stredni impedanci lidskeho tela ktera je dle normy cca 2kOhm proteklo 100mA....to uz neni polechtani! doporucuju nacist zakladni el. zakony a nerejt se v ATX zdrojich kde najdes i 330V DC
Zamčeno

Zpět na „Modifikace hardware“