Reinstal končí hláškou "chyba při načítání OS" co s tím?

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Perutynka
Nováček
Nováček

Reinstal končí hláškou "chyba při načítání OS" co s tím?

Příspěvek od Perutynka »

S instalací OS jsem měla problém už dřív - mám vypalovačku LG (GSA-H12N), kterou systém při bootování vidí jen při klasickém zapnutí čudlem - ne po restartu (nevím proč, dělá to tak celou dobu, po naběhnutí windows už je mechanika normálně funkční) takže pokaždé, když při reinstalu dojde k restartu, musím PC vypnout a zapnout. Po restartu na začátku když vypisuje IDE zařízení je na primary master: none, po zapnutí čudlem je tam vypalovačka - tak se to chová nejen při instalaci, ale standardně furt.

Dřív jsem měla systém na sata disku a šlo to, ale teď jsem dávala systém na IDE disk (ST3320620A seagate barracuda) a pokud nechám proběhnout restart v rámci instalace, tj pro PC neexistuje mechanika končí s hláškou "ntldr nenalezen" pokud vypnu/zapnu končí s hláškou "chyba při načítání OS"
co jsem udělala:
formát, plný formát, zrušení všech partišen a vytvoření nových (aktivní primární 40g pro systém, logická 260 na data) - jak v partition magicu, tak widlozni správou disku, plnou defragmentaci, kontrolu a opravu chyb z vlastností disku, 2 různé instalace windowsXP s SP3 i SP2 (dříve ověřená funkční instalace)
Nikde to nenašlo žádnou chybu, žádné vadné clustery, ve speedfanu téměř 100% životnost i výkon.
Disk jsem používala dřív pouze na data a byl naprosto spolehlivý. Je jako primární slave, master je vypalovačka.
Mám záložní systém na jiném IDE disku a do něj jde nabootovat normálně, je na druhém řadiči.
(ty kšandy jsem zkoušela i prohazovat, takže řadičem by to nemělo být)

příspěvek jsem psala včera, dneska jsem ještě přehodila ten disk jako primary master, vypalovačku jako primary slave - chová se to furt stejně, na vypalovačku jsem dala nový firmware, žádná změna, pořád není po restartu vidět.
na secondary mám 2 wd disky, které se v kombinaci se seagate nesnesou (vyzkoušeno dříve) proto je ten disk s vypalovačkou.

sestava stará: AMD athlon xp 2500+,333MHz, 768MB RAM, MSI k7N2 Delta2-FSR

Jsem holka a ne IT maniak, tak prosím odpovědi srozumitelně, díky moc :-)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Reinstal končí hláškou "chyba při načítání OS" co s tím?

Příspěvek od zombux »

no, už ten popis problému je jak od IT maniaka :mrgreen:
já bych možná zkusil tu mechaniku a asi i disky v jiném PC, jestli se to chová stejně. jinak to může být ještě zdrojem, nebo deskou respektive řadičem na ní (to se mi už na jedné desce s nForce 2 stalo taky, jedna větev IDE řadiče prostě odumřela a finito).
ignorelist: kremrole a dezoláti
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

nemám bohužel kde jinde to vyzkoušet :-(

zdroj je nový (půl roku) 400W

kdyby to bylo deskou (řadičem) tak by byl problém jen v instalaci a již nainstalovaný systém by jel v pohodě? Bo já jsem ty kšandy různě přehazovala, tj ten funkční systém byl střídavě na obou řadičích a jede v pohodě, problém je jen s novou instalací.
Tu mechaniku to nevidělo od začátku, ale po vypnutí po restartu dřív ten reinstal vždycky doběhl.
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Double post, už jsem se ti snažil napovědět v sekci HDD, kde jsi vznesla stejný dotaz (což se nedělá, to se pak ještě zeptej na totéž v počítačovejch sestavách, bazaru atd. a admini ti aspoň přidělej žlutýho avatara.....)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Perutynka píše:Tu mechaniku to nevidělo od začátku, ale po vypnutí po restartu dřív ten reinstal vždycky doběhl.
Vypadá to, že je deska kaput (buď chybuje jižní můstek nebo nějaký studeňák). :sad:
Může to být i zdrojem, ale tomu osobně nevěřím.
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

:roll: Pri tom restartu OS zmackni Del... vejdi do biosu a hned v prvej polozke bude
Cas,datum atd...mechniky disky .... ci ju tam uvidis??? ...pripadne pouzit moznost "Autodetekcie"
este pri tom biosu vsimni na spodu monitoru ...F8 a F10 tj.Optimize default a Save...
Mozna ze zresetovanim biosu tu instalaci OS nakopnes.... :)
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

Surgical píše:Double post, už jsem se ti snažil napovědět v sekci HDD, kde jsi vznesla stejný dotaz (což se nedělá, to se pak ještě zeptej na totéž v počítačovejch sestavách, bazaru atd. a admini ti aspoň přidělej žlutýho avatara.....)
děkuju za reakci.
tam jsem dávala dotaz předevčírem, do tématu starého 2 roky, které jsem si poctivě vyhledala tady na foru.
když jsem na něj den nedostala žádnou reakci, tak jsem založila nové téma v sekci, která mu podle mého lépe odpovídá.
Usoudila jsem, že 2 roky starým threadem se už "radiči" zabývat nechtějí. Takže si myslím, že nic tak hrozného jsem neprovedla a rozhodně nešlo o bezhlavou akci zahltit forum nesmyslnými dotazy, ale snaha vyřešit akutní problém.
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

facility píše::roll: Pri tom restartu OS zmackni Del... vejdi do biosu a hned v prvej polozke bude
Cas,datum atd...mechniky disky .... ci ju tam uvidis??? ...pripadne pouzit moznost "Autodetekcie"
este pri tom biosu vsimni na spodu monitoru ...F8 a F10 tj.Optimize default a Save...
Mozna ze zresetovanim biosu tu instalaci OS nakopnes.... :)
jj právě v biosu - pokud zapnu komp čudlem, tak při načítání IDE zařízení je vidět, v biosu taky, pokud se PC zrestartuje (softwarově nebo resetovacím čudlem) tak není ani při načítání IDE zařízení, ani v biosu, ale po nabootování windows normálně pracuje.
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

Shit píše:Vypadá to, že je deska kaput (buď chybuje jižní můstek nebo nějaký studeňák). :sad:
Může to být i zdrojem, ale tomu osobně nevěřím.
no to mně nestraš :-( mně odešla deska cca před 2ma lety a horkotěžko sem sháněla tuhle, byla poslední k tomu mýmu CPU :-(((

já pořád nerozumím tomu, jak by bylo možný, kdyby byla deska kaput - že tento OS (na starém 40G WD) mi funguje na obou řadičích.
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

Prave ked sa zrestartuje softwarově ..stlac "Delete" a vejdi do biosu a resetuj ho :roll: ?
zjisti ci detekuje v tom prvom meny mechaniku???
Teda ide ti oto nainstalovat ten Op.System?
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

no nejde právě, dojede ke výběru partišny, formátování, kopírování souborů a pak se v rámci instalace zrestartuje a konečná - buď ntldr nenalezen nebo chyba při načítání OS.

jdu teda zresetovat ten bios, ale to docela nerada, páč tomu vůbec nerozumím a kamarád mi tam kdysi něco nastavoval a já už absolutně netuším co a kde to bylo...
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Pro Perutynka: Ahoj, tak prvně souhlasím, že této problematice rozumíš víc než dost a popis je opravdu jako od IT maniaka :-)

K problému:
Osobně by jsem to viděl na chybu základní desky - buď je špatný řadič, nebo tento problém může způsobovat Jížní můstek. Ten má na svědomí časté problémy (nenalezení USB, takovéto problémy s řadiči). Určitě zkus reset BIOSu jak píšeš, nejlépe spojením jumperu na základní desce po dobu cca 10s, a nebo normálně když vlezeš do BIOSu tak najít a potvrdit položku Load optimal setting. Pak napiš, jak si dopadla.
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

tak F7 load optimal settings v biosu jsem dala a po restartu to v biosu mechaniku nenašlo a když jsem nechala nabootovat z toho rozinstalovaného disku, tak zas chyba při načítání OS.

Ještě zkusím prohodit ten kabel, aby byla vypalovačka uprostřed, jak mi radil Surgical v tom druhém threadu a znovu pustit instalaci a pokaď to zas skončí stejně blbě tak už fakt nevím, štve mně to :-(
2 dny jsem vypalovala 300g dat abych měla místo, pak dalších 300 přesouvala, abych mohla na satě zrušit partišnu a na tom IDE ji vytvořit a nakonec to zas budu celé přesouvat znova zpátky, abych zjistila, že už to nepůjde nainstalovat ani na ten sata disk a pak to nejspíš celé prohodím oknem :twisted:

a s tím jestli jsem nebo nejsem IT maniak - můj problém je, že tomu rozumím trochu - umím pustit formát, umím nainstalovat systém, ale nevím jak ty věci fungují do hloubky, netroufám si měnit žádná nastavení, páč nevím, co to může udělat.
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Samozřejmě, ale každý se učí. Já také dřív (v 10-ti letech) neuměl téměř nic a nyní (v 15-ti letech) se IT věnuji i hodně do hloubky, softwaru i hardwaru. A vše mě baví, je to jedna z mých největších radostí v životě, co umím. S tím souvisí i elektřina, které se též věnuji. Ale když vidím tvůj popis, na Tebe nemá ani mnoho kluků, někdo ani nezná úplné zaklady.

To nenacházení mechaniky, zkusila si úplně jiný kabel? Aby nebyl kabel poškozenej a nebylo to tím. Není třeba na základní desce, tam kam se zasune ten kabel, třeba ohnutý nějaký pin? Prostě tady vázne komunikace řadič - mechanika s diskama. Teoreticky by to mohl dělat i zdroj, ale o tom pochybuji.
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

Takže co jsem teď vyzkoušela:

1)vsechno odpojit a nechat jen ksandu s 320g ide (rozdeleny na 2 partisny - 40G na system + 260 na data) a vypalovackou.
najumprovano - disk master, vypalovacka slave
naisntalovat, vse opet s chybou pri spousteni OS

2) hodit vypalovacku na druhou ksandu, takze primary master=disk, secundary slave= vypalovacka. Opet vypalovacka videt jen po spusteni cudlem a ne po restartu

3) prejumprovat vypalovacku => primary master disk, secundary master vypalovacka, jinak nic zapojeneho.
bez efektu

4) ve stejne sestave znovu nainstalovat widle, ale pri instalaci zrusit diskovy oddil pro system a znovu ho vytvorit a zformatovat v ramci instalace

5) prehodit na primary master vypalovacku a secondary master disk, stejny vysledek

do toho v biosu f7 - optimal settings a f6 safe settings
a prakticky v kazde variante pokus o instalaci 2 ruznych instalacek windowsXP, z toho jedna v minulosti overena a funkcni

nakonec opet prejumprovana vypalovacka na primary slave, primary master ten Ide disk, zapojeny na secundary oba wd disky, zapojeny saty a bootovani do zalozniho systemu - bez problemu.
Proste do stavajiciho systemu to nabootuje, ale novy odmita nainstalovat.

jo a jeste jsem zkusila jiny kabel (nebyl novy, driv fungoval, takze nemuzu rict, jestli je 100%) a chovalo se to naprosto stejne, taky overeno nekolik kombinaci a pokusu o instalaci. piny se mi ohnute nezdaji, koukala jsem na ne, konektory jdou zasunout normalne a vsechny disky jsou v biosu videt, kdyby tam byl zadrhel, tak by asi nebyly videt,ne?
ja porad nechapu ten fakt, ze ten stavajici system jde spustit a je funkcni, ale novy nejde nainstalovat a to i kdyz prohodim ty ksandy, tj jeden je funkcni na obou a druhy nejde taky na obou....
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Kdyby byli ohnuté piny, mohl i nemusel by být detekován v BIOSu. To záleží na tom, jaké piny by byli ohnuté. Aby jsem to řekl po pravdě, stále to vypadá na vadnou základní desku, bohužel :-(
Je zvláštní, že pouze nejde nainstalovat OS, ale nainstalovaný jde spustit :shock:
Takže nejvhodnější by bylo sehnat někoho, u koho by jsi mohla vyzkoušet HDD i mechaniku a tak vyloučit/potvrdit chybu u nich.
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

Další zoufalý pokus:

objevila jsem zálohu čistého systému pouze s ovladači v acronisu, z bootovacího CD jsem ji obnovila na tu 40g systémovou partišnu. Kontrola zálohy proběhla OK, obnova proběhla OK, na správný oddíl, vše během 5ti minut hotovo. Po restartu, po zapnutí čudlem opět "chyba při spouštění OS".
Když na ten disk koukám z tohohle OS, tak ty widle tam jsou, jen prostě nejdou spustit.
Zkoušela jsem ten disk přehodit na primary i secondary, stejný výsledek.
Při obnovování jsem měla ostatní disky odpojené.
Logicky bych řekla, že pokud je tam teď systém nainstalovaný, tak by se to mělo chovat stejně jako tenhle OS na starém disku, ale nechová.
Nemůže být něco podělaného na začátku toho disku, co by se dalo nějak jednoduše zjistit a pokud možno i opravit?
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Bohužel, myslím, že ne :-( Zde se jedná o problém v komunikaci řadič - HDD a mechanika. A vypadá to na vadu desky. Takže nejvhodnější by bylo sehnat někoho, u koho by jsi mohla vyzkoušet HDD i mechaniku a tak vyloučit/potvrdit chybu u nich.
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Hm, co ty disky (správně najumperované) hodit na jednu kšandu na Primary IDE kanál a vypalovačku nechat sólo na Secondary IDE kanálu?
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

jedna z variant byla i IDE disk solo na primary master a vypalovacka secundary master....

a i opacne s prohozenyma ksandama. zkousela jsem vsechny mozne kombinace (viz dlouhy prispevek "co jsem dnes zkousela")
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“