Zmysel chladenia komponentov

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Lemures
Začátečník
Začátečník

Zmysel chladenia komponentov

Příspěvek od Lemures »

Po dlhšej dobe mi napadla jedna vec. Predstavme si bežného používateľa, ktorý mení PC povedzme každé tri-štyri roky. Netaktuje procesor, ani nič iné. A povedzme, že má celý PC pasívny, bez jediného vetráčiku (okrej zdroju pochopiteľne). bežná teplota jeho procesoru je 55 stupňov, HDD má 40 a podobne... Počítač mu požadovanú dobu vydrží bez problémov (možno aj viac, ak sa nevzdá HDD). Teraz je otázka - ak človek netaktuje, aký zmysel je snažiť sa o čo najtichší PC a pritom najvýkonnejšie chladenie, keď stačí len vybrať tichší zdroj a disk, a ostatné vetráčiky jednoducho dať dole? Je to taká úvaha na zamyslenie, keďže väčšina ľudí je presvedčená, že je všeobecne drahé mať tiché PC, aj keď netaktujete.

CPU: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5GHz, MB: Gigabyte EP45-DS3L, RAM: A-DATA 4 GB 800 Mhz DDR2, GPU: Saphire ATi Radeon HD4670 512MB DDR3, HDD: WD Caviar Blue 500GB, Mechanika: Samsung SH-S203F
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Re: Zmysel chladenia komponentov

Příspěvek od Thellwin »

Protože ty tvé teploty jsou sice fajn, ale praxe bude jiná, pokud se o celej airflow bude starat jenom jeden fan ve zdroji a vše bude ve standartním casu, bez nějakých speciálních chladících fíčurek :sigh:
Goldnoob team proud member!
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

taky se snižující se teplotou klesá rapidně spotřeba celýho PC... On je docela rozdíl ve spotřebě, jestli se procesor smaží při 80C nebo 50C...
Lemures
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lemures »

Highlander píše:taky se snižující se teplotou klesá rapidně spotřeba celýho PC... On je docela rozdíl ve spotřebě, jestli se procesor smaží při 80C nebo 50C...
Tak to som teda netušil :)

CPU: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5GHz, MB: Gigabyte EP45-DS3L, RAM: A-DATA 4 GB 800 Mhz DDR2, GPU: Saphire ATi Radeon HD4670 512MB DDR3, HDD: WD Caviar Blue 500GB, Mechanika: Samsung SH-S203F
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Tož, před pár dny jsem se přel s kámošem, jestli víc ohřeje vzduch v místnosti grafika s pomaloběžným ventilátorem = větší teplotou čipu, karty a okolí = teplejším vycházejicím vzduchem, nebo grafika s vysokoběžným ventilátorem = nižší teplotou čipu, karty a okolí = chladnějším vycházejicím vzduchem..

Mě to přijde na stejno.. Když jede rychle, tak se převážná část tepla naváže na vzduch, a místnost dostane stejnou tepelnou dávku, jak při pomaloběžným, kdy se vzduch ohřeje méně od vycházejicího vzduchu, ale taky něco dostan od rozehřátého HW uvnitř.. :)

Co si myslíte? :) Schválně zneužiju tenhle thread.. :)
Wannabe dickface... :]
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

pokud budeš uvažovat místnost jako uzavřenou soustavu, pak to bude takřka na stejno, jak ale podotkl Highlander, s teplotou čipu je provázaná spotřeba, která se může lišit i o 20%
postel114
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od postel114 »

Vivec píše:pokud budeš uvažovat místnost jako uzavřenou soustavu, pak to bude takřka na stejno, jak ale podotkl Highlander, s teplotou čipu je provázaná spotřeba, která se může lišit i o 20%
tak to jsem taky netusil, muzete mi to nekdo prosim realne oduvodnit?Vzdyt palti nejaky zakon o zachovani energie ne?Vem si, ze kdyz zapnes plotynku u sporaku a nedas na ni hrnec, tak bude mit nejakych 500°C.Kdyz na ni das chladic(velky hrnec plny vody) tak plotna bude mit rekneme treba 300°C, protoze voda bude mit max 100°C a tepelna vodivost mezi dnem hrnce a plotnou neni idealni.Ale spotreba bude porad stejna!Skus se kouknout na elektrome a zmer si to!S timhle nemuzu souhlasit, leda by me, blbemu stredoskolackovi to nekdo vysvetlil :?
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

postel114 píše: tak to jsem taky netusil, muzete mi to nekdo prosim realne oduvodnit?
Řeknu to trochu lidským způsobem...např. u bipolárních tranzistorů se při zvyšování teploty zvyšuje vlastní vodivost polovodiče. Rostoucí vlastní vodivost polovodičového materiálu při vzrůstu teploty se v tranzistoru projevuje především růstem zbytkového proudu, z toho plynoucím zvětšováním proudu kolektoru, zkreslováním průběhu výstupních charakteristik a zmenšováním dovolených napětí mezi elektrodami.

Jinak rečeno, se zvyšující se teplotou rostou ztráty v tranzistoru. Má na to vliv parazitní kapacita a odpor atd. Záleží na druhu tranzsitoru - nic není dokonalé;-)

Ukázka jak se mení charakteristika tranzistoru s teplotou...
Obrázek
postel114
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od postel114 »

aha, moc dekuju, na tohle jsem nepomyslel...

Tak to bych mohl zkusit overit u prescotta, zmerim odber pri 30 stupnich a pri 100 stupnich. :lol:
ovsem, jde o ton jak je to s ucinnosti u 90nm mos tranzistoru a klasickym NPN 120W
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“