Zmysel chladenia komponentov
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Lemures
- Začátečník

-
Zmysel chladenia komponentov
Po dlhšej dobe mi napadla jedna vec. Predstavme si bežného používateľa, ktorý mení PC povedzme každé tri-štyri roky. Netaktuje procesor, ani nič iné. A povedzme, že má celý PC pasívny, bez jediného vetráčiku (okrej zdroju pochopiteľne). bežná teplota jeho procesoru je 55 stupňov, HDD má 40 a podobne... Počítač mu požadovanú dobu vydrží bez problémov (možno aj viac, ak sa nevzdá HDD). Teraz je otázka - ak človek netaktuje, aký zmysel je snažiť sa o čo najtichší PC a pritom najvýkonnejšie chladenie, keď stačí len vybrať tichší zdroj a disk, a ostatné vetráčiky jednoducho dať dole? Je to taká úvaha na zamyslenie, keďže väčšina ľudí je presvedčená, že je všeobecne drahé mať tiché PC, aj keď netaktujete.
CPU: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5GHz, MB: Gigabyte EP45-DS3L, RAM: A-DATA 4 GB 800 Mhz DDR2, GPU: Saphire ATi Radeon HD4670 512MB DDR3, HDD: WD Caviar Blue 500GB, Mechanika: Samsung SH-S203F
- Thellwin
- Administrátor

Re: Zmysel chladenia komponentov
Protože ty tvé teploty jsou sice fajn, ale praxe bude jiná, pokud se o celej airflow bude starat jenom jeden fan ve zdroji a vše bude ve standartním casu, bez nějakých speciálních chladících fíčurek 
Goldnoob team proud member!
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
taky se snižující se teplotou klesá rapidně spotřeba celýho PC... On je docela rozdíl ve spotřebě, jestli se procesor smaží při 80C nebo 50C...
- Lemures
- Začátečník

-
Tak to som teda netušilHighlander píše:taky se snižující se teplotou klesá rapidně spotřeba celýho PC... On je docela rozdíl ve spotřebě, jestli se procesor smaží při 80C nebo 50C...
CPU: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5GHz, MB: Gigabyte EP45-DS3L, RAM: A-DATA 4 GB 800 Mhz DDR2, GPU: Saphire ATi Radeon HD4670 512MB DDR3, HDD: WD Caviar Blue 500GB, Mechanika: Samsung SH-S203F
- HentaiRush
- Začátečník

Tož, před pár dny jsem se přel s kámošem, jestli víc ohřeje vzduch v místnosti grafika s pomaloběžným ventilátorem = větší teplotou čipu, karty a okolí = teplejším vycházejicím vzduchem, nebo grafika s vysokoběžným ventilátorem = nižší teplotou čipu, karty a okolí = chladnějším vycházejicím vzduchem..
Mě to přijde na stejno.. Když jede rychle, tak se převážná část tepla naváže na vzduch, a místnost dostane stejnou tepelnou dávku, jak při pomaloběžným, kdy se vzduch ohřeje méně od vycházejicího vzduchu, ale taky něco dostan od rozehřátého HW uvnitř..
Co si myslíte?
Schválně zneužiju tenhle thread.. 
Mě to přijde na stejno.. Když jede rychle, tak se převážná část tepla naváže na vzduch, a místnost dostane stejnou tepelnou dávku, jak při pomaloběžným, kdy se vzduch ohřeje méně od vycházejicího vzduchu, ale taky něco dostan od rozehřátého HW uvnitř..
Co si myslíte?
Wannabe dickface... :]
- Vivec
- Středně pokročilý

pokud budeš uvažovat místnost jako uzavřenou soustavu, pak to bude takřka na stejno, jak ale podotkl Highlander, s teplotou čipu je provázaná spotřeba, která se může lišit i o 20%
- postel114
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
tak to jsem taky netusil, muzete mi to nekdo prosim realne oduvodnit?Vzdyt palti nejaky zakon o zachovani energie ne?Vem si, ze kdyz zapnes plotynku u sporaku a nedas na ni hrnec, tak bude mit nejakych 500°C.Kdyz na ni das chladic(velky hrnec plny vody) tak plotna bude mit rekneme treba 300°C, protoze voda bude mit max 100°C a tepelna vodivost mezi dnem hrnce a plotnou neni idealni.Ale spotreba bude porad stejna!Skus se kouknout na elektrome a zmer si to!S timhle nemuzu souhlasit, leda by me, blbemu stredoskolackovi to nekdo vysvetlilVivec píše:pokud budeš uvažovat místnost jako uzavřenou soustavu, pak to bude takřka na stejno, jak ale podotkl Highlander, s teplotou čipu je provázaná spotřeba, která se může lišit i o 20%
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Řeknu to trochu lidským způsobem...např. u bipolárních tranzistorů se při zvyšování teploty zvyšuje vlastní vodivost polovodiče. Rostoucí vlastní vodivost polovodičového materiálu při vzrůstu teploty se v tranzistoru projevuje především růstem zbytkového proudu, z toho plynoucím zvětšováním proudu kolektoru, zkreslováním průběhu výstupních charakteristik a zmenšováním dovolených napětí mezi elektrodami.postel114 píše: tak to jsem taky netusil, muzete mi to nekdo prosim realne oduvodnit?
Jinak rečeno, se zvyšující se teplotou rostou ztráty v tranzistoru. Má na to vliv parazitní kapacita a odpor atd. Záleží na druhu tranzsitoru - nic není dokonalé;-)
Ukázka jak se mení charakteristika tranzistoru s teplotou...

- postel114
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
aha, moc dekuju, na tohle jsem nepomyslel...
Tak to bych mohl zkusit overit u prescotta, zmerim odber pri 30 stupnich a pri 100 stupnich.
ovsem, jde o ton jak je to s ucinnosti u 90nm mos tranzistoru a klasickym NPN 120W
Tak to bych mohl zkusit overit u prescotta, zmerim odber pri 30 stupnich a pri 100 stupnich.
ovsem, jde o ton jak je to s ucinnosti u 90nm mos tranzistoru a klasickym NPN 120W