DOPORUČTE 24" A VĚTŠÍ LCD

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Zamčeno
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: DOPORUČTE 24" A VĚTŠÍ LCD

Příspěvek od Ache »

Já jsem do nedavna měl to HP LP2475w (teď sem přešel na menšího S-PVA bratříčka LP2275w) a co se týče barev byl super - chtělo je to poladit, ale dalo se to (i když sRGB rozsah nasimulovat asi fakt jinak než pomocí sondy a icc nejde - nicméně widegamut podle mě dělá hry a filmy živější).
Co mě fakt ale vadilo byl overdrive který byl patrný snad na všech typech odezvy - prostě za jakokoliv světlou plochou následoval tmavší stín. :blee: A hlavně nepochopitelná nemožnost overdrive vypnout (to nejde ani na 2275w, ale zde je overdrive o dost lepší, ale i tak by možnost jeho vypnutí/zmenšení byla vítána)

Když bych měl srovnat 2275w a 2475w tak je na tom 2275w o něco lépe. 2275w má dokonalejší podsvícení, černá nemizí do šedé. Odezva je sice pomalejší, ale overdrive artefakty jsou méně patrné (k pochybení dochází jen v tmavých scénách, což je méně viditelné než např. tmavý stín na světlé barvě).
A hlavně LP2275w má možnost více stáhnout jas! 2475w mě celkem dost štvalo, že v noci i na jas 0 svítilo celkem brutálně.
V čem bylo HP2475w lepší byl jednoznačně gamut, protože hlavně červená umožňovala zobrazit odstníny červené na úrovni LED podsvícení (fakt krvavě rudá červená, kterou s normálním sRGB nelze nijak dosáhnout) a o něco hlubší zelenou a modrofialové odstíny. Naproti tomu 2275w má klasický widegamut (92% NTSC) a tak vám přijde obraz velmi podobný klasickým sRGB monitorům až na o dost lepší podání zelené barvy. Ale zase je od výroby 2275w lépe zkalibrován.
Co mají oba monitory shodné je inputlag - u obou jsem oproti CRTnafotil 30-50ms. V hrách znatelné snad jen u rychlých 3D stříleček.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Neseknul jsi se s radem u tech input lagu? :)
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Nesekl, při 60Hz je jeden frame 16,666ms, takže ono foťákem proti CRT nic jiného než dvě okrajové hodnoty pokud je zapnut V-sync ani vyfotit nejde - mě na fotkách vylézá u obou rozdíl 30ms nebo 50ms (proč je rozdíl 20ms nechápu, ale prostě to tak je :-) EDIT: už to chápu :-D )

U 2275w sem spíš vyfotil 50ms rozdíly a u 2475w spíše 30ms - logické PVA je pomalejší, takže pixely se natočí pomaleji. No prostě ani jeden monitor bych progamerovi nedoporučil, ale při běžným hraní ten lag nijak nevnímam.

EDIT: Tak sem se sekl - když se na ty fotky koukam znova tak je to 33ms a 50ms :oops: , sorry, takže to sedí s těmi 16,6ms na frame
Naposledy upravil(a) Ache dne sob 17. led 2009, 00:29, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Ahe.. proboha tys vymenil 24" za 22"? :)))
To uz by pro me byl moc sok.. aneb zpatky ni krok!

Overdrive vnimam vlasne jen u prechodu bile nebo podobne na tmavou..

Nicmene LCD bez kompromisu asi zadny neni... ;-)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Fofrer píše:Ahe.. proboha tys vymenil 24" za 22"? :)))
Nicmene LCD bez kompromisu asi zadny neni... ;-)
To neni, to by musel mít odezvu jako TN, kontrast jako S-PVA/A-MVA, a úhly jako S-IPS :-D

No ten overdrive mě fakt štval moc, viděl sem ho prakticky všude a navíc se mě ani pořádně nevešel na stůl (mam jej v rohu pod střechou).
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

Ache píše:To neni, to by musel mít odezvu jako TN, kontrast jako S-PVA/A-MVA, a úhly jako S-IPS :-D
Tak já nevím, ale odezva 5ms mi přijde jako naprosto dostačující (S-IPS má), d. kontrast 5000:1 také (S-IPS má) a úhly jako S-IPS taky S-IPS má.. :-D :-D A to jsi nezmínil barevné podání, které je dle mého názoru u monitorů veledůležité a S-IPS jej má nejlepší :smile: Mně vychází tedy jednoznačný vítěz... :wink:
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Mr.Katana píše:Tak já nevím, ale odezva 5ms mi přijde jako naprosto dostačující (S-IPS má), d. kontrast 5000:1 také (S-IPS má) a úhly jako S-IPS taky S-IPS má.. :-D :-D A to jsi nezmínil barevné podání, které je dle mého názoru u monitorů veledůležité a S-IPS jej má nejlepší :smile: Mně vychází tedy jednoznačný vítěz... :wink:
nojo tak jednoduchý to taky nebude, kolik S-IPS monitorů se dneska dá koupit do 15k s DPH? LG není skladem, HP jen málokde, další model mě nenapadá
ignorelist: kremrole a dezoláti
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

Tak o ceně tady nepadlo slovo, ale je to pravda, no... Za kvalitu a požitek se musí platit, to je snad logické. Já byl trpělivý, počkal jsem si na LG bez spěchu (ale zase jsem si ho objednal bez nadsázky z více než deseti obchodů, takže šance, že někde jej dostanou, se pak zvyšují, že..) a netrvalo snad ani šest týdnů a měl jsem ho... Člověk se halt musí snažit, když něco chce a ne jen nečinně sedět a čekat, až se někde objeví "skladem" (v tom shopu, kde jsem to kupoval já, se například "skladem" neobjevilo ani když ty tři kusy dostali, protože už byly předem rozebrané... :wink:)
Naposledy upravil(a) Mr.Katana dne sob 17. led 2009, 15:04, celkem upraveno 1 x.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Mr.Katana píše:
Ache píše:Tak já nevím, ale odezva 5ms mi přijde jako naprosto dostačující (S-IPS má), d. kontrast 5000:1 také (S-IPS má) a úhly jako S-IPS taky S-IPS má.. :-D :-D A to jsi nezmínil barevné podání, které je dle mého názoru u monitorů veledůležité a S-IPS jej má nejlepší :smile: Mně vychází tedy jednoznačný vítěz... :wink:
1)5ms S-IPS - ale když je nasazen takový overdrive, že při pohybu mraky na obloze vypadají i takle: http://img2.abload.de/img/lp2475_ghosting_7nub.jpg co bys dal za to, kddyby raději to bylo klasické 16ms S-IPS bez overdrive.

2) Kontrast 1:5000 na S-IPs bude dynamický = nic neřikající číslo. Reálný kontrast běžných S-IPS panelů je pod 1:1000 (HP 2475w má reálný cca 1:800). S-PVA které běžně dosahuje kontrastu 1:1500 (a A-MVA i o dost více) je na tom přeci jen o něco lépe.

3) Barevné podání je spíš záležitost elektroniky a její kalibrace a taky kvality podsvícení. Samotná technologie panelu může akorát barvy deformovat z úhlu. třeba to HP LP2475w je krásnou ukázkou mizerně zkalibrovaného panelu.

I mě jasně vychází vítěz jako S-IPS technologie. I bez overdrive je rychlejší než ostatní technologie, proto 5/6ms overdrivovaný S-IPS moc nechápu, HP2475w je jasnou ukázkou jak jde tahle technologie spíše zhoršit než vylepšit. Ale kombinci všeho nejlepšího ze všech ostatních technologií zatim nenabízí. :)
Naposledy upravil(a) Ache dne sob 17. led 2009, 19:20, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Ache píše:HP2475w je jasnou ukázkou jak jde tahle technologie spíše zhoršit než vylepšit.
otázka zní - jaká je situace u LG W2600HP-BF, tam tuším overdrive není. druhá věc je, kdy se overdrive projevuje - pokud nehraju rychlé hry tak by to mělo být jedno ne?
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Zombux: Sranda je, že mě se právě lépe hrály hodně rychlé hry na tom LP2475w, protože sem si nestačil toho overdrive všímat (teřba quake3), ale jak sem dal hru kde stačíš sledovat hrany je to špatný. Vůbec největší zvěrstva dělají světelné korony.
To LG má 5ms odezvu = jednozančně overdrive (S-IPs bez overdrive mají 12/16ms). Ale co jsem četl a viděl, tak asi bude o dost lépe nastaven. Já bych se rozhodně toho panelu nebál - akorát snad toho podsvícení, ale to je kus od kusu jiné u každého panelu, takže to je spíš loterie.
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

Ache píše: 1)5ms S-IPS - ale když je nasazen takový overdrive, že při pohybu mraky na obloze vypadají i takle: http://img2.abload.de/img/lp2475_ghosting_7nub.jpg co bys dal za to, kddyby raději to bylo klasické 16ms S-IPS bez overdrive.

2) Kontrast 1:5000 na S-IPs bude dynamický = nic neřikající číslo. Reálný kontrast běžných S-IPS panelů je pod 1:1000 (HP 2475w má reálný cca 1:800). S-PVA které běžně dosahuje kontrastu 1:1500 (a A-MVA i o dost více) je na tom přeci jen o něco lépe.

3) Barevné podání je spíš záležitost elektroniky a její kalibrace a taky kvality podsvícení. Samotná technologie panelu může akorát barvy deformovat z úhlu. třeba to HP LP2475w je krásnou ukázkou mizerně zkalibrovaného panelu.

I mě jasně vychází vítěz jako S-IPS technologie. I bez overdrive je rychlejší než ostatní technologie, proto 5/6ms overdrivovaný S-IPS moc nechápu, HP2475w je jasnou ukázkou jak jde tahle technologie spíše zhoršit než vylepšit. Ale kombinci všeho nejlepšího ze všech ostatních technologií zatim nenabízí. :)
1) Jistě, ale to je shit model HP - LG sice overdrive má, ale zatím jsem nebyl sto pozorovat nějaké následky, natož tu hrůzu, kterou tady ukazuješ.

2) Já jsem ale psal, že je to dynamický kontrast. Navíc drtivá většina panelů dnes udává dynamický kontrast, nebo si snad myslíš, že 10000:1 u TN panelů je hodnota reálná? :wink:

3) Samozřejmě, když šoupneš na S-PVA 12bit zpracování, tak se s S-IPS s 8bit nebude dát rovnat, ale já mluvím o přibližně stejné úrovni elektroniky, nemůžeš srovnávat hodinky a holinky... Ta cena by pak byla také jinde.. Nejlepší 26" TNko na trhu (dle mého názoru je to právě ten Samsung 2693HM) se barvami s mým LG nedá rovnat.

Jinak S-IPS technologie obecně má mít údajně nejlepší odezvy, v reálu máš ale 2ms TNka (což je děláno taky nějakým tím trikem, tuším vyšším napětím?) a lidem se prostě marketingové kecy líbí, chceš tedy prodat, uváděj co nejlepší rychlost (odezva je obecně krom velikosti to jediné, co laici při koupi sledují, přestože neví, že mezi 2ms a 5ms nemají šanci poznat rozdíl)

Kombinaci všeho nejlepšího ze všech technologií přecijen už jedna technologie nabízí - OLED. Kontrast se uvádí v milionech, barvy jsou úžasné, černá je černá, protože prostě ten bod nesvítí (u LCD je černý bod stále podsvětlen a stále skrz něj prochází nějaké malé množství světla), je to navíc extrémně levná technologie, problém je už snad jen s životností, i když i to už se pomalu vytrácí. OLED displejů už lze vidět na trhu poměrně hodně, zatím ale prakticky jen u malých zařízení (mobily a tak...)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no, otázka je jestli to LG v revizi 3 vůbec bude k dostání. další možnost je leda nějaká 24" xVA, ale slyšel jsem že u takovéto úhlopříčky je už inputlag extrémní, a vadí i při práci ve windows, co je na tom pravdy? eventuelně jaká je vlastně momentální nabídka mezi 24" xVA panely do těch 14k? sorry za debilní dotazy ale monitory prostě nejsou moje parketa :mrgreen:
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

zombux píše:další možnost je leda nějaká 24" xVA, ale slyšel jsem že u takovéto úhlopříčky je už inputlag extrémní, a vadí i při práci ve windows, co je na tom pravdy?
řekl bych, že to pravda není ... brácha má HP LP2465, S-PVA panel, a inputlag jsem nepozoroval ... on dělá většinu času v AutoCadu, takže kdyby měl být inputlag nějak extrémní, tak by si ho všimnul.

Což ale u každého výrobce to může být jinak, záleží na kvalitě elektroniky.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
evlo
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od evlo »

No ted mam s-pva a po vylazeni je to super vec, ale stale me stve jeste to podsviceni, kdyz to srovnam s tim co mam na macbooku air, tak je to horsi - no hlavne to "blika" (tim nemyslim, ze by to primo blikalo, ale proste pri snizenim jasu to dela takovy jakoby blikaci efekt). Existuje nejaky monitor s 1920*1200 a vic, led podsvicenim a s-ips nebo s-pva? Nehodlam proste riskovat dalsi monitor s normalnim prosvicenim, ze trea bude zas blikat, to muzu stejnetak tenhle donekonecna reklamovat ....
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no, já mám pocit že LED podsvícení se ještě zdaleka nerozšířilo
evlo
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od evlo »

Prave co jsem nasel, tak "nejkvalitnejsi" nejaky TNko od lenova \:
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

S-PVA nemusí mít nutně inputlag velký... Třeba právě HP LP2465 je docela ok :)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Mr.Katana píše:S-PVA nemusí mít nutně inputlag velký... Třeba právě HP LP2465 je docela ok :)
nojo, ale dobrý kousek 2475 (tím myslím bez vadného obrazu) je lepší než 2465 ne? koukám že se prodávají za docela podobnou cenu
beardie
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od beardie »

2465 netrpi ziadnou z popisanych vad, jedine co ma trosku hneva, tak je miestami nerovnomerne podsvietenie, ale nie je to nic velke, skor by som ti odporucil ten, ak sa niekde da este zohnat

2475 som ale nazivo nevidel, nemozem to teda tak dobre posudit...
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
Zamčeno

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“