Stačí hledat, tohle se tu řeší snad každých 5 stran. Je malý, takže se neovládá snadno, ale za tu cenu je velmi slušně ostrý a vhodný s mezikroužiky/měchem/helicoidem na makro... např na f/9 s třemi sadami mezikroužků:ouderec píše:zkušenosti s INDUSTAR 50-2 3,5/50 ?
na aukru za 300,-
http://img3.abload.de/img/sdim5975hxfxj.jpg
Elektronika zavírala clonu a přenášela údaje o cloně do těla, takže to mohlo na základě nastavené clony automaticky dopočítat čas. Fungovalo to ale korektně jen pod tou podmínkou, že byla přesně seřízená a zavírala na na správné hodnoty. Já jsem tu třeba měl dva eMC Sonnary 135/3.5, které se nezavírají správně - jeden o čtvrt clony víc a druhý o půl clony míň, takže je mám na servisu na seřízení.ouderec píše:Ještě jsem se chtěl zeptat zkušenějších:
když jsou m42 objektivy ve verzi elektrick - k čemu to? Těla foťáků nějakým způsobem komunikovala s objektivy?
díky za odpověď
Ano, použít to lze, ale snadné to není. Osobně jsem to nezkoušel, ale nějaké fotky jsem viděl. Je třeba mít objektiv, který je na f/2 jakž-takž ostrý, protože pokud je měkký, blbě se ostří. Ale viděl jsem i nějaké pořízené Jupiterem-9, takže to asi bude dost o cviku...cubator píše:Zdravím všechny,
díky za parádní téma, postřehy a podněty. Fotím asi půl roku, začínal jsem s Olympusem E-500 a před týdnem jsem pořídil Canon EOS 30D. Právě na něm jsem poprvé zkusil "oldschool" objektiv přes redukci, konkrétně HELIOS 44-2 M. Celkově se tyto starší objektivy jeví jako super řešení.
Můj dotaz je, máte někdo zkušenost s focením s těmito objektivy např. na koncertech, divadelních představeních apod.? Jako problém se mi jeví ostření, ikdyž mám redukci s indikací zaostření, měl jsem problém správně zaostřit (viz. přiložená fotka).
Díky za odpověď