Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

ouderec píše:zkušenosti s INDUSTAR 50-2 3,5/50 ?
na aukru za 300,-
Stačí hledat, tohle se tu řeší snad každých 5 stran. Je malý, takže se neovládá snadno, ale za tu cenu je velmi slušně ostrý a vhodný s mezikroužiky/měchem/helicoidem na makro... např na f/9 s třemi sadami mezikroužků:

http://img3.abload.de/img/sdim5975hxfxj.jpg
ouderec píše:Ještě jsem se chtěl zeptat zkušenějších:
když jsou m42 objektivy ve verzi elektrick - k čemu to? Těla foťáků nějakým způsobem komunikovala s objektivy?
díky za odpověď
Elektronika zavírala clonu a přenášela údaje o cloně do těla, takže to mohlo na základě nastavené clony automaticky dopočítat čas. Fungovalo to ale korektně jen pod tou podmínkou, že byla přesně seřízená a zavírala na na správné hodnoty. Já jsem tu třeba měl dva eMC Sonnary 135/3.5, které se nezavírají správně - jeden o čtvrt clony víc a druhý o půl clony míň, takže je mám na servisu na seřízení.
cubator píše:Zdravím všechny,
díky za parádní téma, postřehy a podněty. Fotím asi půl roku, začínal jsem s Olympusem E-500 a před týdnem jsem pořídil Canon EOS 30D. Právě na něm jsem poprvé zkusil "oldschool" objektiv přes redukci, konkrétně HELIOS 44-2 M. Celkově se tyto starší objektivy jeví jako super řešení.
Můj dotaz je, máte někdo zkušenost s focením s těmito objektivy např. na koncertech, divadelních představeních apod.? Jako problém se mi jeví ostření, ikdyž mám redukci s indikací zaostření, měl jsem problém správně zaostřit (viz. přiložená fotka).

Díky za odpověď :)
Ano, použít to lze, ale snadné to není. Osobně jsem to nezkoušel, ale nějaké fotky jsem viděl. Je třeba mít objektiv, který je na f/2 jakž-takž ostrý, protože pokud je měkký, blbě se ostří. Ale viděl jsem i nějaké pořízené Jupiterem-9, takže to asi bude dost o cviku...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
cubator
Nováček
Nováček

Příspěvek od cubator »

OK, díky moc. Optimální asi bude vzít objektiv orig. Canon + M42 a zkusit oboje :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Před nedávnem jsem zkusil koupit stařičký měchový Laack Rathenow Anastigmat Pololyt 13,5cm f/4.5. Čekal jsem, že se to bude vtvářet nějaký pěkný soft-focus efekt, ale ono ne...

Použito následujícím způsobem:

Obrázek

Pololyt 135/4.5 -> T2->M42 adapter -> 7mm M42 mezikroužek -> malý (17-32mm) M42 helicoid -> velký (37-90mm) M42 helicoid -> SA->M42 adapter -> Sigma DSLR

na plnou díru:

Obrázek

výřez:

Obrázek

další na plnou díru (f/4.5):

Obrázek

na f/6.3:

Obrázek

na f/9:

Obrázek

výřezy na f/9:

Obrázek Obrázek

Tak snad příště... :sad:
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Tady už má někdo Velikonoce :-D
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Je třeba začít to jaro hypnotizovat, nebo vůbec nezačne. Příští týden má zase začít mrznout a sněžit Obrázek
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

no-X píše:
ouderec píše:Ještě jsem se chtěl zeptat zkušenějších:
když jsou m42 objektivy ve verzi elektrick - k čemu to? Těla foťáků nějakým způsobem komunikovala s objektivy?
díky za odpověď
Elektronika zavírala clonu a přenášela údaje o cloně do těla, takže to mohlo na základě nastavené clony automaticky dopočítat čas. Fungovalo to ale korektně jen pod tou podmínkou, že byla přesně seřízená a zavírala na na správné hodnoty. Já jsem tu třeba měl dva eMC Sonnary 135/3.5, které se nezavírají správně - jeden o čtvrt clony víc a druhý o půl clony míň, takže je mám na servisu na seřízení.
Asi záleží co to je za objektiv ... já mám doma dva flektogony 35/2.4 - jeden je "normální" a druhý je verze electric.

Oba jsem měl rozebraný a čistil jsem je. Celý mechanizmus clony je naprosto totožný. Je tam jedniný rozdíl - verze electric má v zadním víčku snímač polohy clonového kroužku.
Víčka jsou navzájem zaměnitelná a pro použití na DSLR je to smrtelně jedno - clona je ovládaná stejnou mechanikou.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Clonový mechanismus může být rozhozený v obou verzích, ale u elektrické je to průšvih z toho důvodu, že tělo dopočítává čas podle hodnoty clony, kterou "načte" z objektivu. A pokud clona ve skutečnosti zavírá o něco míň, nebo víc, tak jsou výsledkem blbě exponovaný fotky.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

no-X píše:Je třeba začít to jaro hypnotizovat, nebo vůbec nezačne. Příští týden má zase začít mrznout a sněžit Obrázek
u nás už druhým dnem chumelí, tak se těště :lol:
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Víkend by měl být nejteplejší a nejslunnější, pak to půjde zase dolů, takže toho bude třeba využít :)

Konečně soft efekt!

Obrázek

Pořídil jsem si tenhle krásný starý objektiv od Kodaku, protože jsem viděl fotky pořízené podobným, které byly krásně měkké. Jestli hledáte přední čočku, nehledáte špatně - objektiv žádnou nemá. Je to optické schéma Meniscus, které vychází z kombinace dírkové komory a optiky: vepředu je tedy jen díra, za ní hned clona (+ závěrka) a za ní až je tmelený dublet ze dvou čoček. Je to výborné z hlediska údržby, a taky se nemůže stát, že byste si poškrabali pření čočku, když tam není. Taky antireflex se nedá poškrábat, protože ani zadní čočka žádný nemá :)

Jenže ouha, na tak starou vykopávku to fotilo vcelku ostře. Přemýšlel jsem, čím to - a pak mě to napadlo. Odšroubovakl jsem tu přední černou část s dírkou, takže do objektivu může tak 10x víc světla a po odclonění to začalo fungovat:

s přední částí s otvorem / bez ní

Obrázek

a funguje :-)

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Zajímavé to je, originální bohužel ne - Rusové to dělali už se Zenitama :)
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Praktica taky vydala pár "cut" modelů (tuším z řad PL, ty Nova a podobné) :wink:
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Výhodou je poloviční spotřeba kinofilmu.
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Flektogon 20/4 - viděl jsem dvě verze. Zebru a pak ještě celý černý. Zajímalo by mě jaký je mezi nimi rozdíl. Oba dva jsou myslím bez MC, že?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Oba MC nemají (verze s MC se nikdy nevyráběla), oba mají stejnou optiku. Jsou totiž starší než flektogon 20/2.8 (který byl s MC) a jde v podstatě o první 20mm objektiv pro kinofilmové zrcadlovky z Jeny, takže to podle toho vypadá. Ostrostí ho dá jakýkoli setový zoom. Výhoda 20/4 je ve velmi nízké distorzi, což se ale využije leda na architekturu. Myslím, že pro člověka, který si zrcadlovku koupil včetně seťáku, nemá valný smysl.
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

...asi spíš koupit jen jako pro zábavu...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Na zábavu mi to přijde dost drahý... na blbnutí mi přijde lepší třeba ten meniscus od Kodaku - vyšel mě na 162 korun i s poštovným - teď už jen podmínky, štěstí a trochu šikovnosti a třeba z toho i něco dostanu :)
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

včera jsem na paladixu koupil flektogon 20/4 za 900,- to je podle mě slušná cena.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To rozhodně! Ale když teď koukám na aukro, kde je jeden už na 3800, tak se opravdu nestačím divit. Nejen, že za to opticky nestojí, ale hlavně se za tuhle cenu dá sehnat i na ebai (možná i levněji). Kupující zřejmě neví, co kupuje...
sigismundus
Nováček
Nováček

Příspěvek od sigismundus »

Zdravím. Taky přispěju s něčím k tématu...
Získal jsem ZDARMA (!) Prakticu LTL a k tomu CZJ Flektogon 35/2,8 a Pancolar 50/1,8. Fotím s nimi na Nikonu D70. Sice nelze ostřit na nekonečno a neměří, ale to pro mě není problém...
Obrázek

Obrázek

Fotky jsou super, ostrost parádní. Bohužel nemám žádnou po ruce a ani žádnou testovací. Nemáte někdo k oběma podrobnosti?

Jinak ještě k tomu dostanu makroměch a v nejbližších dnech očekávám dobírku s Jupiterem 37A 135/3,5.
Naposledy upravil(a) sigismundus dne pát 13. bře 2009, 21:40, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“