Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

nobor píše:No to je jasné :!: Jsem v přadí. :oops: Předpokládám že vlastníš Pancolar 85 i S-M-C Takumar 85/1,8.Zajímal by mě tvůj náror a porovnání. Předem dík.
Mám radši Pancolar. Na plnou díru mi přijde o něco ostřejší, má měkčí bokeh a nižší axiální chromatickou aberaci. Takumar má zase lepší clonu (takže světla mimo hloubku ostrosti nejsou šestiúhlá) a z fotek cítím víc prostor, ale to je možná subjektivní.

tomas-tnt: Pentacon má oproti Pancolaru nižší kontrast, ale rozlišení se imho moc neliší. Jinak optické designy se dají posuzovat blbě - obojí je double-gauss 6/4 (i když pancolar může být i 6/5), ale Pentacon má obě středové čočky (ty v dubletech) planokonkávní, kdežto Pancolar (podle verze) má planokonkávní maximálně jednu.

Pentacon 50/1.8:

Obrázek

jinak výhodou Pentaconu (vpravo) je nižší axiální aberace, než u Pancolaru (vlevo)

Obrázek

Myslím, že Pentacon je svými vlastnostmi jednou z nejlepších portrétních padesátek. Divím se, že jsem na žádné portréty nenarazil. Možná nikoho nenapadlo, že by na to mohl být vhodný. Myslím ale, že na plnou díru by v tomhle ohledu fakt mohl vynikat.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

no-x . Díky za informace, jako vždy přidáváš "něco navíc" :)

až najdu někoho, kdo se nechá fotit, tak sem něco hodím....ale na plou díru mi to příjde až moc "měkké", no uvidí se při tom portrétu (kde zase bude jiná vzdálenost od objektu než při focení fialky z cca 30cm)....jinak mám samozřejmě problém se zaostřením na nekonečno (což bych viděl na redukci M42-EOS), ale u tohoto skla se s krajinkama nepočítá - bude na portréty a nějaké ty kytičky, možná makro s mezikroužkama - ale většinou bude nasazen na Praktice.

Jinak na http://www.praktica-users.com/lens/mlen ... .8_50.html je z Pentaconu pár portrétů, tohle http://www.praktica-users.com/img/pics/cmf_carina.jpg je na F2.8 (ovšem na Analog 35mm SLR)

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Hmm, tak to optické schéma na praktica-users je jiné, než to, které mám z prospektu od meyera... Dobrý chaos :|
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

Tak jsem těď udělal pár prvních výcvaků s mým prvním pokusným heliosem 44M-4 a na první pohled se zdá, ze canon macro EF-S 60/2,8 byly asi vyhozené peníze. :(
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Japato?

A aby mě zase jistá osoba nenařkla, že jen sbírám a nefotím, tak přidám dvě z Biotaru T 75/1.5 (plná díra) z přelomu roku :-)

Obrázek
Obrázek
Bob van Sikorski
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bob van Sikorski »

bezpochyby to byl jen nějaký test objektivu, překupnický plantážníku! :down:
já jen vím, že něco jako "logaritmícký pravítko" existuje, ale dneska jsem to viděl poprvý - na tom obrázku ... WIFT, 14.1.2008
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Vedle... mám ho skoro půl roku :wink:
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

dotaz:
pentacon - značka vyráběná ve východním německu
czj - taky východ?
co vyráběli západní němci?
přeji pěkný den všem fotografům
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Tak Biotar 75/1.5 vypadá taky VCELKU ostře, navíc na plnou díru :?

Co používáte z M42 na focení makra? (s mezikroužkama). Tam je asi potřeba sklo, který půjde hodně zaclonit (minimálně f22) a ohnisko kolem 100mm kvůli dostatečné vzdálenosti od foceného objektu...

A jedna technická nazávěr : Co používáte na promazání závitů objektivů? Dočetl jsem se jen, že nejlepší je "jakási" vazelína s příměsí grafitového prášku, nebo přímo grafitové mazadlo.....a že se to dá sehnat v obchodech se zámkama (mažou se tím FABky). Dneska zkusím zajít k zámečníkovi (nebo k tomu, co prodává zámky). Ale odkaz na nějaký konkrétní výrobek nikdo neuvedl. Já zkoušel použít Auto Grease (bílé mazadlo s příměsí kalcia) od retechu a můžu s klidem NEDOPORUČIT. Maže to, ale při pohybu závitu to klade velký odpor (s ostřením se točí až moc ztuha).

ouderec: Jak je to se Zeissem? To je jednoduchý, stačí pročíst pár článků a budeš chytrý (já sem ale líný, tak dávám jen odkaz na něco, co jsem nečetl) :-D
http://www.company7.com/zeiss/history.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Zeiss_Ikon
http://www.zeiss.com/c12567a100537ab9/C ... 41002e7c7c

Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

to je anglicky se mi to nechce překládat :-(
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

ouderec píše:dotaz:
pentacon - značka vyráběná ve východním německu
czj - taky východ?
co vyráběli západní němci?
přeji pěkný den všem fotografům
Pentacon bylo sdružení několika východoněmeckých výrobců. Po několika letech od založení se k nim přidal i Meyer, čímž zanikla optika se značkou Meyer a vznikla optika značky Pentacon (proto jsou některé objektivy Meyer a Pentacon totožné).

Východoněmecký byl Carl Zeiss Jena, západoněmecký (kam při rozdělení Německa utekli někteří inženýři původem z Jeny) byl Zeiss Oberkochen. Oberkochen moc objektivů pro M42 závit nedělal, soustředil se na jiné systémy (různé bajonety, středoformáty, dálkoměry...). Po čase došlo k vleklým soudům o značku Carl Zeiss, během nichž oba výrobci nesmělo pro export používat značku Zeiss, takže východoněmecký Zeiss pro exportní produkty používal značku "aus Jena" a západoněmecký exportoval pod značkou "Opton".
tomas-tnt píše:Tak Biotar 75/1.5 vypadá taky VCELKU ostře, navíc na plnou díru :?
Středová ostrost na plnou díru je u Biotaru nejvyšší ze všech osmdesátek. Mimo střed (a celkově) je ostřejší Pancolar 80/1.8.
tomas-tnt píše:A jedna technická nazávěr : Co používáte na promazání závitů objektivů? Dočetl jsem se jen, že nejlepší je "jakási" vazelína s příměsí grafitového prášku, nebo přímo grafitové mazadlo.....a že se to dá sehnat v obchodech se zámkama (mažou se tím FABky). Dneska zkusím zajít k zámečníkovi (nebo k tomu, co prodává zámky). Ale odkaz na nějaký konkrétní výrobek nikdo neuvedl. Já zkoušel použít Auto Grease (bílé mazadlo s příměsí kalcia) od retechu a můžu s klidem NEDOPORUČIT. Maže to, ale při pohybu závitu to klade velký odpor (s ostřením se točí až moc ztuha).
Na to jsou speciální maziva, která nepáchnou, neroztékají se, neodpařují se a jsou stabilní při změnách teploty. Nic grafitového bych v žádném případě nepoužíval. Pokud mi o objektiv jde, nechávám to na odborníkovi a vím, že od toho minimálně na 20-30 let zas bude pokoj. Pokud nejde o drahý objektiv a mazivo je jen mírně vyschlé, tak přidám nepatrné (ale opravdu malé) množství oleje na šicího stroje, ono se tak nějak "nasákne" a je to často lepší (ovšem málokdy ideální). Jinak nejlepší maziva vhodná na objektivy jsou k sehnání zde:

http://www.micro-tools.com/Merchant2/e_lubricants.htm
tomas-tnt píše:Co používáte z M42 na focení makra? (s mezikroužkama). Tam je asi potřeba sklo, který půjde hodně zaclonit (minimálně f22) a ohnisko kolem 100mm kvůli dostatečné vzdálenosti od foceného objektu...
Ale to ne, při cloně f/22 budeš mít takovou difrakci, že bude neostré všechno. Pokud nejde o speciálně navržený objektiv pro mikrofotografii, tak nemá smysl používat víc, než f/11-f/13, jinak si spíš uškodíš. Maximálně f/16, ale tím už se ztrácejí detaily.

Buďto můžeš používat makroobjektiv (já mám S-M-C Takumar 50/4 a Volna-9 50/2.8), nebo jakýkoli objektiv + mezikroužky / měch / helicoid. Důležité je, jestli ti jde hlavně o bokeh, nebo o ostrost. Většina světlých skel nemá dobře korigovanou axiální aberaci, takže se ti pak může objevit v bokehu. Z ne-makro skel jsou na tom v tomhle ohledu dobře Industary a Tessary (na jejichž optickém designu byla později většina makroobjektivů postavena). Na makro lze taky používat M39 objektivy pro dálkoměrné aparáty (zorki/fed/leica), ale ty spíš tam, kde je třeba víc bokeh, než dokonalá ostrost.

Dneska jsem si cvaknul vánoční kaktus s Jupiterem-3 Π 50/1.5 na f/3.2-f/4

Obrázek

Obrázek
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

In the early 1970's tensions between the two firms between the two firms peaked (as they did between East and West) with each of both companies claiming the exclusive rights to the patents, trademarks and traditions of "Carl Zeiss". This culminated in a series of legal battles around the globe, among these was one resolved by U.S. Supreme Court granting rights to the name "Zeiss" to the West German Zeiss firm. As a result of court decisions, and marketing agreements marketed for products sold in the United States the trademark "ZEISS" or "CARL ZEISS" appeared only on products manufactured by Carl Zeiss based in Oberkochen, West Germany.

Takže po ukončení WWII se Zeiss rozpadl na dvě fabriky (Východní/Západní). Obě fabriky využívaly technologie a patenty vzniklé v předválečné éře a měly mezi sebou spory o získání patentů a obchodní značky "Carl Zeiss". Po letech soudních tahanic padlo rozhodnutí (US soud), že značku "Zeiss" může používat pouze Zápodoněmecká odnož. Proto se v USA pod značkou "Zeiss", nebo "Carl Zeiss" prodávala jen západoněmecká zařízení.

The East German products manufactured by the Jena firm were marketed in the United States only under the "aus JENA", "JENOPTIK", or "JENOPTIK JENA" trademark. The original "CARL ZEISS JENA" trademark appeared on East German products sold in the former communist block nations, and in Canada, England, and some other countries. And to add to the confusion, in some countries both trademarks were recognized. However, both East and West continued to employ the name "Carl Zeiss" throughout the postwar era until the reunification of 1990 wherever possible.

Východněmecká odnož produkovala pod značkou "aus Jena", "Carl Zeiss Jena", atd.....důležité je tam to "JENA". Samozřejmě jsou v tom zmatky a v některých oblastech se výše zmíněné dělení nedodržovalo (exporty pro některé trhy).

Stačí takhle?

ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Jasně stačí - díky :-)
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Na paladixu:
Redukce Canon EOS (tělo) / Canon FD (objektiv)

Redukce Canon EOS (tělo) / Canon FD (objektiv)
- funguje i ostření na nekonečno
- součástí jsou obě krytky
-vyzkoušeno na 300D, 350D, 400D, 20D, 30D atd
(na 5D nelze)

PŘED KOUPÍ MOHU ZAPŮJČIT NA VYZKOUŠENÍ

Cena: 1190,-

jaký problémy od toho lze čekat? nebo snad bez problémů? už se to tu myslím jednou řešilo
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Předpokládám, že to je s optickým členem(?)
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

no-x : To jsi mne nepotěšil, ale díky za informace, zkusím tedy kontaktovat ještě někoho, kdo opravuje ve velkém.
To o grafitu jsem četl na dvou diskuzích a všude to doporučovali, že na závit kov-kov neexistuje nic lepšího (že se z něho nic neuvolňuje a zachovává chod závitu i po "vyschnutí", teplotně a konzistencí také v pořádku)
O objektiv mi jde (Pancolar 50/1.8), ale pořídil jsem ho za pár stovek s tím, že je zatuhlé ostření a zaseklá clona. Rozebral jsem to, pročistil (clona je už perfektní), vyčistil plochy závitů a teď dumám nad mazivem. Dát to odborníkovi, tak mě oprava bude stát víc než pořizovací cena toho kusu, takže proto špekuluju :|
Optika je pod UV lampou první týden a znatelně se to vylepšilo..bohužel jsem si neodfotil původní stav čoček.

Pěkná makra - tahle konfigurace je pro rostlinky zřejmě ideální.
Vysoké zaclonění jsem nadhodil kvůli větší hloubce ostrosti. Když se fotografuje například hlava mouchy (zvětšení třeba 5:1), tak to bez většího zaclonění prakticky nejde, protože jinak je hloubka ostrosti velice malá a ostrá je opravdu jen malá plocha fotky. Díky za tip, zkusím tedy Tessar.

Nevím ,jestli to tu ještě nebylo, ale přikládám test 135mm ohnisek
http://oomz.net/135/

účastníci zájezdu :

Canon EF 135mm f2 L
Sigma 18-200 f3.5-6.3 DC [disqualified]
Sigma 28-135 f3.8-5.6 Macro
Canon 70-300 f3.5-5.6 DO IS
Carl Zeiss Jena 135mm f3.5 MC 'S'
Hanimar auto 'S' 135mm f2.8 MC
Super Multi Coated Takumar 135mm f3.5 (1)
Super Multi Coated Takumar 135mm f2.5
Pentacon 135mm f2.8 Preset
Pentacon 135mm f2.8 MC Auto (1)

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Z grafitu se nic neuvolňuje, ale on to není grafit, ale vazelína s grafitem. Když mazivo vyschne, může se z toho začít grafit sypat a skončit jako povlak na cloně, optice... nevím, fakt se mi to nezdá. Neslyšel jsem, že by se na optiku používala grafitová maziva. Nepleteš si to s teflonovými?

Na objektivy se používají i suchá maziva, ale to pouze na mechanismus clony a na lamely. Používají se tak, že se nanesou, poté se setřou a např. jelenicí leští tak, aby tam žádné viditelné nezůstalo. Tím se na povrchu vytvoří mikroskopický film, který je optimální pro správnou funkci.

Co se týče hloubky ostrosti, tak ano, ona se zvětší, ale co je v hloubce ostrosti, bude vlivem difrakce rozmazené. Na takovéhle clony je skutečně třeba makroobjektiv, nebo mikroobjektiv, který je navržen tak, aby tolik netrpěl difrakcí.
BRunner
Nováček
Nováček

Příspěvek od BRunner »

K těm mazivům, naprosto skvělá je Castrol BRAYCOTE 804 ovšem cena tomu odpovídá :-/ Mně jí zbylo trochu z údržbové sady pro páskovou knihovnu. Nevzlíná a ostření jde pak perfektně lehce, ale když jsem zjistil kolik stojí, používám jí už jenom na AF objektivy....
Jinak od známého jsem dostal trochu vazelíny co používá při opravách videí, kamer apod. Říká že to je obyčejná vazelína na vodní čerpadla. Zdá se mi o malinko tužší než ten Castrol, ale je to opravdu minimální rozdíl. Bude možní i trochu víc vzlínat, ale u toho hliníku to asi vadit nebude :-) O víkendu se u něj stavim a zjistim co je to přesně zač.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kluci, jak už jsem psal dřív, tak mám redukci M42->EOS na Canonu D30. Jelikož je ale redukce určena pro novější foťáky, tak nefungují zaostřovací body. Prodejce, který mi ji prodal se s tímto setkával poměrně často a tak nakonec vygooglil jeden zajímavý návod - http://www.anestore.com/acess/ring/afring/afeos.htm. Celý vtip je v to, že starší EOSy mají ještě maličké tlačítko v bajonetu a tahle redukce ho nezatlačuje, takže se musí použít kousek papírku, kterým se tlačítko nastaví do polohy, jako že je nasazen objektiv.
Obrázek
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Za nějaké konkrétní tipy na maziva (i s odkazy na net) budu vděčen. V obchodu se zámkama na mě prodavač čuměl jak na zjevení. Měl jen silikonový olej a WD40, což bych nestřík ani na nepřítele.

Jinak, včera jsem zkoušel nějaké to makro s mezikroužkama a opravdu si velice dobře vede Tessar (mám nejstarší chromovou verzi s divokým nastavováním clony - přimáčkout kroužek a otočit).

Přikládám květ fialky pod umělým světlem
http://img148.imageshack.us/img148/4568/img49102x.jpg
zmenšenina celé fotky
http://img27.imageshack.us/img27/285/im ... rez1k1.jpg
výřez z originálu 1:1 (neupravováno)
http://img21.imageshack.us/img21/6634/img48842x.jpg
Oddychovka na téma "stříbrná horda útočí" :-D

Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“