ouderec píše:dotaz:
pentacon - značka vyráběná ve východním německu
czj - taky východ?
co vyráběli západní němci?
přeji pěkný den všem fotografům
Pentacon bylo sdružení několika východoněmeckých výrobců. Po několika letech od založení se k nim přidal i Meyer, čímž zanikla optika se značkou Meyer a vznikla optika značky Pentacon (proto jsou některé objektivy Meyer a Pentacon totožné).
Východoněmecký byl Carl Zeiss Jena, západoněmecký (kam při rozdělení Německa utekli někteří inženýři původem z Jeny) byl Zeiss Oberkochen. Oberkochen moc objektivů pro M42 závit nedělal, soustředil se na jiné systémy (různé bajonety, středoformáty, dálkoměry...). Po čase došlo k vleklým soudům o značku Carl Zeiss, během nichž oba výrobci nesmělo pro export používat značku Zeiss, takže východoněmecký Zeiss pro exportní produkty používal značku "aus Jena" a západoněmecký exportoval pod značkou "Opton".
tomas-tnt píše:Tak Biotar 75/1.5 vypadá taky VCELKU ostře, navíc na plnou díru
Středová ostrost na plnou díru je u Biotaru nejvyšší ze všech osmdesátek. Mimo střed (a celkově) je ostřejší Pancolar 80/1.8.
tomas-tnt píše:A jedna technická nazávěr : Co používáte na promazání závitů objektivů? Dočetl jsem se jen, že nejlepší je "jakási" vazelína s příměsí grafitového prášku, nebo přímo grafitové mazadlo.....a že se to dá sehnat v obchodech se zámkama (mažou se tím FABky). Dneska zkusím zajít k zámečníkovi (nebo k tomu, co prodává zámky). Ale odkaz na nějaký konkrétní výrobek nikdo neuvedl. Já zkoušel použít Auto Grease (bílé mazadlo s příměsí kalcia) od retechu a můžu s klidem NEDOPORUČIT. Maže to, ale při pohybu závitu to klade velký odpor (s ostřením se točí až moc ztuha).
Na to jsou speciální maziva, která nepáchnou, neroztékají se, neodpařují se a jsou stabilní při změnách teploty. Nic grafitového bych v žádném případě nepoužíval. Pokud mi o objektiv jde, nechávám to na odborníkovi a vím, že od toho minimálně na 20-30 let zas bude pokoj. Pokud nejde o drahý objektiv a mazivo je jen mírně vyschlé, tak přidám nepatrné (ale opravdu malé) množství oleje na šicího stroje, ono se tak nějak "nasákne" a je to často lepší (ovšem málokdy ideální). Jinak nejlepší maziva vhodná na objektivy jsou k sehnání zde:
http://www.micro-tools.com/Merchant2/e_lubricants.htm
tomas-tnt píše:Co používáte z M42 na focení makra? (s mezikroužkama). Tam je asi potřeba sklo, který půjde hodně zaclonit (minimálně f22) a ohnisko kolem 100mm kvůli dostatečné vzdálenosti od foceného objektu...
Ale to ne, při cloně f/22 budeš mít takovou difrakci, že bude neostré všechno. Pokud nejde o speciálně navržený objektiv pro mikrofotografii, tak nemá smysl používat víc, než f/11-f/13, jinak si spíš uškodíš. Maximálně f/16, ale tím už se ztrácejí detaily.
Buďto můžeš používat makroobjektiv (já mám S-M-C Takumar 50/4 a Volna-9 50/2.
, nebo jakýkoli objektiv + mezikroužky / měch / helicoid. Důležité je, jestli ti jde hlavně o bokeh, nebo o ostrost. Většina světlých skel nemá dobře korigovanou axiální aberaci, takže se ti pak může objevit v bokehu. Z ne-makro skel jsou na tom v tomhle ohledu dobře Industary a Tessary (na jejichž optickém designu byla později většina makroobjektivů postavena). Na makro lze taky používat M39 objektivy pro dálkoměrné aparáty (zorki/fed/leica), ale ty spíš tam, kde je třeba víc bokeh, než dokonalá ostrost.
Dneska jsem si cvaknul vánoční kaktus s Jupiterem-3
Π 50/1.5 na f/3.2-f/4