Před dvěma lety nám doma přestalo stačit jedno PC a tak jsem dostal za úkol postavit si svoje, jenže došlo na věčnou otázku - kam s ním? Nezbývalo nic jiného než ho postavit na stůj, čili jsem měl velmi malý výběr co se týče case.. nakonec jsem sáhnul po Aspire Q-pack. Bohužel jsem chtěl počítač, který pár let vydrží, žádné HTPC, čili jsem ho osadil stejně, jako bych osadil kterýkoli jiný...

Volba padla na Sapphire Radeon X1950Pro 512MB DRR3 (s referenčním chladičem, který neni žádný zázrak) a s tim začali problémy.. grafika je na místě, které prakticky není větrané, a druhý problém - větráček zdroje (420W myslím) je přilepen se shora na horní část grafiky. Čili o nějakém chlazení se tu dá jen pramálo mluvit (na zdroji zezadu se dá jen sotva udržet ruka, pohyb vzduchu nulový)..

Přišli letošní vysoké teploty, a počítač stejně jako minulý rok začal padat. Prostě se sám najednou vypne, došlo mi že to bude nějaká pojiska proti přehřátí karty (třeba se mýlím.. zdroje?). Nezbývalo mi než odmontovat kryt a doufat. Nepomohlo to, čili jsem nakonec vymontoval i Radeon a jedu na integrovanou grafiku.
Ano, uvědomuju si, že tato situace není optimální, nejsem odborník, a proto píši sem a nikoli na warforum, kde by mi uživatelé akorát nadávali. Nehledám řešení, jen bych se chtěl zeptat - mám počítač puštěný denně 6-7 hodin, o víkendu i 15 hodin. Grafika na 68-70°C v nevytížení, naštěstí nehraju náročné hry.. Takhle to funguje už 2 roky, zajímalo by mě, jaká bezpečná teplota je dlouhodobě udržitelná, a jaký to má vliv na životnost grafiky..
Díky moc za radu..