Problém s uchlazením X1950Pro v malé case..

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Kreeki
Nováček
Nováček

Problém s uchlazením X1950Pro v malé case..

Příspěvek od Kreeki »

Zdravím, začalo nám jaro, a přineslo nám jako každý rok problémy...

Před dvěma lety nám doma přestalo stačit jedno PC a tak jsem dostal za úkol postavit si svoje, jenže došlo na věčnou otázku - kam s ním? Nezbývalo nic jiného než ho postavit na stůj, čili jsem měl velmi malý výběr co se týče case.. nakonec jsem sáhnul po Aspire Q-pack. Bohužel jsem chtěl počítač, který pár let vydrží, žádné HTPC, čili jsem ho osadil stejně, jako bych osadil kterýkoli jiný...

Obrázek

Volba padla na Sapphire Radeon X1950Pro 512MB DRR3 (s referenčním chladičem, který neni žádný zázrak) a s tim začali problémy.. grafika je na místě, které prakticky není větrané, a druhý problém - větráček zdroje (420W myslím) je přilepen se shora na horní část grafiky. Čili o nějakém chlazení se tu dá jen pramálo mluvit (na zdroji zezadu se dá jen sotva udržet ruka, pohyb vzduchu nulový)..

Obrázek

Přišli letošní vysoké teploty, a počítač stejně jako minulý rok začal padat. Prostě se sám najednou vypne, došlo mi že to bude nějaká pojiska proti přehřátí karty (třeba se mýlím.. zdroje?). Nezbývalo mi než odmontovat kryt a doufat. Nepomohlo to, čili jsem nakonec vymontoval i Radeon a jedu na integrovanou grafiku.

Ano, uvědomuju si, že tato situace není optimální, nejsem odborník, a proto píši sem a nikoli na warforum, kde by mi uživatelé akorát nadávali. Nehledám řešení, jen bych se chtěl zeptat - mám počítač puštěný denně 6-7 hodin, o víkendu i 15 hodin. Grafika na 68-70°C v nevytížení, naštěstí nehraju náročné hry.. Takhle to funguje už 2 roky, zajímalo by mě, jaká bezpečná teplota je dlouhodobě udržitelná, a jaký to má vliv na životnost grafiky..

Díky moc za radu..
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Problém s uchlazením X1950Pro v malé case..

Příspěvek od Woyta »

Rozhodne by jsi mel zapracovat na odvetrani. Vedle zdroje urcite bude misto na nejaky fan.
Napada me co zkusit udelat Windtunel na grafiku? Mas tam minimalne jednu volnou zaslepku pres kterou muzes nasavat cestvy vzduch.
Dale vidim hodne prachu. Vycistit a udelat poradek v kabelech.
Karta by mela v zatezi vydrzet pres 90-100st.
Ten chladic tak spatnej neni. V dobre vetrane skrini fan 40% a idle teploty kolem 60st.
Rekl bych ze ti to bude shazovat asi neco jineho nez VGA.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Kreeki
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kreeki »

To s tou záslepkou zkusim, teoreticky můžu oddělat dvě, jinak to padání přijde hned jak venku začne bejt teplo (teploty posledních dní to jen dokazují, první den vedro a bum), a když tam teď nemam kartu tak nic nepadá (aspoň zatim), tak nevim... spíš se bojim toho zdroje, teď když tam nemam tu kartu a mam oddělanej case, tak je krásně studenej a větrá, ale jinak na něm jak jsem řekl nejde udžet ruka jak hřeje, nechci aby mi nějakým nedopatřením zkolaboval a nezničil (třeba vysokym napětim) zbytek komponent.. jinak díky moc za radu

edit: Tak jsem si tu přečetl topik o teplotách komponent, co je málo a co je hodně, a dost se mi změnit pohled, takže asi máš pravdu, s grafikou to nebude tak vážný jak jsem si myslel.. jediné co tedy zbývá je asi ten zdroj..
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Bios vypina PC podle teploty CPU.
Aby zdroj nebyl studenej kdyz pod nim VGA znova a znova ohriva ten samy vzduch.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Kreeki
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kreeki »

dobře, zkusím vyluxovat pořádně počítač (hlavně chladič CPU), a nainstaluju tedy zpátky grafiku a uvidíme.. díky moc za pomoc
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“