Vista nenabíhá, zlobí a padá

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Vista nenabíhá, zlobí a padá

Příspěvek od CZBigBanana »

Dobré odpoledne. Dostal se mi do rukou stroj mého známého a nějak si s ním nevím rady. Prvním problémem je, že Windows Vista naběhne nejdříve na třetí pokus. Při prvním pokusu po zmizení bootovací obrazovky (jezdící proužek a copyright MS) obrazovka zčerná a ani po deseti minutách se nic neděje. Při druhém pokusu po zmizení bootovací obrazovky monitor párkrát problikne (jako když se přepíná rozlišení) a potom to zůstane viset na tom, že na monitoru zůstane zobrazený wallpaper a rozlišení je 640x480 (obrazovka "Vítejte" se už však neukáže). Při třetím pokusu už systém naběhne, ale přicházejí další problémy. Během prvních asi pěti minut od spuštění systému se vůbec nedostanu do částí OS jako "Ovládací panely", "Centrum sítí a sdílení" a podobně a PC navíc nereaguje na klikání na ikony na ploše. Po cca pěti minutách už se zdá být všechno OK, ale další problém nastane, když se Windows pokusí připojit na Windows update. Pak vyhodí BSOD "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA". Tuhle BSOD to ale vyhodí i v případě, že spustím ručně offline instalaci SP1.

Prosím poraďte mi. Dá se to nějak vyřešit, nebo mám rovnou systém přeinstalovat? A způsobuje to vůbec OS, nebo jde o poruchu nějakého HW?

Předem díky za rady.

Konfigurace PC:
Gigabyte EP31-DS3L
Intel Core2Duo E6400
2x2GB DDR2 A-Data
ATI Sapphire Radeon HD4670 512MB
640GB SATAII Seagate Barracuda 7200.11

Windows Vista x64 Home Premium
ATI Catalyst 9.4 (předtím tam byly 8.10 a 9.2)
ostatní ovladače nejnovější z webu Gigabyte
Surgical
Začátečník
Začátečník

Re: Vista nenabíhá, zlobí a padá

Příspěvek od Surgical »

Zkontrolovat HW:

1) Dostatečný a kvalitní zdroj napájení
2) Zkontrolovat RAM memtestem, eventuálně vyzkoušet stroj jen s jedním paměťovým modulem, bude-li blbnout, s druhým....
3) Zkontrolovat HDD na vadné sektory

Nezdá se, že by tvůj problém byl softwarový
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

Monitor je aky? skus iny?
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
UncleCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od UncleCz »

Monitorem to rozhodne neni.
Zkontrolovat co rikal uzivatel Surgical.
+ neni system nahodou pretaktovany?
+ jedou pameti na spravne casovani a spravnou voltage udanou od vyrobce?

Na 90% to bude problem prave s pameti..

Hodne zdaru pri reseni
Obrázek
CZBigBanana
Nováček
Nováček

UncleCz píše:+ neni system nahodou pretaktovany?
+ jedou pameti na spravne casovani a spravnou voltage udanou od vyrobce?
Surgical píše:1) Dostatečný a kvalitní zdroj napájení
2) Zkontrolovat RAM memtestem, eventuálně vyzkoušet stroj jen s jedním paměťovým modulem, bude-li blbnout, s druhým....
3) Zkontrolovat HDD na vadné sektory
Systém přetaktovaný není, časování i napětí RAM je tak, jak udává výrobce.
Zdroj je 400W Xilence, ale zkoušel jsem tam dát můj 500W Zalman ZM500-HP, žádná změna. HDD jsem zkontroloval pomocí CHKDSK ve Windows a prý je v pořádku.
Pokrok znamenal test RAM. Memtest vyhodil hromadu chyb. Dal jsem tedy do PC jiné dva moduly (A-Data Extreme 2x2GB DDR2 800). Teď už systém nabíhá napoprvé, ale za běhu se chová stále podivně. Nepříjemně působí hlavně BSOD při instalaci SP1...
Mimochodem, PC už je v provozu téměř půl roku. Je vůbec možné, že se vadné RAM projevily až teď?

/edit: Ještě odpověď uživateli facility: Známý u toho PC má monitor LG W2234, u mně mám k PC připojený můj Dell 3008WFP. Ale myslím, že to na to opravdu nebude mít vliv.
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Vyřešeno, šlo opravdu o problém s RAM. Po výměně RAM a přeinstalování OS je vše OK. Díky všem za rady.
krainaj
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krainaj »

mi se stávalo že to šlo na výběr ůčtů a dal sem můj a cera obrazovka proste nic hdd hrabal bezel jako vzdycky ale cerna obrazovka a vzdy sem musel dat ctrl-alt-delete a zapnout zpravce uloh a pak to slo :)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

krainaj píše:mi se stávalo že to šlo na výběr ůčtů a dal sem můj a cera obrazovka proste nic hdd hrabal bezel jako vzdycky ale cerna obrazovka a vzdy sem musel dat ctrl-alt-delete a zapnout zpravce uloh a pak to slo :)
jo protože byl asi nabořenej explorer
ignorelist: kremrole a dezoláti
yNo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yNo »

Trosku se sem vtesnam, ale jaky memtest pouzivate? mam velmi podobnej problem tak bych rad skusil ten stejnej a nemusel skouset vic:P
Nothin´
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Já používám Memtest86+ 2.11, který je součástí Hiren's BootCD.
yNo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yNo »

Joo diky, ten memtest uz sem si stahl, dal image na CD,ale netusim jak to spustit:P
Nothin´
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Memtest se zpravidla spouští z commandlajny.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

yNo píše:Joo diky, ten memtest uz sem si stahl, dal image na CD,ale netusim jak to spustit:P
nabootovat z toho cd a všechno se spustí samo. za předpokladu že image je správně vypáleno jako image, ne že se vypálí ten soubor na cd jako kdyby to byl film :mrgreen:
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“