Tak jsem nedávno přepočítal objektivy ve vitríně a nasadil stop stav na další nákupy... Je na čase trochu potestovat a oddělit zrno od plev. No a začal jsem pěkně ze široka, na 28mm - 30mm. Nejdřív jsem zkoušel testovací obrazce, ale je s tím moc práce a zrovna u těch širokých ohnisek se mi moc nedařilo dojít k nějakým uspokojivým výsledkům...
Takže pro začátek test ostrosti na krátkou vzdálenost. Od každého objektivu jedna fotka na "plnou díru" a pak jedna na f5,6. Až nafotím, bude následovat nějaký test v krajině, opět na plnou díru a pak pro změnu na f8. Pokud máte někdo lepší nápad, jak potestovat nějak lépe a nemuset se přitom zabývat 20 fotkama z každého objektivu, budu rád, když se podělíte se svýma zkušenostma.
Pro srovnání jsem zařadil i zoomy. Pro mne to má význam a pro ostatní bude třeba zajímavé srovnání 20-30 let starých skel s novými objektivy.
Foceno se Samsungem GX-20 do DNG a zpracováno v RawTherapee 2.4RC2, který podle toho co jsem zkoušel dokáže co se ostrosti týká vymačkat z rawů opravdu maximum - a zadarmo

Pro všechny obrázky je samozřejmě použitý stejný profil a stejné nastavení vyvážení bílé. Barevný profil používám pro Pentax K20D od Adobe, originál Samsung má občas podivné barvy...
No a teď už k jednotlivým zúčastněným:
Nejdřív "tabulka" se 100% výřezama. Pozor, JPEG má 13MB. Potom vezmu jeden objektiv po druhém a zkusím k němu něco napsat... Plus test "bokehu". Na těch 28mm schválně v uvozovkách, i když jedno překvapení se (alespoň pro mne) konalo. No a pokud budete mít pocit, že je to úplná amatéřina, tak to není pocit, je to tak...
Zleva shora:
Schneider-Kreuznach D-XENON 1:3.5 - 5,6 18-55mm (Nebo-li starší seťák Pentax DA 18-55)
Oba seťáky jsem si zařadil hlavně kvůli jejich vzájemnému porovnání. Plná díra na 28mm v tomto řípadě znamená f4, takže celkový obrázek jen pro úplnost.
Samsung SA 1:3.5 - 5,6 18-55mm (vylepšená verze seťáku pro K20D/GX20, nebo-li Pentax DA 18-55 AL II)
Vylepšená verze je viditelně ostřejší na f4 i na f5,6, jak uprostřed tak na okraji. Charakteristický je u obou vysoký kontrast (Pentaxí SMC vrstvy?) a relativně nízké CA (je ale nutné brát v úvahu, že začínáme na f4). Snad je dodám, že na 28mm je rozhodně lepší seťák od Pentaxu než většina pevných skel, které tu mám...
Tamron AF28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) P/KAF (kam na ty názvy v Tamronu choděj!?)
Ostrý, ostrý, ostrý. Už na plnou díru, uprostřed i na okrajích, na f5,6 se to ještě zlepší. Oproti setovým objektivům je ve výhodě, je pro full frame. Škoda jen té chromatické vady, která bohužel nechce zmizet ani při zaclonění. Na druhou stranu, tuhle vadu lze korigovat a opravdu rušivá je jenom při velkém zvětšení. Co mně ale opravdu překvapilo je náherně hladký bokeh na těch 28mm. no-x tu kdysi někde psal, že žádný zoom nemá charakteristický bokeh. No mohl bych oponovat tím, že Tamron by mohl být charakteristický svou nevýrazností
Pentacon 2.8/29mm M42
Ojojoj, bída a utrpení z DDR. Sice slušně ostrý uprostřed, ale ty okraje. Nejhorší ze všech a nepomáhá ani zaclonění na 5,6. Objektiv také není příliš kontrastní (Horší MC vrstvy?). Na druhou stranu má tenhle objektiv rozhodně nejzajímavější bokeh a díky němu a brutálně rozmáznutým okrajům z něj občas vylezou opravdu zajímavé fotky. CA se nekoná. Možná mám špatný kousek, ale ona ta neostrost od středu je kruhová, tak nevím.
Super Albinar MC 2.8/28mm P/K
Pro mně osobně to byl takový outsider (za pár €), ovšem překvapil. Nejostřeší prostředek na plnou díru, žádné CA a pěkně kontrastní už od f2,8. Dále bych řekl, že po Tamronu nejhladší bokeh. Bohužel to kazí neostrý okraj na f2,8. Ne tolik jako u Pentaconu 29, aby to člověk mohl třeba vědomě využít, ale dost na to, aby to bylo ve srovnání s ostatními vidět. Po zaclonění se to zlepší, ale stále to není tak dobré jako u Vivitaru nebo Tamronu. Je to opravdu škoda, protože bychom tu jinak měli jednoznačného vítěze.
Hoya HMC 2.8/28mm P/K
Takový nic moc objektiv. Na plnou díru neostrý uprosřed i na okrajích (ale kraje lepší než Albinar), na f5,6 se to celkově zvedne, ale mám tu i lepší objektivy. Kontrast také nic moc.
Vivitar 2.8/28mm P/K (made by Komine)
Celkově nejostřejší pevný objetiv v testu, který se vyrovná Tamronu. Jak uprostřed, tak na okrajích. Mimochodem je to také nejširší objektiv v testu, u něj jsem musel se stativem nejblíž. Bohužel na plnou díru to uprostřed kazí "mlha" přes fotku. Chromatická vada? Nebo jsou to spíš špatné/chybějící MC vrstvy a tedy větší citlivost na protisvětlo? Po zaclonění to zmizí, ale se stejným problémem jsem se setkal u Vivitaru 135/2.8 a 200/3.5 (oba také made by Komine). Bokeh je šedý průměr.
Pentacon 3.5/30mm M42
Další překvapení v testu. I když původně navržený jako low-cost objektiv, dává lepší výsledky než jeho mladší bratříček Pentacon 29. Ve středu velmi ostrý už od f3.5 na okrajích pak lepší než všechna pevná skla kromě Vivitaru. Překoná i starší verzi seťáku. Na f5.6 tolik nezíská jako ostatní objektivy a zařadí se do průměru. Absence MC vrstev se viditelně podepsala na celkovém kontrastu objektivu. Bokeh velmi podobný Pentaconu 29, ale menší clona nedovolí na tuto krátkou vzádlenost takovou "abstrakci". CA opět žádné.
No a to je pro dnešek všechno. Na mezičase podle mně vede zoom od Tamronu, díky celkové ostrosti a velmi příjemnému bokehu. Mezi pevnými skly zatím nevím, asi Vivitar, ale jenom díky své ostrosti na okrajích. Albinar bohužel na těch okrajích velmi ztrácí, Pentaconu 30 to kazí horší kontrast a horší ostrost na f5.6. Hoya je celkově průměr a Pentacon 29 lze doporučit snad jen pro na nějaké speciální případy, kdy by člověk chtěl izolovat hlavní motiv uprostřed obrázku.