Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Tím někdo rozjel, už jsem předtím uvažoval. Mám hromadu fotek z prodeje objektivů, a už dlouho je chci dát na web, pro lidi, kteří je hledají. To samé jsem chtěl udělat i něco jako je m42.artlimited.net/site_lenses.php, jen více rozšířené u některých skel. Samozřejmě bych s tím potřeboval píchnout, a bez tebe by se to určitě taky neobešlo :)

Co se týče fóra a hostingu, a podobně. To samozřejmě mužu zařídit a rozjed pod sebou, mám s tím širší zkušenosti, a určitě by to nebyl problém. Co se týče organizace, tak v tom se myslím dá na mě spolehnout... Rád bych to udělal :wink:

Teďkon jsem na tom časově špatně, ale za 2-3 měsíce by se na tom mohlo začít dělat. Pokud by jsi šel dotoho semnou hlavně ty, zejmánou skrz tu organizaci. Co se týče technické a finanční, o to bych se postaral sám :wink:

Tím že by se to tady nehodilo rozebírat. Tím jsem myslel to, že z pohledu vedení nemusí být hezké se tu dívat, jak se tu ostatní baví o založení "konkurenčního" (to asi ne, ale vzniklo to zde...) fóra.
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Jde jen o to, aby to někdo rozjel po technické stránce (hosting + fórum)
Pokud by to forum mělo budoucnost, tak bych se klidně o technickou realizaci postaral.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

JvtDeSiGn píše:Tím že by se to tady nehodilo rozebírat. Tím jsem myslel to, že z pohledu vedení nemusí být hezké se tu dívat, jak se tu ostatní baví o založení "konkurenčního" (to asi ne, ale vzniklo to zde...) fóra.
Jde o téma, které sem nepatří, takže si myslím, že vedení spíš vezme s povděkem, pokud se odklidíme stranou.

JvtDeSiGn, Smith: Možná bude lepší, pokud se dohodnete mezi sebou, jaké máte možnosti nebo pro koho z vás by to bylo snáze realizovatelné, případně jestli by pro vás nebylo schůdnější na tom spolupracovat. Do toho opravdu nebudu kecat, nevím jak je to časově náročné. Každopádně s mojí podporou můžete počítat.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

jj, nějak to dohodnem, ale jestli nebude vadit plánování až tak za měsíc. Jsem teď trochu víc ve skluzu, a potřebuju mít čistou hlavu :)

JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

tak jedem dál... O víkendu jsem tu měl krátce sklo Pentacon 2.8/135, verze preset, známý jako bokeh-monster:

Obrázek

Obrázek

Už o něm tu psal no-x, a dával i testovací fotky. Tak budu pokračovat... Pentacon je výrazně chladnější, než Jupiter nebo Sonnar. Ale to i klasické verze. Ovšem co jsem ho tu zkoušel v interiéru, tak u presetu tahle chladnost měla své kouzlo:

Pentacon 2.8/135 Preset
Obrázek

Sonnar 3,5/135 MC Carl Zeiss (electric)
Obrázek

Nicméně testoval jsem bokeh... Na pozadí je odrazová fólie, na ní dopadá světlo z blesku o strop, plné díry. Na zaostření neberte moc ohled, šlo mi o bokeh, a u sonnara mi to krapet ujelo :)

Pentacon 2.8/135 Preset
Obrázek

Sonnar 3,5/135 MC Carl Zeiss (electric)
Obrázek

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak koukám, že tvoje verze je taky kapku jiná (minimálně barva popisků) :)

Pentacon mi vycházel nepatrně chladnější než Jupiter-37AM MC, ale oproti oběma byl TAIR-11A úplně ledový :-) Na Penaconu se mi líbilo čisté podání barev - ačkoli nemá MC vrstvy.
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

No já včera pořídil asi první verzi Pentaconu 135/2.8 až 32 - vypadá uplně stejně jak její předchůdce meyer orestor.
Ta moje je dost "opoužívaná". Mechanicky vše OK (je tam zvláštnost v nastavení maximální clony - kroužkem nastavíte "doraz"), ale toho bordelu co je mezi čočkama - to sem ještě neviděl.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

JvtDeSiGn píše:jj, nějak to dohodnem, ale jestli nebude vadit plánování až tak za měsíc. Jsem teď trochu víc ve skluzu, a potřebuju mít čistou hlavu :)
Myslím, že za měsíc je to v pohodě :-)
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

No a rovnou jsem se pokusil udělat srovnání 135tek (Jupiter 37A 135/3.5, Pentacon 135/2.8, TriotarT* 135/4, Triotar 135/4) - i když ta scéna a nasvícení není nic moc, a další chyba - plácáno rovnou v JPGu...

Takže začneme Jupiterem 37A. Clony 3.5, 4, 5.6
Obrázek Obrázek Obrázek

Další Pentacon 135/2.8. Clony 2.8, 4, 5.6
Obrázek Obrázek Obrázek

další Triotar T* 135/4. Clony 4, 5.6
Obrázek Obrázek

další Triotar 135/4. Clony 4, 5.6
Obrázek Obrázek

A jen tak pro srovnání Pancolar 50/1.8 zebra (verze s 6ti lístkovou clonou - novější). Clony 1.8, 2.8, 4
Obrázek Obrázek Obrázek

Snad to bude mít nějakou vypovídací hodnotu

Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Škoda, že jsou ty z Jupiteru hnuté :(
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

No je to dost nouzovka (foceno jen pod lampickou) a bez stativu - priste se polepsim.

BRunner
Nováček
Nováček

Příspěvek od BRunner »

Tak jsem nedávno přepočítal objektivy ve vitríně a nasadil stop stav na další nákupy... Je na čase trochu potestovat a oddělit zrno od plev. No a začal jsem pěkně ze široka, na 28mm - 30mm. Nejdřív jsem zkoušel testovací obrazce, ale je s tím moc práce a zrovna u těch širokých ohnisek se mi moc nedařilo dojít k nějakým uspokojivým výsledkům...

Takže pro začátek test ostrosti na krátkou vzdálenost. Od každého objektivu jedna fotka na "plnou díru" a pak jedna na f5,6. Až nafotím, bude následovat nějaký test v krajině, opět na plnou díru a pak pro změnu na f8. Pokud máte někdo lepší nápad, jak potestovat nějak lépe a nemuset se přitom zabývat 20 fotkama z každého objektivu, budu rád, když se podělíte se svýma zkušenostma.

Pro srovnání jsem zařadil i zoomy. Pro mne to má význam a pro ostatní bude třeba zajímavé srovnání 20-30 let starých skel s novými objektivy.

Foceno se Samsungem GX-20 do DNG a zpracováno v RawTherapee 2.4RC2, který podle toho co jsem zkoušel dokáže co se ostrosti týká vymačkat z rawů opravdu maximum - a zadarmo :-) Pro všechny obrázky je samozřejmě použitý stejný profil a stejné nastavení vyvážení bílé. Barevný profil používám pro Pentax K20D od Adobe, originál Samsung má občas podivné barvy...

No a teď už k jednotlivým zúčastněným:
Obrázek

Nejdřív "tabulka" se 100% výřezama. Pozor, JPEG má 13MB. Potom vezmu jeden objektiv po druhém a zkusím k němu něco napsat... Plus test "bokehu". Na těch 28mm schválně v uvozovkách, i když jedno překvapení se (alespoň pro mne) konalo. No a pokud budete mít pocit, že je to úplná amatéřina, tak to není pocit, je to tak...

Obrázek

Zleva shora:

Schneider-Kreuznach D-XENON 1:3.5 - 5,6 18-55mm (Nebo-li starší seťák Pentax DA 18-55)
Oba seťáky jsem si zařadil hlavně kvůli jejich vzájemnému porovnání. Plná díra na 28mm v tomto řípadě znamená f4, takže celkový obrázek jen pro úplnost.
Obrázek

Samsung SA 1:3.5 - 5,6 18-55mm (vylepšená verze seťáku pro K20D/GX20, nebo-li Pentax DA 18-55 AL II)
Vylepšená verze je viditelně ostřejší na f4 i na f5,6, jak uprostřed tak na okraji. Charakteristický je u obou vysoký kontrast (Pentaxí SMC vrstvy?) a relativně nízké CA (je ale nutné brát v úvahu, že začínáme na f4). Snad je dodám, že na 28mm je rozhodně lepší seťák od Pentaxu než většina pevných skel, které tu mám...
Obrázek

Tamron AF28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) P/KAF (kam na ty názvy v Tamronu choděj!?)
Ostrý, ostrý, ostrý. Už na plnou díru, uprostřed i na okrajích, na f5,6 se to ještě zlepší. Oproti setovým objektivům je ve výhodě, je pro full frame. Škoda jen té chromatické vady, která bohužel nechce zmizet ani při zaclonění. Na druhou stranu, tuhle vadu lze korigovat a opravdu rušivá je jenom při velkém zvětšení. Co mně ale opravdu překvapilo je náherně hladký bokeh na těch 28mm. no-x tu kdysi někde psal, že žádný zoom nemá charakteristický bokeh. No mohl bych oponovat tím, že Tamron by mohl být charakteristický svou nevýrazností ;-)
Obrázek

Pentacon 2.8/29mm M42
Ojojoj, bída a utrpení z DDR. Sice slušně ostrý uprostřed, ale ty okraje. Nejhorší ze všech a nepomáhá ani zaclonění na 5,6. Objektiv také není příliš kontrastní (Horší MC vrstvy?). Na druhou stranu má tenhle objektiv rozhodně nejzajímavější bokeh a díky němu a brutálně rozmáznutým okrajům z něj občas vylezou opravdu zajímavé fotky. CA se nekoná. Možná mám špatný kousek, ale ona ta neostrost od středu je kruhová, tak nevím.
Obrázek

Super Albinar MC 2.8/28mm P/K
Pro mně osobně to byl takový outsider (za pár €), ovšem překvapil. Nejostřeší prostředek na plnou díru, žádné CA a pěkně kontrastní už od f2,8. Dále bych řekl, že po Tamronu nejhladší bokeh. Bohužel to kazí neostrý okraj na f2,8. Ne tolik jako u Pentaconu 29, aby to člověk mohl třeba vědomě využít, ale dost na to, aby to bylo ve srovnání s ostatními vidět. Po zaclonění se to zlepší, ale stále to není tak dobré jako u Vivitaru nebo Tamronu. Je to opravdu škoda, protože bychom tu jinak měli jednoznačného vítěze.
Obrázek

Hoya HMC 2.8/28mm P/K
Takový nic moc objektiv. Na plnou díru neostrý uprosřed i na okrajích (ale kraje lepší než Albinar), na f5,6 se to celkově zvedne, ale mám tu i lepší objektivy. Kontrast také nic moc.
Obrázek

Vivitar 2.8/28mm P/K (made by Komine)
Celkově nejostřejší pevný objetiv v testu, který se vyrovná Tamronu. Jak uprostřed, tak na okrajích. Mimochodem je to také nejširší objektiv v testu, u něj jsem musel se stativem nejblíž. Bohužel na plnou díru to uprostřed kazí "mlha" přes fotku. Chromatická vada? Nebo jsou to spíš špatné/chybějící MC vrstvy a tedy větší citlivost na protisvětlo? Po zaclonění to zmizí, ale se stejným problémem jsem se setkal u Vivitaru 135/2.8 a 200/3.5 (oba také made by Komine). Bokeh je šedý průměr.
Obrázek

Pentacon 3.5/30mm M42
Další překvapení v testu. I když původně navržený jako low-cost objektiv, dává lepší výsledky než jeho mladší bratříček Pentacon 29. Ve středu velmi ostrý už od f3.5 na okrajích pak lepší než všechna pevná skla kromě Vivitaru. Překoná i starší verzi seťáku. Na f5.6 tolik nezíská jako ostatní objektivy a zařadí se do průměru. Absence MC vrstev se viditelně podepsala na celkovém kontrastu objektivu. Bokeh velmi podobný Pentaconu 29, ale menší clona nedovolí na tuto krátkou vzádlenost takovou "abstrakci". CA opět žádné.
Obrázek

No a to je pro dnešek všechno. Na mezičase podle mně vede zoom od Tamronu, díky celkové ostrosti a velmi příjemnému bokehu. Mezi pevnými skly zatím nevím, asi Vivitar, ale jenom díky své ostrosti na okrajích. Albinar bohužel na těch okrajích velmi ztrácí, Pentaconu 30 to kazí horší kontrast a horší ostrost na f5.6. Hoya je celkově průměr a Pentacon 29 lze doporučit snad jen pro na nějaké speciální případy, kdy by člověk chtěl izolovat hlavní motiv uprostřed obrázku.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Komine 28/2.8 nemá MC vrstvy, pokud to na něm není uvedeno (to měly jen některé pozdější verze s bajonetem). Jinak je single-coated.

Pentacon 29/2.8 má taktéž MC vrstvy jen je-li to na něm uvedeno. Velmi záleží na kopii, jak bylo vidět i tady v threadu, některé kusy mohou být výborné.

Nižší kontrast není chromatická vada, ale prostě nižší kontrast :-) Chromatická vada ( =chromatická aberace) znamená, že jednotlivé barvy spektra jsou zaostřené v různých bodech, takže kolem kontrastních hran u krajů je vidět barevné lemování.
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Zdar, netušíte co je tohle? Máti to přitáhla odněkud z půdy, a docela by mě zajímalo co to je, asi dávám googleovi špatné otázky..

Obrázek
Wannabe dickface... :]
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

To je SMENA, ten jeden z prvních modelů, SMENA-1. Proto na sobě nemá žádné označení.

HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Super dík, to mě vůbec nenapadlo.. :)
Wannabe dickface... :]
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Chápete někdo tohle?

http://www.aukro.cz/item614622929_objek ... entax.html

Na ebai se dá koupit levnějc...
Naposledy upravil(a) no-X dne sob 25. dub 2009, 23:00, celkem upraveno 1 x.
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

A je to opravdu takový zázrak , že stojí za tyto peníze ?

Dotaz - na mém Jupiteru 37A jsou na cloně nějaké nečistoty (vypadá to jako kovové piliny). Má cenu to nějak rozebírat a čistit, nebo mohu neodborným zásahem více tomu objektivu uškodit ?

//Trinom: Sloučen multipost
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Pokud to na nic nemá vliv, neřeš to.

Osobní zkušenost nemám, ale podle mě zázrak není. Zajímavá na něm je světelnost, ale i Biotar 75/1.5 T s M42 závitem seženeš na ebai za nižší cenu (exaktovej šel teď za asi 7 tisíc - na Canon redukce existuje). Enna byl výrobce levných objektivů. Říká se, že z těhle menších je nedoceněný Steinheil - ten má prý ostré některé teleobjektivy, ale jen exaktové verze, M42 prý opticky bývají horší (slabší výstupní kontrola?).

Ale hlavně bych se bál té clony - pokud se takhle zadrhává, je buď jedna z lamel zdeformovaná, nebo natržená a dříve či později se clona rozpadne úplně. Pokud bude mít nový majitel štěstí a nezničí se lamely vzájemně, až vyskočí, tak to půjde řešit rozebráním a vyndáním vadné lamely. Jen ale pod podmínkou, že ty zbylé budou stačit na kompletní zakrytí celé plochy (aby nešlo kolem světlo).
Naposledy upravil(a) no-X dne sob 25. dub 2009, 23:02, celkem upraveno 1 x.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Ta clona u Ennastona, to chce co nejdřiv rozebrat, očistit, namazat a znovu složit. Takhle se jen víc a víc deformuje, a hrozí zničení lamely. Koupil jsem Pentacon 4/200 preset, kde je taky rozpadlá. V poloze kde se rozjede je velmi silná vůle, tak bych ani nedoporučoval s tím pracovat. Musím to opravit, už mi tu leží pár měsíců. Hold skládat clonu s tolika lamely se nechce snad nikomu :lol:

Warhawk - to mohou být smítka, ale jak řiká no-x, pokud to ničem nevadí, tak bych to neřešil. Pokud to je na přední části, tak by byla navíc potřeba rozebrat celou clonu. A tolik lamel znovu skládat, dotoho se ti asi jen tak chtít nebude :)

Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“