prolezl jsem snad půlku sekce (dobře.. 5 stránek) a pročetl pár topiců doufaje že najdu svojí odpověď, ale marně. V případě, že bude tento topic "duplicitní" předem pardón
Systém v PC mi běží na SATA disku (říkejme mu A) zapojeném do Master0 slotu. V případě, že do Slave0 (nebo kamkoliv dál) připojím druhý SATA disk (pracovní název X), windows se zasekne na boot screenu a ani po minutě nenajede do windows. Bylo by dobrý poznamenat, že BIOS disk X detekuje.
Pokud do winu nabootuju z disku A, za běhu připojím druhý disk, X, a nechám win xp, ať si k němu přiřadí ovladač, je danej disk vidět pod správcem zařízení a jeví se jako funkční.
Nemůžu na něj ale přidat pracovní oddíl, protože se mi ten disk nezobrazí pod správou disků.
Když zapojim disk X do Master0 a disk A úplně odpojim, nechám nabootovat z CD instalátor win xp za účelem formátu disku, modrý dosovský instalátor proběhne detekcí a zastaví se až na bootu systému (tedy černé obrazovce.. systém na disku instalován není). Dialogová nabídka pro operace jako přidání nebo formát oddílu s diskem je tedy vynechána.
Je mi asi jasný, proč se to děje. Když jsem se chtěl zbavit staré paty, disk X jsem připojil pod starý systém a vytvořil na něj partition o velikosti zhruba 250 gb. Při formátu tohoto oddílu vypli proud a tak na disku překáží nedoformátovaný oddíl na kraji plotny, který nejspíš blokuje disk od jakýkoliv komunikace s pc (krom toho, že při zapojení je vidět..).
Dotazy mam teda dva:
1) Myslíte si, že je moje doměnka o "důvodu nemožnosti komunikace pc s diskem" správná? Pokud ne, proč by tomu tak mohlo být..
2) Pokud ano, je nějaká možnost jak danou situaci napravit? Naformátovat disk, který i přes to že je viditelný fyzicky připojitelný k pc? Doformátovat první partition? ..nebo je ten disk nadobro v pytli a před tim než ho uklidim mezi ostatní bordel hw ho můžu zkusit maximálně tak reklamovat (nebo ani to nemá cenu zkusit?
Omlouvám se za délku postu a předem děkuju za reakce,
kajL