Windows XP nekomunikuje s diskem

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
kajlik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Windows XP nekomunikuje s diskem

Příspěvek od kajlik »

Zdravim,

prolezl jsem snad půlku sekce (dobře.. 5 stránek) a pročetl pár topiců doufaje že najdu svojí odpověď, ale marně. V případě, že bude tento topic "duplicitní" předem pardón :)

Systém v PC mi běží na SATA disku (říkejme mu A) zapojeném do Master0 slotu. V případě, že do Slave0 (nebo kamkoliv dál) připojím druhý SATA disk (pracovní název X), windows se zasekne na boot screenu a ani po minutě nenajede do windows. Bylo by dobrý poznamenat, že BIOS disk X detekuje.

Pokud do winu nabootuju z disku A, za běhu připojím druhý disk, X, a nechám win xp, ať si k němu přiřadí ovladač, je danej disk vidět pod správcem zařízení a jeví se jako funkční.
Nemůžu na něj ale přidat pracovní oddíl, protože se mi ten disk nezobrazí pod správou disků.

Když zapojim disk X do Master0 a disk A úplně odpojim, nechám nabootovat z CD instalátor win xp za účelem formátu disku, modrý dosovský instalátor proběhne detekcí a zastaví se až na bootu systému (tedy černé obrazovce.. systém na disku instalován není). Dialogová nabídka pro operace jako přidání nebo formát oddílu s diskem je tedy vynechána.

Je mi asi jasný, proč se to děje. Když jsem se chtěl zbavit staré paty, disk X jsem připojil pod starý systém a vytvořil na něj partition o velikosti zhruba 250 gb. Při formátu tohoto oddílu vypli proud a tak na disku překáží nedoformátovaný oddíl na kraji plotny, který nejspíš blokuje disk od jakýkoliv komunikace s pc (krom toho, že při zapojení je vidět..).

Dotazy mam teda dva:
1) Myslíte si, že je moje doměnka o "důvodu nemožnosti komunikace pc s diskem" správná? Pokud ne, proč by tomu tak mohlo být..
2) Pokud ano, je nějaká možnost jak danou situaci napravit? Naformátovat disk, který i přes to že je viditelný fyzicky připojitelný k pc? Doformátovat první partition? ..nebo je ten disk nadobro v pytli a před tim než ho uklidim mezi ostatní bordel hw ho můžu zkusit maximálně tak reklamovat (nebo ani to nemá cenu zkusit? :) )?

Omlouvám se za délku postu a předem děkuju za reakce,
kajL
A wiseguy once said: "Arguing on the internet is like running in the Special Olympics .. even if you win, you are still RETARDED!!!"
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Windows XP nekomunikuje s diskem

Příspěvek od zombux »

co to je za disk? možná by šlo udělat pomocí nějaké utility low level formát a pak by se vidělo
ignorelist: kremrole a dezoláti
kajlik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kajlik »

pardón, jsem zapomněl zmínit už nahoře :-)

Deska: Gigabyte GA-965P-DS4
Disk A: WD3200AAKS
Disk X: WD6400AAKS
A wiseguy once said: "Arguing on the internet is like running in the Special Olympics .. even if you win, you are still RETARDED!!!"
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Ty HDD jedou v režimu emulate PATA, nebo jako AHCI?
Zkoušel's odstranit všechny oddíly na tom neviditelném HDD?
kajlik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kajlik »

Disky jsou zapojeny jako Emulate sata.

//edit: Odstranit všechny oddíly (respektive jeden špatně naformátovanej) na tom hdd bych zkusil rád, problém je že neni v ničem v čem bych ty oddíly mohl odstranit vidět. Windows správa disků ho nevidí, PartitionMagic hodí při zapojení disku x chybku a nespustí se.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

1) Možná, nevíme, ale doufáme, že ano. Také nevíme, co Windows vypisuje v systémovém deníku (System log).
2) však zkus to, co Ti vlastně poradil zombux:
stáhni si Data Lifeguard Diagnostic:
http://support.wdc.com/product/download ... =2&lang=en
budeš potřebovat 1 disketu. (Ačkoliv je i verze pro CD, ta nejspíš neumí ukládat soubor deníku ("log"), což se nám může právě hodit, takže disketa bude zřejmě lepší).
Protože ji BIOS vidí, neměl by být problém ani s Data Lifeguard Tools. Zvol si volbu "SELECT DRIVE", vyber si ten disk, a pak si zvol "WRITE ZEROS TO DRIVE". Tím by ses měl bezpečně zbavit jakýchkoliv oblastí na disku. Mělo by to fungovat. Pokud bys měl ještě i jiné pochybnosti, můžeš si provést i další testy z toho balíku, "QUICK TEST" nebo "EXTENDED TEST".
Pokud to nepomůže, nebo se to nezdaří, je možné, že došlo k nějakému poškození disku. (Ale zatím takovou možnost nebudu řešit.)
kajlik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kajlik »

Mockrát dík za radu, toto by mohlo fungovat :) až dojdu domů z práce, prubnu to.

Btw pohrabal jsem se v eventlogu a spolu s připojením disku jsem našel vypsanou chybu:

Kód: Vybrat vše

Zařízení \Device\Harddisk1\D má chybný blok.
..což by potvrzovalo, že low level formát by mohl skutečně pomoct. Až disk projedu prográmkem Data Lifeguard Diagnostic for DOS (Floppy), hodim sem update.

Zatim mockrát díky všem,
kajL
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

kajlik píše:Btw pohrabal jsem se v eventlogu a spolu s připojením disku jsem našel vypsanou chybu:

Kód: Vybrat vše

Zařízení \Device\Harddisk1\D má chybný blok.
Asi bych uvažoval o reklamaci HDD.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Shit píše:Asi bych uvažoval o reklamaci HDD.
já bych o tom ani neuvažoval a rovnou reklamoval :mrgreen:
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“