Vadný disk, jakto? + obnova dat

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jary24
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vadný disk, jakto? + obnova dat

Příspěvek od Jary24 »

Omlouvám se jestli tu něco podobného již je, ale nic jsem nenašel. Tak k problému:
Před asi 3 dny jsem si koupil chladíci box na HDD určený k instalaci do 5.25 pozice. Disk jsem tam vložil a když byl v boxu vyklouz mi,ale hned jsem ho chytil ale drobnému ťuknutí jsem se neubránil, ale když říkám drobné je to opravdu drobné! Disk jsem zapojil nahodil PC a vše OK, vše naběhlo, asi hodinku jsem byl na PC a poté šel přítelkyni naproti, PC jsem nechal zapnutý stim že jí budu ukazovat fotky, přišli jsme cca za 40 minut a na monitoru mě čekala chybová hláška typu HDD failed nebo něco podobného, z této obrazovky mě to navádělo do biosu, ale ten se nestpustil, Restl jsem PC a při načítání zařízení (HDD, CDrom atd..) se PC sekl. V tu chvíli jsem to nechtěl řešit, měl jsem tam přítelkyni :oops: Ale večer jsem zapl PC a zařízení se načítalo cca 5 min a nenašlo mi to ani disk ani mechaniku (jsou na jedné šňůře - PATA), několikrát jsem to ještě zkusil a nic. Akorát disk začal jakoby seekovat, když se připojil a roztočil znělo to jako když seekuje, ale nenačte se a pořád "seekuje". Vůbec nevím čím to je?
A druhá část dotazu..měl jsem tam hromadu své práce (vlastní hudba, grafika...), kterou jsem nedavno měl zálohovanou na externim HDD při reinstalu OS. Ten jsem projížděl softem Recuva a recover Files. Recuva toho našla víc, ale oba našli jen část dat a to tu co jsem smazal. Jednu část jsem vyjmul a vložil na disk v PC (ani nevim proč jsem to tak udělal.) A tu část co jsem vyjmul to prostě nemůže vyhrabat (na disk jsem od té doby zapsal max 1 - 2 filmy po 700MB a data měly cca 20GB taklže je filmy těžko přepsaly) Má stímto někdo zkušenosti? Budu rád za každou radu, opravcdu mi na těch datech záleží :sad:
A omlouvám se jestli to tu někde je, nebo je to ve špatné sekci, ale nic jiného jsem nenašel. Děkuji
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vadný disk, jakto? + obnova dat

Příspěvek od Igoreso »

pravislo c1:
pokud ti na tech datech zalezi,OKAMZITE ODPOJIT HD OD PC A SVERIT FIRME Ktera se tim zabejva.

Ocividne tomu moc nerozumis a jakekoliv pokusy muzou vesz ke zniceni vsech dat!!!
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

naprosto jakýkoli zápis po ztrátě dat drasticky snižuje naději na obnovu těch smazaných - pokud data měly 20GB a bylo zapsáno 700MB, rozhodně to neznamená že se přepsalo prvních 20GB dat, pravděpodobnější je že se ty data zapsaly tak nějak náhodně, a v tahu toho bude daleko víc.

tady souhlasím s kolegou nahoře - pravidlo číslo jedna při ztrátě dat je OKAMŽITĚ s diskem přestat pracovat, a pokud tomu nerozumím tak to dát někomu kdo si s tím poradí. na experimenty tady opravdu není místo.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Jary24
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jary24 »

To jsme si asi nerozuměli. Já ty data nedostával z poškozenýho HDD, tam mě jen zajmá zda někoho napadá co se tam mohlo po**at za běhu PC když vše běželo v pořádku.
Ty data jsem zkoušel obnovit z externího HDD na kterém jsem měl nedávno zálohu těch dat. A tam je mi divný, že když jednu polovinu zálohy to našlo i s tim že to hlásí že část je přepsaná, tak druhou polovinu dat to ani nedetekuje.
Těch 700MB jsem myslel že i kdyby se náhodou zapsaly na místo kde byla záloha tak stejně celých 20 GB nepřepíšou.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Jary24 píše:Těch 700MB jsem myslel že i kdyby se náhodou zapsaly na místo kde byla záloha tak stejně celých 20 GB nepřepíšou.
jistě že nepřepíšou, ale nejspíš to udělá pěknej bordel
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“