Bílé nebo černé pozadí?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
PetrB
Začátečník
Začátečník

Bílé nebo černé pozadí?

Příspěvek od PetrB »

Zdravím,
zajímalo by mě, jestli použitím černého nebo bílého pozadí se může šetřit baterie? Měl jsem za to, že černé pozadí by, aspoň teoreticky mohlo něco ušetřit, ovšem v sony mají opačný názor :) ve vaio control centru je možnost nastavit pozadí, které by mělo šetřit energii a je skoro čistě bílé...
Kde je pravda?
xxsawer
Začátečník
Začátečník

Re: Bílé nebo černé pozadí?

Příspěvek od xxsawer »

Dobrá otázka :)
Podle mě to je tim, že když tam nahodíš bílou tak ty krystaly nejsou pod proudem a propouští naplno světlo. Když do nich pustíš proud tak se natáčí -> podle toho jak moc jsou natočený tak propouští světlo a tím vzniká barva...když je teda všechny natočíš aby nic nepropouštěly tak dostaneš tmu, ale taky to nejvíc žere.
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Blbost.
V LCD totiž svítí katody nebo LED za displayem, otáčení krystalů už v porovnání nežere skoro nic.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Pri jake cinnosti mas na obrazovce jen pozadi a potrebujes setrit baterku? :)
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
xxsawer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xxsawer »

Maranov píše:Blbost.
V LCD totiž svítí katody nebo LED za displayem, otáčení krystalů už v porovnání nežere skoro nic.
lol ty si v*l co sem tahas podsvetleni??? to se toho vubec netyka... To podsvetleni je totiz porad stejny bez ohledu na to jestli mas na plose cernou nebo bilou barvu. Ta barva je prave tvorena tim jak se natoci ty krystaly. Jediny kdy by hralo roli podsvetleni by bylo kdyby se pouzil dynamickej konstrast.
Jak sem psal krystaly jsou podle me v klidovym stavu jsou natoceny tak aby propoustely svetlo a plne natoceny jsou kdyz svetlo nepropousti, proto to taky zere vic proudu...Kdyby se pouzil ten dynamickej kontrast tak by se to takhle jednoduse rict nedalo protoze na cernym pozadi ztlumilo podsvetleni a tim by se to vykompenzovalo nebo by to celkove vyslo i min...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Spotřeba LCD je konstantní, ať se zobrazuje cokoliv.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Vplyv nato má iba nastavenie jasu.
xxsawer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xxsawer »

Smith píše:Spotřeba LCD je konstantní, ať se zobrazuje cokoliv.
sTano11 píše:Vplyv nato má iba nastavenie jasu.
Kdepak kucí nemáte pravdu...Jednoduchej příklad: vemte si třeba kalkulačku tam máte taky LCD display. Když jí zapnete a začnete na ní ťukat čísla tak se natočí krystaly a začnou se objevovat příslušný čísílka. Když je vypnutá tak nic nevidíte = nespotřebobábá žádnej proud. Když máte na displayi jedničku tak vidíte 1 a ostatní číslice jsou zhasnutý stejně jako byly když byla kalkulačka vypnutá, prostě ty krystaly jsou v nějakym klidovym stavu a neni teda potřeba aby se "násilim" (tim myslim proudem) nějak otáčely...

Rozdíl v tom je minimální, ale je...jinak jasněže podsvětlení žere nejvíc
Schválně to zkusim změřit, ale nevim jestli to na tom mym měřáku bude vůbec vidět...
xxsawer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xxsawer »

Našel sem vám tady o tom pěknej článek

http://electronics.howstuffworks.com/lcd2.htm
The electrode is hooked up to a power source like a battery. When there is no current, light entering through the front of the LCD will simply hit the mirror and bounce right back out. But when the battery supplies current to the electrodes, the liquid crystals between the common-plane electrode and the electrode shaped like a rectangle untwist and block the light in that region from passing through. That makes the LCD show the rectangle as a black area.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

xxsawer píše:Schválně to zkusim změřit, ale nevim jestli to na tom mym měřáku bude vůbec vidět...
vem si wattmetr, zapoj ho před LCD a ať budeš na LCD pouštět cokoliv, spotřeba bude konstantní.
Myslím, že spotřeba pro otáčení krystalů je více méně zanedbatelná, spotřebu prostě tvoří podsvícení.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Kdyz prestanes uvazovat spotrebu podsviceni, tak se u LCD spotrebovava energie na otaceni krystalu i na udrzeni udrzeni krystalu ve stejnem stavu, ne? Takze by teoreticky melo byt jedno, jestli se udrzuje obrazovka cerna nebo bila.

Nevidim do praxe, ale zase teoreticky ma vetsina oken bile pozadi (treba office, okna windows ve standardnim nastaveni), takze by mohla byt mensi spotreba pri zmene stavu ze svetleho pozadi na bily podklad nez z cerneho. Ale netusim, jestli bude rozdil vubec meritelny :)
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

Zivan píše:Pri jake cinnosti mas na obrazovce jen pozadi a potrebujes setrit baterku? :)
při žádné, jen mě to zaujalo a zajímá :) je mě jasný že i kdyby tam rozdíl byl, tak bude minimální, spíš jsem si říkal, jestli na tom něco není, nemám páru, jak displej funguje (vyjma obecného povědomí o nějakých pixelech a subpixelech)
a koneckonců i v tom control centru je poznámka, že nastavené pozadí nemá vliv na spotřebu, když je přes něj nějaký program :)
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Akože nie?

Veď sa jas displeju automaticky zníži keď ide NTB iba z bat.
xxsawer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xxsawer »

To Smith

Změřim to ke konci týdne a hodim sem výsledky, momentálně nemám k dispozici ani LCD ani elekroměr :)
Rozdíl tam z principu být musí, ale je jasný, že to bude minimum, můj odhad je tak kolem 1 W

To Zivan

Nepochopil si to úplně přesně :) Když přestaneš uvažovat spotřebu podsvícení tak teoreticky zbytek jde na otočení těch krystalů a udržování jich natočených v nějaký pozici (když barvu pozadí neměníš). Ale oni jsou standardně natočený tak aby propouštěly světlo - jinak řečeno, to světlo propouští když do nich nejde žádný proud a nepropouští světlo když jsou max natočený. To udržování bílý jak píšeš teda nic nestojí...

Jinak pochybuju, že by byla bílá plocha nebo pozadí programů kvůli šetření proudu...Dřív byly CRTčka a kdoví jak to tam fungovalo, možná to tam je přesně naopak, ale to hádám...Šetřit proudem můžeš si koupíš Eizo a zapneš to čidlo co ti reguluje jas podle osvětlení v místnosti.
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

xxsawer mě inspiroval, že jsem si vzpomněl, že doma vlastně wattmetr mám :-D
zkusil jsem to na svém 24" LCD a výsledky:
obrázek kde převažují tmavé barvy, na okrajích skoro černý, uprostřed je modrý a červený - 46-47 W
čistě bílé pozadí - 46-47 W
čistě černé pozadí - 44-45 W
skutečně to v okamžiku přehození kleslo/zvedlo
ovšem když je takový minimální rozdíl na 24", jaký asi bude 13,3" toho notebooku....
xxsawer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xxsawer »

Hmhm to je divný, čekal bych to naopak :?
Docela jsem zvědavej co vypadne při měření mně...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Zaleží na typu panelu ... krystaly u TN pod napětím nepropouští světlo, u S-PVA a S-IPS panelů to přesně naopak (krystaly po přivedení napětí propouští světlo).

A vzhledem k tomu, že se krystaly ovládají napětím, je spotřeba samotných krystalů +/- 0.
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

aha, monitor na kterém jsem měřil je S-PVA...
jsem zvědavý na xxsawerovo měření, ale každopádně je ten rozdíl tak malý, že to snad ani nestojí za řeč
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

xxsawer píše:
Maranov píše:Blbost.
lol ty si v*l co sem tahas podsvetleni??? ...
VELMI POMALU a několikrát si přečti otázku v 1. threadu a mou odpověď, třeba pochopíš. ;-)

Jde o to, jestli ušetří: ne.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“