ATI Radeon HD 4730 (RV770 CE) — Informace, testy, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

ATI Radeon HD 4730 (RV770 CE) — Informace, testy, recenze

Příspěvek od Kamikadze »

Obrázek

Tak mam doma tohoto krasavce od PowerColoru, pripravuji na pristi tyden recenzi a tady jsou prvni zkusenosti s kartou:
Jadro ma 640 shaderu stejne jako HD 4770 a HD 4830. Puvodne spekulovanych 560 se nekona. Jadro bez na slusne frekvenci 700 MHz, pameti GDDR5 pak na 3,6 GHz, nikoliv 3,6 GHz, jak se uvadelo (konkurencni Sapphire ma pry ale mit 3,6 GHz).

Vykon je za cenu 2100 vcetne dane super. Karta mi vysla v rozlisenich 1280/1680 s AA i bez v prumeru o 6-7 % pomalejsi nez HD 4770, takze pomer cena/vykon je nejlepsi na trhu. Paradoxne je naskok teto karty vetsi nez u tolik obdivovane HD 4770 a pozornost pritom zas tak velkou nema. Ve srovnani se soucasnymi kartami je vykon +- stejny jako ma HD 4830 a 9800 GT.

Spotreba na urovni HD 4830, chladic prijatelny, v zatezi chladi okolo 70 °C.

Co se tyce pretaktovani, tak RivaTuner kartu samozrejme nepodporuje. Kod se mi vygooglit nepodarilo, ale po zkusenostech s HD 4770 jsem si zacal sam hrat sam a hledat magickou kombinaci. Tu jsem nakonec vytahl z reportu samotneho rivatuneru a magicke cislo je 994eh (pripiste na radek RV770 v souboru rivatuner.cfg).

Pretaktovani budu zkouset asi zitra. Pripominky a smysluplna diskuse k pripravovanemu clanku i karte je jako obvykle vitana :)
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
nevidany
Začátečník
Začátečník

Re: ATI Radeon HD 4730 (RV770 CE) — Informace, testy, recenze

Příspěvek od nevidany »

pameti GDDR5 pak na 3,6 GHz, nikoliv 3,6 GHz, jak se uvadelo (konkurencni Sapphire ma pry ale mit 3,6 GHz).
To mi hlava nebere.

Ale opravdu se těším především na testy spotřeby. Btw jsou oba 6ti piny potřebné? Pokud je spotřeba stejná co 4830 tak by měl stačit jeden..?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ta karta je postavená na PCB HD 4870 (routing pro GDDR5 a pinově kompatibilní s RV770), proto má ty dva přídavné napájecí konektory. Spotřeba by měla být lehce pod úrovní HD4830, to že má karta ty 2 6-ti piny na tom nic nemění.

BTW.: Kami, kde se spekulovalo o tom, že HD 4730 bude mít 560 SP?
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Pak je ovšem otázka proč výrobce ten jeden konektor nevypustil?
PCB pro 4870tku je 256bitové a zde stačí 128bit... ???

navíc pcb ze 4870 vypadá "trochu" jinak?
http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/Sul ... _pasta.jpg

ani tohle pcb tomu neodpovídá...
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=58539

takže se jen chci ujistit ... na kolik jsi si jistý že to je PCB z HD 4870?

Tohle PCB jsem nikde neviděl a pokud by tedy bylo úplně nové...? tak proč...
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

1) RadeonHD 4870 měl asi 5 druhů PCB.
2) Je jedno jakou sběrnici bude mít čip, některé piny prostě nebudou využity.
3) Proč upravovat PCB kvůli jednomu napájecímu konektoru, když máš plné sklady hotových PCB :)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

až najdeš alespoň jedno PCB pro 4870 se zapouzdřenými cívkami tak dej prosím vědět. Rád se na něj podívám.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak třeba druhá revize referenčního PCB:

Obrázek

hafo hybridů:
Obrázek

Ještě nějaký problém?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

ok díky :-) takže referenčí v.2 :-) díky.
problém ne. Jen mi to přišlo divné. Máš s tím snad ty nějaký problém?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Vůbec. Jen je třeba mít na paměti, že fotky, které jsou na netu, jsou většinou z karet z recenzí - tzn. první revize, nebo i předprodukční samply. Pak se to obvykle hodně mění a hlavně je ještě hafo PCB pro OEM distribuce východních trhů, které se většinou ani nesmějí vyvážet z Číny. Číňani většinou preferujou nižší cenu před kvalitou a výkonem, takže výrobci nechtějí, aby jim tyhle hybridy kazily pověst na západních trzích (netvrdím, že jsou všechny méně kvalitní, ale většina ano). Takže je klidně možné, že výrobce pro méně žravou kartu může použít méně náročné PCB určené pro asijský trh, které vyrábí už řadu měsíců, ale které na internetu nenajdeš.

Tohle zmiňoval i jeden uživatel, který měl asi měsíc po vydání HD4850/4870 cestu do Číny - stavil se tam v jednom PC shopu a nestačil se divit, protože už takhle krátce po vydání tam měli na krámech několik nereferenčních modelů se zjednodušeným PCB a téměř poloviční cenou oproti západním trhům.

Také západní OEMs si občas vyžádají úpravu PCB z nějakých důvodů. Výrobci také mohou mít připravená PCB na skladě pro model, který se nakonec rozhodnou nevydat... tohle všechno pak mohou na low-end kartě využít, aby se zbavili skladových zásob.

Stručně - to, že nějaké PCB dosud nebylo k vidění, neznamená, že je nové :-)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Díky za vysvětlení. Povědomí o tom co se v číně prodává jsem již měl, ovšem nenapadlo mě, že by u nás použili PCB z asijského trhu. Vycházel jsem z toho, že jsem na našem trhu podobné PCB neviděl.
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

Krteq píše:BTW.: Kami, kde se spekulovalo o tom, že HD 4730 bude mít 560 SP?
No nekde jsem to cetl, snad i tady na foru v nakem threadu. Ze bude mit aktivnich 7 z 10 bloku, tzn. 560 shaderu a ze se tim AMD zbavi jeste problemovejsich jader nez u HD 4830.

Jinak mam pro vas nake fotky toho PCB (velikost do 100 KB je snad unosna). Jde o tu verzi 2, jak postnul no-X. Jen nema osazene vsechny napajeci faze a jen polovicni pocet pameti.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Jinak co se tyce OC, tak jsem se v Riva Tuneru dostal z 700/3600 na 835/3900 a vykon se v 3DMarku 06 a Vantage zvedl o 12 a 14 %. Cisla to nejsou nijak zazracna a rekordni, ale spatny to urcite neni.

Jinak je blby, ze tu kartu jako obvykle nepodporuji ovladace. Chtel jsem zkusit nove Cat 9.6, ale nejely, takze jsem musel sahnout po 9.5 na CD. Take chladic ma jen dva draty (napajeni a zem), takze na monitoring otacek zapomente. Ale ridit otacky se daji. Sice ne v CCC, ale Riva Tuner zabral.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
BPH
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BPH »

Taky ji mám doma už asi týden , ale neměl jsem čas ji otestovat takže zítra už pofrčí v sestavě a pak postnu co jsem z ní vymáčknul....
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Neco malo tady.Myslim,ze cenove se moc nevyplati,kdyz plnokrevna 4850 stoji od 2300kc..
http://74.125.87.132/translate_c?hl=en& ... yH61OvdZoQ
Mac...
BPH
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BPH »

PhenomX3 710 @3,54Ghz
default 700/3600 3dMark 06 1280*1024 default 10167 bodů
1680*1050 default 9253 bodů
teploty kolem 60 stupňů větrák 100% téměř není slyšet....
Poměr cena/výkon neřeším potřeboval jsem ji jako dočasné řešení....
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ta recenze tam byla už včera ;) dnes byla jen opravena/aktualizována. Stačí se podívat do komentů pod článkem. Ale to jen tak bokem.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Jenom nevím, proč jsou ty dva napájecí konektory uvedené jako zápor, když jsou tam jen kvůli tomu, že je použito PCB z HD4870 a ne proto, že by karta žrala 225W :(

Na druhou stranu mi ten výkon připadá lepší, než jsem čekal (oproti RV740)... možná to souvisí s konkrétním výběrem her.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Však to tam Tomáš píše:
Tomáš Šulc píše:Stejně jako HD 4870 má i Radeon HD 4730 dva PCI Express napájecí konektory. Ačkoliv nejsou potřeba, zapojit je musíte oba, jinak karta nejde...
Ne každý má doma zdroj se dvěma přídavnými 6-pinovými napájecími PCI-E konektory a dvě redukce můžou dělat neplechu, ale zase takový problém to není.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Neplechu? S ničím takový jsem se zatím nesetkal.

Taky si myslím, že kdo za poslední 4 roky kupoval alespoň jednu herní grafiku, tak redukci má. Používají se už přes pět let, po dvojicích se na grafické karty běžně osazují už přes dva roky, takže pokud to neodráží přehnanou spotřebu karty, fakt v tom problém nevidím.

Pokud už by se vyskytunul uživatel, který by neměl ani jednu redukci (což moc nechápu, protože za těch pět let musí být redukcí přebytek), tak se dá koupit za 20-30 korun...
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

no-X píše:...
Jde o prave tu zbytecnou nutnost, ze musis po skrini tahat dalsi kabely a stvat se s redukcemi. To je stejne jako kdyz vysla 2900 XT a bylo u ni 8pinove napajeni, ktere v te dobe nemel snad zadny bezny zdroj.

Analogicky bych to aplikoval na delku karty. Vetsine uzivatelu to bude jedno, ale nekterym se tato karta nevejde do case, pripadne budou mit problemy pri nasazovani konektoru pro napajeni.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“