ATI Radeon HD 4730 (RV770 CE) — Informace, testy, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATI Radeon HD 4730 (RV770 CE) — Informace, testy, recenze

Příspěvek od no-X »

2x 6-pin je dva roky standard. Karty těchto rozměrů jsou standardní zhruba 4 roky. Proč je to najednou problém? Pokud karta odpovídá standardům, které jsou mj. 2-5 let zažité, pak je jakýkoli problém s umístěním do case záležitostí nestandardního modelu case a ne grafické karty.

8-pin HD2900XT byl ve své době novinka. Naproti tomu HD4730 nepřišla s ničím novým. Ani po stránce rozměrů, které jsou už 4 roky běžné, ani po stránce napájecích konektorů, které se v páru používají přes dva roky a které se začaly používat před více než pěti lety.

A ještě jedna věc - tady ti vadí jeden kabel navíc pro napájení. Všechny GeForce potřebují kabel navíc, aby fungovalo HDMI audio. Je to naprosto stejná zbytečnost, která ale - narozdíl od HD4730 - není ani vykompenzována nižší cenou. Taky si v case kvůli tomu musíš tahat zbytečný kabel. Kritizuješ to taky v každé recenzi? :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Srandista
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Srandista »

Je mozne, ze je to kritizovane z dovodu, ze 4770, ktoru ma minimalne do doby rozhybania sa TSMC s 40nm cipmi nahradit, je kratsia a ma len 1 konektor na napajanie... Ono, ci chces alebo nie, bude 4730 porovnavana s 4770 a v tomto smere je to oproti 4770 minus.
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design North Mesh, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ohledně toho 2x6pin standardu: 2x6pin je určitě standard pro GTX 285 7000,-, nebo pro starší 8800GTX za 15000,-(ve své době), ale pro nějaký low-end "odpad" za 2000,- to v žádném případě standard není.

Správně ATi měla navrhnout nové PCB, ovšem aby si ulehčila práci a finance, vykašlala se na to a kvůli tomu teď trpí zákazníci tím, že musejí shánět nějaké redukce nebo lepší zdroje.

Omlouvat otřesné napájení tím, že se v high-endu či vyšším mainstreamu používá už nějaký ten rok je opravu úsměvné.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

2x6pin neni zadna prekazka. 6pin v zakladu maji i 350W Eurocase a dalsi 6pin redukci koupis za par desitek korun. Ta karta ma nejlepsi pomer cena/vykon tedka na trhu a za tech par korun co stoji redukce to proste stoji. Spotreba neni nijak tragicka, tj druhej 6pin bude vytizenej uplne minimalne.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Sobo: Přečti si oficiální specifikace PCI-SIG, plácáš tu opět nesmysly.
ale pro nějaký low-end "odpad" za 2000,-
Což krásně podtrhuje, jak nezaujatý a objektivní je tvůj postoj :lol:

A ano, když si připlatíme 700, získáme tím o 4% rychlejší GF9800GTX, která má... taky dva napájecí konektory. Když si připlatíme 900, získáme o 14% rychlejší GF9800GTX+, která má - kupodivu taky dva napájecí konektory. Jak výhodné :-)
Srandista píše:Ono, ci chces alebo nie, bude 4730 porovnavana s 4770 a v tomto smere je to oproti 4770 minus
...který je ale více než kompenzovaný cenou. Existuje karta, která by při téhle ceně měla minimálně stejný výkon a byla menší, nebo měla méně napájecích konektorů? Ne. Jaký je tedy důvod to kritizovat? S HD4770 se dá srovnávat těžko, je výrazně dražší a v současnosti blbě dostupná.

Tady je nutné si uvědomit, že kdyby ta karta měla být postavena na novém PCB, jehož návrh i výroba by něco stály, tak by samozřejmě byla dražší. Právě to použití již hotových PCB přináší nižší cenu a lepší poměr cena/výkon. Kdyby karta měla být dražší, nemělo by její vydání vůbec smysl. Je třeba brát v úvahu, že nic není jen černobílé, ale že tyhle věci spolu velmi úzce souvisejí.

Nevím, jak vám, ale mně připadá daleko výhodnější, když má karta lepší poměr cena výkon, než když v case vede o jeden kabel míň. To mi s prominutím připomíná Hulánovu kritiku CrossFire, která spočívala v zadním propojovacím kabelu.

Mimochodem, druhý napájecí kabel vede úplně stejnou drahou, jako ten první, takže když se stahnou páskou k sobě, nezabírá to vůbec žádné místo navíc. Dokonce se dají najít i argumenty pro dva konektory - nižší zahřívání spojů a menší riziko vypálení konektoru.
BPH
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BPH »

Malý update Taktuju přes ATT větrák nastavený manuálně na 100%
takt 850/3600 ( není to maximum ) 3dMark 06 1280*1024 11403b
1680*1050 10355b
teplota 65stupňů
Vím,že 3dMark nikdo nehraje takže spíš výsledky pro všeobecnou orientaci...
testováno na přiložených ovladačích,potvrzuju 9.6 mi to nevzalo
zítra popoženu ty paměti...
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

no-X:
Myslím, že 2x 6ti-pin není plus. Myslím si to stejně jako většina těch jenž tu tak horečně přesvědčuješ. Nech jim také nějaký jejich vlastní názor ;-)
HD4830 má jeden napájecí konektor, nižší spotřebu v IDLE a stojí přinejmenším stejně (ceny počítané v recenzi neberu v potaz, v současnosti po slevňování je situace jiná)

2x 6ti- pin byl důvod proč jsem naposledy vybíral raději 4830 než 4730. Takže to alespoň malé negativum je :-)
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Bavíme se tu spíš o tom, že 2x 6-pin není mínus. Někomu to nevadí, někomu to vadit může, ale Jirka správně argumentuje tím, že v dnešní době je 2x 6-pin víceméně standard.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Někomu to nevadí, někomu to vadit může
tímto by mohlo téma 2x 6pin skončit. :-)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Proc 4730 zvlada solidnich 750Mhz,proti 575Mhz co ma 4830?Obe jsou prakticky stejny,az na pulku RBE.4730 se jeste dale nataktuje skoro na 800-850Mhz.4830 konci nekde +- u 700.To dela lepsi pcb a napajeni,nebo vychytanejsi 55nm proces?
Mac...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

podle me urcite lepsi PCB a lepsi napajeni. Mozna ma HD4730 zakladni vyssi napeti. Celkove mi tedka pride HD4730 jako nejlepsi koupe. Defakto i HD4850 ztraci smysl (az na 1GB verzi).
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

nevidany: Spotřeba v idle je druhá věc, tam nic nenamítám - řešili jsme napájecí konektor. V tom problém nevidím - jak jsem i zmínil, konkurence ho v tomto výkonnostním segmentu má taky a ne proto, že by tam "zbyl", ale proto, že 9800GTX i GTX+ žerou prostě víc.

Plusem jsou dva konektory od okamžiku, kdy máš redukci, nebo zdroj s potřebným kabelem. Nevím jak ty, ale já jsem karet (a zvlášť těch výkonnějších) s vypáleným napájecím konektorem neviděl právě málo. Rozdělením napájení mezi dva tohle riziko zcela odpadá (pak totiž konektorem protéká teoreticky maximálně proud ještě nižší, než např. konektorem k HDD, kde se tyto problémy neobjevují).
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

no-X:
vzorová situace: mám 2x HD4730 tzn 4x 6pin. Zdroj má dva (na tuhle GK v crossfire bude stačit i běžný 500W zdroj) to znamená že přes redukce zabiješ další 4 molexy. Nevím jak ty ale já mám 3 molexy na zdroji tzn. nemůžu zapojit nic jiného nevýhoda- tzn koupit další redukci...
vzorová situace 2: mám jednu 4730 jeden 6pin na zdroji 3 molexy - ( muj zdroj má jen 3 molexy AC fusion 550) na jeden molex zapojím mechaniku na druhý fan control ... a voila ... zase musím kupovat redukci abych mohl zapojit redukci...

Tak a teď se zamysleme, nezvyšuje se náhodou riziko vyhoření konektoru také počtem redukcí? ANO (víc spojů více rizikových míst)
A pokud mi chceš tvrdit že každý slušný zdroj má 4 a víc molexů tak se podívej do jaké cenové kategorie tato grafika zapadá a jaká skupina uživatelů si ji asi koupí.??

Takže- 2x 6pin je v této cenové relaci nevýhoda. Stejný problém to je i u konkurenčních grafik s podobným výkonem.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ale kde... tvoje hypotetická situace má jednu zásadní chybu a tou je, že je nereálná. Nikdo si nekoupí dvě 512MB HD4730 do CrossFire, když při současných cenách jedna HD4870/4890 1GB nabídne lepší poměr cena/výkon a dvojnásobek využitelné paměti :)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

by jsi se divil kolik obyčejných lidí si koupí levnou grafiku s tím, že si časem dokoupí druhou ještě levnější a mají CF... Koukni do seznamu produktů třeba na CZC nebo i tady na fóru pod sestavy... budeš se divit kolik NV6600GT nebo 8600GT najdeš ve SLI.

tvoje potenciální výhody jsou stejně hypotetické jako moje nevýhody.

takže se vracíme:
Citace:
Někomu to nevadí, někomu to vadit může
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

No kolik? :-) Většina místních uživatelů jsou vyslovení odpůrci podobných řešení a to dokonce i když má o něco lepší poměr cena/výkon (viz diskuse ohledně HD4770 z doby jejího uvedení). Byly tu i ankety a nepamatuju se, že by majitelů low-end CF či SLI bylo kdy víc jak 1-2%. Promiň, ale argumentovat konfigurací, kterou používá tak 1% uživatelů, je zcestné.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Ok, ty prostě nepřestaneš, dupeš stejně jak ten OBR, budiž ti chválou, že jsi alespoň slušný. Už jsi si to prošel? ne. Prostě demagogicky odmítáš cokoliv co není tvůj názor.
Jen jsem poukázal, že tato karta vzhledem k určení není použitelná do CF. Proč s tím proboha máš problém ? Taková 4850 je mnohem vhodnější (jak výkonem tak cenou tak velikostí tak napájením)
Není použitelná protože v tomto cenovém segmentu málokdo bude mít tolik 6tipinu (to že je to i nevhodná kombinace je možné, ale je k ničemu to řešit)....
Tvoje argumentace vyhořením konektoru je v tom případě, na základě tvé logiky, také zcestná- u kolika % grafik vyhoří konektor... 1,2,3? :-D Ani ne což?
Víš proč se ti do toho neopírám? Protože to je teoreticky možné, není to blbost byť je to nepravděpodobné.

A co moje další argumenty ohledně počtu molexů na levném zdroji? Hm? taky zcestné?

Došly ti snad argumenty? Už druhý příspěvek pouze napadáš a neargumentuješ.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ale no tak, začíná to tu zavánět :!: Takovýho povyku kvůli dvěma napájecím PCI-E konektorům :roll:

Dočasný LOCK, snad Vám ty hlavy vychladnou.

//21:00 - Unlock, snad už horké hlavy vychladly.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Thx. Krteq

no-X: případně dále po SZ ;-)

edit:// podle posledního postu uživatele no-X mám pocit, že neví kde je SZ.
Naposledy upravil(a) nevidany dne stř 24. čer 2009, 22:33, celkem upraveno 1 x.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Poslední, co k tomu dodám je, že v žádném příspěvku nikoho nenapadám, pouze nesouhlasím s tvými názory, na což mám právo. Pokud máš opačný pocit, řeš to po SZ s moderátory, nikoli v threadu, kam to nepatří. Viz pravidla sekce a fóra.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“